šta mislite o sledećoj konfiguraciji i da li nešto treba menjati? Ploča, memorija, SSD i napajanje su upale odmah u oči... Računar je namenjen za projektovanje u oblasti arhitekture i građevinarstva...
Ne razumem se tu bas ali mislim da bi ova konfa zavrsila stvar..
Postoji jos jedan faktor a to je koje programe koristis jer ti nece svi programi raditi na bilo kojoj grafickoj koliko se secam bilo je i tih problema, misli o otome...
SDD ti ne treba u ovom slucaju samo ako oces da ti se komp umesto 1 min i nesto upali za 20 sek ...
Bolje umesto SSD-a uzmi WD Blue, i neki malo bolji kuler za procesor..
Re: Šta mislite da treba promeniti u konfiguraciji?
03.06.2014. 13:04
status: user broj poruka: 18996
Moj ti je savet da ne menjas nista, sem ako ne moras, ne dozvoli da ti upada u oci nesto ako je sasvim korektno, kao npr. SSD, memorija, pa i napajanje. U zavisnosti od toga koje programe koristis, videces i sam da li su ti dovoljni tih 8GB rama, ili treba da se dokupi jos 8, u tom slucaju gledas da budu na istoj brzini (1600mhz) i to je to, zbog kompatibilnosti. Sto se tice SSD-a, ako imas potrebu za vecim, imas opciju da ga zamenis za veci, ili ako ti sistem i programi ne pojedu taj jedan, tj. ako je dovoljan za rad, samo dokupis neki disk, tipa WD Black. Pretpostavljam da je ovo na nekoj granici, po pitanju velicine SSD-a, ali to ti znas.
:: Kolege :: :: šta mislite o sledećoj konfiguraciji i da li nešto treba menjati? Ploča, memorija, SSD i napajanje su upale odmah u oči... Računar je namenjen za projektovanje u oblasti arhitekture i građevinarstva... :: :: ASUS H81M- :: INTEL Core i5-4440 3.4GHz 6MB :: CRUCIAL DIMM DDR3 8GB 1600MHz CT102464BA160B :: HITACHI DeskStar 1TB HDS721010KLA330 :: SanDisk SSD 128GB Flash SDSSDP-128G-G2 :: MSI GTX650 2GB N650-2GD5/OC :: MS INDUSTRIAL ALBATROSS :: NJOY 500WGX 500W PWPS-500WGX-AU01B
Ako ti jedu ram i fali ti, logicno dokupi. Ako cekas dugo na graficku da odradi svoj deo posla , uzmes jacu. ssd je neki luksuz a da li ti je stvarno potreban to znas samo ti. Taj procesor je odlican i ne verujem da ti je on usko grlo.
Nisi naveo koje programe koristis da li crtas 2d ili 3d
Ako koristis autocad samo za 2d crteze to je ok Ako koristis revit ili nesto sl nemoj ici ispod 16gb Iz posta mi ne deluje ali ako koristis za staticke proracune neki FEM softver idi na jaci procesor sa sto vise kes memorije
Konfiguracija nije licno za mene. Drugar me je zamolio da mu kažem šta mislim o konfiguraciji... Rekoh da se konsultujem sa kolegama :D Pitacu za programe i dopuniti post... Hvala svima na odgovorima.
@Veljko, ako se ozbiljnije bavi pomenutim programima (a verujem da je tako) trebace mu 16GB ram memorije i veci SSD (240-250GB). 120GB se jako brzo popuni ako drzi doticne programe na SSD-u. Za CS uvek vazi pravilo sto vise to bolje kada je ram memorija u pitanju. Koliko kosta pomenuta graficka?
Graficku mozes da nadjes za 200 e polovnu XFX 280x ATI radeon ..
Mada moji savet je da kazes tvom drugu da lepo ode ako ne zna do zvanicnih sajtova gde su ti programi i da procita koje graficke najbolje odgovaraju za te programe...
P.S Bobi4ever i jos neki ....
Zasto za ime boga gurate SSD ? Kazi te mi zasto ne valja recimo WD Blue koji moze da potera preko 100 MB u sekundi read speed?
Ti programi nece kociti zato sto umesto SSD-a ima obican HDD!! Aman zaman ljudi...
