Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Konfiguracije
Računar za arhitektu
STRANA 1 OD 1
IvanNo1 Računar za arhitektu 05.12.2007. 15:35 T6850

status: user
broj poruka: 467
Treba mi savet u vezi sa sklapanjem konfiguracije koja će uglavnom biti korišćena za rad u 3D Studiu i Photoshopu, a koja bi koštala, bez monitora, oko 400e.

Ja nisam od te struke, tako da ne znam tačno kako da rasporedim novac između procesora i grafičke, jer mi je nepoznanica koja će grafička omogućiti udoban rad dok se modelira u 3D Studiu (ako ne grešim, konačno renderovanje u njemu, kao i kompletan rad u Photoshopu, zavise od procesora).
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
IvanNo1 Inicijalna ideja 05.12.2007. 15:52 #35013

Ja razmišljam otprilike o ovome:

C2D E6550 135-140e
neka P35 ploča 75-80e
2GB DDR2 800MHz 35-40e
grafička koju Vi preporučite
HDD, DVD-RW, kućište i napajanje koji se uklope u budžet :D
imarkovic ovako.. 05.12.2007. 15:58 #35014

broj poruka: 18996
uzmi recimo 2x1gb memorije na 800, a veoma je bitno da uzmes procesor sa 4jezgra, tj Quad core, recimo Q6600, on je malo jeftiniji, kosta oko 210evra, sto se tice renderovanja, dosta je bolji od Core2Duo procesora zbog posedovanja 4jezgra, sto se tice graficke, ne moras da preterujes, recimo 8600gs bi ti bila sasvim dovoljna..
IvanNo1 ` be me cena 05.12.2007. 16:02 #35016

I ja sam odmah rekao 4 jezgra, ali i sa ovim što sam stavio ću imati problem da se uglavim u 400 evra, jer sam već stigao do 250, pa plus kućište i napajanje recimo 50, i rezač jedno 20-25, hard i grafička... tesno. :(
drzacomp Da DaSickSystem DaOdgovor 05.12.2007. 16:16 #35018

broj poruka: 359
Da se odmah razumemo - malo je to para za takvu masinu i jako zavisi na kom nivo radis u pomenutim programima (pocetnik ili pro), ali ipak...

ako nije suvise indisponiran DaSick ce te dobro posavetovati.
u medjuvremenu procesljaj forum, bilo je vec reci o ovome.
a sto se mene tice:

`Igrao bih na memoriju` sto ce reci da bih uzeo 4GB i to bez razmisljanja, suvise je jeftina a suvise potrebna (jao kako je lepo kad photoshop probije u virtuelnu memoriju!!!)
Sa napajanjem i kucistem nemoj da se zezas jer ceo komp pada u vodu ako se tu zeznes
Mozda bih isao i na slabiji procesor (@ imarkovic: izvini ali mislim da je sumanuto da vise od pola cene kompjutera ode na procesor) ali da ostane C2D
Grafiku bih umesto napajanja uklapao u budzet jer je velika disproporcija izmedju cena i performansi (konkretno ne mogu da ti predlozim jer nemam iskustva)
drzacomp i jos jedna sitnica 05.12.2007. 16:23 #35019

da graficka bude `silent` tj. pasivno hladjenje jer je najudobniji rad - onaj gde komp ne zvuci kao autobus! A tu se vracamo na pricu o kucistu i dobroj ventilaciji...
io62s ... 05.12.2007. 16:26 #35020

broj poruka: 371

Uzmi ako mozes q6600, mada ce ti i neki bolji c2d raditi sasvim dobro i sto vise memorije (ne ispod 4gb) i to je to...ostalo po izboru...

IvanNo1 Znam da je malo para, al` ne kupujem ja 05.12.2007. 20:15 #35037

Ja sam savetodavni organ, kupuje drugarica koja je trenutno na arhitekturi na masteru i, pošto uzima i monitor, trenutno ne može da izdvoji osetno više za ostatak. Rado bih joj predložio i 4 jezgra i više RAM-a i bolje napajanje, ali mora nešto da se žrtvuje. :(
Koliko bi je kod modeliranja u 3D Studiu unazadila još slabija grafička? Ili, ako bih žrtvovao procesor zarad RAM-a, koliko na performanse utiče smanjenje keša, a koliko smanjenje brzine magistrale?
Bodom Re: Znam da je malo para, al` ne kupujem ja 05.12.2007. 20:58 #35042

