U decembru ce da istekne garancija za neke komponente pa bih zeleo do tada da ih prodam. Nisam jos uvek odlucio koliko bih potrosio na nove komponente jer ne znam koliko para mogu da dobijem za stare ali verovatno ne bih dao preko 30000 din za plocu, processor, kuciste i napajanje.
prodao bih AMD Athlon II X3 445 GigaByte 880GMA-UD2H 2GB DDR3 Kingston NZXT Beta Chieftec CTG-500-80P
sacuvao bih Asus 6850 Samsung 500gb 4gb Kingston HyperX Dell u2311h
Da li mozda neko zna neki servis koji otkupljuje stare komponente (Samsung 940nw, 512gb ddr2 667 i Maxtor 80gb ATA)?
Servisi i prodavnice u 99% slucajeva nece da ti otkupe te tvoje stare komponente a cak i da hoce dace ti manje od pola realne cene jer ce oni pokusati da zarade ispod ruke naravno...
Idi na oglase na komad svaku komponentu najlakse tako prodas i najvise dobijes.
x2 atlon II je oko 30e glanc nov ti turi za tu cenu tvoj polovni x3
2 gb rama za 10-12e
kuciste 20/25e
napajanje 20/25e
plocu bem li ga za oko 25e +-
Javice ti se neko ko cesce trguje kao forever da me ispravi ili dopuni.
Novije komponente cu verovatno da prodam drugaru a starije (Samsung 940nw, 512gb ddr2 667 i Maxtor 80gb ATA) cu tesko uspeti da prodam preko oglasa jer nemam komp na kom bih mogao da probam hdd a monitoru je potreban servis pre prodaje. Ocekivao sam vise odgovora i savete za kupovinu novih komponenti ali vidim da danas nema raspolozenih za pisanje.
@Bobi Moguce da je monitoru Samsung 940nw potrebno zameniti kondenzatore jer nece da se pojavi slika kada ga ukljcim ali pojavljuje se poruka check signal cable kada izvadim kabl sto valjda znaci da panel radi. Nije mi isplativo da ga popravim u servisu pa onda da se nadam da ce ga neko kupiti. Hdd nisam dugo koristio i nemam pojma da li na njemu imam neke podatke. Hteo je jedan covek da kupi hdd ali meni je glupo bilo da mu prodam hdd kada nisam proverio da li je ispravan. Tesko da ce neko kupiti 512mb rama kada ima dosta ddr2 od 1gb na oglasima.
@Dex Planirao sam da dodam jos ~15000 posle prodaje. Kupujem komponente samo da bih produzio garanciju a od igara uglavnom igram platforme i avanture mada odigram i nekoliko zahtevnijih igara u toku godine tako mi nece biti potrebne mnogo bolje komponente od ovih koje imam ali bih zeleo da mi komp ponovo bude dobar sledece tri god uz zamenu graficke za godinu dana. Planirao sam taj procesor da uzmem a za ostale komponente cu morati da odlucim posle prodaje starih komponenti.
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: U decembru ce da istekne garancija za neke komponente pa bih zeleo do tada da ih prodam. Nisam jos uvek odlucio koliko bih potrosio na nove komponente jer ne znam koliko para mogu da dobijem za stare ali verovatno ne bih dao preko 30000 din za plocu, processor, kuciste i napajanje :: :: prodao bi :: AMD Athlon II X3 44 :: GigaByte 880GMA-UD2 :: 2GB DDR3 Kingsto :: NZXT Bet :: Chieftec CTG-500-80 :: :: sacuvao bi :: Asus 685 :: Samsung 500g :: 4gb Kingston HyperX :: Dell u2311 :: :: Da li mozda neko zna neki servis koji otkupljuje stare komponente (Samsung 940nw, 512gb ddr2 667 i Maxtor 80gb ATA) :: :: Hvala unapred na odgovorima.
Izvini, malo sam zbunjen. Verovatno imam neku drugu viziju u glavi, pa sam resio da svoje misljenje podelim s tobom.
Rekao si da prodajes komponente zbog toga sto zelis nove komponente, prvenstveno zbog garancije. OK. Ima smisla. E sad, razmisljajuci o tome, postavio sam sebi nekoliko pitanja, pa u skladu s tim, zelim da i ti o tome razmislis:
Da li kuciste menjas zbog toga sto ti se ne svidja ili ti treba ganarncija na kuciste? Da li je napajanje dovoljno staro da ne moze da podrzi novu ili postojecu konfiguraciju, pa mu je trenutna snaga od 450-460W umesto 500W isuvise mala (racunaj da nove komponente trose manje resursa)? Sam po sebi, procesor se tesko kvari, pa tu garancija ne igra posebnu ulogu, slicno je i sa memorijom, koja ima garanciju bar 5-10 godina.
Prava pitanja su: 1. Da li ti je potreban nov racunar (CPU-MB-RAM) i da li ce osetno poboljsati trenutno stanje? 2. Da li ti treba novo kuciste? 3. Da li ti treba novo napajanje?
Zasto je neophodan odgovor na ova pitanja? Pa zato sto za 20-25.000 mozes uzeti zaista dobru MB i CPU, koji ce zaista uticati da promena ima smisla. Posledica je da ces zadrzati staro kuciste i sasvim funkcionalno napajanje koje moze da radi jos najmanje 2 godine (a sigurno i 3) pa sasvim bezbrizno mozes to ostaviti za kasnije. Sam PC bice aktuelan jos 3 godine.
Na ovaj nacin spasavas sebe od ulaganja od 30-50 eura u novo kuciste i psu koje vec imas i radi, i usmeriti ih u kvalitetniji procesor i maticnu plocu, koje ce osigurati da ti PC bude aktuelan jos najmanje 2 godine.
Logika mi govori da je bolje uloziti tih 200-250e u bolju masinu, nego da kupis istu masinu koju vec imas samo da bi obezbedio garanciju na papiru, i to za stvari koje ti uglavnom garancija i nije toliko neophodna (kao sto je CPU i kuciste, koji, ako rade - rade odlicno :), kod napajanja kapiram da ako je do sad radilo, treba da radi jos neko vreme, bar mislim da su kvarovi na toj komponenti znacajno manji, jedino MBD, pa te za to razumem, ali ako jednom kupis kvaltetnu plocu, ona ce trajati i 5 godina, nevezano za garanciju). O zameni napajanja pocni da razmisljas kada odlucis koju graficku kartu zelis, i koliki je ona potrosac itd.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.