Nadogradnja postojeceg ili kupovina novog kompjutera
STRANA 1 OD 1
OwerLord
Nadogradnja postojeceg ili kupovina novog kompjutera
19.07.2015. 22:57
T61742
status: user broj poruka: 87
Pozdrav svima,
Moja trenutna konfiguracija (stara 5 godina):
Graficka kartica: GIGABYTE GeForce GTX 460 768MB GDDR5 GV-N460OC-768I Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edition 3.2GHz Memorija: KINGSTON 4GB (2x2GB) 1600MHz DDR3 HyperX Maticna ploca: ASUS M4A87TD EVO Kuciste: CHIEFTEC CG-01B-B-OP Napajanje: LC POWER Super Silent LC6600 600W v2.2 Hard disk: WESTERN DIGITAL Caviar 500GB
Moje pitanje se vidi iz samog naslova, dakle sta se pre isplati. Cilj je igranje najnovijih igara (The Witcher 3: Wild Hunt, GTA V, Dragon Age: Inquisition, itd.) na maximumu. Ako mislite da je nadogradnja bolje/isplativije resenje, predlozite koje komponente da uzmem, a ako je ipak bolje/isplativije resenje nov komp, predlozite celu konfiguraciju.
Ne znam sta da vam kazem sto se tice budzeta za nadogradnju jer ne znam sta bi sve bilo potrebno od komponenti, ako se nadogradnja uopste isplati za krajnji cilj.
Sto se tice budzeta za ceo kompjuter (ukoliko se nadogradnja ne isplati), nisam ni sam siguran, ali recimo da je cifra oko 70.000-80.000 rsd, naravno ovo nije fiksno, podlozno je promeni.
Sto se tice tajminga za kupovinu, negde sam nacuo da je sada najgore vreme kada su raspusti i godisnji na snazi, odnosno da je najbolja kupovina od septembra kada je ponuda najveca pa su i cene ujedno nize?
Ti za 600e ne mozes da uzmes komp a da igras Witcher 3 na maximumu.
Moj predlog je da das 350e za Playstation 4 i na tome da se igras, a tu staru masinu da koristis za ostale gluposti. Kupovina Pc za gaming se sada ne isplati ko zeli samo maksimum, a za to treba izvojiti 1-1.5k evra.
Tebi je kod pilicara sada samo grafa naravno gtx 970 i intel i5 preko tvog budzeta, a o ostalim komponentama da ne pricam. Ako zelis medium detalje i da sledece godine moras da menjas grafu, sastavicemo nesto.
Re: Nadogradnja postojeceg ili kupovina novog kompjutera
20.07.2015. 01:24
status: user broj poruka: 1624
Brate,samo budes strpljiv,i pazljivo sa komponentama... Mislim,mene je usralo,nasao sam i7 4770k es za 220 evra, i plocu novu doneta od preko za 8500 dinara,msi z87 gaming g45. dakle obe stavke uzeo za 300 evra,grafa mi bila 140 evra, da dodam ram i ostalo,dakle dosta jeftinije od cifre koju si naveo....
Za svaku stavku koju kupim sebi,odem kod coveka,detaljno testiram,pregledam ( STo neces moci ni u jednoj prodavnici na taj nacin i toliko vremenski ) i tek onda ako su svi kriterijumi ispunjeni kupim stvar . I fala bogu do sada,godinama tako i prezadovoljan sta sam sve posedovao,i koliko sam para ulozio...
Dakle cenim da sada,samo pazljivo i strpljivo cekas sa kesom na oglasima,juri kvalitetne stvari , recimo i5 je tek malo jeftiniji od i7,koji stalno izlecu na oglasima,ploce imas nove sa garancijom , itd, takodje povoljno da nadjes...
Sto se tice predloga kolege Zooloo-a,dati 350 evra za mrtvi Sony Playstation je idiotski,a ogranicenja koja ces imati igrajuci Witcher 3 sa njim necu ni da spominjem...
Msi Z87 G45 Gaming + 4770k ES /Club 3d r9 280x Royal Queen/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/kingston v100 60 gb,WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.