Zato sto kada budes probao, neces moci bez njega. .) Jedina komponenta koja moze da ti znacajno ubrza OS je SSD. Velika je razlika u radu sa programima izmedju SSD i HDD. Ako covek to moze sebi da priusti, svakako, to je `luksuz`. Nece kociti ali ce se radnje znatno sporije odvijati.
:: :: P.S :: Bobi4ever i jos neki ... :: :: Zasto za ime boga gurate SSD ? Kazi te mi zasto ne valja recimo WD Blue koji moze da potera preko 100 MB u sekundi read speed? :: :: Ti programi nece kociti zato sto umesto SSD-a ima obican HDD!! Aman zaman ljudi.. :: :: :: ::
- najvazniji je procesor i tu nek se izuje koliko god moze. nikad nije dosta - graficka moze bilo koja osim ako ne renderuje u v-ray-u i to novom jer samo on koristi grafiku za renderovanje - ja imam 16 GB rama i nikad nisam video da je preslo 8. mozda radi komotnije ali mislim da moze i sa 8 ali neka je brzina sto veca - SSD moze ali nije neophodan. mozda je bolje ici na neki kvalitetan i brz hard. ne znam kakav je taj hitachi ali mogu da kazem da sam zadovoljan sa wd black (a ima i duzu garanciju) - naravno, ako ostane nesto para makar malo bolje napajanje
Ovo su moji utsci u radu a sad da li je to `na papiru` tako, ne znam. I ja se uvek posavetujem ovde i hvala berzasima pa verujem da ce se na kraju doci do najboljeg resenja.
Zato sto nema smisla zamena SSD-a za HDD, zasto degradirati? Tolike godine se radi na tome da se ubrza sistem, tolike godine proizvodjaci ne uspevaju da od hard diska naprave munju, te postaje jedino usko grlo i sada kada je konacno izaslo nesto kao Solid State Drive, i kada konacno nema uskog grla, zar opet da se vraca na HDD.. a pritom ima vec SSD.. ima li logike?
:: :: P.S :: Bobi4ever i jos neki ... :: :: Zasto za ime boga gurate SSD ? Kazi te mi zasto ne valja recimo WD Blue koji moze da potera preko 100 MB u sekundi read speed? :: :: Ti programi nece kociti zato sto umesto SSD-a ima obican HDD!! Aman zaman ljudi.. :: :: :: ::
Ima smisla to sto govoris ali zaboravljsa jednu veoma bitnu stavku (Brdo kesa) malo GB ...
Ovo sto ti pricas bilo bi sasvim super da taj SSD od recimo 250 GB kosta do max 10000 din mozda i manje,naravno pricam o ne krdzama nego Samsungu 840 Pro...
:: Zato sto nema smisla zamena SSD-a za HDD, zasto degradirati? Tolike godine se radi na tome da se ubrza sistem, tolike godine proizvodjaci ne uspevaju da od hard diska naprave munju, te postaje jedino usko grlo i sada kada je konacno izaslo nesto kao Solid State Drive, i kada konacno nema uskog grla, zar opet da se vraca na HDD.. a pritom ima vec SSD.. ima li logike? :: :: :: :: :: :: P.S :: :: Bobi4ever i jos neki ... :: :: :: :: Zasto za ime boga gurate SSD ? Kazi te mi zasto ne valja recimo WD Blue koji moze da potera preko 100 MB u sekundi read speed? :: :: :: :: Ti programi nece kociti zato sto umesto SSD-a ima obican HDD!! Aman zaman ljudi.. :: :: :: :: :: :: :: ::
Naravno, ali propustas ono sto sam prvobitno predlozio.. neka zadrzi SSD samo za sistem, a za ostalo nek uzme recimo WD Black kao dodatni storage.
