Pozdrav ljudi, Planiram da sklopim novi komp a potrebna mi je mala pomoc sto se tice kupovine delova koji ce da potraju i biti zamenljivi u buducnosti.
Pitanja: 1. PLOCA - Da li da uzmem plocu sa 1155 socktom (za koje cujem vise nista nece izlaziti) ili da ulozim jos malo para i uzmem 1150, da li se u krajnjem slucaju isplati?
2. CPU - E sad... Gamer sam, radim u PS-u i Dreamweaveru, bavim se streamovanjem gde mi je potreban najmanji kvalitet od 720p. Pitanje je da li vredi uloziti velike pare na I7-3770k (I7-4770k za LGA 1150 ) za moje potrebe, ili je dovoljan I5-3570k (I5-4670k za LGA 1150)?
3. SSD - Koji bi ste SSD preporucili do nekih 13000~. I da li se isplati uzimati ssd od 120gb ili je sasvim dovoljan od 60gb (uzeti u obzir da cu imati 2TB Seagate kao storage device)
Evo kako bi trebalo da izgleda: MB - LGA1150 Z87 ASUS Z87-K / LGA1155 Z77 Asus P8Z77-V LX CPU - I5-3570k(I7-3770k) / I5-4670k(I7-4770k) GPU - GeForce GTX760 MSI OC 2GB/DDR5 RAM - 2x4GB 1600MHz Kingston HyperX HDD - Seagate 2TB 7200 SSD - Kingston HyperX 120gb(60gb) Cooler - Naci cu vec neki ako se odlucim da Overlockujem PSU - Cooler master 650W (ili nesto u tom cenovnom rangu od 4-6k)
Brale koliko para imas u opticaju za ove tri komponente? Idi na LGA 1155. Sto se tice ploce uzmi Asus P8Z77-V, CPU 3770 ili 3770k ako zelis neki overklok odmah ili kasnije. Takodje planiraj neki bolji aftermarket kuler, tipa CM 212 Evo i slicni. Sto se tice SSD-a, Samsung 840 Pro 128Gb i ziv bio.
Ram ti je ok, HDD predlog ide na Hitachi, GPU - to je to (mozes i Asus), PSU ti je uzas :D, za taj novac nemas nista kvalitetno, bolje dodaj jos koju hiljadu i uzmi kvalitet (Seasonic naravno, Super Flower, Cooler Master V-serija) sa uverenjem da ce ti trajati dugo sto ti je vidim i namera u svemu ovome.
Cilj jeste da traje bar 3-4god, a i da posle mogu da nadogradim sa minimalnom potrosnjom (da ne menjam plocu). Kod izbora napajanja uvek sam bio baksuz tako da cu jos videti sta nude u NS-u povoljno za te pare sto si predlozio. Sto se tice budzeta, ima ga, ali ukoliko da uzmem neki iz I7 serije bice neophodno gladovanje 3 nedelje i prodavanje levog bubrega... Sve u svemu ce se isplatiti :D
Misljenje o Raidmax napajanjima? Hvala na odgovoru
Pa pazi, ako uzmes 3770 recimo, upgrade kasnije jedino moze biti neka nova platforma, tipa za par godina sta bude bilo novo i verovatno bolje, a ovo ce te sliziti stvarno dugo i lepo, u to nema sumnje. Ploca ti je malo skuplja, i ako ne smatras da ti treba kvalitetna i da sluzi, uzmi neku jeftiniju. Ali par hiljada ovamo tamo, kasnije moze da se obije o glavu. Ima dobrih ploca i ispod ove cene, to stoji, sklopicemo nesto da bude keva, nije problem. :) Ovo ostalo ostaje, SSD, Ram, HDD ( jel su ti potrebna 2Tb ili i 1Tb zavrsava posao?), graficka ti je extra, ja bi isao na Asus, ali ne kapiram razliku u ceni od 4k dinara, jeste da je bolja ali ne toliko, tako da tih 4k mogu dosta da prevagnu za ostatak komponenti. Napajanje sad ce da nadjemo. Raidmax, nikad nisam imao, niti cu. Ne gotivim ta `jeftina` napajanjam, jednom sam imao, tj burazer i nije bilo za q, tako da sad samo kupujem proverena i kvalitetna i ne brinem. Burazer je tu krsinu zamenio sa Seasonic 520w, evo vec koliko ga ima, kao sat. Nego da se vratimo na temu.