:: Pozdrav svima :: :: Moja trenutna konfiguracija (stara 5 godina) :: :: Graficka kartica: GIGABYTE GeForce GTX 460 768MB GDDR5 GV-N460OC-768 :: Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edition 3.2GH :: Memorija: KINGSTON 4GB (2x2GB) 1600MHz DDR3 Hyper :: Maticna ploca: ASUS M4A87TD EV :: Kuciste: CHIEFTEC CG-01B-B-O :: Napajanje: LC POWER Super Silent LC6600 600W v2. :: Hard disk: WESTERN DIGITAL Caviar 500G :: :: Moje pitanje se vidi iz samog naslova, dakle sta se pre isplati. Cilj je igranje najnovijih igara (The Witcher 3: Wild Hunt, GTA V, Dragon Age: Inquisition, itd.) na maximumu. Ako mislite da je nadogradnja bolje/isplativije resenje, predlozite koje komponente da uzmem, a ako je ipak bolje/isplativije resenje nov komp, predlozite celu konfiguraciju. :: :: Ne znam sta da vam kazem sto se tice budzeta za nadogradnju jer ne znam sta bi sve bilo potrebno od komponenti, ako se nadogradnja uopste isplati za krajnji cilj :: :: Sto se tice budzeta za ceo kompjuter (ukoliko se nadogradnja ne isplati), nisam ni sam siguran, ali recimo da je cifra oko 70.000-80.000 rsd, naravno ovo nije fiksno, podlozno je promeni :: :: Sto se tice tajminga za kupovinu, negde sam nacuo da je sada najgore vreme kada su raspusti i godisnji na snazi, odnosno da je najbolja kupovina od septembra kada je ponuda najveca pa su i cene ujedno nize :: :: Hvala unapred na odgovorima.
graficka sa 4gb memorije(recimo 970) minimum ako hoces visoke detalje, cpu recimo i5 4te generacije sa k oznakom, jos 4gb rama, i neka solidna ploca ne mora da bude preskupa gaming dza bu, treba da ima 6+2 pina sa odgovarajucim soketom
sa AMD-om 8320 8350 + ploca, mozes da prodjes jeftinije ali nzm koliko ce dobro da se pokaze cpu u pojedinim igrama koje zahtevaju jaci CPU po jezgru, za graficku jedino 280x i jace
na oglasima mozes da potrazis cpu i memoriju da uzmes da prodjes jeftinije, a gpu i plocu novu, mada mozda se probije budzet, nzm kako se krecu cene, realno me i ne interesuju jer takve kompononte ovde sa nasim standardnom necu moci ni da kupim u skorije vreme, jer kako su krenuli trebace ti high segment hardvera da mozes da igras sa `normalnom` frame ratom...a sa low mid i mid-high segmentom mozes da se slikas samo!!
Trenutno je stanje da mu za igranje ne treba nista jace od i5 2500k. Mada nije naveo u kojoj rezoluciji zeli da se igra.
Za mnogo manje od 600€ moze da se sklopi pristojna konfiguracija. Ja sam prosle godine uzeo i5 2500k i MSI Z77A-G45 za 170€ i 280x za 160€ (naravno polovno). A vidim da se cene nisu nesto mnogo promenile. Sve ovo naravno ako nije gadljiv na polovno
:: Ti za 600e ne mozes da uzmes komp a da igras Witcher 3 na maximumu. :: :: Moj predlog je da das 350e za Playstation 4 i na tome da se igras, a tu staru masinu da koristis za ostale gluposti. Kupovina Pc za gaming se sada ne isplati ko zeli samo maksimum, a za to treba izvojiti 1-1.5k evra :: :: Tebi je kod pilicara sada samo grafa naravno gtx 970 i intel i5 preko tvog budzeta, a o ostalim komponentama da ne pricam. Ako zelis medium detalje i da sledece godine moras da menjas grafu, sastavicemo nesto. :: :: Intel I5 4670 + Arctic Cooling Freezer I3 :: Gigabyte G.1 Sniper B :: Kingston HyperX Beast 2x4gb 1600mh :: Gigabyte GTX 970 G1 Gamin :: Seagate Baracuda 1T :: Seasonic G550 550W Gol :: Fractal Design Define R4 Black Pear :: Dell P2414H. :: ::
:: Trenutno je stanje da mu za igranje ne treba nista jace od i5 2500k. Mada nije naveo u kojoj rezoluciji zeli da se igra :: :: Za mnogo manje od 600€ moze da se sklopi pristojna konfiguracija. Ja sam prosle godine uzeo i5 2500k i MSI Z77A-G45 za 170€ i 280x za 160€ (naravno polovno). A vidim da se cene nisu nesto mnogo promenile. Sve ovo naravno ako nije gadljiv na polovn :: ::
Kolko je najnoviji intel i5 otkljucan jaci od 2500k, oko 20 procenata?
