Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Konfiguracije
SSD RAID MODE ... Par saveta?!
STRANA 1 OD 1
bleach4 SSD RAID MODE ... Par saveta?! 27.10.2013. 02:15 T55225

status: user
broj poruka: 211
Moze li neko da mi objasni jel ima jos nekih podesavanja za ssd raid mode,osim sto se u bios stavi raid?

ThermalTake Element V Black Edition
i5 2500k 4.5 Ghz
Asus P8Z68-V/Gen3
Patriot Viper Extreme 16Gb Ram (2133Mhz)
caviar green av-gp 500 Gb
SSD Kingston V+ 120Gb
Ati Radeon Asus 7950 3gb ddr5 384bit
RaidMax 850 W Gold
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Adzem ... 27.10.2013. 02:17 #522597

broj poruka: 3797
Mene interesuje koja su sve to podesavanja u vindovsu koji neki ljudi pominju, takodje ako neko moze malo bolje da objasni ono vracanje celija u fabricko stanje.

imarkovic Re: SSD RAID MODE ... Par saveta?! 27.10.2013. 07:25 #522604

broj poruka: 18996
Apsolutno nikakva.
@Adzem, tako nesto ne postoji, postoji alignment koji se radi kada se kreiraju particije na SSD-u.

:: Moze li neko da mi objasni jel ima jos nekih podesavanja za ssd raid mode,osim sto se u bios stavi raid
::
::
:: ThermalTake Element V Black Editio
:: i5 2500k 4.5 Gh
:: Asus P8Z68-V/Gen
:: Patriot Viper Extreme 16Gb Ram (2133Mhz
:: caviar green av-gp 500 G
:: SSD Kingston V+ 120G
:: Ati Radeon Asus 7950 3gb ddr5 384bi
:: RaidMax 850 W Gold
mighty Re 27.10.2013. 08:04 #522607

broj poruka: 1670
Za sada se RAID SSD-ova isplati raditi samo na Z77 i Z87 čipsetovima pošto jedino pod njima radi TRIM, tj. moraš da instaliraš intel RST drajvere da bi TRIM u RAID-u radio.

Može i za Z68 ali sam čipset nije zvanično podržan. Na Z68 ploče često moraš i da flashuješ novije, modifikovani Intel OROM, tako da potencijalno možeš da zezneš ploču.

Bez TRIM-a, performanse bi ti vremenom degradirale, tako da bez toga RAID SSD-ova nema prevelikog smisla. Takođe, zbog načina na koji rade SSD-ovi i generalno diskovi, RAID0 bi ti doneo veće sekvencijalne brzine, za random je bolje kupiti veći SSD.

Što se tiče podešavanja Windows-a, isto je kao i za bilo koji ssd, ugasiš hibernaciju, proveriš da li je Win ugasio automatsku defragmentaciju, pošto imaš 16GB ram smanjiš pagefile na par GB ili ga potpuno ugasiš i to je to.

@Adzem: ćelije se ne mogu vratiit u fabričko stanju u smislu da budu nove, ako misliš na wear level, ali to nije neki faktor koji treba da te brine na modernom SSD-u.

Ako misliš na vraćanje SSD-a u fabričko stanje po pitanju performansi, tj. da SSD ima iste performanse kao kada si ga kupio, potrebno je da uradiš Secure Erase. U zavisnosti od toga koji disk imaš, ili si dobio neki SW od proizvođača SSD-a iz koga to možeš da uradiš (Samsung Magician, Intel Toolkit i sl.) ili univerzalno za bilo koji SSD možeš to da uradiš preko Hiren`s Boot CD-a, dovoljno je da obrišeš SSD sa HDD Erase alatom (gledaj neki noviji Hirens gde je HDD Erase 4.0 ili noviji).

Time se kompletno briše SSD u smislu da su sve ćelije označene kao slobodne i imaš maksimalne performanse prilikom upisa.

U zavisnosti od toga koji SSD imaš i da li je sve bilo ispravno podešeno (ACHI mod, TRIM i sl.) SE često nema potrebe raditi. SSD-ovi koji imaju dobro implementiran TRIM i GC (Garbage collector) - Samsung ili oni sa Marvell kontolerima (Crucial M4, većina Plextora, OCZ Vertex 4, ...) često nemaju potrebe za tako nečim.

Za Sandforce diskove je nažalost to jedini način da vratiš pune performanse, ali opet će vremenom opasti, tako da uzaludan posao :)

Jedino kada se to ipslati je kad reinstaliraš OS i sl, to je ionako par minuta posla.
bleach4 Lepo objasnjeno :) 01.11.2013. 01:50 #523698

broj poruka: 211

posedujem plocu Z77 tako da isplati se to uraditi jel da ?! Jel moram imati isti ssd kao sto posedujem vec jedan ili moze razlicita marka ?!