broj poruka: 13
:: Ja sam savetodavni organ, kupuje drugarica koja je trenutno na arhitekturi na masteru i, pošto uzima i monitor, trenutno ne može da izdvoji osetno više za ostatak. Rado bih joj predložio i 4 jezgra i više RAM-a i bolje napajanje, ali mora nešto da se žrtvuje. :(
:: Koliko bi je kod modeliranja u 3D Studiu unazadila još slabija grafička? Ili, ako bih žrtvovao procesor zarad RAM-a, koliko na performanse utiče smanjenje keša, a koliko smanjenje brzine magistrale

U 3d studiu grafa uopste nije toliko bitna,moj primer:
Imao sam staru konfu athlon (neki), 1GB ram, GF FX5200,
Onda sam zamenio grafu za GF 7600GS - nema vidljivog poboljsanja (uopste)!
Onda sam zamenio grafu za GF 7900GS - nema vidljivog poboljsanja (uopste)!
Onda sam nabavio e4300, 2GB DDR2(800MHz) i sve je pocelo da leti u MAX-u!
Tako da bi ja uzeo 8400GS, eventualno 8500GT, pod uslovom da neces moci da igras igre!

pozz!
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
drzacomp master, a? 05.12.2007. 21:16 #35044

pa ako je na masteru mozda bi joj bolje bilo da taj novac + kinta za monitor odu na neki laptop. I ozbiljan sam. Ali to zavisi od toga koliko je vesta u 3ds-u tj. koliko joj je zaista potreban ozbiljan komp. A prednosti su utoliko vece sto ce taj isti lap moci da koristi i na faxu (s obzirom da dosta vremena provodi u toj zgradi). O timskom radu da ni ne govorim. Pricam iz licnog iskustva :)
Apropo 3ds-a: ili ces juriti grafiku sa dobrom directX podrskom ili sa openGL-om jer doticni program radi u jednom od ta dva moda. Hocu da kazem da i integrisane grafike (ako pricamo o laptopovima) mogu da se ispostave kao sasvim dobro i isplativo resenje i tu opet pricam iz licnog iskustva :)
A ako se vratimo na desktop varijantu Bodom je dao dobar primer. Prednost kod laptopova (ako su u pitanju bolje firme tipa Lenovo, HP, Toshiba, FCS) je sto sigurno neces doci u poziciju da nesto `ne radi kako treba` pogotovu ako dobijes preinstaliran OS.
IvanNo1 Hvala :) 05.12.2007. 22:57 #35055

Videvši sa čime se trenutno pati, šta god da uzmemo će da joj legne fenomenalno. :) Pošto onog 8600GT i tako nema u BG po onoj ceni, a i bila je ideja da ako je moguće sve uzmemo kod istog prodavca da se ne bakćemo sa 20 garantnih listova od različitih firmi, biće 8500GT Silent, a ostatak je kao što sam inicijalno naveo (ploča je Gigabajtova sa svim solid state kondenzatorima da budemo u trendu :D, LiteOn DVD-RW, WD Caviar 160GB Sata2...). Još nisam skroz rešio kućište i napajanje, al` kad već sve kupujemo od iste firme, nek oni daju nešto što će moći da tera ovu mašinu. Mislim da ionako neće biti veliki potrošač, 400W od nekog proizvođača za kog sam čuo, a da nije JNC .-) će da vrši posao. :)
DaSickSyst Re: Računar za arhitektu 05.12.2007. 23:05 #35056

broj poruka: 2909

:: Treba mi savet u vezi sa sklapanjem konfiguracije koja će uglavnom biti korišćena za rad u 3D Studiu i Photoshopu, a koja bi koštala, bez monitora, oko 400e
400e je malo para za ovu svrhu racunara.
3D modelovanje i rendering zahteva skup racunar,obavzno treba da imas: 1.stabilnu plocu,2.Kvalitetan ram,3.jak procesor....A to kosta.
:: Ja nisam od te struke, tako da ne znam tačno kako da rasporedim novac između procesora i grafičke, jer mi je nepoznanica koja će grafička omogućiti udoban rad dok se modelira u 3D Studiu (ako ne grešim, konačno renderovanje u njemu, kao i kompletan rad u Photoshopu, zavise od procesora)
Tu si potpuno upravu.
Rendering=CPU+RAM
Graficka karta tu odmara.

