Hocu da sastavim nesto novo,pa me zanima da li bi bila vidljiva razlika posto bi za 50e razlike u ceni mogao da uzmem malo jacu graficku?Znam da je jaci i5,ovaj drugi boilji za overklok,samo me zanima ta razlika.Jurio bi 7950 ako uzmem 6300 ovako neku slabiju.Hvala svima unapred na odgovorima.
dodas jos 10 eura ili 13 uzmes 6350 to ti je naslednik 6300 ... Sto se tice performansi I5 je dusu dao za strategije i MMORPG sve ostalo AMD fura odlicno po znatno nizoj ceni. Ta 7950 sad je oko 270 Asusova DCII . Po meni uzmi AMD 6300 ili 6350 i uzmi 7950 . Ali najbolje bi bilo da sacekas do kraja meseca i pazaris novu liniju AMD karti ili GTX700 po nizoj ceni kao i 7950 . Kako god cekaj jos mesec dana moj savet
AMD 965 X4 3.8 Ghz , Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-890GPA-UD3H, 2 x 2 GB DDR3 1800Mhz Silicon X Power, HD 6870 Sapphire, LC Power Arkangel 850 W ,Cooler Master HAF 912+, Samsung SyncMaster P2470, Altec Lansing VS3151R, LOGITECH G400,
:: :: Hocu da sastavim nesto novo,pa me zanima da li bi bila vidljiva razlika posto bi za 50e razlike u ceni mogao da uzmem malo jacu graficku?Znam da je jaci i5,ovaj drugi boilji za overklok,samo me zanima ta razlika.Jurio bi 7950 ako uzmem 6300 ovako neku slabiju.Hvala svima unapred na odgovorima.
Overall,gpu radi posao. E sad:Imas i cpu bound igre,pa ako si ljubitelj RTS zanra,recimo cpu ti je bitan kao i grafika.Ima tu i jos nekih cpu bound igara recimo World of Tanks gde za max na full hd je dovoljna grafika tipa hd 7790,ali potreban je i i5. Ti vidi sta i kako,overall fx 6350 i hd 7950 je bolje resenje,odnosno bolje daj pare u grafu. Na kraju moj ti je savet da sacekas sa kupovinom ako nije hica,mesecak dana dok stignu novi radeoni,cene ce ici dole(za stariju seriju)plus nvidia ce dobiti jacu konkurenciju,naravno bice tu i neki radeoni,npr,ocekivana cena:
R9 270X-200 dolara(kod nas evra,mozda malo manje). R9 280X-300 dolara.Ko zna ako obore malo cene(a trebalo bi) mozda uleti i hd 7970,koja sad ima za 300e da se uzme. Ako je hica,uzmi sad fx 6350 i gtx 760(hd 7950,tu su negde,gtx-a mozes naci odlican model po nesto nizoj ceni,ali korigovace amd to vrlo brzo,odnosno korigovace stanje novi modeli :) ).
Edit:Takodje jako bitna stvar,Intel fura politiku,nova serija cpu-a-nova arhitektura-nova ploca-JOS PARA,prosto u mogucnosti su pa ih zabole.A u principu nista epohalno nije uradjeno od 2 generacije pre aktuelne(sandy)pa do danas. Ti fx modeli su am3+ i kako je amd najavio i novi steamroller cpu-ovi(stizu tokom 2014)ce takodje biti am3+,znaci uzmes plocicu za taj fx i moci ces posle upgrade.U osnovi za gaming,trenutno,intel procesori su ispred,negde su malo jaci,negde nisu uopste,a negde kao sto Dejzan rece MMORPG i posebno RTS,su osetno jaci.Ti vidi kako ti odgovara sa finansijske strane.
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
Ako ne igras strategije i slicne igre uzmi 6300, 95w je cpu, nemoj 6350 jer je 125w. Turis ga za svaki dan na 4.0 ghz bez dizanja voltaze i grejanja i zavrsio si posao.