ThermalTake Element V Black Edition
i5 2500k 4.5 Ghz
Asus P8Z68-V/Gen3
Patriot Viper Extreme 16Gb Ram (2133Mhz)
caviar green av-gp 500 Gb
SSD Kingston V+ 120Gb
Ati Radeon Asus 7950 3gb ddr5 384bit
RaidMax 850 W Gold

mighty re 01.11.2013. 08:51 #523720

Vrlo poželjno da budu identični, RAID 0 od različitih diskova jako zna da menja performanse u zavisnosti od situacije.

Ako baš ne možeš isti disk, gledaj da makar budu isti tip kontrolera i tip NAND-a, tj. da ne mešaš recimo jedan SSD sa Marvell kontrolerom i sync NAND-om i drugi koji ima SF kontroler i async NAND.

Mada za mene je uvek bolje rešenje prelazak na jedan veći SSD, 256GB SSD je svuda dosta brži od istog takvog od 128GB - veći broj kanala/NAND čipova omogućava mnogo veće random brzine, kod RAID0 uglavnom rastu sekvencijalne + RAID0 ima mnogo veću šansu otkaza (bilo koji od dva SSDa da crkne ili ti kontroler pobrljavi, ćao, ode ceo raid niz).

Znam jako malo ljudi koji koriste RAID0 od SSD-ova, po meni je veće gnjavaža od dobiti, mada ako već imaš dva SSD-a. što da ne.

Adzem ... 01.11.2013. 08:53 #523721

broj poruka: 3797
Hvala, brate. Od tebe uvek dobijamo informacije iz prve ruke :D
Mozes li reci par reci o onom asusu, sto se nabada na plocu. Perf. su mu 800/800 ali mene najvise interesuje taj nacin povezivanja, da li se takvim nacinom dobija nesto sem nove mode?

Imam samsung 830 64gb.
Ne radim nista sem klasicnog formatiranja iz same instalacije, primetio sam da pravi jos neku particiju od 100mgb valjda, pojma nemam sta mu je to.
Performanse su i dalje identicne kao prvog dana, sve je super, bar meni za gejming i tih 3-4 igrice koje su mi potrebne.

mighty re 01.11.2013. 09:15 #523724

Šta da radim, prvi SSD sam dobio 2009-te na nekoj prezentaciji o tadašnjim SSD-ovima, od tada mi to postao hobi, prošlo mi kroz ruke desetine istih :)

Prelazak na PCIe rešava problem koji SATA3 predstavlja čak i mnogi sadašnji SSD-ovi bi imali veće brzine da nisu ograničeni SATA magistralom, kontoleri i NAND su odavno sposobni za više.

Zato se ide na prelazak direktno na PCIe magistalu umesto na SATA, već danas imaš PCIe diskove koji idu preko 3GB/s, samo što su namenjeni serverima i koštaju isto tako :)

Za PC se uglavnom predviđa prelazak na M.2 standard, koji je zamena za mSATA, dakle SSD u obliku pločice koji zabadaš direktno u matičnu ploču.

Recimo neke nove Z87 ploče (npr. Asus Maximus VI Hero ili Extreme) već imaju M.2 slot na sebi.

Samsung je izbacio XP941 model (PCIe, M.2) ovde pogledaj brzine za model od 512GB:

http://www.thessdreview.com/our-reviews/samsung-xp941-m-2-pcie-ssd-review-512gb/

Novi Apple računari imaju PCIe SSD-ove (uglavnom Samsung i Toshiba), doduše Apple je napravio svoj standard za konektor, čisto da ne možeš da kupiš neki drugi SSD.

Pretpostavljam da si inicijalno pitao za ASUS RAIDR Express PCIe SSD, to je u suštini PCIe RAID kontroler sa dva manja SSD-a u RAID0, gde je to sve interno rešeno. Meni se ne sviđa - predstavlja staro rešenje, još pte dve godine sam video prve takve uređaje PCIe kontroler sa mSATA diskovima na sebi, nikad nisu napravili preveliki boom, previše imaš posrednika tu. Imaš PCIe na SAS/SATA bridge, RAID kontroler, mSATA diskove, sam kontroler ima jedan firmware, mSATA diskovi na njemu još jedna firmware, svaki pojedinačni mSATA disk ima svoj kontroler... bespotrebno komplikovano.

Dogodine ćeš ssd-ove imati u dva oblika - jeftine serije u obliku 2.5 sata diskova kao i do sada i performance modele koji se sele na PCIe, u obliku M.2 (ranije se to zvalo - Next Generation Form Factor - NGFF) diskova.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs