Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Konfiguracije
Komp za download i HD filmove
STRANA 1 OD 1
peterpan Komp za download i HD filmove 07.02.2014. 20:41 T56643

status: user
broj poruka: 786
Hocu da sklopim sto jeftiniju konfiguraciju za stalni download, tecno gledanje HD filmova i mozda blagi surf (pregledanje mailova, FB, torrent sajtovi isl). Najteze sto bi potegla konfiguracija je KM player, torrent i neki internet browser. Konfa opet treba da bude iole kvalitetna, da izdrzi da bude ukljucena na idle par dana bez prestanka. Takodje uslov je da zauzima sto manje prostora, pa sam mislio da idem na neku desktop kucista.

Evo sta sam nasao: http://postimg.org/image/6mgafoosv/ pa recite da`l valja, sta treba menjati i zasto. Takodje pitanje, da li ce ovo napajanje izdrzati ovu konfu?

Edit: HDD imam, pa ne moram da kupujem.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
darcilo Re: Komp za download i HD filmove 07.02.2014. 20:56 #540844

broj poruka: 689
Dodaj jos 2gb rama i uzmi LC Power 600H napajanje, izadje sve do 20k! Poz
peterpan re 07.02.2014. 21:06 #540845

A sta dobijam sa ta dodatna dva GB DDR3, obzirom da mi brzina rada nije bitna? Samo mi je bitna download brzina, da postigne max i gledanje HD filmova
A ovih 200W nece biti dovoljno? Msm opet tu ide integrusa, necu kupovati PCIe grafiku
darcilo Re: re 07.02.2014. 21:21 #540848

Druze, ovo sto sam ti predlozio je po meni neki minimum sto se tice stabilnosti, ono sto svima predlazem da kupe...licno, ne bih se usudio da drzim racunar par dana na tom napajanju od 200W! :)
peterpan Hvala druze 07.02.2014. 21:26 #540849

Onda cu da ubudzim to. Msm to napajanje (600H) sam stavio u jednu i3 masinu sa GT640, sto je daleko jace od ovog sto meni treba, pa sam isao logikom integruse

darcilo Re: Hvala druze 07.02.2014. 21:58 #540852

Nema na cemu, ja ti kazem sta bih ja uzeo sebi, na duze staze, jer je razlika od 1k dinara zanemarljiva! :) Poz
mighty re 07.02.2014. 22:04 #540853

broj poruka: 1670
Računar koji je on sastavio ne troši ni 100w u full load-u, stavljanje iste konfiguracije na jače napajanje samo povećava potrošnju struje, a ništa ne donosi po pitanju stabilnosti.

Ta napajanja su pravljena za low power konfiguracije i imaju bolju efikasnost i mnogo bolje iskorišćenje energije na tako niskom opterećenju.
peterpan Re: re 07.02.2014. 22:17 #540854

To sam ja prvo uzeo u razmatranje, ali opet ima logike sto kaze kolega darcilo jer ce komp raditi 2-3 dana bez prestanka. Najvise ce mu trositi CPU i to kad se gleda neki 1080p HD film, ali ce uglavnom biti na idle, tj upaljen samo neki download program i sam OS. Mozda jos smanjim potrosnju instalacijom nekog ubuntu-a.
Inace, oce li ovaj CPU moci sa integrisanom da lepo pusta punokrvne HD filmove (1080p sa 15mbit/s)?

:: Računar koji je on sastavio ne troši ni 100w u full load-u, stavljanje iste konfiguracije na jače napajanje samo povećava potrošnju struje, a ništa ne donosi po pitanju stabilnosti
::
:: Ta napajanja su pravljena za low power konfiguracije i imaju bolju efikasnost i mnogo bolje iskorišćenje energije na tako niskom opterećenju.
Simon72 ... 07.02.2014. 22:41 #540856

broj poruka: 2799
Difoltno svi plejeri puštaju filmove koristeci procesor.Svaki procesor s 2 jezgra to radi sasvim normalno.
Može da ide i preko grafike ali se to podešava a na kraju ti sve jedno.Imaš neke filmove (bar je bilo ranije u mkv) koji nisu radili dobro kad ide preko grafike.
4 gb rama ti je neophodno za komotni rad i surfovanje a grafika uzima isto jedan deo od ram-a.