I7 4790k 5ghz(operisan) & ph-tc14pe_bk Asus Maximus VII hero Kingston Fury 2x4gb 1866mhz Asus GTX 970 Strix & Asus R9 290 ref. Benq xl2420g G-Sync 144hz Samsung 850 EVO 250gb CM V700
Sve to svoje prodaj izvuci neki dinar i kad dodas na taj tvoj budzet mozes da uzmes nesto veoma pristojno.
Gledaj da juris gtx 970 to je best buy trenutno iz jace klase. Posle nje gledaj bar AMD 280x
Juri intel neki polovan i5, recimo 2500k i obicnu plocu za njega. ili fx 6300 / 8320 (ako vec nema intela povoljnog)
8 gb rama i to je to.
Vi koji osporavate 2500k, pokazite mi igru gde je taj cpu zakucan na 99% usage-a , gde on postaje usko grlo za full hd rezoluciju sa nekom srednje jakom/jacom grafickom?
U igrama između 2500K i 4770K razlike su akademske u dosadašnjim naslovima klok na klok. Grafika 290x. Problem sa ovim matorim komponentama je što su na zalasku karijere, a novo je preskupo iko nudi isto. Samo napolju naruči i obraduj se. Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
Na mojoj konfiguraciji u W3 imam izmedju 32-48 fpsa a GTA V dosta vise od toga.Ako nisi gadljiv na polovne stvari mozes da uzmes odlican racunar za te pare...
:: Ti za 600e ne mozes da uzmes komp a da igras Witcher 3 na maximumu. :: :: Moj predlog je da das 350e za Playstation 4 i na tome da se igras, a tu staru masinu da koristis za ostale gluposti. Kupovina Pc za gaming se sada ne isplati ko zeli samo maksimum, a za to treba izvojiti 1-1.5k evra :: :: Tebi je kod pilicara sada samo grafa naravno gtx 970 i intel i5 preko tvog budzeta, a o ostalim komponentama da ne pricam. Ako zelis medium detalje i da sledece godine moras da menjas grafu, sastavicemo nesto. :: :: Intel I5 4670 + Arctic Cooling Freezer I3 :: Gigabyte G.1 Sniper B :: Kingston HyperX Beast 2x4gb 1600mh :: Gigabyte GTX 970 G1 Gamin :: Seagate Baracuda 1T :: Seasonic G550 550W Gol :: Fractal Design Define R4 Black Pear :: Dell P2414H. :: ::
Pre svega, hvala svima na odgovorima i izvinjavam se sto nisam stigao ranije da odgovorim, u medjuvremenu sam se razboleo.
I dalje ne znam na sta pre da se odlucim, da li na nadogradnju ili kupovinu skroz nove konfiguracije i prodaju postojece? Ako je recimo dovoljna samo graficka i RAM, onda ima smisla za nadogradnju, ali ako moram menjati jos i procesor i plocu, onda me to nekako naginje na kupovinu cele konfiguracije? Zasto mislim da moram npr i procesor da menjam – pa zato jer za witcher je preporuka AMD FX-8350 4 GHz, a on je vise nego duplo bolji od mog CPU-a koji imam trenutno, makar prema http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
Takodje, postavlja se pitanje da li je moje napajanje dovoljno za gtx970, necu da bude nista u knap, mora imati i nekog lufta da bi sve islo kao podmazano. Onda, da li gtx970, s obzirom da je poveca, moze da stane u moje kuciste? Sto se tice memorije, ja trenutno imam 2x2, zanima me koliko moja maticna ima ukupno slotova za ram memoriju, odnosno moze li stati jos jedna i da li ce dobro raditi u rezimu 2-2-4?
Imam jos brdo pitanja ali bolje da se zaustavim ovde, pa cemo videti sta i kako dalje na osnovu vasih komentara i sugestija.
Nakon kraceg razmisljanja, mislim da je najbolja opcija da ipak kupim skroz nov komp, a ovaj trenutni da prodam.
Dakle trebace mi pomoc za svaku komponentu pojedinacno:
Graficka karta
Nisam bas planiramo da toliko para dam koliko iznosi gtx970, pre sam zamisljao moj budzet za graficku kao recimo gtx960. Medjutim, s obzirom na to da mi je cilj igranje na max, a graficka je najbitnija komponenta kada su igre u pitanju, onda nemam drugi izbor nego da dam vise od planiranog, naravno ako vredi za te pare, a ja sam vas razumeo da je u tom cenovnom rangu best buy.