Superior Technology Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
Pazi boga ti, ti bi da kupis Intel i da se nadograis posle 3-4 godina i da ne menjas plocu?! Oce to... Jedino sto bi moglo, jeste da uzmes x79 platformu i i7 3820 cpu a posle da ubacis i7 3930 i da kazes da si napravio upgrade
:: Cilj jeste da traje bar 3-4god, a i da posle mogu da nadogradim sa minimalnom potrosnjom (da ne menjam plocu) :: Kod izbora napajanja uvek sam bio baksuz tako da cu jos videti sta nude u NS-u povoljno za te pare sto si predlozio :: Sto se tice budzeta, ima ga, ali ukoliko da uzmem neki iz I7 serije bice neophodno gladovanje 3 nedelje i prodavanje levog bubrega... Sve u svemu ce se isplatiti : :: :: Misljenje o Raidmax napajanjima :: Hvala na odgovor :: :: :: :: ::
Misko ne lupaj! Ivy Bridge E ide na LGA 2011.. A i ako bi Haswell sad izabrao bice Haswell refresh..
Superior Technology Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
Sky V-700w je 125e, nzm da li bi on dao toliko, a SS 650w mu je 108e, pre bi mu se drugo isplatilo, a i sta ce mu vise. Mada on koriguje budzet, mozda mu je i to mnogo. :)
Kuciste i Monitor imam od ranije. E sad verovatno zbog hladjenja cu kuciste da promenim posto je ovo poprilicno matoro i zatvoreno. Mislim da je oko 4-5k dovoljno za kuciste, tako da sam na umu imao neko koje ima mesta za hladjenje, a da pritom lepo i izgleda, neke od sledecih marki (Thermaltake, Raidmax, LCpower, CMaster).
Hvala za link za napajanja .)
A na dugotrajno sam mislio na Haswell platformu koja je relativno nova (novija od 1155 naravno), e sad kolko ce nadogradnje biti moguce za nekih 3 god ne znam, ali verovatno vise nego za 1155 :).
Jao kad se ti javis da me ispravis... Ivey Bridge-E je 10% brzi od Sandy Bridge E, a pri tom Ivy ima vece deafult klokove sto ih na istim klokovima cini gotovo jednakim..
:: Misko ne lupaj :: Ivy Bridge E ide na LGA 2011. :: A i ako bi Haswell sad izabrao bice Haswell refresh. :: :: Superior Technology :: Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda :: ::
Vec imam jedno low cost kuciste na umu za tebe. :D
Pa Haswell jeste bolji, malo ali mene jos uvek brine ono sa grejanjem, zato sam ga da kazem izbegao, ali sto se tice buducnosti, njega bi trebalo da mozes da upgrade-ujes, to stoji.
Daj da vidim kakvo si kuciste imao na umu. Inace i dalje cekam da vidim odg u vezi I7 vs I5 za moje potrebe. Kad se odlucim budzet ce se znatno promeniti.
Fractal Design Core 3000 usb 3.0 - cena skoro 7k, bilo je na popustu za oko 5 i nesto.. Savrseno za tebe, nudi dosta toga, protok vazduha u fullu, kvalitetno, lepo, ne tako skupo. :)
Sta znam, pure gaming ide ti I5, dodatno I7. Razlike u ceni ima, sad na tebi je, ili neka ti jos neko kaze sta je bolje.
Da krenemo za konkretnijim odgovorima.. Ako se bavis video obradom definitivno je brzi CPU prioritet. Kad je bal nek je maskenbal,ti lepo idi na 4670K ,mogu da se raspitam koji je batch bolji pa da takav trazis..Mada ce posle izaci i refresh..
Sa Ivy Bridge bi morao da menjas platformu da bi presao na Haswell. Za pocetak zbog samog budzeta..
1.Intel 4670K 2.Asus Z 87 Plus 3.Mushkin Red Line 8 GB (AKO NADJES) 4.MSI GTX 760 Gaming OC 5.Samsung 830 Pro 128 GB
Ovako bih ja sastavio..
