Kasnije će biti i neko LED osvetljenje, ventilatori, aftermarket kuler za grafičku kartu zbog buke i grejanja i vodeno hlađenje za CPU, za sada sam knap sa budžetom.
Trudim se da osim kvaliteta, odrižim dobru cenu i da bude u kombinaciji crno-crvena boja, estetike radi :)
Loš izbor procesora. Idi na FX-8300 ili pandan corei5sa slabijom pločom B85. Razlika je ogromna u oba slučaja. Matična koju si naveo , već ima feleričnih serija, tako da je zaobiđi. Ploče posebno kupuj ono što vidiš, jer sada je već bezobrazluk koliko jedne ploče zna da bude sa istom ouznakom a totalno drugačije fazno napajanje, količina usb konektora, sata ili kvalitet štampane kloče do toga da na istom modelu pkloče bude 4 različita mrežna kontrolera, što je apsurdno. Napajanje ako ideš na modularno, izaberi Corsair slabija ili Chieftec jača. Razlog je što nema kopija kao kod CM,Raidmax i Seasonica. Osrtale proizvođače jednostavno zanemari.
Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
Uzmi i5 makar i bez otkljucanog mnozioca (znaci bez K) i tutni ga na h81 ili b85 ploca i cao. A ako ima novca i5 4670k i neku Z97 plocu i hladnjak za oc. Sto se grafike tice na KP imas Gigabyte gtx 970 (model sa windforce hladnjakom) za 315e, jeste sporija od r9 r90x, ali all round najbolji izbor. Tera sve, TDP joj je 150W (znaci uz prosecan build 500w kvalitetnog napajanja je dovoljno), skoro se i ne greje. Ili ako bas hoces imas isto Gigabyte R9 290X za 340e. Ali tu racunaj jace napajanje.
1)FX-8300 + ta gigashit ploca je dobra za te pare, ili i5-4460 + h81 ploca.
2)Graficka 290x referentna.. zasto!? Voleo bih da cujem razlog majke mi, ako nije da stavis pod vodu (sudeci po budzetu i komponentama, nije za to) svaki razlog je los do bola. To ce toliko da throttluje da ces imati 280x koja ce da umre jako brzo...
3)Napajanje ako oces modularno prvo iole pristojno je TT od 730w. Raidmax je djubre uglavnom, a ni taj CM nije nista bolji.
5820k @ 4.3ghz Alpha NexXxoS Cool Answer 360 D5 / UT Asus x99-S Asus R9 280X Dc2T 4x4gb Avexir Core Red 3200mhz CL15 Samsung 840 EVO 256gb 1tb WD Black Seasonic 760w XP2 Platinum CM Storm Stryker Dell P2414h @ 80hz ba
Definitivno Intel varijanta. Niko nije spomenuo ssd, nemoj nista ispod 250gb. kupovati.
Kupovina referentne 290/290x je imalo smisla prosle godine, kada su bile na oglasima sa garancijama za 170/180e. To je bukvalno duplo jeftinije bilo od gtx 970, a performanse iste(Djokice!!)
Pa ko je hteo najjacu kartu ali da istrpi buku, 290/290x su bile relativno jeftine, jake karte. Ko se igra sa sluskama od 150e na glavi kao ja, moze pored Putin da roka ISIS nece se nista cuti. Sada su te kartice uglavnom izasle iz garancije i cenovno vise nisu tako primamljive. Ja sam moju uzeo bas prosle godine za 170e, sa dve godine domace garancije. Sto se tice buke da se razumemo, nije ona bas toliko strasna, ako se fan profil podesi ovako:
Rokace maksimalno do 3 soma obrtaja i to je to, bice oko 85c i nece ici preko toga, testirao vise puta, a kuciste mi je potpuno otvoreno(razlupani haf932 ) u prostoriji 20/21 stepen. Nista sto bas izludjuje kako neki opisuju, a nisu imali prilike da probaju karticu i malo joj vise posvete vremena. Moja je kao sto se vidi i klokovana do daske, do maksimuma(sada je kao 290x/gtx 970). Profil se mora podesiti ovako i zbog samog trotlovanja karte, jer po biosu(najnoviji) karta vrti kuler jako slabo cak i kada karta pumpa 99% i onda se obaraju klokovi. Ona mi je na drugoj masini gde je fx8350 i ja sam relativno zadovoljan sa tom karticom u odnosu na to koliko je placena.
I7 4790k 5ghz(operisan) Asus Maximus VII Hero Kingston Fury 2x8gb 1866mhz Asus GTX 970 Strix & Asus R9 290 ref. Benq xl2420g G-Sync 144hz Samsung 850 EVO 500gb. CoolerMaster V700
To sto pricas za referentne 290(x) karte je opste poznata stvar, jos od onog trenutka kad su se pojavile na trzistu, i prosto mi je neverovatno da amd nije problem sa ventilatorom ispravio kroz neke buduce drajvere. Hm.
Malo u off: Jeli, a sta ce ti koj moj ta druga masina pored ove iz potpisa koju imas?? Cisto iz radoznalosti pitam, jer sam i ja sklopio drugu masinu krajem prosle god., kao htpc, ovo ono, malo gaming, i na kraju prc, nisam je koristio kako dolikuje pa ode na prodaju.
Zakljucak je da druga masina treba da bude nesto slabasno, za surf, multimediju, drustvene mreze, office i slicno.... Nepotrebno bacanje para. .)