Vodos Auu.... :) 07.02.2014. 22:55 #540858

broj poruka: 864
@ Mighty

citat: ` stavljanje iste konfiguracije na jače napajanje samo povećava potrošnju struje, a ništa ne donosi po pitanju stabilnosti.`...........

Svaka konfiguracija UZIMA onoliko ENERGIJE ( wati ) koliko joj TREBA.
Dakle, stavis jace napajanje na veoma mali potrosac - apsolutno nikakve povecane potrosnje nema, cak naprotiv, jace napajanje izgura sve to uz malo naprezanje oscilatornih choper kola (posto niko u ATX napajanja ne ugradjuje pravi trafo)....

Verovatno lapsus, nije ni bitno...

@ Petarpan : Uzmi jace napajanje OBAVEZNO, veruj, nije to stvar o kojoj bi trebalo da razmisljas...

Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
peterpan re 07.02.2014. 23:12 #540861

Uzecu, nego sklapam sto jeftiniju konfu za navedene potrebe, koje su po mom misljenju minimalne. Zapravo ta konfiguracija bi trebala da sluzi kao plejer koji moze da download-uje veci broj sati bez prestanka. Koje povoljnije napajanje preporucujete, osim ovog LC 600h, a da moze fizicki da stane u desktop kuciste?
Moze li onaj LC od 420W? Msm samo gledam da prodjem sto jeftinije.
acayo Re 07.02.2014. 23:16 #540862

broj poruka: 851
Koliko ja znam danas vecina playera gura sve na grafiku. Sto se tice sistema koji ces da stavljas ja mislim da ce ubuntu povuci vise struje prilikom surfa i gledanja filmova a manje kad je u idle. Neka me slobodno ispravi neko ko se vise razume.
Gledaj da uzmes malo bolje (jace) napajanje ipak ce ta masina raditi 24/7. E sad 4 GB RAM-a nije neophodno, da koristis taj komp vise i cesce svakako bi 4 GB rama smanjilo drljanje po disku ali ovako sa, pretpostavljam, malo procesa u pozadini to nece biti problem.
liman ... 08.02.2014. 00:07 #540867

broj poruka: 809
Usteda na RAM memoriji usporava rad racunara i smanjuje radni vek HDD, povecava buku... Integrisana trosi deo memorije...
Za to kuciste bi trebalo proveriti koje maticne mogu u njega da stanu!

Turbofolk will die very soon...!

xenox XBMC 08.02.2014. 00:09 #540868

broj poruka: 1400
uzmi kao player (media centar). Imas i interesantnih dodataka za isti. Skni i probaj, besplatno je.

Ja sam pravio slicno i uzeo LC Green sa 14cm ventom zbog tisine. Doduse ja sam ugurao 5 hardova unutra :)

Pogledaj Cooer Master Elite 100... U ovo tvoje sto si odabrao ne ide standardno napajanje i eventualni kvar napajanja moze znaciti i promenu kucista... Ja moju ne gasim uopste, s tim sto sam stavio linux koji ne cacka hardove, tako da isti spavajku sve dok meni (a ne sistemu zboh nepoznatih tazloga) ne zatreba...

Jos jeftinija varijanta ti je neki Android TV i ekserni disk...

Gigabyte Z77M-D3H, i5 3570k
3x8GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win XP
Frontier DIVA

mighty Re: Auu.... :) 08.02.2014. 01:49 #540876

E vidiš tu VRLO GREŠIŠ.

Sve komponente vuku određenu SNAGU tj. troše određenu ENERGIJU, koje je ista, nevezano za napajanje na koje je nakačena.

