Gledao bih u perspektivi da nabudzim racunar i da moj mnogo godina korisceni intel e8400 penzionisem. Cinilo mi se amd bolja i jeftinija opcija i u startu sam poceo da razledam FX 8350 procesor sa Gigabyte GA-970A-UD3P plocom na to bih dodao 16 GB memorije i ssd disk, koliki to cemo jos videti. Ali koliko vidim ploce za amd ne podrzavaju sata express, a jedina ploca koju sam uspeo da iskopam da podrzava sata express je ASRock 990FX Killer, ali ona kosta 170e
Onda dolazimo do toga da mi intel varijanta nije skuplja. recimo neka ploca Gigabyte GA-Z97-D3H sa I5 4460, na kp moze da se nadje za 268e zajedno
sustina za ssd, memoriju i drugo nemam dilema, uz napomenu da grafiku vec imam (r9 270). Glavna dilema je koju plocu i procesor uzeti, amd ili intel. budzet da kazemo da bi bilo idealno kada bi ova dva usla u 250e, mada ako bi trebalo jos nekih 20-30e napabircio bih nekako.
Best buy trenutno bi ti bio: Asus M5A97 R2.0 + FX-8320E. Ja uzeo ovu kombinaciju pre pola godine za sekundarni PC, radi kao sat. :) Ova kombinacija te u emmi-u izadje oko 240e.
Ne zaboravi da ces morati i u sto skorije vreme neki aftermarket kuler da stavis jer ima da odlepis sa ovom stock varijantom, tako da, s obzirom na budzet, sto vise ustedis to bolje.
AMD FX-8350 + Noctua NH-D14 MSI 990FXA-GD80 Kingston 16GB 1600MHz Hyper Grey MSI GTX780 Lightning Dell U2412M + LG D2343 3D SSD 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB) Thermaltake Urban S71 + CM V850 Creative X-Fi Titanium + Z-5500
AMD varijanta nikako ne moze biti best buy,sto se tice performansi naravno.Na sve to,ta varijanta uz pristojan kuler(25e min),ce kostati isto kao i intel. Meni je licno debilno da neko pored i5-ce uzme fx 8xxx.Govorim za gaming naravno....
i ja sam bio blizi amd-u, ali mi je glupo sto sa tom varijantom necu izvuci pun kapacitet ssd diska, vec cu biti ogranicen na sata 3 brzinu
namenski na masini bi programirao, koristio virtualizaciju i igrao se i to pre svega bf4
kuler bih inace uzeo COOLER MASTER Hyper 212 EVO on je negde oko 37e memoriju HyperX Fury 8GB x 2 - negde oko 90-100e a ssd opet voleo bih 500GB, ali ako ne bude novca onda 250GB
:: i ja sam bio blizi amd-u, ali mi je glupo sto sa tom varijantom necu izvuci pun kapacitet ssd diska :: vec cu biti ogranicen na sata 3 brzin
Bićeš ograničen na SATA3 brzinu? Je l` to Intel ima SATA4 ili sam je nešto propustio?
i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/CM 690 III W/SF Golden Green Pro 650W/CM Octane/A4Tech V7
Uzmi ti ssd od terabajt, neka ima, i on ti je glavni za igrice, ima same da se igraju, a ostalo, nzm ja bi tu neki i7 i integrisanu, kazu da ove nove izuvaju. I ram nikako manje od 16, ddr4, ili cekaj...
Ma gluposti. Pusti ga, citam i ne verujem o cemu prica. Nisam hteo da komentarisem u mom prethodnom postu vec sam bio konkretan. Mislim da on pre svega misli na sata express interfejs, revizija 3.2 koja je pustena u rad pretprosle godine(2013.), teoretske brzine su up to 1969 MB/s.
@vladapro Ne znam sta se zanosis sa tim brzinama oko SSD-a. Pisem ti ovo iz iskustva, imam SSD vec godinama, prethodnu generaciju od OCZ-a koji jos uvek sljaka u sekundarnoj masini, a sada Samsung 840 EVO, i evo recimo na mojoj ploci, po testu, Samsung mi postize brzine Read/Write ~500mb/s, mislis da sam primetio neku preteranu razliku u odnosu na prethodnu generaciju SSD-a koja je iskoriscavala max sata2 interfejs?! Ne zanosi se preterano sa time, tu razliku neces ni primetiti, veruj mi, sata3, odnosno 6Gb/s ti je puna kapa i bolje je da se fokusiras na nesto drugo. Inace za BF4 ti ni ne treba neka preterano jaka zverka od kompa generalno. Sto se tice programiranja, radim u VB-u i povremeno podignem jednu-dve virtualne masine dok nesto testiram, memorija ti je sada vise nego povoljna, i tu obavezno da ides na min. 16GB i da pevas. Kako hoces, uzimaj sta ti je volja.
