Izvinjavam se sto otvaram novu temu ali ovih dana sam otvorio vise tema radi diskusije o razlicitim komponentama i `operacjama` (prvo graficka, pa SSD, pa flesovanje BIOS-a), pa reko` da sve lepo objedinim i iznesem utiske. U malo vremesnoj masini: MBO Asus M4A79 Deluxe CPU AMD Phenom II X4 965BE RAM KHX 2X2GB DDR2 1066UE GPU MSI HD6850 OC PSU LC Power Titan2 600W CAS Cooler Master Elite 430 TFT\TV LG 237
izvrsio sam odredjene korekcije. Dokupio sam jos 2X2GB RAM-a za 4.000,00 din. kupio graficku Gigabyte HD6950 za 4.800,00 din. i zamenio 6850, kupio sam SSD Samsung 840 EVO 250GB za 10.800,00 din. naravno sve polovno-korisceno. Sve sam to spakovao, flesovao BIOS, instalirao OS Win7 64. Prvi utisci su fenovmenalni jer nisam mogao ni da predpostavim koliko se dobija na brzini ubacivanjem SSD-a. Za sada sam prezadovoljan. Trenutno radim sve potebne update za OS a potom cu da ubacim neke testove i igre da vidim da li cu i na polju grafike-performansi biti zadovoljan. U svakom slucaju cu izneti utiske. Cini mi se da nisam ulozio mnogo novca. Kada podvucem crtu videcemo da li se isplatilo.
NE! za 15sek mi se podigne sistem, recimo mene apsolutno zabole sto ima da se podigne za 5sek a kapacitet diska je koliko 120gb 250gb i to da platim 11k dinara, neka hvala!! za te pare da prodam ovaj cpu i da uzmem jaci i da pevam!
Vezano za temu, neka te lepo sluzi, mada ne vidim poentu otvaranja teme za to sto si uzeo, jer recimo ja sam bio dokupio 2gb rama i sada imam 6gb i graficku sam bio isto uzeo i sada treba da otvorim temu da to znaju ljudi ?
:: Once you go SSD, never again HDD .- :: :: Q6600 @ 3.4Ghz | P5Q3 | Asus 280X DC2T | 2x4gb Crucial Ballistix@1600mhz | Samsung Evo 840 240gb| WD black 1tb| 750W cft-750-14cs | NZXT Tempest Ev :: :: :: Koliko se hvalite tim SSD-om, nateracete i mene da ga pazarim... : :: :: :: :: :: ::
Zapravo u mojoj prici SSD je i najveci upgrade. Svestan sam da cu promenom graficke dobiti malo, dodavanjem memoroje jos manje ali SSD me oborio sa nogu.
Ma kakvi, sta smeta sto si se pohvalio...ionako smo svi ucestvovali u tome.
@Gare, ja ne znam kako si ti uspeo da sa HDD napravis tako brz boot. Ja imam WD black i nije bilo blizu te brzine. Nije samo brzina boota, otvaranje svih programa, manjak krkljanja...
Q6600 @ 3.4Ghz | P5Q3 | Asus 280X DC2T | 2x4gb Crucial Ballistix@1600mhz | Samsung Evo 840 240gb| WD black 1tb| 750W cft-750-14cs | NZXT Tempest Evo
Ne znam zasto su ljudi protiv SSD-a, kad nije samo brzina podizanja sistema u pitanju. Npr. pokrenem photoshop, i umesto krljanja i drljanja HDD-a, SSD lepo i necujno podigne za par sekundi. Generalno ceo sistem radi brze, bilo koju aplikaciju da pokrenes umesto drljanja imas osecaj kao da je vec bila u memoriji. Stvarno, smatram da mi je SSD najbolji upgrade ikada, i zbog brzine, i zbog tisine.
