komponenete nisam odabrao zato sto mnogo znam o njima, vec zato sto mi se to uklapa u budzet imam napajanje, kuciste, SSD i gpu. koristio bih to za multimedijalne sadrzaje i poneku igricu.
Ako ces da ryzen-a uparujes sa karticom koja je do snage negde 570 ili 1060 mozes da uzmes i 1200 i ustedis koji dinar ne bi trebalo da osetis razliku. I sa jacim karticama, razlika ce ti biti mozda 7-8 fps, plafon,
Amd je rekao, ako im je za verovati, da ce AM4 podrzavati i sledecu generaciju Ryzen-a tako da mozes da ubacis novi kada izadje ako planiras jacu karticu i cpu u budicnosti. Pod uslovom da maticna ne izdahne :)
Da pazarim sebi za ovu namenu uzeo bih 1200. Po snazi je negde izmedju fx 6xxx i 8xxx
da, imam rx470 razlika je dvadesetak evra...nije lose :) a maticna? moze li tu da se prodje jeftinije? mora li da se kupuje kuler ako se oc 1200 ili 1300x?
Uzmes ovo sto ja imam u potpisu - Maticna, Proc i Memorija, odmah cepnes clock na 4.00ghz sa dva klika i miran si duze vreme. Procesor jeftiniji od 1300x a klokom dobijes i bolji, Maticna jeftinija od te koju si rekao, a memorija ova moze lako da se klokne na 2666 Moj predlog jer koristim ovo i prezadovoljan sam.
Ma i da klokne 1200 nije neki dobitak, mislim da nije bottleneck za tu graficku. Mozda cak i da ga undervolt-uje i dobije malo tisi i hladniji sistem. Mada ne znam kako se rajzeni ponasaju sa manjom voltazom tacno.
A ta 470 ce jos dosta biti dovoljna za sve igre.
Kao sto rekoh ima asusovih za oko 9k kod nas, isto b350, ali procackaj malo recenzije. I asrock je ok firma, imao sam nekoliko njihovih ploca, nikad problema.
Mislim da je b350 pametan izbor ako nekada bude hteo upgrade+overlock. Mada pitanje je da li ce uz upgrade biti potreban overclock. :)
kucista obicno imaju rupice za spacere za vise velicina ploca. I obicno su oznacene rupice koje se koriste za mATX i ATX a koje samo za ATX.
mATX standard je i napravljen da bude backwards compatible sa ATX. I I/O panel je na istom mestu. 99% moze da se smesti. Da budes siguran ukucaj model kucista i napisace ti koje velicine ploca mogu da se stave.
Ja bih gledao Asrock AB350M Pro 4 ili MSI B350 VDH, klasa iznad tog Asusa. Sto se OC-a tice, itekako treba da kloka i itekako ce imati razlike, posebno kod min fps-a, odnosno dropova. Ryzen 3 se bas lagano klokuje i radi na dosta nizem naponu od R5, lagano 3.8ghz na ovim plocama, na kvalitetnijim ide i na 4.0-4.1ghz.
Asrock ab350 pro4 R3 1200 Hyperx 2666 Instalirao win 10 Problem je što se win posle desetak min zamrzne dok ne resetujem komp. U safe mode radi, ali, čim ga restartujem, freeze. Ne mogu ni da apdejtujem win zato što se tako brzo ukoči. Win je, of course, narodna verzija...može li to da bude uzrok? Hteo sam i win 7 da instaliram, ali me zezaju usb3 drajveri kojih nema u instalaciji Šta da radim? Nadam se da je SW problem, a ne HW Hvala na pomoći u odabiru
mu udri win10, nemoj sedmicu, bolja ti je 10 svakako.a to ume da se desi, jer eto, `lose` se sistem instalirao. bar sam ja imao takvih slucajeva, da svez sistem bruka lose radi. reinstal sa istog flesa i druga prica skroz.. ili ti ne valja verzija sistema I AM the God of war.. Nothing defies me!!
`Narodna` znači da je sa Zamunde Probao sam win7 na usb2.0, ali ne ide... Sad sam skinuo neki win7 sp1 sa najnovijim update, pa ću da probam A mogu da probam i ponovo isti win10. Možda je stvarno do toka instalacije. BIOS sam odmah update, pre nego što sam bilo šta instalirao. @nisque Kako to misliš `ne valja verzija sistema?
:: `Narodna` znači da je sa Zamund :: Probao sam win7 na usb2.0, ali ne ide... :: Sad sam skinuo neki win7 sp1 sa najnovijim update, pa ću da proba :: A mogu da probam i ponovo isti win10. Možda je stvarno do toka instalacije.
Instalirao taj win 7sp1 Tastatura radila Stigao do kraja: kaže: start windows for the first time. Type user name... Kad, gle čuda, sad ne rade ni tastatura ni miš? Restart, I vrati me na taj ekran! Šta sad?
To nije uključivano... Nego, sad sam našao MSI win7 smart tool Kaže da to ubacuje usb3.0 drajvere u instalaciju Neki lik na netu kaže da je upravo imao asrock ploču i da je sve `worked like a charm` Aj, da vidimo
Takođe, probaj i da isključiš tastaturu i miša, uključiš računar, kada dođe do forme za definisanje korisničkog imena i lozinke - uključi usb tastaturu i miša.
Da li si skinuo poslednju verziju win10 koristeci media creation tool?
Vidim po netu da neki buildovi desetke stvaraju slicke probleme.
Ako u safe mode radi bez problema, onda je verovatno do drajvera.
Meni je iskljucivanje fast boot-a na win10 resilo problem na kompu matoraca, oko toga su nesto zeznuli debelo sa fall creators update-om, po defaultu je ukljucen, nisi morao ni da menjas.
I da, pokusaj da ubodes ram u drugi slot. Za svaki slucaj, nece da skodi za freeze. :)
Instalirao sam sa tom verzijom koju sam ti poslao na email bar 200 mašina. Originalni link sa cevija više ne radi, ali sam ga našao na PB. Ista ploča, 1700x procesor i memorija istog proizvođača na istoj frekvenciji. Tastatura i miš nisu isti, ali ovo radi od 12 decembra bez problema sa instalacijom. Ovo što sam ti poslao je narodna verzija koju koriste mnogi. GEN2. Bolje mi se pokazala od originala, koji je pun blotware-a od strane M$-a. Sad sam završio prvu turu mašina za isporuku u ponedeljak za prodavnice i ni sa jednom nisam imao problema. Preporuka je da nakon instalacije ugasiš windows defender pod obavezno i onda instaliraš drajvere sa DRPS paketom drajvera. Uživaj.
Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
Broj postavljenih tema: 60354. Broj poslatih odgovora: 646987. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.