Ljudi molim vas pomagajte . Komp koji koristim je vec pregazilo vreme pa je doslo vreme za nesto novo . Od starog kompa bih zadrzao kuciste i napajanje Thermaltake 730W . Sve ostalo bih zamenio pa mi treba vasa pomoc jer sam malo izasao iz stosa sa ovim novim komponentama . Komp ce sluziti iskljucivo za igrice i nece biti klokovan(jer nisam to nikad radio)
Kao prvo procesor I5 ili I7 i koji preporucujete oko 300e Grafika neka GTX 970 4GB GDDR5 ili R9 290 4GB GDDR5 i koja oko 400e Ploca za ovu konfiguraciju HDD od 2TB RAM memorija od 8GB da isprati sve ovo
Znam da mozda mnogo trzim ali ako neko moze i zna molim vas za pomoc
Što se tice procesora za gaming ti apsolutno ne treba nista jace od i5 i to i5-4690K, pošto nećeš overklokovati možeš i bez oznake k mada je razlika u ceni poprično mala pa je bolje uvek uzeti verziju sa otključanim množiocem (sa k)
Grafika GTX970 4GB i to u verziji G1 Gaming od gigabyte-a je pun pogodak, osim ako neces da sacekas jos par dana pa da vidis šta se dešava sa amd svetom (16. juna bi trebalo da izadje nova serija kartica)
E sad velika varijacija ploča na ovu temu u zavisnosti od proizvođača, ali svakako neka sa Z97 čipsetom, a ja bih uvek išao sa Asusom zbog pozitivnog iskustva i kvaliteta samih komponenti.
Sto se HDD tiče wester digitalova black serija je odlična i dobija se duga garancija.(neka druga opcija bi bila Seagate barracuda, koji je za nijansu jeftinij)
Ram recimo neki kingstonov sa 10CL, predator ili hyperX na 1866 Mhz.
Na sve ovo bih još dodao i ssd recimo samsungov 850 EVO od 120gb za sistem i neku igru koju najviše igraš.
Procesor, definitivno neki I5 za gaming, ne treba vise, taj neki i5-4690K je idealan, sa nekim dodatnim ventilatorom. Grafika, neka MSI 970, nema potrebe za nesto vise. Ploca, neka ASUS ili Gigabyte u rangu oko 100-130E, ne treba vise.
Procesor i7 4790 + bilo koja najjeftinija ploca, s obzirom da neces da clockujes. Ili i5 4690k + z97 sabertooth 2, ako ima sanse nekad u buducnosti da se upustis u overclock.
Grafu nemoj MSI 970 jer se krivi, nema backplate i ventilatori znaju da uvenu. Gigabyte G1 je najbolji.
HDD je lutrija, gledaj da uzmes ako nadjes HGST, ako ne neki WD. Ram 2x4gb ili 1x8gb bilo koje od 1600mhz. Znaci koja ima najduzu garanciju, najjeftinija i lepa ti je na oko. Nema maltene nikakav uticaj na performanse.
SAMDSUNG!!!
Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA
uzmi i5 cpu 4xxx i plocu do max 10 000 din 8 gb rama na 1600 mhz po izboru hdd sve ti isti djavo idi na gtx 970 sve su dobre realno, tihe mali potrosaci i hladne.
ljudi izvlace 60 fps-a sa gtx 970/980 grafickama sa AMD FX x6 ili matorim i5 2500k kakav crni i7 jos i OC za igre, bacanje para bukvalno...
:: uzmi i5 cpu 4xxx i plocu do max 10 000 di :: 8 gb rama na 1600 mhz po izbor :: hdd sve ti isti djav :: idi na gtx 970 sve su dobre realno, tihe mali potrosaci i hladne :: :: ljudi izvlace 60 fps-a sa gtx 970/980 grafickama sa AMD FX x6 ili matorim i5 2500 :: kakav crni i7 jos i OC za igre, bacanje para bukvalno.. :: :: Cpu: FX 8320 + CM v8 GTS :: GPU:GTX 970 Gigabyte G :: Ram:10 Gb Kingsto :: SSD: Pyro 120 gb + HDD 500 g :: MBO:Asus M5A9 :: Case:Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650 :: Keyboard: Natec RX2 :: Mouse:Mx 518+v7 blood :: Screen: ViewSonic 27 :: ::
K verzije su za overclock jer imaju otkljucan mnozioc. Ako neces da overclockujes onda neki zakljucani procesor + najjeftiniju plocu. Ako mislis da ima sanse da se igras sa clockom, vredi dati vise para na Z97 plocu + k procesor.
i5 je definitivno jeftinija varijanta, a razlike gotovo i nema u odnosu na i7 u igrama.
SAMDSUNG!!!
Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA
:: Vidim da i7 4790 postoje dve verzije i7 4790 i i7 4790k ,da li je obican dovoljan ili ipak ovaj `k` jer je to kupovina na duze staz :: :: I koju maticnu bi preporucil :: :: ::
:: i5 je definitivno jeftinija varijanta, a razlike gotovo i nema u odnosu na i7 u igrama Ima igara koje ne vole hajpertreding. U GTA V malo pada FPS ako se koristi quad core sa ukljucenim hajpertredingom.
Nije GTA usamljeni slucaj, gomila igara ne voli HT. Ali nije to neka velika razlika, mozda donese taj HT par frejmova sa DX12, a mozda i u potpunosti bude beskoristan.
Razlog sto pomenuh ako nece da clockuje 4790 je sto ima najvisi base clock. Mada bih uvek radije uzeo 4690K + dobru z97 plocu, nego 4790 + h81 plocu.
SAMDSUNG!!!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.