e pa stvarno nzm, neka bude i 20 30 sekunde, to je sve brzo, ja sam sve iz start up-a iskljucio imam samo daemon tool i antivirus(samo oni usporavaju podizanje), brzina otvaranja aplikacija je isto ok, kapiram ja da ce sve to biti 3x brze sa SSD ali stvarno ne vidim poentu davati 11k dinara(pola plata) za disk malog kapaciteta zarad brzine, osim ako treba za neki poslovni rad, ili ako je neko special da otvori 20 aplikacija odmah po startovanju windowsa :) em sam ja smanjio brzinu memoria na 1333mhz ali i smanjio latencije na cl9
@Sljubura Evo mogu da pokrenem sada Photoshop i da izmerim koliko mu treba da se podigne!? :)
:: Ma kakvi, sta smeta sto si se pohvalio...ionako smo svi ucestvovali u tome :: :: @Gare, ja ne znam kako si ti uspeo da sa HDD napravis tako brz boot. Ja imam WD black i nije bilo blizu te brzine. Nije samo brzina boota, otvaranje svih programa, manjak krkljanja.. :: :: :: Q6600 @ 3.4Ghz | P5Q3 | Asus 280X DC2T | 2x4gb Crucial Ballistix@1600mhz | Samsung Evo 840 240gb| WD black 1tb| 750W cft-750-14cs | NZXT Tempest Ev :: ::
Pre svega, disk od 120GB sa garancijom moze da se nadje za 50-60eu(Samsung EVO). A sa SSD-om nema potrebe nista da gasis iz startup-a jer se sve dize u sekundi, i programi se dizu u sekundi, eventualno za sekund-dva. Mislim, trebalo bi stvarno da probas i vidis sam kako to radi, znam da si skeptican jer nisi probao, video:)
:: e pa stvarno nzm, neka bude i 20 30 sekunde, to je sve brzo, ja sam sve iz start up-a iskljucio imam samo daemon tool i antivirus(samo oni usporavaju podizanje), brzina otvaranja aplikacija je isto ok, kapiram ja da ce sve to biti 3x brze sa SSD ali stvarno ne vidim poentu davati 11k dinara(pola plata) za disk malog kapaciteta zarad brzine, osim ako treba za neki poslovni rad, ili ako je neko special da otvori 20 aplikacija odmah po startovanju windowsa :) em sam ja smanjio brzinu memoria na 1333mhz ali i smanjio latencije na cl :: :: @Sljubura Evo mogu da pokrenem sada Photoshop i da izmerim koliko mu treba da se podigne!? : :: :: :: :: :: AMD Phenom II 960T 3.5Gh :: MSI 870S-C4 :: Patriot 2GB DDR3 1600MH :: Kingston 4GB DDR3 1600Mh :: WD10EARS 1T :: WD1003FZEX 1T :: Sapphire 7870 Ghz Edition 2GB GDDR :: OCZ MXS-PRO 600 :: Windows 8.1 RTM 9600 64-bit :: :: :: Ma kakvi, sta smeta sto si se pohvalio...ionako smo svi ucestvovali u tome :: :: :: :: @Gare, ja ne znam kako si ti uspeo da sa HDD napravis tako brz boot. Ja imam WD black i nije bilo blizu te brzine. Nije samo brzina boota, otvaranje svih programa, manjak krkljanja.. :: :: :: :: :: :: Q6600 @ 3.4Ghz | P5Q3 | Asus 280X DC2T | 2x4gb Crucial Ballistix@1600mhz | Samsung Evo 840 240gb| WD black 1tb| 750W cft-750-14cs | NZXT Tempest Ev :: :: :: ::
@mare ti si dosta upucen vidim oko ssd-a... Koliko je optimum prostora? Za sistem, i po koji program. Ne znam da li ima svrhe instalirati igre na ssd? I ako ima, zasto?
:: Pre svega, disk od 120GB sa garancijom moze da se nadje za 50-60eu(Samsung EVO) :: A sa SSD-om nema potrebe nista da gasis iz startup-a jer se sve dize u sekundi, i programi se dizu u sekundi, eventualno za sekund-dva. Mislim, trebalo bi stvarno da probas i vidis sam kako to radi, znam da si skeptican jer nisi probao, video: :: :: :: :: e pa stvarno nzm, neka bude i 20 30 sekunde, to je sve brzo, ja sam sve iz start up-a iskljucio imam samo daemon tool i antivirus(samo oni usporavaju podizanje), brzina otvaranja aplikacija je isto ok, kapiram ja da ce sve to biti 3x brze sa SSD ali stvarno ne vidim poentu davati 11k dinara(pola plata) za disk malog kapaciteta zarad brzine, osim ako treba za neki poslovni rad, ili ako je neko special da otvori 20 aplikacija odmah po startovanju windowsa :) em sam ja smanjio brzinu memoria na 1333mhz ali i smanjio latencije na cl :: :: :: :: @Sljubura Evo mogu da pokrenem sada Photoshop i da izmerim koliko mu treba da se podigne!? : :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: AMD Phenom II 960T 3.5Gh :: :: MSI 870S-C4 :: :: Patriot 2GB DDR3 1600MH :: :: Kingston 4GB DDR3 1600Mh :: :: WD10EARS 1T :: :: WD1003FZEX 1T :: :: Sapphire 7870 Ghz Edition 2GB GDDR :: :: OCZ MXS-PRO 600 :: :: Windows 8.1 RTM 9600 64-bit :: :: :: :: :: Ma kakvi, sta smeta sto si se pohvalio...ionako smo svi ucestvovali u tome :: :: :: :: :: :: @Gare, ja ne znam kako si ti uspeo da sa HDD napravis tako brz boot. Ja imam WD black i nije bilo blizu te brzine. Nije samo brzina boota, otvaranje svih programa, manjak krkljanja.. :: :: :: :: :: :: :: :: :: Q6600 @ 3.4Ghz | P5Q3 | Asus 280X DC2T | 2x4gb Crucial Ballistix@1600mhz | Samsung Evo 840 240gb| WD black 1tb| 750W cft-750-14cs | NZXT Tempest Ev :: :: :: :: :: ::
Flashuje se bios karte sa 6970 biosom, cesto hoce da otkljuca sve :-) i dobijes free 6970.
Ima za zahtevne igre poente da se instaliraju na SSD. Min 120gb za sistem + programe + 1-2 igre. Ako oces preko toga, 240. Sad su dovoljno jeftini da budu dobra kupovina.
