Sastavio sam polovan računar za poklon ali dva puta nije mogao da se podigne
STRANA 1 OD 1
arogan
Sastavio sam polovan računar za poklon ali dva puta nije mogao da se podigne
01.05.2014. 12:52
T57565
status: user broj poruka: 535
Od svojih starijih komponeneata (kućište sa komplet kablovima, napajanje 400W SATA, memorija 1x1 GB DDR2 (800) i 2x512 DDR2 (800), HDD SATA 160 GB, DVD RW) i kupovnih polovnih kompomeneti na više mesta (MB MSI G31, CPU Core2Duo E6400, CPU kiler, Grafika NVidia 8500 pasivna - sve 4 komponeneta od 4 različita prodavca, zajedno 40 evra). Moje komponenete su besprekorno radile ali jednostavno sam povremeno uzimao novije i ostale su mi višak.
Ovu konfiguraciju sam mislio da poklonim porodici koja sebi ne može da priušti bilo kakav računar. Sklepao sam sve ovo u kućište i proradilo je iz prve. U stvari instalacija Win 7 se kočila zbog položaja memorije, ali sam to rešio ubacivanjem dva identična manja modula u prva dva slota a veći, različit, modul u treći slot (inače instalacija je normano počela samo sa dve iste memorije u slotovima iste boje, ili samo sa jednom večom memorijom u urvom slotu - kombinacija sve tri meorije radi samo na napred opisan način na ovoj ploči. Instalacija 7-ce i svih programa i igrica protekla je u redu, bez ikavih problema, skoro 8 časova. Primetio sam da mi se grafika greje do 75 stepeni na probnim igricama ali verovatno što je pasivno hlađenje, a Nvidie 8500 su sve samo ne `hladne`. Računar sam ugasio uveče (ostao je u struji). Ujutru da ga upalim, zavrti kulere, ali nema slike, ne sija POWER LED i HDD LED i ne čuje se klasično BEEP iz zvučnika na matičnoj, pre nego što sistem počne da se diže. Otvorio sam kućište, probo sve tri memorije ponaosob u sve slotove, probao PCI grafičku i drugu PCIex, drugo napajanje, počupao sve kablove i konektore sa matične sem napajanja palio ga kratkim spojem šrafcigerom, ali sve isto. Vizuelno sam proverio sve elektrolite na matičnoj (prvi put sam to uradio prilikom kupovine) i svi su OK, resetovao BIOS džamperom, čupao i stavljao bateriju CR2032 i sve isto. Računar sam sklopio i ostojao je par sati bez ijednog kabla, zatim sam ubaciio strujni kabl i upalio ga. Odmah je zasijala zelena (POWER) i crvena (HDD) lampica i kućištu i čuo se BEEP. Ugasio sam ga i odmah spojio sve kablove i računar je proradio. Igrao sam igrice i `mučio` ga ceo dan, bez ijednog problema. Uveče sam ga ugasio ali je u njemo ostao strujni kabl. Sledeće jutro ponovo isto - samo zvarti kulere. Počupao sam mu sve spoljne kablove i odstojao je par časova, a kada sam ga povezao, proradio je iz prve.
Sledećih 7 dana, do danas, ovo se više nije dešavalo, sve na računaru super radi, ali sam još u nedoumici da li da ga poklonim. Ako se utvrdi da je neispravan biće me sramota što sam poklonio neispravnu stvar, ali opet, ta porodica mi je draga i želeo bi da im deca imaju računar dok su u srednjoj školi, a bliži se i raspust.
Da li neko ima iskustva šta bi moglo da bude uzrok opisanog kvara računara i to dva puta odmah po njegovom sastavljanju koji je otklonjen tako što je računar bio nekoliko časova otkačen od svih kablova pa i strujnog. Pola komponenata je sa mojih starijih računara koje nisu pravile ovaj problem, a matična+CPU+kuler i grafičku sam kupio neposredno pre sastavljanja. Ako se ovo već 7 dana ne ponavlja, da li će sve biti OK (možda su se napunili elektroliti na ploči koja je stajala ko zna koliko dugo kod prodavca, ili je matična `navikla na novo napajanje ...).
Lijepo i plemenito od tebe. Nezahvalno je da se govori sta je uzrom. Ali, ovim redom. Napajanje provjeriti, pa plocu. Jedno od ta dva ima problem, po tvojim tvrdnjama. Nisam uz kompjuter, pa da znam. Testiraj 2 sata u AIDA, pa ga ugasi. Preporuka je i da na tu pasivnu grafiku stavis neki ventilator, ako kojim slucajem prelazi 85 stepeni.