Moja preporuka:

C2D E4500 2.2GHz - 100e
GA P35-DS3L - 75e
SuperTalent 2x1GB 667MHz - 42e
GA 8500GT 512MB- 68e
WD Caviar 250GB/16MB/7200 - 57e
Pioneer D112 - 23e
Codegen BRIZA 400W Silent - 40-45e

Ukupno: 410e

Iskreno sa ovim procesorom ti nije porteban P35 cipset,P965 je vise nego dovoljan.

DaSickSystem
DaSickSyst Re: master, a? 05.12.2007. 23:21 #35057

:: pa ako je na masteru mozda bi joj bolje bilo da taj novac + kinta za monitor odu na neki laptop. I ozbiljan sam. Ali to zavisi od toga koliko je vesta u 3ds-u tj. koliko joj je zaista potreban ozbiljan komp. A prednosti su utoliko vece sto ce taj isti lap moci da koristi i na faxu (s obzirom da dosta vremena provodi u toj zgradi). O timskom radu da ni ne govorim. Pricam iz licnog iskustva :
:: Apropo 3ds-a: ili ces juriti grafiku sa dobrom directX podrskom ili sa openGL-om jer doticni program radi u jednom od ta dva moda. Hocu da kazem da i integrisane grafike (ako pricamo o laptopovima) mogu da se ispostave kao sasvim dobro i isplativo resenje i tu opet pricam iz licnog iskustva :
Nvidia karte imaju dobar OpenGL(mnogo bolji nego ATI),a skoro sve karte imaju isti OpenGL osim GF6800 koja je tu najbolja i promenom drajvera moze da se `transformise` u klasicnu render kartu.
Ako hoce bilo sta bolje od ovoga morace da kupuje Quadro karte(ili ATI FireGL) koje kostaju vise nego sto ona planira da plati kompjuter.
:: A ako se vratimo na desktop varijantu Bodom je dao dobar primer. Prednost kod laptopova (ako su u pitanju bolje firme tipa Lenovo, HP, Toshiba, FCS) je sto sigurno neces doci u poziciju da nesto `ne radi kako treba` pogotovu ako dobijes preinstaliran OS

DaSickSystem
DaSickSyst Re: Re: Znam da je malo para, al` ne kupujem ja 05.12.2007. 23:31 #35059

:: U 3d studiu grafa uopste nije toliko bitna,moj primer
:: Imao sam staru konfu athlon (neki), 1GB ram, GF FX5200
:: Onda sam zamenio grafu za GF 7600GS - nema vidljivog poboljsanja (uopste)
:: Onda sam zamenio grafu za GF 7900GS - nema vidljivog poboljsanja (uopste)
:: Onda sam nabavio e4300, 2GB DDR2(800MHz) i sve je pocelo da leti u MAX-u
:: Tako da bi ja uzeo 8400GS, eventualno 8500GT, pod uslovom da neces moci da igras igre
Bas mi je drago da je jos neko ovo rekao.Zato sto sam par puta to pomenu ovde i ljudi jednostavno ne veruju da za MAX,CAD,Maya,Maxwell,Rhino.....Uopste nema tazlike izmedju 8800 i 5200 graficke.Jednostavno ne moze se primetiti.
A ali izmedju ATI i nvidie ima mnogo.
Ja sam presao sa 5200 na 9600XT....Nisam mogao da verujem da sam prodao katricu za 25e i kupuio novu od 185e(pre 3-4 godine) i a ona nece da mrdne kad se ukljuci OpenGL....Uzas!!!
Posle sam instalirao Omega drajvere koji su stvarno ubrazali 3D aplikacije,ali opet nije radila ni priblizno kao fx5200....Tako da ljudi mnogo grese kada preporucuju skupe karte za 3D modelovanje...Jednostano bolje je taj novac uloziti u procesor ili RAM nego bukvalno bacati na grafiku.