@Misko Tebra pogledaj koliki je turbo boost kod oba cpu-a pa onda uzmi kalkulator u ruke i sracunaj tu razliku da li je fizicki moguce to izvesti o cemu pricas tj sto bi rekli nidje veze. Ja znam da ti moras Intel da popljujes ali bar nekad nadji adekvatan primer a ne ovako..Ovako je neozbiljno ,decije..
Drugo ta dva procesora osim u razlici od 10-15% (mada nema ni jedan relevantan pravi review jer CPU nije ni izasao u retail verziji) se razlikuju po nekim drugim bitnijim stvarima..
:: Evo predloga za kuler od 50e, :: i toliko o tome da ako nije ultra giga mega napucano vodeno hladjenj :: da je mnooogo bolje vazusno. :: :: http://goo.gl/jXYag :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz :: Cooler:TitanVanesa- :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:Asus M5A9 :: Case:CM Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Mouse:Mx 51 :: Screen: Dell ::
Jedno vreme sam sa strane radio u Dreamweaver-u, PS se podrazumeva, tako da imaš info iz prve ruke, ne treba ti ništa jače od i5 4670. Dakle, uloži novac prema optimalnim potrebama u ostatak konfiguracije.
:: Daj da vidim kakvo si kuciste imao na umu :: Inace i dalje cekam da vidim odg u vezi I7 vs I5 za moje potrebe :: Kad se odlucim budzet ce se znatno promeniti.
Cpu: Intel I5 4670 - 20k Cpu Cooler: Cooler Master Hyper 212 Evo - 3.4k Mobo: Asus Z87-A - 14k Gpu: Asus GTX 760 - 30k Ram: 2x4Gb 1600Mhz Kingston Hyper X - 7.7k SSD: Samsung 840 Pro - 14k HDD: 1Tb Hitachi - 6.2k Case: Fractal Design Core 3000 usb 3.0 - 6.8k Psu: Seasonic SS-520GM 520w - 9k
Ovo ti je full, sve skupa izlazi 975 evra. Prelazi budzet, ali racunao sam ti jacu graficku i kuciste. Ako izbacimo kuciste, sve skupa ti je oko 915 evra, ako zamenimo Asus sa MSI 760, cena svega ti je 875e, bez kucista. Znaci vidis, uracunat ti je i cooler za cpu, tih, lepo hladi, extra, dobro napajanje, sasvim zadovoljavajuce za tvoje potrebe, vise od 1Tb hdd ti nije potrebno, mada imas lufta da dodas ako hoces da uzmes 2Tb, maticna ok, cpu, sve lepo upakovano. :)
Moj predlog ti je ako zelis sve da uzmes ovako, a da ne predjes mnogo dati budzet da uzmes MSI i ostavis kuciste i bice ti negde oko 930 e sve. Na tebi je, neka ti ovo bar bude neka osnova ako ne i konacna kupovina.
Uzeci MSI GPU posto razlika u ceni ne opravdava neznatno vece performanse. A za kuciste cu jos videti posto mozda nabavim od prijatelja, ali u principu to je to sto sam imao na umu :)
Jel te bas mrzelo da guglas? Ovo je radio TomsHardware napristrasniji sajt na webu sto se tice Intela i razlike su akademske 10%...
@Ideology Ako ces da strimujes i da igras ljudski treba ju ti vsie jezgra ili threadova, konkretno za tu namenu je dobar FX 8350 a nije skup... Vidi review-e ovih likova http://youtu.be/eu8Sekdb-IE
Ako ti treba CPu i za Photoshop i za igranje/streamovanje onda barem i7... ... : :: @Misk :: Tebra pogledaj koliki je turbo boost kod oba cpu-a pa onda uzmi kalkulator u ruke i sracunaj tu razliku da li je fizicki moguce to izvesti o cemu pricas tj sto bi rekli nidje veze :: Ja znam da ti moras Intel da popljujes ali bar nekad nadji adekvatan primer a ne ovako..Ovako je neozbiljno ,decije. :: :: Drugo ta dva procesora osim u razlici od 10-15% (mada nema ni jedan relevantan pravi review jer CPU nije ni izasao u retail verziji) se razlikuju po nekim drugim bitnijim stvarima. :: :: :: Superior Technology :: Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.