Planiram u skorije vreme kupovinu nove ploce, procesora i HDD-a. Sada imam Athlon 2200+, neka ASUS ploca sa VIA cipsetom i ATA diskove (2 kom) 250Gb i 200Gb.
Racunar ne koristim za igrice ni za bilo kakve graficki zahtevne programe pa ce integrisana VGA u potpunosti zadovoljavati moje potrebe. U celoj konfiguraciji mi je najbitnije sto brzi rad sa HDD-om, cesto kopiram velike kolicine podataka i raspakujem i pakujem ogromne arhive i uglavnom radim sa velikim bazama podataka.
Jasno mi je da prelazak na SATA II diskove automatski znaci brzi rad, takodje uzecu disk koji ima 16Mb bufer-a i mislim da ce to u potpunosti zadovoljavati potrebe.
Ono sto bih vas pitao je koju kombinaciju ploce i procesora uzeti, opet naglasavam da je samo bitan brz rad sa HDD-om. Budzet mi je veoma oskudan pa za plocu i procesor preostaje najvise 130 e.
1. Da li uzeti AMD ili Intel ? Nekako mi se sada vise svidja Intel ?
2. Sta je bolje od ova dva: Pentium 4 640 3,2 GHz, Box, FSB800, 2MB cache Cedar Mill-core (65nm) ili Intel Pentium E2140 (Dual) Box, LGA775, 1.60GHz, FSB800,1MB cache, 64bit
3. Predlog za plocu ? Veoma je vazno da ploca ima 2 IDE grane, znaci 2xATA133 !!! Jedina koju sam ja nasao je neka sa VIA cipsetom P5V-VM Ultra VIA P4M890, ako znate predlozite mi neku koja ima Intelov cipset ? Znam da ima dosta dobrih ploca i da je vecina bolja od ove koju sam naveo ali meni je trenutno najvaznija stvar da ploca ima 2 IDE grane a to vecina ploca nema. Ako moze navedite cenu i gde ima da se kupi ? I jos nesto, nemam para za skupe ploce, dakle neka oko 60-tak evra.
CPU, chipset/kontroler i RAM ti nisu usko grlo, vec mehanika diska. Dakle, razlike AMD vs Intel i nVidia vs VIA vs Intel nisu velike sto se ticu disk podsistema. Pre je kompatabilnost bitnije. nVidia recimo nema native podrsku u DOSu kao Intel chipset i one su tu visestruko sporije ali u Winu je sve manje vise isto. I dalje stoji pravilo: Intel CPU & Intel MB je najbrza i najkompatabilnija varijanta, dok ne dodje novi AMD-ATi chipset i CPU. E2140 je bolji od 640 jer je to DualCore arhitektura, iako ima nizi takt. Najbolje pazari neku Gigabyte plocu sa i945P chipsetom ali ne mATX formata (one imaju 2 IDEa). VIA i SIS su trenutno losija resenja od nVidia i Intel. Prevrti oglase, imas rubriku komponente na PCberzi pa odaberi GA i nadji model koji podrzava CPU.
...na odgovoru ! Pogledacu neke Gigabyte ploce sa cipsetom koji si mi preporucio. Ogranicavajuci faktor mi je uglavnom zahtev da imam dve IDE grane, retko koja novija ploca to sada ima ali potrazicu detaljnije po Berzi, verovatno cu nesto iskopati. Ako bude jos nekih pitanja, znam gde da se obratim ! -:)
Kako Marfi kaze: `Ako pomognes coveku u nevolji, on ce te se setiti kada opet bude u nevolji !`
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.