Taj intel je takodje skroz ok procesor ali ako uzimas masinu za igre uzmi naravno sto jacu graficku.
Ja imam FX 6300 koji drzim svaki dan na 4ghz i gtx 670 OC nema igre u kojoj nemam 60 fps-a.
Ja na kupovinu novih serija gledam malo drugacije.Nece to da radi cim se pojavi kako treba.Ima da prodje par verzija drajvera dok se sve ne potrefi kako treba.Stavis novu kartu insaliras driver i sav srecan.Pokrenes program koji si uvek koristio ,ne moze ne podrzava grafiku,skines hebeni gadgets ne moze ne podrzava grafiku itd.Benchmarkove sve prolazi,igre onako , a windows nema sanse da sastavi par minuta da ne pukne explorer.Ima tu dosta nerviranja sa naj novijim tehnologijama,slabo to prati softver.
M Power-3770k-Beast 16GB-Hyper X 120GB-6970-Nitro 850W-H 100
Apsolutno se slazem,softveska podrska je ocajna i kako vreme prolazi nista novo se ne desava.Da li sad hardver ide mnogo brze napred to je pitanje,po meni tu je neka muljaza kolovodja celog procesa,da namakne vise para,hvala bogu :)
Softver se uvek sporije razvijao od hardvera I retko koji ga iskoriscava u potpunosti. Dzabe vam I 3930k kada softver ne moze na 100% da ga uposli, isti slucaj je I sa mojim X6, a oba procesora se koriste za editing programe, rendering video materijala itd. O igrama je tek suvisno diskutovati. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
To nisu procesori iz iste klase.Taj amd je u klasi sa i3 procesorima dok je ovaj drugi u klasi sa fx 8300.Znaci biraš ili i3 ili fx 6300 a onda i5 ili fx 8300. Moj odavbir je fx 6300 pre nego i3 i f5 pre nego fx 8xxx. Razlika je u ceni i ako ti cena neznaci mnogo onda taj i5 ako znaci onda fx 6300 a završice ti poso i jedan i drugi bilo šta da radiš tj neceš se zezniti koji god da uzmeš.Doduše kod ploca možeš jeftinije proci kod intela jer ima jeftinije ploce.
Nebi se slozio da je 6300 u kalsi sa i3. Mejdutim stavio sam becnh svih procesora pa pronadjite gde je jedan a gde drugi. A pogtovu i3330 u klasi sa 8320. To su nebo i zamlja. prvi krestni procesro kod intela je i3570k. A i nebi bas rekao da je intel ploca jefitnija. Prvu plocu kod AMD da vredi je 970-g46 ona je 7000. Do kod intela nemozes da nadjes normalnu plocu ispod 10k. Mislim da nisi u pravu!
:: To nisu procesori iz iste klase.Taj amd je u klasi sa i3 procesorima dok je ovaj drugi u klasi sa fx 8300.Znaci biraš ili i3 ili fx 6300 a onda i5 ili fx 8300 :: Moj odavbir je fx 6300 pre nego i3 i f5 pre nego fx 8xxx :: Razlika je u ceni i ako ti cena neznaci mnogo onda taj i5 ako znaci onda fx 6300 a završice ti poso i jedan i drugi bilo šta da radiš tj neceš se zezniti koji god da uzmeš.Doduše kod ploca možeš jeftinije proci kod intela jer ima jeftinije ploce :: :: ::
Bolje nemoj ulagati na pregazenu i nazadnu platformu ! Odmah nek ti bude na umu da kupujes losiji procesor nego sto je nekad bio Thuban Six Core koji je izasao 2010-te godine . Intel je u svakom pogledu naprednija platforma i sluzice te vernije nego taj AMD koji em sto je nazadan em sto se vec sad gusi sa grafickim kartama a to ti realno ne treba,bitno je da izvuces maksimum iz graficke karte tj ono za sta placas.
