Treba mi mala pomoc posto nisam vican sklapanju konfiguracija, a vise i ne pratim stanje na trzistu...
Treba mi komp za gledanje filmova u HD formatu (uglavnom mkv, bdrip) po mogucstvu bez seckanja, browseovanje i da mi sluzi kao backup mom radnom i gaming kompu (znaci, jedno 2 TB). Ne treba mi monitor posto bi isao na tv. Sta mislite koliko novaca moze stajati takva nezanimljiva konfiguracija i koliko mi zapravo jaka graficka treba za tako nesto? Ne bih se razmisljao da moj matori laptop moze da izvuce HD, ali posto ne moze... - - - - - - - - - - CPU: Intel Core i5 2400 @ 3.10GHz RAM: 8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 665MHz Motherboard: MSI P67A-C45 (MS-7673) Graphics: ATI Radeon HD 5700 Series Chassis: Thermaltake V4 Black Edition
Bilo šta što ima integrisanu graficku kartu.Najjeftinije ti je intel celeron g1610 koji ima integrisanu hd grafiku a cak ceš moci i poprilican broj igrica sasvim solidno da igraš a košta 3800 dinara plus maticna neka najeftinija b85 4500 dinara 4 gb ram 3500 dinara kucište sa napajanjem najeftinije 2000 dinara a netreba ti ništa bolje ili neko bolje recimo iz serije pro za 5200 dinara ali ko što reko ti to ne treba.I da hdd 2 tb 8600 dinara plus dvdrw 1500 dinara i to je to. Za gledanje hd filmova preko najveceg broja playera ako ne podesiš drugacije to ide preko procesora.Ovaj je naravno više nego dovoljan.Možeš da podesiš da film ide preko grafike ali nmema potrebe a i graficka je naravno hd.
Nisi naveo da li je bitno da bude što jeftinije ali ako jeste onda definitivno ovo što je Simon72 naveo. Celeron G1610 je 22nm dual core procesor iz IvyBridge generacije i za te pare ne postoji ništa ni bolje ni jače ni da manje troši, svaka preporuka! Procesor je više nego jak za HD video tako da će ti Intel grafika biti sasvim dovoljna ako ne planiraš da igraš na njemu, mada što kaže Simon bez problema će terati i igre ali u nekim nižim setovanjima. Iako daleko više preferiram Intel ja sam sebi uzeo AMD APU kombinaciju, A4-5300 i A55 ploču. Ova kombinacija je za nijansu skuplja od Intelove tako da ima smisla jedino ako ti je bitna jača grafika. Procesor je dosta slabiji od tog Celerona ali je integrisani Radeon HD7480D daleko jači od Intelove grafičke. Meni je jako bitna bila grafička tako da je to presudilo da uzmem AMD APU. U protivnom uzeo bi Intel bez razmišljanja jer je jači a pri tom i povoljniji. Nadam se da smo ti bar malo razjasnili situaciju. Živ bio!
Koliko sam shvatio, cenovno gledano izmedju ove dve varijante i nema neke preterane razlike s tim sto Dexter013 predlaze AMD, a Simon72 i srdoch Intel. I, da, u Dexterovoj varijanti nema dvd rezaca sto je automatski cini blago skupljom...
I jos jedna stvar. Od cega zavisi koliko ce kompjuter biti tih? Kucista, komponenata ili svega zajedno? Pitam, jer je to bitna stavka za dnevnu sobu... - - - - - - - - - - CPU: Intel Core i5 2400 @ 3.10GHz RAM: 8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 665MHz Motherboard: MSI P67A-C45 (MS-7673) Graphics: ATI Radeon HD 5700 Series Chassis: Thermaltake V4 Black Edition
Ne moras quad core cpu uzmi dual kao i ti predlozeni inteloi. Ne moras tu solidnu plocu mozes slobodno jeftiniju. dvd rezac koji ce ti? sistem instaliras preko flashke ko jos reze diskove... i izadje ti oj ha jeftinije a opet bolje/jace.
Kuleri / ventilatori prave buku, ti slabiji procesori nisu vruci pa nece biti ni buke, napajanje se nece muciti da snabdeva ceo sistem pa nece biti ni buke graficku imas integrisanu pa nema ni kulera + uzimas sve glanc novo = nece biti buke.
Za buku nemoj da se brineš, obe kombinacije su gotovo nečujne. Lično potvrđujem!
Ključno pitanje je da li ti je potrebna jača integruša, jer ako jeste onda idi na ovu Dexter-ovu varijantu. Samo ja bi umesto A4-4000 (3.0GHz) stavio A4-5300 (3.4GHz), imaju istu grafičku i isto keša ali A4-5300 radi na 400MHz višem taktu a skuplji je samo 450din. Još jedna stvar, ako budeš išao na ovu varijantu obavezno stavi memoriju u Dual-Channel zbog većih performansi integruše, nikako single.
E sad, ukoliko te ne interesuje bilo kakvo igranje onda bez razmišljanja idi na Intel iz sledećih razloga: znatno brži procesor, manje troši i manje se greje, i u slučaju da nekad odlučiš da ubaciš dodatnu grafičku imaćeš bolje performanse sa ovim procesorom nego sa A4. Ova kombinacija još ima i USB 3.0 ako ti je bitno, dok u AMD varijanti moraš ići na ploču sa jačim čipsetom a to onda podiže i cenu.
Opet ja i opet ova tema... Posto sam dosao na resenje da uzmem novu graficku i napajanje za stari komp, da li ima smisla da pravim konfiguraciju oko ATI Radeon HD 5700 i LC5550 za novi? Tj., da li bi me to doslo skuplje, isto ili jeftinije? - - - - - - - - - - CPU: Intel Core i5 2400 @ 3.10GHz RAM: 8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 665MHz Motherboard: MSI P67A-C45 (MS-7673) Graphics: ATI Radeon HD 5700 Series Power supply: LC5550 V2.2 - Silent Series Chass
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.