AMD FX-8350 + Noctua NH-D14 MSI 990FXA-GD80 Kingston 16GB 1600MHz Hyper Grey MSI GTX780 Lightning Dell U2412M + LG D2343 3D SSD 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB) Thermaltake Urban S71 + CM V850 Creative X-Fi Titanium + Z-5500
:: :: i ja sam bio blizi amd-u, ali mi je glupo sto sa tom varijantom necu izvuci pun kapacitet ssd diska :: :: vec cu biti ogranicen na sata 3 brzin :: :: Bićeš ograničen na SATA3 brzinu? Je l` to Intel ima SATA4 ili sam je nešto propustio :: :: :: i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/CM 690 III W/SF Golden Green Pro 650W/CM Octane/A4Tech V :: :: ::
hvala ShonE olaksao si mi izbor :) a za one koji imaju problema sa razumevanjem da pojasnim - mislio sam na sata express standard i njegovu vecu propusnu moc u odnosu na sata 3
@-ShonE- Stvarno ne osjetiš razliku zmeđu OCZa i Samsung Evo 840 !? Jedino ako si mislio na PCI-E varijante, koje kod OCZ-a stižu Samsung skoro u brucu. U realnom radu OCZ je tromiji i to dosta. Probavao sam na kompjuterima i sa AMD i sa Intel računarima dok testiram konfiguracije i još nisam naišao na mainstream SSD bilo kog proizvođača da je mogao da parira u realnom radu Samsungu, bilo za obradu video materijala, bilo za projekat u AutoCAD-u, bilo pod radom u Win sa Photoshopom kd obrade fotki i sa uključenim Creedom. Uzimao i pro varijantu 850-ke Samsung i samo je u testovima brži, ali kada ga opteretiš u transferu da bilo šta obrađuje momentalno spušta brzinu kao i ostali, jer se grije bez obzira što je uperen u njega Noctua ventilator. Jedino je Intel 730 skoro iste brzine, a svi ostali mogu samo da duvaju u prste i da stoje pored puta kada Samsung EVO 840 500 GB prođe pored njih. Popizdio sam kada sam vidio koliko su usrali Samsung 850 ku u odnosu na predhodnu generaciju i kada ga opteretiš i samo obori brzinu skoro na 140 MB/s. Samo OCZ PCI-E kartice su brže, od onoga od mainstream opreme što mi je došlo pod ruke. Mislio sam da je razlika veća, ali subjektivno samo su u testovima, dok jedino T-bold na Intelovim pločama kod Meka radi brže. U realnom radu kod rendiranja određenih scena sa 630 000 poligona, razlika je samo 3 sekiunde između Samsung 840 EVO i OCZ-a, dok je na T-boldu razlika oko 50 sec u korist T-bolda i sve je jasno.A na Samsung 850 Pro završi sporije za jebenih 4 minuta i 12 sec u odnosu na Samsung 840 EVO i zato kažem da su usrali motku sa 850 Pro modelima.
Što se tiče same ploče koju si naveo, nije loš izbor, jer je i tako u donjem segmentu z97 ploča sličan izbor i približne performanse. Samo bih naveo da me je Asrock prijatno iznenadio sa svojim z97 pločama, u odnosu na z68 čipset.
E da. Samo da napomenem da određene firme u Bg prodaju kineske kopije Samsung Evo 500 GB tako da se pazite. Opterećenje u grafičkim rogramima je jedini pravi test za njih. Naši ljudi jednostavno ne mogu da izdrže da ti nešto ne pokušaju podvaliti. Previše su ljudi postali cigani u svakom smislu te riječi.
Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
Naravno da sam primetio razliku izmedju starog ocz-a i sadasnjeg samsunga, oseti se i kod boot OS-a pogotovo, ali realno, kod nekog normalnog, svakodnevnog koriscenja kompa nije ta razlika sada toliko velika da smeta, kapiras. Bilo koji SSD u odnosu na klasican HDD je nebo i zemlja pa ce tako i autoru teme, siguran sam, jedan samsung 840 evo u potpunosti da zavrsi posao.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.