AMD ima strasno nizak IPC , evo ti nesto o Ivy Bridge :
Bolje zaobidji i uzmi ono sto ce da te sluzi a ne nesto sa cim ces u buducnosti da se mucis.
Superior Technology Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/Asus GTX 780 DCUII on the way/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
Re: Ulazi u ono sto ce da te sluzi na duze staze !
01.10.2013. 16:29
status: user broj poruka: 90
Danejele, slažem se sa Sky-om u potpunosti. Predložio bih ti još da, ako si u mogućnosti, prodaš neki stari auto ili tako nešto, kupiš Intel 3930K ili brži procesor (ja bih ipak odabrao i7-4960X), bar 32 GB PC19200 memorije, naravno i prikladnu ploču (ne `lošiju` od EVGA X79 Dark). Zatim bar 500 GB SSD sa 2-3 diska od 3TB za podatke, NVIDIA TITAN grafiku (nije sve u novcu, pomisli da dugoročno ulažeš), Cosmos II ili bolje kućište i napajanje od bar 850 W sa 80+ Gold (ili Platinum) sertifikatom.
Ako imaš noviji auto, preporučio bih ti da prodajom istog kupiš neku dual Xeon ploču za radne stanice, 2x Xeon E5-2687W ili E5-2690, bar 64 GB memorije (128 GB bi bilo idealno) i bar dve TITAN grafičke karte (ako hoćeš stvaaaarno da uživaš u igrama, onda 3). Naravno, sa tako nečim kupiš i neki PCIe SSD od 1 TB, neki PCIe raid adapter (LSI, Adaptec, ili neki treći, tek da se nađe ako zatreba) i nekoliko velikih diskova za podatke (ukupno bar 15 TB). Sa adekvatnim kućištem i napajanjem, veruj mi na reč, bićeš oduševljen - auto koji ćeš prodati za ovako nešto neće ti pružiti uživanje u igrama kao ovakva mašina. Ima sve da `leti`, ma videćeš...
Ne obraćaj pažnju na njih - ne znaju o čemu pričaju, veruj mi!
Naravno, ako me poslušaš (a nadam se da hoćeš), pohvali se na forumu da si vlasnik neprikosnovene tehnologije, potpiši mašinu, a mi ćemo, svaki put kad vidimo tvoj i potpis, da se klanjamo tvojoj mudrosti (naravno, figurativno).
Pozdrav
Ssh
:: Bolje nemoj ulagati na pregazenu i nazadnu platformu :: Odmah nek ti bude na umu da kupujes losiji procesor nego sto je nekad bio Thuban Six Core koji je izasao 2010-te godine . :: Intel je u svakom pogledu naprednija platforma i sluzice te vernije nego taj AMD koji em sto je nazadan em sto se vec sad gusi sa grafickim kartama a to ti realno ne treba,bitno je da izvuces maksimum iz graficke karte tj ono za sta placas :: :: AMD ima strasno nizak IPC , evo ti nesto o Ivy Bridge :: :: http://www.hardocp.com/article/2012/04/23/intel_ivy_bridge_processor_ipc_overclocking_review/#.UkrPehDV1a :: :: http://www.pcper.com/reviews/Processors/Haswell-Review-Intel-Core-i7-4770K-Performance-and-Architecture/Clock-Clock-Sand :: :: Bolje zaobidji i uzmi ono sto ce da te sluzi a ne nesto sa cim ces u buducnosti da se mucis :: :: :: :: Superior Technology :: Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/Asus GTX 780 DCUII on the way/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda :: ::
Ha,ha,ha....Najbolje resenje definitivno.Razmislicu dobro. Najblizi sam prema svemu 8320 i 7950. E sad da li moze da se nadje solidna ploca za oko 50e i da li bi Chieftec 550w bilo dovoljno sa 8 gb memorije,jednim hardom od 1tb i jednim ssd-om.
