Oglasi su puni kancelarijskih mašina sa i5 i i7 procesorima 2, 3, 4 generacije, pa razmatram koliko je to dobra opcija, s obzirom da regularni kompovi sa sličnim specifikacijama koštaju dosta više. Koristio bi se pre svega za rad (Cad programi, render i sl.), ali bih naravno da stavim i neku grafičku pa me zanima podrška oko toga, odnosno kakve su matične po tom pitanju, a takođe i kakve su po pitanju probirljivosti rama. Još jedna stavka je i pci-e zvučna koju imam. Sve bih naravno prebacio u regularno kućište da bi mogle da stanu dodatne kartice.
Ako neko ima iskustva sa ovakvim kompovima neka napiše svoje utiske. Hvala.
``po tim pitanjima`` (probirljivost RAM-a, broj slotova) lose. Uglavnom. Jos su gora ``napajanja``. Iz toga sledi: gledaj o KOJOJ KONKRETNOJ ploci se radi, prouci specifikacije, pa tek onda vadi pare. -Neke ce imati dovoljno slotova, neke mozda i nece. -Ne ispustaj iz vida ni cinjenicu da garancija ne vazi ukoliko rasturas sistem i pravis ``custom`` PC.
Ja mislim da su kvalitetniji od noname, naravno ti mozes i noname da nabudzis i da te kosta ko svetog petra kajgana :)
Dacu ti samo jedan primer. pre nekoliko godina imali smo restrikcije struje i na svim noname kompjuterima sam imao UPS i medju 10 kompjutera po neki se i restartovao prilikom paljenja i gasenja generatora. I jednom prilikom na stolu sam imao fujitsu siemens koji je bio ukljucen direktno u zid, Presaltujem prekidac sa generatora na struju i bacim pogled kompjuter se nije restartovao iako nije imao UPS, pa ti sad pretpostavi kakvo je to napajanje mozda ceo sekund bez struje PC i dalje radi.
Kao i za ostalo: gledaj da kupuješ od prodavaca koji imaju veliki broj pozitivnih (ima ih i preko 1.000) komentara njihovih kupaca. Nađe se tu i neka negativna, ali gledaj da to nije prevelik broj.
Zašto ovo pišem: ti ljudi obično detaljno opišu robu koju godinama nabavljaju i prodaju. Imaju prilično realne cene. Neću nikoga da reklamiram.
S obzirom da razmišljaš o posebnoj grafičkoj, gledaj varijante sa tower kućištima. Takve mašine često imaju dovoljno jaka napajanja, jer (opet, često) imaju diskretnu grafičku kartu. Takođe, napajanja mogu biti nestandardna, odnosno specifična za brend ili model.
Tortojed je u pravu: brand name PC su izbirljiviji po pitanju memorije, ali memoriju možeš kupiti i odmah - prilikom nabavke računara. Naravno, ako ti `vreme` dozvoljava.
U ponudi su modeli sa Quadro (ređe sa FirePro) grafičkim kartama. Proizvođači CAD softvera najčešće navode koja verzija njihovog softvera je kompatibilna i koliko sa pojedinim modelima Quadro i FirePro grafičkih karti.
Izbor je veliki, lako je pogrešiti ili `ne videti šumu od drveća`.
Ne sumnjam ja u kvalitet odnosno izdržljivost, ipak je to daleko više testirano da bi moglo da radi gotovo 24/7, više me brine ta probirljivost rama i slotovi za pci-e (ne znam da li su x16 ili manji).
Meni pre svega treba cpu i mb, a ostalo ću zadržati sa postojećeg kompa, tako da mi slabije napajanje ne predstavlja problem (osim ako na mb ne ide neko sa posebnim priključkom). Konkretno mi je zapao za oko HP 8300, i koliko vidim ima 4 slota za ram, ali nailazim na podatke da je max 16gb, ali po forumima pišu da radi i 32 (nije da mi još uvek treba toliko). Druga stvar je što piše da imaju jedan pci-e, a onda ne znam kako ću zvučnu (možda ima neki adapter).
Druga varijanta je kupovima cpu i regularne ploče, ali uglavnom su po oglasima samo osakaćene verzije sa 2 slota za ram, a i izađe isto ili više nego celo brand name kućište.
