Drustvo od foruma ,pomogli ste mi puno oko sklapanja konfiguracije,al ja jos NISAM kupuo komp !! Sad me zanima vase misljenje dal je bolje da uzmem : GEIL
4GB (2x2GB) 800mhz DDR2 264 e ili 4GB (4x1GB) 1000mhz DDR2 214e
Novije ploce podrzavaju Quad chanel mislim da je to G33 mozda cak i P35 cipset,ali proveri za svaki slucaj.Normalno bolje je uzeti RAM na 1000 nego na 800MHz.Tako da bih ja licno u isao na 4x1GB 1000MHz bez obzira na cipset na ploci.
Pa u principu ta na 1000mhz nece nista bolje raditi od ove na 800, jer ima visu latenciju. Ali s obzirom da ovde dobijas 4 modula po nizoj ceni, ne znam sta da ti kazem :( Mozda je cak bolje da uzmes corsaira ili ocz :)
pa razmisljao sam da uzmem ASUS P5KC i sad mi neki lik u radnji nudi P5K-e ??? sto se tice love ,nije za baciti..Mislio sam da ce na 1000 mhz raditi brze,bolje al ipak je to sad 4 ploce mesto 2 na 800 mhz ??bas se nerazumem u ovo...
...radi na naponu 2,3v tj.na tom naponu postize te vrednosti i nista vise od toga... ...Ovaj drugi posto je skuplji verovatno je ultra koji bez problema tera i do 1000 cak i na manjem naponu ali ima ih ovde dosta koji imaju ovu (ultra ) memoriju pa neka ti jave svoje utiske...Ukoliko nije ultra iplati se uz P5KC koji je po meni bolja kupovina ...Imas sutra mogucnost da stavis ddr3...Sta ce ti 4GB?...`Ajd u zdravlje!
:: pa razmisljao sam da uzmem ASUS P5KC i sad mi neki lik u radnji nudi P5K-e ?? Iskreno ti preporucujem da ides na Abit ili Gigabyte (P35) plocu.Sto se tice P5K imao sam prilike da je testiram Asus P5K deluxe i nemogu da kazem da je losa,ali mislim da je precenjena.
It is pretty hard to put together our final verdict about Asus P5K mainboard. It actually has only one serious drawback: inconvenient location of the PATA connector. All other remarks we made throughout this review are not so simple. We have already mentioned the three-phase CPU voltage regulator circuitry â not quite a drawback, but also not an advantage. Or the absence of the COM-port on the rear panel â it is not really a disadvantage these days, but also hardly a plus. However, the COM port is laid out on the PCB, next to the power supply and FDD connectors, so it is an advantage, isnât it? But the board comes with no rear panel bracket carrying a COM port, so it is a drawback in the end. And what if you donât really need this port, then you wouldnât want to pay for additional components in the bundle that you will never use â so it is still a plus. Or a minus?
I hope you understand me here. I canât say that Asus P5K is a bad board, but at the same time I cannot claim that it is an excellent one. It is a good normal board. And I would definitely recommend it as a good option. But not now...
Neću mnogo da razmišljam o tvojoj dilemi, već se držim svojeg recepta koji uvek ponavljam kod saveta o kupovini memorije na novom sistemu: ako nemaš (a uvek tu negde zapne) dovoljno za onoliko koliko bi hteo, uvek je bolje (kao investicija, ne kao trenutno bolja performansa) uzeti manji broj ali većih modula - BEZ OBZIRA NA DUAL-QUAD CHANNEL vrstu rada koju time gubiš u startu (gubitak je minoran, u stvarnosti), pa da kasnije (vrlo skoro, veruj mi, to je crv koji kopa sam od sebe) dokupiš još toliko memorije. Ãesto, naročito za nesnalažljive, u trenutku kada treba da zameniš memorijske module koji su ti odjednom premali i šugavi (npr te tvoje od 1Gb) nastaju problemi: kako ih prodati, uvaliti, i obavezno se gubi na ceni, dok kod kupovine većeg modula i dokupljivanja - nema gubitaka, samo kupuješ novo (a možda i polovno). Dakle, bolje sada uzeti 2Ã2Gb nego 4Ã1Gb, do neke razumne razlike u ceni. Kasnije dokupiš još 2Ã2Gb, kad im padne cena, kad uštekaš lovu, kad.... ili nikad, ako ti ne treba. Jer, šta ako ti zine sedalica za još memorije? Morao bi sve da ih prodaš (kao polovne i gubiš na ceni) i kupiš nove....