Imam jos neke sitne nedoumice oko gtx970 koje hocu da razresim:
1. koji je model najbolje uzeti i po cemu se oni konkretno razlikuju medjusobno, ja sam nasao 3 modela, makar kada je gigabyte u pitanju, razumeo sam da je on najbolji izbor (neka me neko ispravi ako gresim): - GV-N970IXOC-4GD - GV-N970WF3OC-4GD - GV-N970G1 GAMING-4GD
2. zasto je gtx970 bolji (tako sam bar ja razumeo da vecina kaze) od npr R9 290 ili 290x? primetih da 290/290x imaju duplo veci memory interface, ali onda pretpostavljam da je gtx970 mnogo bolji u nekoj drugoj stavci?
Procesor
Ja sam uglavnom uzimao AMD, medjutim ubedili ste me da je Intel i5 4xxx najbolji izbor, makar kada su igre u pitanju. E sad, koji je best buy i5 4-te generacije, 4460 (i ako jeste, zasto) ili mozda ipak neki drugi? Evo npr da li vredi dodati 25-30e za 4690 u odnosu na 4460?
Razumeh da procesor bas i nije toliko bitan za igre jer i da imam najbolji i5 4-te generacije, opet cu biti limitiran na neki nacin, odnosno necu ga moci u potpunosti iskoristiti jer jednostavno tako funkcionisu danasnje igre (iz emmi-ja kazu da malo igrica zavisi od snage procesora, mozda 10% ukupno od svih igara), znaci prvo graficka i RAM pa sve ostalo. Zasto onda recimo za Witcher 3 preporucuju i7, da to nije onda malo preterano?
RAM memorija
Sta je tu bitno gledati, na koje sve karakteristike treba obratiti paznju (marka, model....)? S obzirom da planiram 8GB da uzmem, ne znam da li je bolje 1x8 ili 2x4, da li to zavisi od ploce ili mozda od neceg drugog?
HDD i SSD
Koliko sam ja razumeo, trenutno je najbolje kombinovati ove dve stvari, ja sam zamislio da na SSD stavim sistem i sve programe, dok bih na HDD skladistio sve ostalo. Sto se tice kapaciteta, mislio sam 120GB za SSD (Samsung - zbog 5 god garancije), a 1TB za HDD (ne znam konkretno koji, pomagajte), mislite li da je to ok?
Monitor
Na sta da obratim paznju kada je monitor u pitanju: kontrast,osvetljenje, vreme odziva, povezivanje....?
Sto se tice maticne ploce, tu zaista ne znam nista, predlozite neki best buy. Isto tako i za kuciste (obratite paznju da moze i graficka da mi stane, recim ona sa 3 ventilatora - GV-N970WF3OC-4GD) napajanje, kuler.... valjda je to sve od komponenata?
Za koliko realno mogu da prodam moj trenutni komp, mozete li mi makar dati neku okvirnu cifru, posto ja zaista nemam pojma od koje brojke da krenem:
Graficka kartica: GIGABYTE GeForce GTX 460 768MB GDDR5 GV-N460OC-768I Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edition 3.2GHz Memorija: KINGSTON 4GB (2x2GB) 1600MHz DDR3 HyperX Maticna ploca: ASUS M4A87TD EVO Kuciste: CHIEFTEC CG-01B-B-OP Napajanje: LC POWER Super Silent LC6600 600W v2.2 Hard disk: WESTERN DIGITAL Caviar 500GB Monitor: Samsung P2250N
Takodje me zanima da li se negde na ovom forumu mogu ostavljati oglasi, konkretno u mom slucaju prodaja cele konfiguracije sa/bez monitora? Ako moze, postoje li neka posebna pravila?
Hvala unapred na odgovorima, i izvinjavam se sto sam oduzio, i kod nekih stvari isao previse u detalje.