Ako ideš na taj procesor trebace ti mnogo bolja i skuplja ploca jer je tu amd zabrljao ocito nešto. Intel i5 i b75 ili b85 ploca ti dodje cenovno ko fx 6300 i najjeftinija 970 ploca dok je kombinacija neke bolje 970 ili 990 ploce sa fx 8xxx dosta skuplje.b85 kod intela koga neceš overklokovati jer se ne može ovorklokovati je sasvim dovoljna i apsolutno joj ništa ne fali.
Siju i5.Pa siju u nekim stvarima,a te stvari definitivno nisu igre,ako si gamer uzeces i5 3470 koji mozes da kupis za 150e(ili taj i5 3330 za 140e) i (recimo)MSI ZH77A-G43 i to je to.Takodje prica da nema ploca za intel ispod 10k je epohalno jedenje govana.Pre ce biti da nema dobrih ploca za octa core fx-ove bez 10k. Kvalitetnih ploca za intel,od kojih ne ocekujes OC i prosecan si gamer,gde ti ne treba brdo nekih ulaza itd..itekako ima(ja ti preporucih ovu,simon jos jeftinije varijante koje ce odraditi posao bez ikvakvih problema i ogranicanja peformansi u igrama),e sad HYPE je posebna prica,bilo da se radi o Intelu,Amd-u,Nvidia-i svejedno o cemu. Ovo je realno,a realnost je da ako vec imas pare za i5 uzmi i5,osim ako se na bavis renderingom itd.A koliko vidim gaming je primarna opcija.
I3 ti je skoro uvek bolji od bilo kog amd procesora a i5 je uvek bolji od bilo kog overklokovanog amd-a.Ako ti treba zbog igre onda i5.Šta ce biti u buducnosti neznam al sad je tako. Evo ti ovaj ruski sajt i idi igru po igru i videceš kako stoje procesori u igrama kao i grafike.Ja licno bi sad pre išo na gtx 760 nego na 7950 iako su tu negde. http://gamegpu.ru/ Inace obratite pažnju kako se novije grafike po pravilu uvek bolje od starijih pa je tako hd 7770 skoro uvek bolja i od gtx 460 hd 6850 a u 7-8 od zadnjih dvadesetak igri i od 6870.
Evo vidis lepo ovde na ovom ruskom sajtu sta i kako.Ono sto sam procitao za njih je da su vise nego validan izvor informacija,da ne bude posle,lupaju itd.. Imas primer jednog FPS-a,doduse izbagovanog zato sto je beta,ali to nije bitno ovde (govorim o BF 4),kao sto se da videti i5 i recimo fx 6350 gotovo istovetno izvlace iz jedno Titana?? A onda dole imas recimo test Total War Rome II,gde i5 cuka fx 8350 30%,plus ima mnogo standardniji fps(manje dropova)),a fx 6300 je jos iza. Ti sad lepo vidi,sta igras,koliko imas para,itd...Pa uzmi sta ti odgovara,ali ako vec imas pare za fx octa core,msm da je za gaming nebulozno(trenutno)uzeti njega,pored i5.
#Sad ce Dejzan da ti prica kako nova generacija konzola ima u sebi octa core cpu-ove od amd-a i kako ce odjednom sve da poleti na fx 8350.Pa videcemo,ja ocekujem bolju optimizaciju igara,kao sto je recimo battlefield,gde igra izvuce pozitivno i max iz svakog cpu-a,tako recimo na i5 (sa 4 jezga)sve radi isto kao i na fx-u od 6 ili 8 jezgara,u prvom slucaju iskoriscene jake single core performanse,u drugom vise jezgara.Sto je sjajno u oba slucaja(sigurno bolje u amd-ovom jer je jeftinija(generalno) varijanta)ali i dalje ces ti imati igre vezane iskljucivo za pc zanr u kojima ce i5 biti daleko ispred amd-a.Ako AMD drasticno ne promeni politiku za cpu-ove,a kako sad stoje stvari sigurno nece,imaju jaku uporiste na trzistu konzola. Ali ono sto sam apsolutno siguran je da i5 nikako nece postati obsolete(kao sto neki ovde predivdjaju),cak stavise nastavice da bude ispred,jer nove konzole mozda najvise od svih do sada lice pc-u ali i su i dalje konzole,a tako ce uvek i biti+vodece igre (realno najbolje)za konzole nikada necemo videti na pc-u,a i obrnuto(bar u mom slucaju).