Gledajući ovo uputstvo stičem utisak da primaju samo module od 2 GB, pa bih da sam na tvom mestu proverio da li je neko (možda prodavac?) uspeo da stavi module od 4 GB ili veće. Naravno - možda u vreme izlaska uputstva i nije bilo modula većih od 2 GB, a sertifikovanih za ovu seriju HP računara.
Sto volim kad procitam ovakve gluposti. Nema to veze sa `NONAME` ili brend kompovima. Iste komponente mogu imati u sebi, naravno ako ti je `noname` komp imao kung fu napajanje naravno da ce da zeza. Opet ako u taj `noname` komp stavis seasonica ili superflowera, oce djoku da taj `brend` komp bolje izdrzi varijaciju napona.
5820k @ 4.5ghz | Custom loop 360/NB Eloop/D5 | Asus x99-S | EK Asus X99 Monoblock | AORUS 1080Ti | 4x4gb Avexir Core Red 3200mhz CL15 | Samsung 840 EVO 256gb | 5 TB WD server diskova | Seasonic 760w XP2 Platinum | Asus PB287Q/P2414h
:: Ja mislim da su kvalitetniji od noname, naravno ti mozes i noname da nabudzis i da te kosta ko svetog petra kajgana : :: :: Dacu ti samo jedan primer. pre nekoliko godina imali smo restrikcije struje i na svim noname kompjuterima sam imao UPS i medju 10 kompjutera po neki se i restartovao prilikom paljenja i gasenja generatora. :: I jednom prilikom na stolu sam imao fujitsu siemens koji je bio ukljucen direktno u zid :: Presaltujem prekidac sa generatora na struju i bacim pogled kompjuter se nije restartovao iako nije imao UPS, pa ti sad pretpostavi kakvo je to napajanje mozda ceo sekund bez struje PC i dalje radi. :: :: ::
Listao sam malo forume i izgleda da je suviše veliko cimanje, ili se ne isplati. Što se rama tiče, izgleda da je jedino sigurno rešenje kupovina namenskog rama koji je kod nas redak, ili isprobavanje raznih štapova dok ne prorade. Drugi veći problem je napajanje koje ima nestandardni priključak, te ili mora da se nabavlja adapter da bi se stavilo regularno napajanje, ili da se stavi još jedno napajanje koje će služiti samo za grafičku, pa da se nekako spoji sa glavnim da bi se uključili u isto vreme.
Nisam pametan, s jedne strane su ponude primamljive, s druge strane se javljaju mogući problemi ukoliko treba da se nadograđuje.
Opet, mislim da možeš tražiti da prodavac doda RAM memoriju. Ako ne može da se doda...
Postoje takve konfiguracije koje primaju i obična (non-brand) napajanja, ali sam ih video samo u seriji 8200 (koja je meni bila zanimljiva).
Recimo, uspeo sam da na HP 8200 dodam 4 GB DDR3 memorije i 9800GT. Bilo je problema zato što to napajanje nema molexe ni 6pin PCIe kabl, pa sam rešio adapterom SATA to 6pin PCIe.
Pozdrav, imam na poslu vise tih HP-ova, 8300 (sa i7 3770) i 8200 (sa mislim i5 2400), pa ako hoces mogu da vidim koje su memorije unutra pa da posaljem(po 8gb imaju, moduli su od po 2gb).
Takodje graficke su uglavnom Quadro 2000, a na nekim je i GT740/GTX650, i sa ovim ok radi, ne znam koju si graficku planirao, cini mi se da su ova napajanja od 300w, tako da ne bih pokusavao sa nekim jacim od ovih, ove koje zahtevaju dodatno napajanje su povezane preko Sata to 6pin.
8300 sam gledao prvenstveno, ali su se sada ti prodali. Modeli sa po 8 gb su 4x2gb što mi možda trenutno odgovara, ali pre ili kasnije će mi trebati kombinacija sa štapovima od po 4 ili 8gb. Grafičkih ili nije bilo, ili je bila NVS 310.
Nemam blage veze koju bih grafičku stavljao, ali ne verujem ništa mnogo jako po pitanju potrošnje jer baš retko igram nešto, možda eventualno neke starije igre.
@Qm65 Hoćete da rashođujete vi to skoro :)? Baci pogled na te memorije ako te ne mrzi. Hvala.
Broj postavljenih tema: 60354. Broj poslatih odgovora: 646987. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.