Ali začkoljica je upravo u NAPAJANJU - nije svako napajanje isto, niti ima isti stepen efikasnosti.

Takođe, kod svakog napajanje je stepen efikasnosti različit u zavisnosti od opterećenja.

Ovo sam razmatrao (a i probao) još ranije dok sam imao miniITX konfiguracije.

Recimo integrisana miniITX konfiguracija (ploča sa E350, 2.5` HDD, 2GB DDR3) vuče od napajanja 30-40W.

Staviš te komponente u recimo LC Power 1340mi kućište koje ima DC-DC napajanje i spoljni AC-DC adapter od 90W i ceo komp iz utičnice vuče do 50W - gubici napajana su mali, preko 80% je bila efikasnost napajanja.

Staviš te iste komponente na klasično konfekcijsko napajanje npr. LC-Power LC500H. Napajanje izuzetno neefikasno pod malim opterećenjem, kad komponente vuku 40W, ako se dobro sećam efikasnot napajanja je bila jedva nešto preko 60%. Ceo sistem sa napajanjem iz utičnice vukao oko 65-70W.

Dakle sa istim komponentama rasipaš 20-30% više struje pogrešnim izborom napajanja.

Ovde imaš lep test efikasnosti napajanja (i to brendiranih) pa ti vidi kako nije baš isto:

http://uk.hardware.info/reviews/4683/45-psus-tested-at-very-low-loads-which-one-is-the-most-efficient

Napajanja su uglavnom najefikasnija u posegu 40-60% maksimalne snage, uzimati 600W napajanje za komponente koje vuku u maksimumu 100W je glupo. Malo bolja napajanja koja imaju bronze, silver, gold i sl. sertifikate moraju da ispoštuju neki nivo, ali većina konfekcijskih kineza koji se kod nas prodaju ne.

Inače je kvalitet napajanja koji ljudi kod nas uzimaju krš, bitno je ljudima samo koliko vati piše, ništa ih ostalo ne zanima.

Silverstone 300W u SFX formatu (build by FSP) u mojoj ITX konfiguraciji je 2+ godine guralo često mesecima 24/7 Athlon X3 450, 4GB ram, SSD+1TB HDD i Radeon 6770 i nikad nije bilo ni mlako.

@peterpan: za HTPC koji ti planiraš nije ti bitna snaga napajanja, gledaj da je pouzdano, efikasno i prvenstveno tiho - niko ne želi da 24/7 sluša huk ventilatora.

Inače, kućište koje si izabrao prima samo napajanja u SFX formatu, ne standardno ATX, al dobro, bitno da niko nije ni pročitao šta si izabrao :)

Kod nas imaš jako sužen izbor napajanja u SFX formatu, uglavnom samo LC power i Chieftec od 300w ili Silverstone 300w i 450w, ali bi te Silverstoni mnogo izašli :)

:: @ Might
:: citat: ` stavljanje iste konfiguracije na jače napajanje samo povećava potrošnju struje, a ništa ne donosi po pitanju stabilnosti.`..........
:: Svaka konfiguracija UZIMA onoliko ENERGIJE ( wati ) koliko joj TREBA
:: Dakle, stavis jace napajanje na veoma mali potrosac - apsolutno nikakve povecane potrosnje nema, cak naprotiv, jace napajanje izgura sve to uz malo naprezanje oscilatornih choper kola (posto niko u ATX napajanja ne ugradjuje pravi trafo)...
:: Verovatno lapsus, nije ni bitno..
:: @ Petarpan : Uzmi jace napajanje OBAVEZNO, veruj, nije to stvar o kojoj bi trebalo da razmisljas..
:: Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??
peterpan re 08.02.2014. 10:39 #540903

