Evo jednog malo specificnog pitanja, mozda je `glupo` ali...
STRANA 1 OD 1
bomid
Evo jednog malo specificnog pitanja, mozda je `glupo` ali...
26.07.2014. 13:48
T58211
status: user broj poruka: 1563
Naime pre neki dan mi je drugar doneo neko `cudo od kompjutera` da mu uradim OS i trazio da probam da mu instaliram Win 7. Radi se o kompu firme Dell a tip je OptiPlex 745. Na kompu u donjem levom uglu prednje strane stoji `Design for Windows XP`. U jednom momentu sam se zamislio i zapitao da li cu uspeti da mu izadjem u susret i odradim to sto je trazio. Krenem da bauljam po netu I sa oficijelnog sajta firme Dell skinem neki paketic drajvera, prebacim na USB flash memoriju. Zatim krenem da radim Win 7 na Optipleksu. Posto sam odmah video da je u pitanju starija masina, instalirao sam Win 7 Basic 32-bitni. Tu pocinje moje prijatno `iznenadjivanje`. Komp je instalaciju OS zguzvao za tren oka a kada sam to zavrsio udjem u Device manager i vidim da kompu zapravo nista od drajvera ne treba. Hajde reko` da probam neke operacije. Najnormalnije izdjem na internet, pustim neku `mjuzu`, probam neki filmcic (naravno posto sam instalirao odgovarajuce programe). Jednostavno sve radi kako treba. O kakvom se ovde kompu radi I da li je moguce da je drajvere dobio iz OS-a?
Radi se o rizicnom kompu i jeste moguce da je imao sve drajvere iz OS-a. Kao sto znas, svi OSovi se trude da imaju u sebi sto vise proverenih drajvera koje ce olaksati instalaciju korisniku. E sad ti provereni drajveri ne moraju da znace da su `up to date` pa cak ni da su originalni, nego proizvodjaci gledaju samo da radi.
Istestiraj dobro. Ukoliko sve ide super, onda ubaci Office i zavrsio si. Ukoliko ide neki error, onda gledaj koji drajver trebas da ubacis.
Ako sve radi, ne diraj ništa. Instalirani su verovatno provereni driveri od Microsofta tako da nećeš imati problema, ali ti ovo ujedno i znači da bi mašina mogla da potera Windows 8.1 i samim tim još brže bi radila jer je OS optimizovaniji.
Drugari, ja nisam mogao `cudom da se nacudim` da to tako moze, posto se do sada nisam susretao sa takvim kompjuterima. Da se razumemo kompjuter je prilicno star i za danasnje standard veoma slab. Procesor mu je C2D 6400 na 2,13 giga, 2 GB RAM-a, HDD 250Gb, graficka cini mi se integrisana. Bez obzira na to radi dobro brzo i necujno. Jednostavno sam odusevljen. Ceo posao oko instalacije OS-a i nekoliko programa trajao je 15-ak minuta.
@Daum - Jbg ja imam samo Win 7. Verovatno bi mogao da potera i 8.1.
Pitam se da li danas postoje takvi kompjuteri ali malo jaci (zbog igara)?
Pre svega nisi trebao da instaliras Win 7 na setup koji ima 2GB radne memorije. To si drugaru odmah trebao da pojasnis a ne da ulazis u sam proces. Win 7 po defaultu vuce dosta rama i 2 GB je jednostavno malo.
Masina je svakako vremesna i nije sa razlogom XP nativni operativni sistem. Ako si vec hteo da mu pomognes trebao si da instaliras Win 8 , on je optimizovaniji po tom pitanju.
U kranjem slucaju imas OS-e da skines koji su licencirani za odredjene brendove, AIO. Skines za Dell i imas sve drivere, sve radi kako treba.
Superior Technology Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/Asus GTX 780 Ti DCUII OC SLI/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostal
Mene to uopste ne iznenadjuje, Win7 32bit radi kod mene sasvim lepo na laptopu vec preko 4 godine (c2duo 1.5GHz, 2GB...) a takodje sasvim solidno radi i na P4 3.0HT i dual core 840 svi sa 2gb RAM-a... Na 1GB RAM-a takodje radi prihvatljivo, ali dosta sporije...
Kao sto rekoh, instalirao sam Win 7 32 Basic. Za sada sve fercera kako treba. Bude li kakvih problema radicemo ga ponovo. Bitno je da mi je drugar zadovoljan, ne zali se.
I kad mene na lapu win7 x86 radi fino na 2GB rama, ne vidim cemu panicenje da je to nekakva katastrofa. KAd se win7 pojavio 2GB je bilo taman i uobicajeno, a 4GB je bilo vise nego dovoljno za zahtevnije korisnike.
To je sasvim solidna konfiguracija, uopste nije slaba
26.07.2014. 18:24
status: user broj poruka: 9420
Ne znam sta tripujes. Na tome ce i Win 8.1pro 32bit. da radi kako treba. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Dakle, ta masina ispunjava SVE uslove koje Win 7 ``trazi`` da bi radio kako treba. Zapamti da je veoma uputno da se covek informise o ovoj stvari PRE nego sto krene u instalisanje.
Sto se tice lakoce instalisanja hardware devices, sedmica NIJE ni prvi ni poslednji OS prepun ``generickih`` drajvera koji svoj (osnovni) posao obavljaju sasvim solidno.
Ok drugari, vidim da, kako se nizu postovi moje pitanje postaje sve `gluplje`. S obzirom da je moje znanje iz oblasti IT-a skromno odnosno nije tako siroko kao vase, lepo sam rekao da se do sada nisam susretao sa takvim kompjuterom. Ja sam imao kompjuter sa MBO Asus Commando, CPU C2D 6600 koji je rekao bih tu negde iste generacije kao i ovaj o kome govorimo pa sam provodio daleko vise vremena pri instalaciji OS Win 7 i morao sam naknadno da instaliram drajvere koje sam prethodno skinuo sa net-a.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.