Stavio sam drugo napajanje dok se računar nije hteo da podigne (maltene nekorišćeno MS 500W, sigurno je ispravno). Isto nije hteo da se podigne. Podigao se tak kad je račuinar nekoliko časova bio na prazno bez ikakvih kablova i to sa napajanjem koje je u kućištu. Iako sam bio pored računara kada nije mogao da se podigne i imao vremena na pretek, zaista nisam ništa mogao da uradim jer nemam dijagnostičke kartice za ploču. U prvoj poruci sam opisao šta sam sve uradio, mislm da je to sve što je moguće. Ostaje matična ploča na koju najviše sumnjam (ne verujem da je neki Core2Duo ili bilo koji procesor crkao na takav način, da čas radi čas ne). Ostale komponente sam zamenio (ne verujem da baš sve tri memorije prave problem, a imam ih i od ranije u ovoj kombinaciji i bile su OK. Teši me što, evo već osmi dan računar se svako jutro normalno pali kada prenoći sa priključeni strujnim kablom (oko 10 časova ugašen) i savko poslepodne (oko 6 časova ugašen. Sada, kada je računar ispravan, ima li smisla odneti ga kod nekog servisera koji će da mi spoji karticu za dijagnostiku ..., ili da čekam da opet zaglupavi a tada pravo u servis dokle još nije ispraznio elektrolite (ili se na drugi način oporavio sam od sebe)?
Napominjem da je u BIOS-u napon i 1,5V i 3,3V i 12V OK, vrednosti su stabilne i nešto veće od navedenih.
I ja bih se kladio na ploču, ali i ako naletim na neku, da li je ona 100% ispravna, nešto je malo tih ploča na tržištu (izgleda da su na ceni ploče G31, G41, intel965, pogotovo one koje imaju 4 memorijska slota). Uzeću neku od makar tri meseca garancija, a ova sumnjiva, evo već osmi dan kao za inat nikako neće da se zaglupavi.
I ako ih bude zezalo, kupi drugu plocu i zameni im. Meni je malo sumnjivo sto si za sve 4 komponente dao 40€, tu ti je sigurno ploca podvaljena. Koliko ja znam, ispravna LGA775 nema da se nadje ispod 20€, C2D ni slucajno ispod 20€...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Da, suviše je jeftino, ali to su bile kombinacije, a mene je izašlo 40E Ploča + E4500 + kuler bila je 35E (a mom drugu je trebao baš E4500 i kuler). Otkupio mi je to za 20E, mene ploča izašla 15E, dalje sam našao E6400 za 10E, kuler za džabe (prilikom kupovine neke druge ploče) i grafku za 15E.
Sada ne mogu da reklamiram ploču (a uzeo sam je davno radi pomenutog procesora, koji je potpuno ispravan) jer na njoj više nije isti ni procesor i kuler.
Danas sam palio računar više puša u razmaku od 3 sata i svaki put je uspeo iz prve da se podigne i više se očigledno ne zaglupljuje pri paljenju - možda je ono pre 8 i 9 dana bila lažna uzbuna. Pokloniću ga ovih dana uz ogradu sa se može desiti da otkaže a ne mora. U savakom slučaju treba imati spremno 20-25E za drugu ploču (mada mi je muka kupovati polovne stvari ali šta se može, radije kupujem ploču nego grafiku koja je Boga pitaj šta prošla)
Ako se to ponovo desi (odmah po uključenju a pre boot-a: da ne može sa upali video, da ne zastvetli HDD LED, da se ne čuje BEEP i da na sekund ne upali sve tri lampice na tastaturi) definitivno je u pitanju ploča.
Iako sam vizuelno proverio elektrolite na ploči prilikom kupovine ko zna kakve su im elektronske karakteristike. Kod Nemanje sam već nosio tri ploče (poslednju pre oko 2 godine, raduje me da još radi), dve mi je uspeo da popravi i još uvek rade, a treću nije ni pokušao - neisplativa popravka jer se odmah po uključenju grejao južni ili severni most (zaboravio sam).
Očigledno na mojoj ploču ništa nije u kratkom spoju (ne greje se ni čispet koji koji je po hladnjakom niti ovaj drugi most, pretpostavljam da je prvi most u čipsetu), već 90% elektroliti. jer se računar dva puta oporavio kada je nekoliko časova bio van struje.
Dakle, ako se ponovi kvar u pravi si, pravac Nemanja. Nadam se da je cena ostala ista ili ne mnogo veća za popravku ploče koja je doneta samostalno (ne u celom računaru - ta variojanta je bila 2 x skuplja)-
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.