Q6600 @ 3.4Ghz | P5Q3 | Asus 280X DC2T | 2x4gb Crucial Ballistix@1600mhz | Samsung Evo 840 240gb| WD black 1tb| 750W cft-750-14cs | NZXT Tempest Evo
Sto se tice igara npr. u diablo 3 0% dobitak, u BF4 600% :D Ucitavanje mape svedeno na 20ak sekundi, mozda malo vise. E sad sto se fpsa u igri tice ne mogu sudim. Meni lici da ima vise ali sam nesto jos cackao i menjao tako da nisam 100% siguran.
@Gare87 Ako se koristi za surf i igre to jeste bacanje para, ali ko radi u fotoshopu ili arhitekturu ili slicne projekte u jako obilnim po hdd programima njemu je ssd majka.
@Mixer Sad je dosta pala cena, za oko 100e imas 256 gb sasvim dovoljno za sistem sve programe i po neku igru. Mada ako igras klasicne igre je opet bacanje para jer check point nece da ti secne na pola sekunde a inace kratka ucitavanja od 3 sekunde ce sad biti jedna sekunda. Za neke multiplayer igre se isplati (opet kako kome jer negde igra ne pocinje dok se svima ne ucita)
@peki22 Nek se mane corava posla, samo mu tu jos sranja trebaju...
Dex zasto kad vec moze to da se uradi.Treba mu 2 min da skine sve sto mu je potrebno i 30 sek. da flesuje. Evo ti ovde sve objasnjeno (Naj bitniji ti je BIOS prekidac na karti) http://goo.gl/7Mmfg
M Power-3770k-Beast 16GB-Hyper X 120GB-7970 BE-Nitro 850W-H 100
Ja ti rekoh da ćeš progledati ubacivanjem SSD-a. Naravno video si i sam (jedino je to i merodavno).
Ali, moram da skrenem pažnju, da je na ovom forumu sve više ljudi koji kenjaju o nečemu ŠTO NIKADA PROBALI NISU. Ja razumem da tako nešto iznesu kao svoje lično mišljenje ali ubeđivati nekoga da je to još i istina... Nije vezano samo za ovu temu, ovakvih ima koliko hoćete...
Pa nema sta, optimum je 40-50GB (zavisi koliko si bahat i da li vodis racuna o desktopu i sta sve trpas na njega). To je zajedno sa brdo programa. A igre, ja stvarno nemam naviku da turam u c:/, vec smestam na hdd. Licno, svejedno mi je. Pastirko je naveo primer za BF4, ali ja stvarno ne konzumiram BF, niti sam neki strasni gamer, tako da nisam merodavan, ali znam da apsolutno ne dotice FPS, jednostavno ne stavljam igre na SSD. Ako to planiras, minimum je 256GB SSD definitivno, jer sad kad pogledam, ja sam zauzeo 62GB(a bahat sam), slobodno mi je 48, od ukupnih 111GB, sad sam se setio i da sam hteo da odvojim 10GB za unlocated, mada mozda i nema potrebe..
Nisam ti odgovorio zasto ima svrhe instalirati igre na SSD.. to je uslovno receno brze ucitavanje igre, mapa i svega, ali uslovno receno, jer u nekim igrama jednostavno ne vidis razliku, tj. u vecini.
:: @mare ti si dosta upucen vidim oko ssd-a... Koliko je optimum prostora? Za sistem, i po koji program. Ne znam da li ima svrhe instalirati igre na ssd? I ako ima, zasto :: :: :: :: Pre svega, disk od 120GB sa garancijom moze da se nadje za 50-60eu(Samsung EVO) :: :: A sa SSD-om nema potrebe nista da gasis iz startup-a jer se sve dize u sekundi, i programi se dizu u sekundi, eventualno za sekund-dva. Mislim, trebalo bi stvarno da probas i vidis sam kako to radi, znam da si skeptican jer nisi probao, video: :: :: :: :: :: :: ::
Instalirao sam WoT i podesio sve na max. Odigrao sam nekoliko partija i moram reci da sam prezadovoljan. Verovatno je sinergija komponenata (SSD, graficka i RAM) kojima sam upgrade-ovao komp doprinela da dobijem skoro konstantnih 60fps uz koriscenje VS-a.
Većinu igrica možeš jednostavno šetati kopiranjem sa D: na E: ili C: i radiće potpuno normalno. Probaj pa vidi razliku. Ja recimo Men of war assault squad 2 kad rešim da se malo poigram lepo prebacim na SSD i startujem odatle. Kad batalim komotno je vratim na neki od ostalih HDD-ova. Naravno i programe instaliraš po potrebi. Ako nešto koristiš svakodnevno onda je SSD mesto instaliranja. Ako nešto startuješ povremeno, apsolutno nema razloga da ga držiš na SSD-u. Inače meni sav softver koji koristim zauzima oko 40GB, 70 je ostalo prazno i ostatak od 10tak GB ostalo neparticionisano odnosno odvojeno za overprovisioning. Inače SSD neće uticati na FPS ali na učitavanje, brzinu startovanja i početka nivoa hoće, na maloprepomenutom MOWAS2 se oseti ogromna razlika.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.