Posto sam bio svedok razocaranog coveka koji je kupio QUAD procesor u konfiguraciji, a sada na drugom it sajtu vidim opet QUAD cpu j1900 (onaj prethodni je bio AMD),to me je ponukalo da napisem ove redove.
A i upuceni bi mogli da rasire prijateljima pricu da se ne zalecu na to da ako negde pise quad ne znaci da je bolje od dvojezgarnih cpu-a.
Elem - ovi quadovi su po testovima prilicno iza recimo duala g1610-1620, a debelo kada se uporede u radu sa samo jednim jezgrom (nisu sve aplikacije u stanju da iskoriste sva jezgra), a nisu bas ni po ceni konkurentnije.
Quad se kod nasih prodavaca koristi u marketinske svrhe i ljudi kupe nesto sto ih ni u ludilu ne zadovoljava za mozda i vise para nego sto bi mogli da prodju sa manje ZVUCNIM nazivima komponenti.
Dakle - ako se bas ne razumete preterano - pitajte nekoga ko malo vise zna.
Ukucajte na google - j1900 benchmark - pa vidite rezultate QUAD procesora pre nego sto shvatite da ste za relativno malo para dobili i relativno los racunar.
Meni je bilo dosta da mi je covek rekao da je racunar sklopio com..... pa da ga razumem sto se oseca prevareno. Sad dok isteknu rate ima da ceka dve godine za sledeci komp... a tek sto je napajanje bilo dobro... oduvala ga promaja sa stola...
Svi samo spominju quad. Te quad telefoni su vrhe, quad ovo, quad ono.... Ovi hohstapleri to QUAD naznace u oznaci konfiguracije i ljudi se upecaju. Meni i jeste cilj ove teme da se ljudi ne pecaju, a ne kritika atom procesora. Imam isti i radi ono za sta sam ga i uzeo, ali neko ga uzme i misli da ce moci da poigra neku igricu i onda cvrc...
ti qvadovi su iza svega , iz razloga sto su to budzet procesori namenjeni za male itx ploce , trose 5-12w i imaju snage da presloze text u wordu , nakon cega im treba energetsko pice i mali odmor.
ja mesecima koristim AM1 procesor, Athlon X4 5350 2GHz, sasvim je ok za redovnu upotrebu (bez igrica), nije brzinski šampion, ali nije baš ni da je za bacanje, uz SSD i dovoljno rama sasvim OK.
1080p filmovi, office, surfovanje radi sasvim pristojno. Pritom kompletan računar troši 15-35W, ne greje se, ne čuje i zauzima jako malo prostora.
Zadnjih nekoliko meseci sam slabo radio kući za računarom, igrice odavno ne stižem da igram, tako da za moje potrebe je bio dovoljan.
Inače, danas menjam računar, stigle nove ITX igračke :)
:: :: ti qvadovi su iza svega , iz razloga sto su to budzet procesori namenjeni za male itx ploce , trose 5-12w i imaju snage da presloze text u wordu , nakon cega im treba energetsko pice i mali odmor :: :: ::
Druze imas quad core od pre oj ha godina i od pre par meseci, nisu isti oni procesori u lap topu i u desktopu, ne znam sto si se osetio ostecenim kad si samo neobavesten i neupucen. Da li su nesto slagali, nisu, jeste quad core, a logicno je da ce dual core poslednje generacije biti jaci od quad core od pre oj ha godina...
se ne razumeju i nikad ne znaju sta je to sto im treba za ono sto hoce, recimo neko hoce da uzme racunar za male pare i da se na tome igraju, malo morgen, opet oni drugi koji uzimaju racunar za posao i razumeju znaju da pogledaju i da nadju ono sto im treba, samo sto i dan danas ne mogu da shvatim pojedince koji ne mogu da ukapiraju `DA JE SVE SKUPO` i da je standard nikakav, i ako ocekujes da imas super-kompjuter, moras da izdvojis 3x vise novca od planiranog...a oni misle a prodavci ih i ne ubedjuju u suprotno(sto i nije neobicno)da mogu da plate minimalno a dobiju previse....nece moci!
Kada kupujes nesto nemoj da si veverica, imas net gde hoces, uvek mozes da pogledas sta ljudi kazu o stvarima koje te interesuju... Jedini problem je sto su ljudi lakoverni, da ne koristim gore izraze, pa popasu pricu prodavaca da je to sve full i da sve leti na necemu sto vredi 20 eura...
AMD phenom II x2 550BE @ 3.8GHz / Raijintek EreBoss / GA-MA770-UD3 rev 2.0 / 3x2GB Kingston V ddr2 800MHz / PowerColor ATI 4870 1GB / 500GB Hitachi + 1TB WD black / Logitech g500/mx518 / iCEMAT II black pad / Logitech g230 / Samsung T220 x2.
Jbg, moraju i trgovci nesto da zarade... Jok, sigurno ce da mu kaze, `gospodine nemojte da potrosite kod nas 200e za vec sklopljenu konfu... ne radi nista na njoj` preko 2 godine sam radio u prodaji IT opreme. Ne vredi znanje nista i korektnost, gleda se prodaja i rezultati... S druge strane, kako nekog mucenika ubediti da za 200e ne moze da dobije azdaju od racunara kada ga stalno bombarduju reklamama takvog sadrzaja...
Niko nikoga nije prevario. Napisano je da je quad, i quad jeste. A sad što taj neko ne ide na net da pogleda benchmarke i hoće da se jebe a da mu ne udje to je već druga stvar...
Razumem ja tvoju frustraciju za quad, ali ti isto moras da razumes da onaj ko ne pita obicno ozebe... APU quadovi su best buy za one sto nemaju pare za grafu. Tu Intel nema sta da trazi trenutno. Ali kao sto rekoh, ko ne pita za savet naj... ovaj ozebe na kraju...