AMD FX-8350 + Noctua NH-D14 MSI 990FXA-GD80 Kingston 16GB 1600MHz Hyper Grey MSI GTX780 Lightning Dell U2412M + LG D2343 3D SSD 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB) Thermaltake Urban S71 + CM V850 Creative X-Fi Titanium + Z-5500
To je moja prva masina, stara oko 3 godine. Nudili mi smesne pare i na kraju to ostade kod mene. Jak je to komp, fx8350 na 4.9ghz(megahalems red) 990fx ud3 rev4, 8 giga rama. Sluzi tako kad mi neko dodje da igramo lan ili moja Tijana igra Sims na njemu.
I7 4790k 5ghz(operisan) Asus Maximus VII Hero Kingston Fury 2x8gb 1866mhz Asus GTX 970 Strix & Asus R9 290 ref. Benq xl2420g G-Sync 144hz Samsung 850 EVO 500gb. CoolerMaster V700
:: To sto pricas za referentne 290(x) karte je opste poznata stvar, jos od onog trenutka kad su se pojavile na trzistu, i prosto mi je neverovatno da amd nije problem sa ventilatorom ispravio kroz neke buduce drajvere. Hm :: :: Malo u off :: Jeli, a sta ce ti koj moj ta druga masina pored ove iz potpisa koju imas? :: Cisto iz radoznalosti pitam, jer sam i ja sklopio drugu masinu krajem prosle god., kao htpc, ovo ono, malo gaming, i na kraju prc, nisam je koristio kako dolikuje pa ode na prodaju :: :: Zakljucak je da druga masina treba da bude nesto slabasno, za surf, multimediju, drustvene mreze, office i slicno.... Nepotrebno bacanje para. . ::
Imas polovne i5 2500k za 120e koji je star ali best buy definitivno.Imas polovnu maticnu p8p67 za 50e.takodje imas polovne sa garancijom r9 280x za 150e.... Proc se ne kvari tako da je po meni totalni promasaj dati 5 6 k vise za novi proc...
Ostaje mi problem napajanje, ako neko hoće da pomogne oko toga.
I razlog zašto baš R9 290X - zato što sam je već kupio po ceni od 200€ sa 6 meseci garancije (do 22.05.2016.). Samo je grafička karta polovna sa nešto garancije, sve ostalo bih novo. Za napajanje se dvoumim da li kupiti polovno ili novo. Kao hoću da uštedim, ali nijedno `kršteno` nisam našao da vredi.
@Adzem - pošto vidim da imaš istu grafičku kartu, daj molim te objasni mi malo oko te buke i temperature - koliko je to ekstremno? Još je nisam dobio, treba da mi stigne iz Švajcarske.
Evo me brate. Pa objasnio sam ja mislim sve, ne bi trebalo da nesto nisi razumeo? Procitaj jos jednom sta sam napisao, ako ima nesto posebno sto te interesuje reci slobodno?
Imam zamerku na ssd koji si uzeo, trebao si neki Samsung od 250gb Sto se tice procesora, dobro si postupio. Uzeo si preko em**** ?
Nisam još ništa uzeo, čekam neke eventualne novogodišnje akcije u decembru :)
A da, inače uzimam u Em**. Najjeftiniji su mi, a da nisu KP `Mađari`.
Pročitao sam ja tvoje postove i gledao YT klipove. Po tvojim postovima to je podnošljivo. Po YT klipovima ono je strašno. Mada ne znam koliko je realan nivo buke s obzirom da je mikrofon verovatno odmah pored grafičke kartice, a ja neću da nabijem glavu u kućište.
Ako pa baš to bude toliko jeb*** strašno, kupiću Arctic Accelero Xtreme III i rešiću problem i buke i temperature.
Pusti ti klipove po you tubu, to i sluzi kako bi useravali jedni druge...
Realnost je totalno drugacija, kartica daleko od toga da je tiha, ali isto tako daleko od price da ne moze da se podnese. Stavi fan profil kao sto sam okacio skrin sot kako je kod mene i garantujem da te karta nece nervirati. Kod mene je kuciste otvoreno, ako je kod tebe zatvoreno onda ce zvuk biti jos priguseniji. Mada ima i ona prica da ce kartica biti toplija jer je zatvoreno sve, pa ce vrteti jace kuler. Jel ti je provetreno kuciste?
:: Nisam još ništa uzeo, čekam neke eventualne novogodišnje akcije u decembru : :: :: A da, inače uzimam u Em**. Najjeftiniji su mi, a da nisu KP `Mađari` :: :: Pročitao sam ja tvoje postove i gledao YT klipove. Po tvojim postovima to je podnošljivo. Po YT klipovima ono je strašno. Mada ne znam koliko je realan nivo buke s obzirom da je mikrofon verovatno odmah pored grafičke kartice, a ja neću da nabijem glavu u kućište :: :: Ako pa baš to bude toliko jeb*** strašno, kupiću Arctic Accelero Xtreme III i rešiću problem i buke i temperature :: :: ::
Vidi kućište na linku. Ima mesta za ventilatore (mislim da ventilatori ne idu uz kućište). Ne znam da li ću odmah imati novca i za ventilatore, ali moći će da se postave.
Sto se tice kucista, mogu samo da ga gledam, savet nikakav ne mogu da ti dam jer se iskreno ne razumem u mid tower kucista, takodje ni u ona koja su jeftinija od 100 jura, takodje to vazi i za napajanja. Kod mene u glavi vazi pravilo, dobro kuciste 100 jura, dobro napajanje 100 jura i nista ispod toga.
:: Vidi kućište na linku. Ima mesta za ventilatore (mislim da ventilatori ne idu uz kućište). Ne znam da li ću odmah imati novca i za ventilatore, ali moći će da se postave :: :: Kaži mi koje napajanje koristiš za tu grafičku :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.