Moja trenutna konfiguracija izgleda ovako: Gigabyte P31-DS3L, E3300 sa stock hlađenjem kloknut na 3.33GHz,2x2GB DDR2 800MHz, ATI Saphire 3850, Seagate 750GB,a sve to napaja LC420H-12. Pošto se bavim fotografijom, računar najviše koristim za obradu fotografija u Lightroomu i Photoshopu. S obzirom da se trenutna mašina teško nosi sa RAW fajlovima iz 5Dmk2, koji će postati glavno telo sa kojim radim, počeo sam da razmišljam o tome šta mi je činiti.
1. solucija je da kupim neki Q6600/Q8200 ili Xeon tipa X5450 gde bi mi verovatno trebalo neko jače napajanje i neko bolje hlađenje od box kulera. Ubacio bih još 2x2GB DDR2 rama...
2. solucija je da pazarim novu ploču procesor i ram. Tu se dvoumim između AMD-a x4 740 ili nekog haswella tipa g3420. U ovom slučaju bih išao na 2x4GB DDR3 1600MHz...Gledao sam testove na netu gde se porede ova dva procesora i rezultati su mi čudni jer haswell mahom dere x4, tako da ne tek tu ne znam šta mi je činiti :)
1. ne treba ti bolje od stock hladjenja za q6600/x5450 ako neces da OC. Jace napajanje sigurno. DDR2 ram je skup ko otrov.
2. Ja bih isao na ovaj novi G3420 pre. Mozes i sa ovim napajanjem da prodjes verovatno.
Opcija #2 je jeftinija, plus imas garanciju za novo, ali OC Q6600/X5450 ce oduvati G3420. Posto mislim da tebi ne treba tolika procesorka moc, mislim da ces bolje proci uz opciju #2.
Q6600 @ 3.4Ghz | P5Q3 | Asus 280X DC2T | 2x4gb Crucial Ballistix@1600mhz | Samsung Evo 840 240gb| WD black 1tb| 750W cft-750-14cs | NZXT Tempest Evo
Ne uzimaj nista jos uvek, za mesec dana krece ddr4 cpu/mobo/ram standard, za dva meseca bice i ponude za nas normalne korisnike sto se tice ploca i procesora, ne uzimaj sad vec 7 godina staru ddr3 platformu. Kad si toliko cekao sacekaj jos dva meseca.
Trebao bi da navedes budzet sa kojim raspolazes, da bi svima bilo lakse da ti izadju u susret. Ukoliko bi se odlucio za prvu varijantu, osim napajanja bi morao da promenis i maticnu plocu, jer tvoja Gigabyte P31-DS3L podrzava max 4 GB RAM-a. Varijanta 2. Licno preferiram Intel kombinaciju, a sto se tice AMD-a predlog je da zaobidjes FM2 socket i ides na AM3+. Naravno, bez navedenog budzeta nista detaljnije ne mogu da ti pomognem....
Stavi ga na najjeftiniju b85 plocu, a mozes i na H81 i zabodi mu 8GB DDR3. Sve ostalo ostavi, ukljucujuci i napajanje, dovoljno je. Skoro sam uradio takav abgrejd tvom kolegi, prakticno ista masina kao tvoja, i covek je prezadovoljan. E sada, tebi je SSD NEOPHODAN upgrade. To je on uradio zbog raw fajlova. Razmsiljaj o tome.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.