Alo - nisam frustriran. Rado bih imao to umesto atoma koji mi sluzi kao storage. U izbrisanim postovima sam napisao i da mi je zao bilo decka koji je to kupio kad je shvatio da se zeznuo poprilicno.
Vecina morona ovde likuje sto je neko naseo na marketing fore,a uz to su skontali da je rec o meni...
ocigledno da je ovde bespredmetno zapocinjatiikakvu smislenu raspravu... pashodno tome...
NVIDIA rules.... ovo razumete.... valjda... bar na to postujete 100 na sat...
Dobro jutro, Kolumbo! Sta tek da se kaze za telefone koji se...
18.09.2014. 01:27
status: user broj poruka: 10997
reklamiraju kao ``quad core``, kad tamo - 128MB sistemske memorije po jezgru, tako da tog i tog kvada jede jedan bolji dual core sa po 256MB ili 512MB po jezgru plus visa frekvencija. Nego, ti si se izgleda bio zaleteo pa si mnogo besan. Sam si kriv - ko pita, ne skita, sajtova za poredjenje i savete za kupovinu hardvera ima ONOLIKO...
Ako su to uradili admini, osnovni je red da napisu na mail sta je problematicno u poruci. Ako nisu, problematicno je sto neko brise poruke, a nije admin.
Mozda misao nije izrecena dobro... Skapirali smo da nisi ti. Ako je to tvoj poznanik, trebao je da te pita za savet, pod uslovom da je laik... Ako nije ili nije trazio savet od tebe licno, nema razloga za nerviranje.
Imam komsiju kupio sinu od 13 god Athlon x4 750 + R240/250 pride. Mislis da trazio savet za kupovinu... Rekose mu u prodavnici: za klinca tih godina super PC. Kad sam instalirao system mali pita, a jel hoce GTA 5/Crysis 3 na njemu...
Pa naravno... Moci ces da instaliras igricu, a posle toga ne znam...
Tako je - nebitno da li si ti (xenox) u pitanju ili drug, kolega iz firme, skolski drug itd. - poenta je u raspitivanju (look before you leap, rekli bi Englezi i ostali Amerikaneri)...
Jos od kada (joj, koliko je vremena proslo) se to zna (broj jezgara vs efikasnost). Prisetimo se samo: u vecini aplikacija (u igrama narocito), Intelovi quad core serije 9xx pokazali su se nadmocnijim od Dekinih 6-jezgarnih (barem su se tako reklamirali) klase AMD Phenom™ II... - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - http://goo.gl/S1UpJn
In the majority of our tests the i7-950 was the faster CPU with gaming and Photoshop use as well as media encoding being particular highlights.
takodje zamenio sam e350 sa 5350 i 8gb rama radi svakodnevni posao samo da mi jos stigne pico atx pa me zabole uvce ako zimus budu restrikcije . radi na baterije od ups-a... koliko se secam ti si kupio plocu koja moze na punjac od lapa i bese ima dodatni sata kontroler...
:: ja mesecima koristim AM1 procesor, Athlon X4 5350 2GHz, sasvim je ok za redovnu upotrebu (bez igrica), nije brzinski šampion, ali nije baš ni da je za bacanje, uz SSD i dovoljno rama sasvim OK :: :: 1080p filmovi, office, surfovanje radi sasvim pristojno. Pritom kompletan računar troši 15-35W, ne greje se, ne čuje i zauzima jako malo prostora :: :: Zadnjih nekoliko meseci sam slabo radio kući za računarom, igrice odavno ne stižem da igram, tako da za moje potrebe je bio dovoljan :: :: Inače, danas menjam računar, stigle nove ITX igračke : :: :: :: :: :: :: :: :: ti qvadovi su iza svega , iz razloga sto su to budzet procesori namenjeni za male itx ploce , trose 5-12w i imaju snage da presloze text u wordu , nakon cega im treba energetsko pice i mali odmor :: :: :: :: :: ::
Re: Vala, ako su jos i AMD ``kvadkor``, treba im bure Red Bull-a...
18.09.2014. 08:38
status: user broj poruka: 10997
i VELIKI (skolski) odmor...
:: :: ti qvadovi su iza svega , iz razloga sto su to budzet procesori namenjeni za male itx ploce , trose 5-12w i imaju snage da presloze text u wordu , nakon cega im treba energetsko pice i mali odmor :: :: ::
Ajd molim te procitaj drugu recenicu prvog posta. Meni i jeste zelja da se ljudima kaze da se raspitaju i cela poenta i jeste u tome, a ne kako izasto se oquadio....
Niko nije ni pomislio da si ti u pitanju tako da nema potrebe da se štrecaš jer nećeš postići ovom temom ništa. Većina ovde zna šta da gleda kad kupuje procesor i teško da će neko da se zajebe i uzme quad atom misleći da će da dobije vrhunske performanse a tema neće stajati ni na kakvom vidnom mestu kao upozorenje drugima.
Nažalost ne postoji zakon koji obavezuje prodavce da u sitna crevca opisuju šta to tačno oni prodaju tako da se slobodno koriste marketingom da uvale ljudima kante od komponenti.
Mnogi koji se ne razumeju niti imaju živaca niti znaju gde i šta da pitaju pre kupovine pa im je lakše da pitaju najbliže koje znaju iako ni oni nemaju pojma
`Čuo sam da trebaš kvad kor da uzmeš`
U svakom slučaju, taj dečko koji se zeznuo po zakonu može za 7 dana da vrati proizvod i uzme pare.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.