:: Neću mnogo da razmišljam o tvojoj dilemi, već se držim svojeg recepta koji uvek ponavljam kod saveta o kupovini memorije na novom sistemu: ako nemaš (a uvek tu negde zapne) dovoljno za onoliko koliko bi hteo, uvek je bolje (kao investicija, ne kao trenutno bolja performansa) uzeti manji broj ali većih modula - BEZ OBZIRA NA DUAL-QUAD CHANNEL vrstu rada koju time gubiš u startu (gubitak je minoran, u stvarnosti), pa da kasnije (vrlo skoro, veruj mi, to je crv koji kopa sam od sebe) dokupiš još toliko memorije. Ãesto, naročito za nesnalažljive, u trenutku kada treba da zameniš memorijske module koji su ti odjednom premali i šugavi (npr te tvoje od 1Gb) nastaju problemi: kako ih prodati, uvaliti, i obavezno se gubi na ceni, dok kod kupovine većeg modula i dokupljivanja - nema gubitaka, samo kupuješ novo (a možda i polovno) :: Dakle, bolje sada uzeti 2Ã2Gb nego 4Ã1Gb, do neke razumne razlike u ceni. Kasnije dokupiš još 2Ã2Gb, kad im padne cena, kad uštekaš lovu, kad.... ili nikad, ako ti ne treba. Jer, šta ako ti zine sedalica za još memorije? Morao bi sve da ih prodaš (kao polovne i gubiš na ceni) i kupiš nove... Sasvim je moguce da si upravu. Iskreno mislim da ce proci neko vrerme dok on bude morao da nadogradjuje masinu i predpostavljam da ce tad u najvece biti aktivna DDR3(a verovatno na pomolu DDR4)...Imao sam iskustva sa prodajom mojih polovnih DDR modula od po 1GB(pre godinu dana) i uglavnom su mi prodavci pricali da je tesko prodati module od giga,a da 512,256 i 128MB mozes da prodas kad god hoces,tako da sumnjam da ce imati problema sa prodajom,jer ce tad 1GB biti kao sada 512MB.
...potpuno sam zaboravio da ti treba za rendering ...U tom slucaju Pisko dobro kaze uzmi 2x2gb module,ali promeni plocu jer ti ni podrska za ddr3 nece nista znaciti , ako budes jeftino pazario jos 2x2gb ,dakle uzimaj plocu sa 4 slota ddr2 memorije i uzimaj module od 2gb,bar bih ja to uradio...`Ajd u zdravlje!
:: Drustvo od foruma ,pomogli ste mi puno oko sklapanja konfiguracije,al ja jos :: NISAM kupuo komp ! :: Sad me zanima vase misljenje dal je bolje da uzmem : GEI :: :: 4GB (2x2GB) 800mhz DDR2 264 e :: ili :: 4GB (4x1GB) 1000mhz DDR2 214 :: :: neuzimajuci u obzir cenu,sta je bolje???
Slažem se sa Piskom, bolje je 2X2 GB, razlika između 800 mhz i 1000 mhz kao i dual channel je NEOSETLJIVA! A i cena ti sama kaže šta je bolje...
Mislim da je vec utvrdjeno..ali da potvrdim..2x2gb je bolje..sto zbog daljen nadogradjivanja,sto zbog toga sto je to verovatno ultra serija geil memorije koje su odlicni klokeri,pa ako ti ikada bude trebala veca brzina mocices da je dobijes..pozz
:: e a vi stalno pricate o nekom klokovanju ,STA JE TO ? : Ej i ja sam video da se taj izraz stalno pominje i ovde i na drugim forumima,ali nikako da skapiram sta ustvari znaci.
:: hvala,drustvo od foruma..: :: :: e a vi stalno pricate o nekom klokovanju ,STA JE TO ? : :: :: PS nemojte me ubiti al ja stvarno nem pojma oko kompa...a vec mi je 22 leta...:
Imam milion pitanja na tu temu,a odgovora i vise..to ti je podizanje frekvencije na kojoj ti radi ram memorija..ukratko..Takodje ove non-value memorije dozvoljavaju veci klok i igranje sa latencijama(tj. njihovim zatezanjem)..Ako te vise zanima imas gugl pa trazi..pozz
Pitanje uz veliku dilemu?Na kom operativnom sistemu radis???Ako je XP dzabe ti tih 4GB koje nece u opste videti!Dzabe bacas pare.2GB je sasvim dovoljno!
:: ma uzimam ceo komp nov pa cu instalirati vist Mozes slobodno da instaliras XP.To oko 2 i 4GB se ne odnosi na vecinu render programa,jer ono sami prepoznaju i adresiraju memoriju bez obzira na Win.A ti kupujes 4GB zbog njih.
Geil Ultra 4GB sasvim lepo radi na XP-u. I da bolje je 2x2 GB od 800 jer ta memorija radi savsreno( samo ultra), a i trosi manje struje tj. oko 17W u odnosu 4x1 GB.m Druga stvar je da sa 4 modula od po giga zna da nakon nekog vremena(kod mene 3 meseca) jednostavno trazi vecu voltazu. Promenio u 2x2 GB ultra i voltaza se nemenja( skoro ima 7 meseci). Znaci ultra i sve radi ko podmazano. Pozzz
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.