:: Ima smisla to sto govoris ali zaboravljsa jednu veoma bitnu stavku (Brdo kesa) malo GB ... :: :: Ovo sto ti pricas bilo bi sasvim super da taj SSD od recimo 250 GB kosta do max 10000 din mozda i manje,naravno pricam o ne krdzama nego Samsungu 840 Pro.. :: :: :: :: Zato sto nema smisla zamena SSD-a za HDD, zasto degradirati? Tolike godine se radi na tome da se ubrza sistem, tolike godine proizvodjaci ne uspevaju da od hard diska naprave munju, te postaje jedino usko grlo i sada kada je konacno izaslo nesto kao Solid State Drive, i kada konacno nema uskog grla, zar opet da se vraca na HDD.. a pritom ima vec SSD.. ima li logike? :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: P.S :: :: :: Bobi4ever i jos neki ... :: :: :: :: :: :: Zasto za ime boga gurate SSD ? Kazi te mi zasto ne valja recimo WD Blue koji moze da potera preko 100 MB u sekundi read speed? :: :: :: :: :: :: Ti programi nece kociti zato sto umesto SSD-a ima obican HDD!! Aman zaman ljudi.. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Problem je sto doticni nije napisao koliko para ima tj koliko njegov ortak raspolaze parama ,ja sam samo gledao da ne uzima nesto sto nije neophodno da bi ustedeo pare...
A i `alumiroi` je lepo napisao da SSD nije neophodan i lepo dao primer isto to radi sto ce i doticnom trebati, a vi sto gurate svuda bas SSD ne znam niti cu ulaziti zasto...
:: Naravno, ali propustas ono sto sam prvobitno predlozio.. neka zadrzi SSD samo za sistem, a za ostalo nek uzme recimo WD Black kao dodatni storage :: :: :: :: Ima smisla to sto govoris ali zaboravljsa jednu veoma bitnu stavku (Brdo kesa) malo GB ... :: :: :: :: Ovo sto ti pricas bilo bi sasvim super da taj SSD od recimo 250 GB kosta do max 10000 din mozda i manje,naravno pricam o ne krdzama nego Samsungu 840 Pro.. :: :: :: :: :: :: :: Zato sto nema smisla zamena SSD-a za HDD, zasto degradirati? Tolike godine se radi na tome da se ubrza sistem, tolike godine proizvodjaci ne uspevaju da od hard diska naprave munju, te postaje jedino usko grlo i sada kada je konacno izaslo nesto kao Solid State Drive, i kada konacno nema uskog grla, zar opet da se vraca na HDD.. a pritom ima vec SSD.. ima li logike? :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: P.S :: :: :: :: Bobi4ever i jos neki ... :: :: :: :: :: :: :: :: Zasto za ime boga gurate SSD ? Kazi te mi zasto ne valja recimo WD Blue koji moze da potera preko 100 MB u sekundi read speed? :: :: :: :: :: :: :: :: Ti programi nece kociti zato sto umesto SSD-a ima obican HDD!! Aman zaman ljudi.. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::
sketchup, lumion animaciju, cad, photoshop, illustrator.. po meni, za ovo bi rad bio izuzetno olaksan sa SSD-om.
:: :: A i `alumiroi` je lepo napisao da SSD nije neophodan i lepo dao primer isto to radi sto ce i doticnom trebati, a vi sto gurate svuda bas SSD ne znam niti cu ulaziti zasto.. :: ::
Mislim da mu treba SSD, jer nista nema lepse nego kada ti otvori tezak fajl za sekund-dve, a ne da ucitava po minut -dva npr 3ds max sketchup i sl program. Radim arhi viz u photosopu i mislim da je za pristojnu rezoliciju minimum 8GB rama, ali ako ima kesa neka uzme bar 16GB. Grafika je sasvim pristojna i ne treba mu jaca, ja sam na proslom poslu radio na prvoj generaciji i5 i gts7600, koja je terala veliki dell-ov monitor rezolucije 2560x1440 i nijednom nije stucnula. Mdjutim to je za fotosop, ali za revit i sketch up mu treba minimum ta koju si naveo ili HD7770. Medjutim, ako radi realtime rendere u VrayRT ili lumion, onda je potrebna minimum gtx650ti i jace od nje grafike. Sve u svemu, sasvim dobra konfiguracija, za pocetak, a kada zardi malo para od struke, lako ce kupiti bolje. Ljudi i danas po vecini arh biroa rade na pentiumima... zato neka pazari to sa malim izmenama i neka uziva.