Re: Re: Nadogradnja postojeceg ili kupovina novog kompjutera
26.07.2015. 23:47
status: user broj poruka: 1219
ima i7 2600k i neka b75 ploca mislim na kp oko 200-220e
:: Brate,samo budes strpljiv,i pazljivo sa komponentama... Mislim,mene je usralo,nasao sam i7 4770k es za 220 evra, i plocu novu doneta od preko za 8500 dinara,msi z87 gaming g45. dakle obe stavke uzeo za 300 evra,grafa mi bila 140 evra, da dodam ram i ostalo,dakle dosta jeftinije od cifre koju si naveo... :: :: Za svaku stavku koju kupim sebi,odem kod coveka,detaljno testiram,pregledam ( STo neces moci ni u jednoj prodavnici na taj nacin i toliko vremenski ) i tek onda ako su svi kriterijumi ispunjeni kupim stvar . I fala bogu do sada,godinama tako i prezadovoljan sta sam sve posedovao,i koliko sam para ulozio.. :: :: Dakle cenim da sada,samo pazljivo i strpljivo cekas sa kesom na oglasima,juri kvalitetne stvari , recimo i5 je tek malo jeftiniji od i7,koji stalno izlecu na oglasima,ploce imas nove sa garancijom , itd, takodje povoljno da nadjes.. :: :: Sto se tice predloga kolege Zooloo-a,dati 350 evra za mrtvi Sony Playstation je idiotski,a ogranicenja koja ces imati igrajuci Witcher 3 sa njim necu ni da spominjem.. :: :: Msi Z87 G45 Gaming + 4770k ES /Club 3d r9 280x Royal Queen/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/kingston v100 60 gb,WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380 :: :: :: Pozdrav svima :: :: :: :: Moja trenutna konfiguracija (stara 5 godina) :: :: :: :: Graficka kartica: GIGABYTE GeForce GTX 460 768MB GDDR5 GV-N460OC-768 :: :: Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edition 3.2GH :: :: Memorija: KINGSTON 4GB (2x2GB) 1600MHz DDR3 Hyper :: :: Maticna ploca: ASUS M4A87TD EV :: :: Kuciste: CHIEFTEC CG-01B-B-O :: :: Napajanje: LC POWER Super Silent LC6600 600W v2. :: :: Hard disk: WESTERN DIGITAL Caviar 500G :: :: :: :: Moje pitanje se vidi iz samog naslova, dakle sta se pre isplati. Cilj je igranje najnovijih igara (The Witcher 3: Wild Hunt, GTA V, Dragon Age: Inquisition, itd.) na maximumu. Ako mislite da je nadogradnja bolje/isplativije resenje, predlozite koje komponente da uzmem, a ako je ipak bolje/isplativije resenje nov komp, predlozite celu konfiguraciju. :: :: :: :: Ne znam sta da vam kazem sto se tice budzeta za nadogradnju jer ne znam sta bi sve bilo potrebno od komponenti, ako se nadogradnja uopste isplati za krajnji cilj :: :: :: :: Sto se tice budzeta za ceo kompjuter (ukoliko se nadogradnja ne isplati), nisam ni sam siguran, ali recimo da je cifra oko 70.000-80.000 rsd, naravno ovo nije fiksno, podlozno je promeni :: :: :: :: Sto se tice tajminga za kupovinu, negde sam nacuo da je sada najgore vreme kada su raspusti i godisnji na snazi, odnosno da je najbolja kupovina od septembra kada je ponuda najveca pa su i cene ujedno nize :: :: :: :: Hvala unapred na odgovorima.
2. gtx970 pravilno koristi 3.5gb vram-a - sto bi rekli sakat je / R9 290x trosi struje kao manje selo u Africi .)
3. zaobidji gtx960 bolji bi bio izbor r9 380
Procesor
Uzmes i5 za igrice E sad da li vredi dati vise novca za 4690 na tebi je da odredis da ili ne. Inace 4690 je nekih 10-15% brzi od 4460.
Nisam cuo ikog da se zalio na Witcher 3 i sa amd fx6300, tako da...
RAM memorija
Ako ces kasnije nadogradjivati ram bolje je da uzmes 1x8gb u suprotnom 2x4gb bar na 1866mhz sa cl9 (ako nadjes) u glavnom su CL10 i to je ok...
HDD i SSD
Da najbolje je kombinovati ssd/hdd. Mada ako si u mogucnosti uzmi ssd od 250gb ako ces na njemu instalirati igre ( jedna igra zna da povuce 30-50gb) Imam SEAGATE 1TB 64MB 7k SATA300 ST1000DM003 HDD je OK jedino garancija je slaba 24 meseca(bar je tako bila)
Maticna ploca
nije potrbno da bacas pare/cpu neces moci klokovati / pogledaj da li ti odgovara sta ploca ima od konektora pa prema tome i pazari... Inace Z97 ti je najjaci cipset na maticnim plocama za haswell refresh procesore... Intel 4690 / 4460 su haswell refresh procesori tako da bi trebalo da rade i na starijem cipsetu ali bi verovatno bilo potrebno nadograditi BIOS
Kuler Imao sam CM Hyper 212 EVO - veoma zadovoljan, verovatno ima i boljih za nesto manje para ali nisam ispratio....
Monitor/Napajanje i kuciste i nesto trece ne pratim odavno / neko drugi neka preporuci .)
Kliko ti vredi komp nemam pojma a oglas postavis :
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.