trebalo bi da se sklopi jedna sto skromnija konfiguracija, za potrebe testnog servera. na njega ide esxi, pa na sve to jos nekih 10-ak masina (uglavnom linux, i mozda 2 win servera)
Znam da se ovde uklapa neki i7 sa 32GB rama, ali sam se pitao da li bi moglo da se izvede sa necim mnogo jeftinijim. celeron (1840) jedan stap 8GB kingstona neka ploca ~ oko 5k kuciste lcpow 420 hdd 1-2tb sata 3
Da li bi po bilo premalo? Svaka ova masina zahteva po bar 2GB rama i 2cpu-a, ali se ne koristi uvek max. Za lab je, pa nije neki budzet... Ali nije cilj da se baci 30k dinara ako nece raditi posao.
znacili bi konkretni predlozi.
Pitanje najvise odgovara Mighty-ju, koji je ranije gurao nesto slicno na celeronu, pa ima direktnih iskustava. :)
Moj kućni lab na kome sam ranije vrteo ESXi 5.1 bez problema:
Celeron G1610 AsRock B75 Pro3-M 32GB RAM (4*8 GB) dva diska od 320GB 7200rpm + jedan od 1TB 7200rpm.
Za ploču ti je u suštini bitno da vidiš koji mrežni čip ima i kako će da se ponaša sa ESXi-em. Bolja varijanta je ako možeš da nabaviš neku Intelovu serversku mrežnu karticu, ali to košta.
Za testni server nije nešto preterano bitno koji ćeš CPU da imaš, uglavnom pustiš nešto da radi, pa dok to radi radiš nešto drugo.
Preporučljivo je da imaš više hdd-ova i da VM koje imaju najjintenzivniji rad sa hard diskom ne budu nikad na istom disku ako rade istovremeno.
A za ESXi i 8GB ram slobodno zaboravi, bez 16GB nemoj ni da praviš testni server.
Izvinjavam se, ne vezano za temu dok je tu covek...
@Mighty
Kakva su tvoja iskustva druze sto se tice ssd-ova i potresa uopste? Kako te ``cvrste`` memorije u odnosu na hard disk koji ima motor u sebi da tako kazem trpe potrese, vibracije i udarce? Ovo vazi i za ram memorije. Hvala ti!
Pa generalno potresi i vibracije ne bi trebalo da imaju ikakvog uticaja na SSD-ove ili RAM memoriju.
Naravno, pod uslovom da pad nije sa trećeg sprata, na beton.
Od 2011-te u firmi imamo nekih 30-ak SSD-ova, uglavnom u laptopovima koji se nose stalno negde po terenu i do sada nismo imali ni jedan jedini SSD da je crkao.
SSD-ovi su mešani, zavisi kada smo ih nabavljali (Intel 320 series, Kingston KHX i V300, Samsung 830, 840 i 840 EVO)
Za to vreme je zamenjeno 10ak klasičnih HDD-ova, svi 2.5 inč u laptopovima, većinom zbog previše BB.
Ukupno imamo oko 85 računara. HDD i baterije su ubedljivo najčešće crkavaju.
:: Moj kućni lab na kome sam ranije vrteo ESXi 5.1 bez problema :: :: Celeron G161 :: AsRock B75 Pro3- :: 32GB RAM (4*8 GB :: dva diska od 320GB 7200rpm + jedan od 1TB 7200rpm :: :: Za ploču ti je u suštini bitno da vidiš koji mrežni čip ima i kako će da se ponaša sa ESXi-em. Bolja varijanta je ako možeš da nabaviš neku Intelovu serversku mrežnu karticu, ali to košta :: :: Za testni server nije nešto preterano bitno koji ćeš CPU da imaš, uglavnom pustiš nešto da radi, pa dok to radi radiš nešto drugo :: :: Preporučljivo je da imaš više hdd-ova i da VM koje imaju najjintenzivniji rad sa hard diskom ne budu nikad na istom disku ako rade istovremeno :: :: A za ESXi i 8GB ram slobodno zaboravi, bez 16GB nemoj ni da praviš testni server.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.