FX-8350 4.0GHz CM Hyper - 212 EVO Asus M5A97 R2.0 Gigabyte GTX 650 Ti 2GB (rev. 2.0) 2x8GB 1866MHz DDR3 Black Mamba SSD 120GB Velox V60 & HDD 320GB WD LC Power Pro 925B & LC600H-12
Mogu samo da kazem da ste svi ovde na pc berzi odlicna ekipa i da delitie jos bolje savete. :D Ako se ko seca bio sam u nedoumici i5 ili fx8350 i posle natezanja i ubedjivanja, uzeh fx8350. Danas mojoj sreci nikad kraja. :D Odlcino radi, leti. Na starom Phenom X4 9550 su mi pucali renderi pri vecim rezolucijama. Sada koliko god veliko postavim da se renderuje, ide. Nisam mu do sada nasao zamerku, bar ne za ovo sto ja koristim od programa.
:: Kako si ti zadovoljan sto se posla tice sa tim x8 FX-om :: :: Cpu: FX 6300 @4 Ghz :: Cooler:CM v8 GT :: GPU:GTX 670 Gigabyte WF x3 O :: Ram:10 Gb Kingsto :: MBO:Asus M5A9 :: Case:CM Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Keyboard: Logitech iluminate :: Mouse:Mx 51 :: Screen Dell 2 :: ::
Da se razumemo, nisam ja rekao da SSD nije potreban vec da nije neophodan. Naravno da je bolje da se ima SSD, i ja ga imam, ali najvecu razliku po meni pravi procesor. Lako je kad mozes da kupis sve najbolje ali kad treba da se ustedi to je druga igra. Slazem se i sa kolegom da je ok i slabija konfiguracija. Tako se nauci da se efikasnije koriste resurse, npr da u Skp pravi modele sa malo poligona a da kvalitet ne trpi. :) Glavno pitanje je za koje programe konkretno ce se komp koristiti.
Re: Šta mislite da treba promeniti u konfiguraciji?
04.06.2014. 09:27
status: user broj poruka: 1088
Samo maticnu. vidi neku 85 ili 87 chipset a ne taj osakaceni 81 das tavljas na i5, garfiku uzmi nekou noviju 750yi 2gb ili 270x ii 265X, A napajanje i kuciste uzmi neko noramlano chiftec, CM, termaletake 550 min i neko kvalitetno kuciste.
AMD FX-8320, 4300 MHz (21.5 x 200) Cooler Master 212 EVO Motherboard ASUS M5A99FX PRO R2.0 Kingston HyperX Blue 2x4 gb 1600 MSI 6850 OC SSD OCZ Agility 3 60gb 1.5 WD+500gb WD Chiftec CX-05B-B Thermatle Purepower 600 Wati
:: Kolege :: :: šta mislite o sledećoj konfiguraciji i da li nešto treba menjati? Ploča, memorija, SSD i napajanje su upale odmah u oči... Računar je namenjen za projektovanje u oblasti arhitekture i građevinarstva... :: :: ASUS H81M- :: INTEL Core i5-4440 3.4GHz 6MB :: CRUCIAL DIMM DDR3 8GB 1600MHz CT102464BA160B :: HITACHI DeskStar 1TB HDS721010KLA330 :: SanDisk SSD 128GB Flash SDSSDP-128G-G2 :: MSI GTX650 2GB N650-2GD5/OC :: MS INDUSTRIAL ALBATROSS :: NJOY 500WGX 500W PWPS-500WGX-AU01B
:: :: Koristice: sketchup, lumion animaciju, cad, photoshop, illustrator. Nijedan od ovih programa nije nešto posebno zahtevan tako da što se mene tiče nema neke potrebe za budženjem te konfiguracije... Naravno RAM memorije nikad dosta... Tih 8GB završava posao ako si početnik, ali ne za neke ozbiljnije projekte sa mnogo poligona ili za pravljenje panoa u ogromnim rezolucijama u PSu. Lumion je specifičan i izdvaja se jer koristi grafiku za rendering, ali rendering minuta animacije u HD rezoluciji u Lumionu sa 6850 traje oko 30-60 sekundi i to sa nabudženim efektima... Tako da ne moraš da juriš 290X ili tako neku grafiku. Lumion sa AMDom provereno bolje radi nego sa Nvidia karticama u istom cenovnom rangu.
Moj predlog je osrednja AMD grafika i kršteno napajanje... Neka nereferentna R9 270 u kombinaciji sa Chieftec, CM, Super Flower ili TT od 650W ti završava posao... Sve ostalo je sasvim zadovoljavajuće. i5+osrednja ploča više nego dovoljno za tu namenu.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.