U svakom slucaju,ne bih razmsljao izmedju i5 i fx 8xxx,ako ne igras RTS i MMORPG,nema potrebe za nista vise od fx 6xxx.
Videcemo jos u zavisnosti od fin.situacije.Ne igram rts i mmorpg.Hvala svima na odgovorima i trudu.Za battlefield,call od duty.batman,far cry znaci ne treba mi vise od 6300.Bolje da uzmem 6950 ili 760 nego jaci procesor i 6850 ili tako nesto.Hvala svima jos jednom.
Za F1 i dirt3 pomenuti FX6300 i MSI7770 su vise nego dovoljni. Fx6300 pokazuje zauzetost procesora oko 60-80% dok grafika ide i do 100%. Podrzace pomenutu grafiku bez problema, naravno na max detalja. Mislim da je benchmark ovih igara pokazao min vrednost 50fps prosecnu oko 70fps za 1278x1024. Potrazite bencmark za svoju igru i zeljene komponente.
Nema tu mnogo razmisljanja... Intel je stabilan i za odredjen tip igara je bolji tu nema diskusije... Sve ostalo je isto sto i AMD ali po znatno vecoj ceni.... FX8350 ce se pokazati sa BF4 kao i drugi naslovi... AMD je cinjenica uzeo 90% naslova pod svoje plus sve konzole..... Godinama unazad je intel imao monopol sad se stvari okrenule .... Svako ko ima Intel imace super performanse nema govora za drugo.... Ali ko ima AMD isto ga ocekuje jer je optimizacija majka......
AMD 965 X4 3.8 Ghz , Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-890GPA-UD3H, 2 x 2 GB DDR3 1800Mhz Silicon X Power, HD 6870 Sapphire, LC Power Arkangel 850 W ,Cooler Master HAF 912+, Samsung SyncMaster P2470, Altec Lansing VS3151R, LOGITECH G400,
:: Evo vidis lepo ovde na ovom ruskom sajtu sta i kako.Ono sto sam procitao za njih je da su vise nego validan izvor informacija,da ne bude posle,lupaju itd. :: Imas primer jednog FPS-a,doduse izbagovanog zato sto je beta,ali to nije bitno ovde (govorim o BF 4),kao sto se da videti i5 i recimo fx 6350 gotovo istovetno izvlace iz jedno Titana? :: A onda dole imas recimo test Total War Rome II,gde i5 cuka fx 8350 30%,plus ima mnogo standardniji fps(manje dropova)),a fx 6300 je jos iza :: Ti sad lepo vidi,sta igras,koliko imas para,itd...Pa uzmi sta ti odgovara,ali ako vec imas pare za fx octa core,msm da je za gaming nebulozno(trenutno)uzeti njega,pored i5 :: :: #Sad ce Dejzan da ti prica kako nova generacija konzola ima u sebi octa core cpu-ove od amd-a i kako ce odjednom sve da poleti na fx 8350.Pa videcemo,ja ocekujem bolju optimizaciju igara,kao sto je recimo battlefield,gde igra izvuce pozitivno i max iz svakog cpu-a,tako recimo na i5 (sa 4 jezga)sve radi isto kao i na fx-u od 6 ili 8 jezgara,u prvom slucaju iskoriscene jake single core performanse,u drugom vise jezgara.Sto je sjajno u oba slucaja(sigurno bolje u amd-ovom jer je jeftinija(generalno) varijanta)ali i dalje ces ti imati igre vezane iskljucivo za pc zanr u kojima ce i5 biti daleko ispred amd-a.Ako AMD drasticno ne promeni politiku za cpu-ove,a kako sad stoje stvari sigurno nece,imaju jaku uporiste na trzistu konzola :: Ali ono sto sam apsolutno siguran je da i5 nikako nece postati obsolete(kao sto neki ovde predivdjaju),cak stavise nastavice da bude ispred,jer nove konzole mozda najvise od svih do sada lice pc-u ali i su i dalje konzole,a tako ce uvek i biti+vodece igre (realno najbolje)za konzole nikada necemo videti na pc-u,a i obrnuto(bar u mom slucaju) :: :: U svakom slucaju,ne bih razmsljao izmedju i5 i fx 8xxx,ako ne igras RTS i MMORPG,nema potrebe za nista vise od fx 6xxx :: :: :: :: Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic :: :: ::
Who Dares Wins! AMD Phenom II X4 955@4.0GHz + CM 412 Slim / Asus M4A785TD-V EVO / MSI GTX 660Ti PE OC / WD Black WD6401AALS + WD My Passport 1TB / Kingston 2x2GB 1333MHz / CM Storm Stryker / Dell U2412M
Takodje moze se videti shogun 2,takodje fx 8350 daleko iza svakog intela.... .
