Naime imam na poslu komp koji se ponasa cudno veoma ....
Problem je u tome sto stalno koci.
Recimo kada ocu da otvorim neki program bilo koji,a on kao da otvaraj fajl od 1000 GB treba ga strpljivo cekati i kako da se ne popizdi kada nesto treba odmah a on radi li i radi ...
Pogledao sam na Task Baru zauzetost 4 posto procesor koji je intel duo core 3.0 GHz zauzece 890 MB od 4 GB rama i HDD koji ne znam koji je ali je od 1 TB ..
Gledao sam da vidim da li HDD ima bad sektore ali nista nisam nasao HDD je u super stanju ,reistalirao original win je u pitanju.
To pomogle prvih par dana pa posle sve iznova,uglavnom kada koci a to je u 95% posto slucajecva svetli mu ona lampica kao zauzece HDD-a ...
Startuj Resource Monitor kad učitavaš neki veći fajl sa harda
11.02.2014. 12:57
status: user broj poruka: 326
Ili je disk žestoko fragmentovan. Ili imaš problem sa kablom koji povezuje disk sa matičnom (pa sa javlja puno grešaka u prenosu - pogledaj u HD Sentinelu) Ili imaš neki strujni problem, nedovoljno jak +12v napon za hard. Ili pokušaj da prebaciš hard na drugi SATA port, pa vidi kako se ponaša.
Kad učitavaš neki takav veliki fajl, pokreni pre toga Resource Monitor u Windowsu, `resmon` u komand-promptu, pa prati da li neki proces (od aktivnih procesa koje imaš), previše čita/piše po disku. Oće nekada anti-virusi da podivljaju, ako se uzjebe instalacija, pa drlja li drlja po har disku (meni se to desilo sa Avastom)
Nikada nisam ucitavao `Velike fajlove` Recimo pokrenem program koji mi treba (nije on veliki za ucitavanje na protiv ko kada bi ti sada otvorio VLC player) i onda treba da se ucita 5 min ocu da pokrenem Task manager da vidim sta je a on nece pa se zabaguje pa onda cekaj odblokira ali posle 3 do 5 min !!
Probacu ovo ali kasnije da vidim moguce je da je to ali jbg vec dvojica mojih ortaka dolazila i gledala i kao u fazonu jbg pokusali nosili ga kuci ali kao ne znaju u cemu je problem ... :/
...Onda nije nista oko HDD-a, kabla ili kontrolera... Ali ako nakon par dana pocne sve iznova, onda ti se aktivira neki od gremlina koji ti se ubacuje u sistem preko programa koji obavezno koristis i uvek imas na kompu.
Ja bih promenio OS i verzije softvera koji instaliras, a pre svega toga uradio deep scan svega sto ti je na disku `D`... Gremlini (virusi) uopste ne moraju biti detektovani u Task Manageru, dovoljno je da se zamaskiraju pod nekim regularnim protokolom windowsa i da naprosto uspore sve sto ide preko sata - ata interfejsa ...
Ako opet isto... nemam pojma onda...
Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.