DaSickSystem
100yan Računar za arhitektu 05.12.2007. 23:50 #35062

broj poruka: 5
A. koja bi matična ploča odgovarala quad core procesoru?

drzacomp kao sto rekoh... 05.12.2007. 23:56 #35063

@IvanNo1: eto ti resenja, i takodje se slazem da ne mora da bude P35 chipset
@DaSick: Svaka cast! Pomenuo si hdd i nisu te izbrisali!? Dobrodosao nazad :)
DaSickSyst Re: Računar za arhitektu 06.12.2007. 00:00 #35064

:: A. koja bi matična ploča odgovarala quad core procesoru
Intel
Koja god sa P965,P35,G31,G33 ili X38 cipsetom.
Ako kupujes Prenyon CPU onda minimum P35.(P965 ne podrzava 45nm tehnologiju)

Ako ides na AMD Phenom: Nvidia 550,560,570,590 ili AMD 770

DaSickSystem
IvanNo1 Re: Re: Računar za arhitektu 06.12.2007. 00:05 #35066

...
:: 400e je malo para za ovu svrhu racunara
:: 3D modelovanje i rendering zahteva skup racunar,obavzno treba da imas: 1.stabilnu plocu,2.Kvalitetan ram,3.jak procesor....A to kosta
...
:: Tu si potpuno upravu
:: Rendering=CPU+RA
:: Graficka karta tu odmara
::
:: Moja preporuka
:: C2D E4500 2.2GHz - 100
:: GA P35-DS3L - 75
:: SuperTalent 2x1GB 667MHz - 42
:: GA 8500GT 512MB- 68
:: WD Caviar 250GB/16MB/7200 - 57
:: Pioneer D112 - 23
:: Codegen BRIZA 400W Silent - 40-45
:: Ukupno: 410
:: Iskreno sa ovim procesorom ti nije porteban P35 cipset,P965 je vise nego dovoljan
:: DaSickSyste

Hvala! Ovo je skoro identično onome što sam nameravao da predložim (identičan model ploče i isto kućište sa napajanjem, grafička je ta...). P35 sam hteo jer sam se bio nameračio na E6550 pa mi treba 1333MHz FSB. To nek razmisli ona dal` hoće malo da uštedi, mada, rekla je da može do 450e, a taman sam tu uspeo da se uklopim. U svakom slučaju, sad sam uvereniji da sam napravio dobru procenu.
Još jednom hvala svima. :)
DaSickSyst Re: kao sto rekoh... 06.12.2007. 00:17 #35068

:: @IvanNo1: eto ti resenja, i takodje se slazem da ne mora da bude P35 chipse
:: @DaSick: Svaka cast! Pomenuo si hdd i nisu te izbrisali!? Dobrodosao nazad :
Pa *eljko jos nije video(necu da ga reklamiram).
Pozdrav prijatelju.

DaSickSystem
drzacomp eeeeee... 06.12.2007. 00:20 #35069

i chipseti imaju usi!
respect
DaSickSyst Re: Re: Re: Računar za arhitektu 06.12.2007. 00:26 #35071

:: ..
:: :: 400e je malo para za ovu svrhu racunara
:: :: 3D modelovanje i rendering zahteva skup racunar,obavzno treba da imas: 1.stabilnu plocu,2.Kvalitetan ram,3.jak procesor....A to kosta
:: ..
:: :: Tu si potpuno upravu
:: :: Rendering=CPU+RA
:: :: Graficka karta tu odmara
:: ::
:: :: Moja preporuka
:: :: C2D E4500 2.2GHz - 100
:: :: GA P35-DS3L - 75
:: :: SuperTalent 2x1GB 667MHz - 42
:: :: GA 8500GT 512MB- 68
:: :: WD Caviar 250GB/16MB/7200 - 57
:: :: Pioneer D112 - 23
:: :: Codegen BRIZA 400W Silent - 40-45
:: :: Ukupno: 410
:: :: Iskreno sa ovim procesorom ti nije porteban P35 cipset,P965 je vise nego dovoljan
:: :: DaSickSyste
:: Hvala! Ovo je skoro identično onome što sam nameravao da predložim (identičan model ploče i isto kućište sa napajanjem, grafička je ta...). P35 sam hteo jer sam se bio nameračio na E6550 pa mi treba 1333MHz FSB. To nek razmisli ona dal` hoće malo da uštedi, mada, rekla je da može do 450e, a taman sam tu uspeo da se uklopim. U svakom slučaju, sad sam uvereniji da sam napravio dobru procenu.
:: Još jednom hvala svima. :
Molim i drugi put.

PS.
Ako je do 450e onda mozes da ubacis e6550 to je +35 evra i uklapa se u cenu.

DaSickSystem
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs