Dobio sam zadatak da sastavim masinu koja ce pored osnovnih stvari raditi i Oracle, Delfi, C#, Fortran, Paskal i jos jedan koji nisam dobro razumeo.
Pocinje se od nule, treba i mis tastatura, monitor i stampac. A cena je 500e koju ne smem da predjem, a ja sam dosao do 54000din :( Gledao sam samo E..i trenutno, ostali su naravno opcija.
Ovo je sto sam ja izracunao a vi vidite sta mi je menjati.
Periferije (trenutno 24850): 14000din Laser + stampac HP M1132 (ovo je po zelji buduceg vlasnika) 750din Paket Mis+Tastatura (mora yu) 10100 Monitor 21.5Monitor 21.5` BenQ DL2215 LED (ovo mi je problematicno, BenQ mi je ku... ali on je najjeftiniji full HD i da ima DVI prikljucak). Da li ovo menjati?
Ono u sta nisam siguran (trenutno 16300): 10900din Intel I3 4130 5400din MSI B85M-P33
Znaci sigurno nece overclocking da bude. Ono sto mi je problem jeste to sto ne znam da li je ovaj procesor dovoljan, vec mi je skup. Graficka na njemu je sigurno dobra. Maticna je najjeftinija sa USB3 koja podrzava ovaj procesor.
Barem neko da mi kaze koliko su Recomanded Requirements za navedene programe.
PS receno je i HTML ali barem to i ja znam da moze notepad, te me ne interesuje.
Ja radim slicne stvari iz vizual studija, ume da upregne ovaj moj fx svih 6 jezgara na oko 80% kad se rebilduje solution sa dosta projekata. Moja preporuka je AMD fx 6300 i adekvatna ploca. Nema intel sta da trazi do 150e, preko toga naravno intel.
Nece to da ti radi kako treba s tim napajanjem a da je fx 6300 siguran sam 100 posto. Ako ideš na to napajanje idi na intel. Nije problem potrošnja vec je amd sa tim procesorima debelo zeznuo nešto a što se tice stabilnosti rada sa napajanjima takve klase.
Glupa stavka oko amd-a je što mu treba posebna grafika a za taj novac bi mogo bolje neko napajanje da uzmeš.Za ovo ti je bolje 6 jezgra ali i3 nije puno slabiji. Ne znam nek ti neko drugi da savet. Ja sam imao problema sa takvim kombinacijama.Plus na taj amd ceš morati i zasebni vent jer ovaj ima da se baš cuje. Žrtvuj malo performanse zarad stabilnosti. Ne znam šta ti kažem.Taman ako ideš na i3 imaceš novac za neko bolje kuciste i napajanje. Ostale kompononte sve jedno koje su sve je to isto. Ili dodaj još 3000 dinara pa idi na LC POWER 925B 600W misim za fx 6300.
Ploca je jako osiromasena, ali sta je tu je, tako ti budzet diktira.. bar uzmi valjano napajanje. Mozda da razmotris opciju za plocu GIGABYTE GA-970A-DS3P, malo skuplja-mnogo bolja, ili ako moze jos da se nategne za ASUS iz 970 EVO kuhinje, ali to je vise nego duplo skuplje.
Pokazao sam i objasnio obe solucije Intel+ovo kuciste i napajanje protiv amd + napajanje od 4000din i jos kuler. Razlika je preko 10000din i to je presudilo da se ide na intel :\
Roba jos nije porucena, predlozi su jos uvek pozeljni.
A zasto ne ustekas tih 10k i sklopis sebi bolju masinu, ne vredi stedeti na komponentama, meni je to teska glupost. Pre bih stari krs neki koristio dok ne skrpim neko da sklepam nesto sto ce me s vremena na vreme nervirati... Iskreno napajanje je JAKO JAKO bitna stavka, ne samo da moze da napoji komponente, vec napajanje i stiti komponente od `lose` struje. Dakle lose napajanje, veca mogucnost za crkavanje HDD-a-Maticne... Te dve komponente najvise crkavaju usled loseg napajanja. .-) Pozdrav razmisli lepo.
Bice ti to OK. Kupi tako. Nije velika razlika u korist AMDa.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
:: :: :: Pokazao sam i objasnio obe solucije Intel+ovo kuciste i napajanje protiv amd + napajanje od 4000din i jos kuler. Razlika je preko 10000din i to je presudilo da se ide na intel : :: :: :: Roba jos nije porucena, predlozi su jos uvek pozeljni.
Nije za mene komp, a stari komp je P2 sa 95icom :)
:: A zasto ne ustekas tih 10k i sklopis sebi bolju masinu, ne vredi stedeti na komponentama, meni je to teska glupost. Pre bih stari krs neki koristio dok ne skrpim neko da sklepam nesto sto ce me s vremena na vreme nervirati... Iskreno napajanje je JAKO JAKO bitna stavka, ne samo da moze da napoji komponente, vec napajanje i stiti komponente od `lose` struje. Dakle lose napajanje, veca mogucnost za crkavanje HDD-a-Maticne... Te dve komponente najvise crkavaju usled loseg napajanja. .-) Pozdrav razmisli lepo :: :: Intel i5 3570 :: Intel DZ77BH-55 :: 16GB Hyperx @160 :: 120GB SS :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.