Neznam koliko je relevantan bit-tech.com Ali ukoliko je ovo istina...
ASUS p7p55d-e & INTEL i5 750 @ 3.8ghz/LEADTEK GTX 580/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.Asus Xonar STX,marantz pm550dc & Pilot RS 2.
:: cak je jeftiniji od 3330 a brise patos u velike sa njim. OC se ladno na 4.2-4.3 sa nekim obicnim colerom. A i intel-u je zakljucan mnizilac tako da mnogo oblji izbor imas sa AMD strane. A i evo ti testovi svih procesroa pa uporedi da vidi gde je koji.
Re: Re: Juce je bilo polemike oko bas ta dva procesora!
02.10.2013. 02:41
status: user broj poruka: 3730
Pogledaj Crysis 3 na FX 8350 i na 3770K..... Shogun graficke drzi za ukras tu CPU igra glavnu ulogu.... Shogun cepas na ultra sa 650TI i I5 3470.... Strategije su optimizovane za Intel i bolje rade kraj price....
:: fx 8350 na 4.8 ghz,u skyrimu, duplo manji minimum fps od i5 2500k na 3.3 ghz...1,920 x 1,080, Ultra Settings.. :: :: Neznam ljudi,dal je ovo relevantno,meni zvuci,i deluje,kao nesto u sta bih tesko poverovao.... :: :: na 5 ghz,i5 2500k ima 50fps vise od 8350 na 4.8ghz... Nekako mi nerealno zvuci,ali prosudite sami.. :: :: http://www.bit-tech.net/hardware/2013/06/12/intel-core-i5-4670k-haswell-cpu-review/ :: :: Takodje moze se videti shogun 2,takodje fx 8350 daleko iza svakog intela... :: :: :: :: Neznam koliko je relevantan bit-tech.com Ali ukoliko je ovo istina.. :: :: ASUS p7p55d-e & INTEL i5 750 @ 3.8ghz/LEADTEK GTX 580/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.Asus Xonar STX,marantz pm550dc & Pilot RS 2 :: :: :: :: cak je jeftiniji od 3330 a brise patos u velike sa njim. OC se ladno na 4.2-4.3 sa nekim obicnim colerom. A i intel-u je zakljucan mnizilac tako da mnogo oblji izbor imas sa AMD strane. A i evo ti testovi svih procesroa pa uporedi da vidi gde je koji.
Osim skyrima tu je i WOW, gde na 1920 x 1080 takodje,dosta velika razlika...Zna se da sto je veca rezolucija tu procesor igra manju ulogu,tako da sa manjim rezolucijama razlika postaje vec Tragicna....
ASUS p7p55d-e & INTEL i5 750 @ 3.8ghz/LEADTEK GTX 580/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.Asus Xonar STX,marantz pm550dc & Pilot RS 2.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.