Hvala mighty na informacijama, stvarno nisam ovo za potrosnju znao. Znam kad sam uzimao gaming konfu da gledam kvalitetna napajanja (sesonic i chieftec sam gledao). Svestan sam da ima bitne razlike izmedju nekog zito napajanja i chiefteca sa istom nazivnom snagom (W). E sada, dobro da si mi rekao format ovog napajanja, jer ipak ne bih rizikovao ako se pokvari. Aj onda ako nije problem preporuci mi neko desktop (generalno sto manje) kuciste sa standardnim formatom napajanja za ovu konfiguraciju, a da me ne izadje nesto previse...
mighty Re: re 08.02.2014. 12:01 #540910

Ako gledaš desktop kućišta koja gledaš da uklopiš uz HiFI komponente i sl, cenovno su ona prilično skupa, gledao sam malo po cenovnicima, ali nešto ne nalazim ništa prihvatljivo, a da cenovno ne izađe reda veličine tvoje konfiguracije.

:: Hvala mighty na informacijama, stvarno nisam ovo za potrosnju znao. Znam kad sam uzimao gaming konfu da gledam kvalitetna napajanja (sesonic i chieftec sam gledao). Svestan sam da ima bitne razlike izmedju nekog zito napajanja i chiefteca sa istom nazivnom snagom (W). E sada, dobro da si mi rekao format ovog napajanja, jer ipak ne bih rizikovao ako se pokvari. Aj onda ako nije problem preporuci mi neko desktop (generalno sto manje) kuciste sa standardnim formatom napajanja za ovu konfiguraciju, a da me ne izadje nesto previse..
peterpan re 08.02.2014. 12:05 #540912

Konfu koju sam sklopio izadje manje od 17K, racunam da bih mogao da idem do 19K. Poenta samog kucista jeste da bude sto manje (u dimenzijama) i sto tise. Pa ako moze u budzet da se uklopi nekako...

operator re 08.02.2014. 13:33 #540920

broj poruka: 4262
http://www.emmi.rs/proizvodi.11.html?productId=34564
http://www.emmi.rs/proizvodi.11.html?productId=40074
Prvo memorija, drugo kuciste.
Jesi rekao da ti je bitno tisina, ali bitnije ti je da se dobro hlade komponente u manjim kucistima.
Sa ovim nisam imao problema.
Za H81 stavi zadnju verziju bios-a jer je bilo problema sa smrzavanjem slike, a problem je bio zbog traljavom podesavanju napona. Ono kuciste od 200w ne uzimaj*nije brand jer bi kostalo oko 40e, a i kvalitet je boze sacuvaj).
Mighty je u teoriji u pravu, samo praksa dokazuje drugacije, plus ako ode napajanje dosta je jeftinije staviti standardnih dimenzija.
I jedna opservacija.
MS Pro Platinum 400w je dosta jace od LCPower 500w. Ni jedno MS Pro Platinum 400w nije crklo, dok preko 20 komada LC Power-a od pocetka godine. Ovo ti nece reci ni jedan prodavac-prevarant, a ovdje ih ima pun klinac.
Nakotilo se za 5 godina mnogo sljama na PC Berzi sa 4-5 naloga, a admini nista ne rade po tom pitanju.

Cpu:AMD A10-5800K oc 4.8 GHz
Cooler:Omicron HG-232
GPU:2xMSI 290
Ram:4x4 GB PC 2400 Beast
MBO: Asrock FM285x Extreme4-M
Case:Chieftec Ultra Big Tower
PSU:Enermax NAXN 82+
Mouse:Mx 518 i G400s
Screen: Barco 24` MDRC-2124 TS, 19` mfc

ikaiaki re: 08.02.2014. 15:40 #540934

broj poruka: 316
Za slične potrebe sam sklopio drugaru pre oko godinu i po:
case: http://waa.ai/77H
mb: http://waa.ai/77R ili http://waa.ai/77Q ili http://waa.ai/772
ram: http://waa.ai/77B
sve oko 14k (sada, tada oko 10k), i evo već duže vreme radi fenomenalno, tj. drugar je prezadovoljan.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs