U pitanju je: P4@1.7GHz (Wilamete jezgro), GA 8IE533, 256MB DDR SDRAM, ostalo je manje vishe nebitno. Na njemu stoji WinME. Da li će nakon izmene gore pomenutih komponenti moći da pomenuti OS funkcioniše, plan je P35 platforma uz neki C2D CPU... Naravno, da ne biste mislili da sam u najmanju ruku ćaknut instaliraću WinXP na novi hard ali hoću da mi se sačuva puna funkcionalnost WinMEa na kome mi je jako bitan set programa. Uradiću clonedisk na drugu particiju novog harda (dualboot). Hoće li mi poći za rukom? Neko nebitan mi reče da neću moći da instaliram drajvere za nove komponente pod WinMEom, da li će za početak zezati zbog prelaza sa PATA na SATA (ukoliko uradim clonedisk a opet me niko ne tera da vadim stari hard na kome je WinME) a onda i koji su ostali potencijalni faktori nestabilnosti... Hvala unapred svima na dobronamernim savetima
kao prvo, nisi se bas najbolje izjasnio, a koliko sam razumeo, ti hoces da kloniras particiju, pa posle da premestis clone image na novi hard sa winME-om uz to na novu konfu, jel tako?
kao prvo, prva stvar koja ti nece uspeti je klon particije, particije sa kojima radis moraju da budu u megabajt iste!!!! znaci, moras da uradis sledece, to sa particijama, nema sanse da napravis identicne, pa ne znam sta radio, mozes da probas, a znam sto posto da bi uspeo kada bi klonirao ceo HARD, pa onda pregazio drugi hard sa klonom, i on automatski kreira tu istu particiju, tj sve iste particije na hardu, ako si me razumeo, ZNACI, moras CEO hard da kloniras, ne jednu particiju, to ti je sto se tice particionisanja a, sto se tice WinME-a, nece ti uspeti 80% to sto si isplanirao, jer kao prvo, winME je mnogo nestabilan i los OS, kao drugo, ubaciti ga na potpuno drugaciju platformu, i jos hoces drivere da instaliras, znaci, to mozes opusteno da zaboravis, nema sanse, ja ti garantujem...eto
Kao sto ree imarkovic....nema ni 1% sanse da to uradis....da se nekim cudom desi da to uspes , znas li kako bi ti radio win sa novim komponentama sa isntaliranim svim driverima starih komponenti ?Jedino da zelis sa win ME na win ME pa ok ali ovo....To je bre Sci-fi sto ti trazis , ni Artur Klark to ne bi uspeo u svojim knjigama :)
Mozes da probas, ali bolje je da instaliras sve od nule... WinME je najgori winblows koji se ikada pojavio (a konkurencija je jaka) On je nestabilan cak i kad je sveze instaliran... Kod mene se zadrzao celih 2h na kompu :)
Moje predlog ti ja da backupujes sve podatke koji ti trebaju, formatiras HDD i instaliras WinXP od nule :)
a) deinstaliraj drajver po drajver zvucne, modema, mrezne, graficke i maticne (uz svaki potreban restart)
b) pokreni Driver Cleaner Pro i obrisi ostatke
c) ako imas Nvidia graficku pusti jos Nasty Files Remover, pa Detonator RIP
d) instaliraj Revo Uninstaller i deinstaliraj preko njega sve programe koji ti ne trebaju
e) instaliraj Reg Doctor ili System Mechanic pa ocisti registry bazu (za ovo nisam siguran da li treba, ali moze da pomogne)
Sada iskopcaj PATA disk i prebaci ga na novi komp (gde si prethodno odstranio SATA). Upali komp sa PATA diskom i ako nece da se digne sistem - `ebi ga...
::ali hoću da mi se sačuva puna funkcionalnost WinMEa na kome mi je jako bitan set programa. Uradiću clonedisk na drugu particiju novog harda (dualboot)
Verovatno su u pitanju neki DOS programi, ali za to postoje DOS emulatori za XP, pa pošto su ti već odgovorili da je tvoja solucija nemoguća, onda je jedini način da sačuvaš to što ti treba i da probaš na ovaj način... Šta drugo može da bude vredno tog đubreta od WinME, koji bi ti na P35+C2D radio tri puta sporije od užasne Viste?
Sa norton ghostom disk/particiju mozes klonirati bez problema a size mozes da podesis kako hoces kad ides restore.
Sa ACRONISOM takodje radi disk na disk i dozvoljava resize a moze i proporcionalno.
!!! ALI da koristis taj OP sistem na toj konfiguraciji to ne moze. On ima skoro indentican kernel kao i W98se i pasuju mu drajveri od 98. Svaki chipset od i915 i NF4 (citaj PCIE), nema drajvere pod Windows98 odnosno WindowsMe. A da ti ne pricam za P35!
Neces imati zvuk, LAN, drajveri za graficku i chipset se nece instalirati (a ne mozes da ga prevaris sa XP drajverima). Licno sam probao na ASUS P5GPL-X i MSI k9NEO-F.
Skini samo podatke, programe ces valjda naci na net-u.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.