studiram arhitekturu,znate već 3d max,cad i tako to... treba mi dobar komp,recimo do 700 eura... da li bi neko mogao da mi sastavi konfiguraciju? hvala unapred!
i ja sam na arhitekturi (tako da znam sta `nam` treba), necu ti sastavljati konf. ali cu ti dati par saveta:
1. ploca (nemoj da stedis na njoj, preporucujem Abit, ne treba da bude najjaci model, vec da radi pouzdano) 2. memorija, memorija, memorija, memorija! (bez 2GB dual channel-a ne vredi ti ni najbolji procesor) 3. grafika - laz je da ti treba besna grafika. tih 200 eur koje ce ti neko preporuciti da utrosis na graficku investiraj u memoriju i neces zazaliti. E, da! I obavezno pasivno hladjenje jer u besanim nocima pred predaju radova zujanje i drndanje ume jako da nervira... 4. procesor - nisam siguran, ali verovatno Intel (neka neko ospori, ako ima iskustva) i to Core2Duo (neka bude slabiji ali Core2Duo, a ne CoreDuo) 5. Dobro napajanje od bar 400W (ali stvarnih) tipa Chieftec 6. monitor - ako ga vec nemas, 19ica ili 21 CRT, polovni (jer je to najpovoljnija varijanta), a za TFT nemam iskustva. Bitno je da tera visoku rezoluciju (1600x1200 sa refreshom od min.75Hz za CRT)
Ostalo je manje bitno. kuciste je samo lim, hard - sto veci to bolji, rezac ce verovatno crknuti pre isteka garancije tako da ces ga zameniti novim (posto kostaju jako malo, tesko da mogu da budu visokokvalitetni) itd.
E, pa ti sad vidi. To valjda izlazi oko 600 eur, bez monitora. Konsultuj se sa jos nekim. I ne zaboravi: 700 eur je jako malo za dobru i pouzdanu graficku radnu stanicu kakva nam treba. ako zelis dobar komp za arhitekturu to kosta duplo vise i to bez monitora.
1. Ploca slazem se za Abit ploce ali ih je kod nas vrlo tesko naci.U tu klasu uvrstavam i Gigabyte ploce i preporucujem ti GA P35-DS3. 2. CPU slazem se sa kolegom C2D je ono sto ti treba.Preporuka za Intel E6750 3.Sto vise KVALITETNOG RAMA minimum 2GB (Corsair,Geil,SuperTalent,OCZ) pretpostavljam da neces da overklokujes tako da mozes da uzmesi Kingston,Kingmax,Transcent.Treba izbegavati PQI,TakeMS,NCP i takve jeftinije memorije koje mogu da ti prave probleme sa AutoCADom i MAXom. 4.Oko grafike se potpuno slazem sa kolegom drzacomp.Dovoljna ti je kartica koja ima dobru podrsku za OpenGL zbog hardware acceleration-a koji moze mnogo da ti ubrza rad u AutoCadu i MAXu,nvidia ima mnogo bolji OpenGL od ATIja.Znaci slobodno uzmi 7600GT ili 8600GT cena je skoro ista,a ono sto je bitno je pouzdan prizvodjac zbog kvaliteta ekranskog prikaza i pouzdanosti.Preporuka za Gainward. 5.Kucise...Tu se vec ne slazem sa kolegom...Veoma ti je bitno da imas dobru cirkulaciju vazduha u kucistu narocito ako uzmes karticu sa pasivnim hladjenjem.Nista nemoze da optereti kompjuter kao rendering a tada se najvise greju ploca,procesor i ram memorija tako da ih treba dobro ohladiti.Za kuciste ti preporucujem isto koje ja imam Codegen BRIZA 6097-ultra silent sa napajanem 450W.Ima dva veoma tiha ventilatora sa prednje strane koji uvlaci vazduh i sa gornje koji uzduvava vruc vazduh. 6.Monitor...Tu se takodje ne slazem sa drzacompom obavezno nov monitor i obavezno kvalitetan TFT...Neupoedivo manje zraci,mnogo manje zamara oci,a i sama znas koliko si imala neprospavanih noci pored racunara tako da tu ne treba stedeti.
Ukratko ovo je moja preporuka: -Intel Core2Duo E6750 - 170e -Gigabyte P35-DS3 - 110e -2x1GB Geil 800MHz - 110e -Gainward 8600GT 256MB golden sample- 110e -HDD WesterDigital Caviar 320GB/16MB/7200 - 65~70e -Codegen BRIZA 450/400W - 55e
Ispada oko 620e bez monitora(ovo su orjentacione cene,razlikuju se +- 5e od podavca do prodavca)
1)...za graficku je cista laz,potrebna je dobra.mozda ne toliko jaka kao za igrice ali da bude zadovoljavajuca,npr neku 7600GT ili neku X1600 pa na bolje.
***pri renderovanju u 3dmaxu,na xp(lap top na 2.16,7800 graf,2G rama),od 2GB rama ,bilo je zauzeto oko 600MB,procesor oko 80%,a za graficku me je interesovalo pa sam na jednoj istoj konfiguraciji stavljao dve razlicite graficke i uporedjivao vreme renderovanja iste slike.
2)ako ces raditi u xp,za sad ce biti sasvim dovoljno 1GB rama(pa kad skupis jos 60 70 evra dokupi jos 1G ali da sad ne stedis na drugim stvarima zbog rama).
3)slazem se za procesor,neki intel Core2Duo sto jaci,odgovarajucu maticnu,koja otprilike vredi isto koliko i procesor.
4)napajanje uzmi chieftec ili termaltake od jedno 50 evra,neces zazaliti.
5)sto se tice monitora,TFT 19 nema potrebe veci,jer da bi sagledala moraces da se udaljavas.uostalom,zar nisu sasvim odgovarajuci olni u racunarskom centru???(studiram gradj,ali mi je devojka na arh pa znam)
@DaSickSyst slazem se sa tobom skoro u svemu ali vidis da je cena otisla na 620 bez monitora koji je jos jedno 200,tako da to prelazi kesh koliko bi ona dala...
:: ***pri renderovanju u 3dmaxu,na xp(lap top na 2.16,7800 graf,2G rama),od 2GB rama ,bilo je zauzeto oko 600MB,procesor oko 80%,a za graficku me je interesovalo pa sam na jednoj istoj konfiguraciji stavljao dve razlicite graficke i uporedjivao vreme renderovanja iste slike Opterecenje procesora za vremem renderinga je uvek 100% ako su ukljucena oba jezgr,a kolicina RAMa koju vuce rendering zavisi od rezolucije i od toga koliko je kompleksan 3D model.Jedna ista slika u MaxwellRenderu na 1600x1200 mi je vukla 550MB rama ,a sa ukljucenim sverlima 2.4BGa.Ovo isto vazi i za 3DS MAX. :: 2)ako ces raditi u xp,za sad ce biti sasvim dovoljno 1GB rama(pa kad skupis jos 60 70 evra dokupi jos 1G ali da sad ne stedis na drugim stvarima zbog rama) Mozda za pocetak,ali kad bude pocela da radi kompleksnije stvari u MAXu pa da provali Mentalray i Vray morace da se pojaca memoriju. Ja trenutno imam 3x1GB Corsair XMSs na 800MHz i moracu da uzmem jos 1GB.Modelujem u AutoCADu i MAXu,a renderujem u Maxwell Renderu koji jednostavno nezna za dovoljno jak CPU ni dovoljno rama.
da se zahvalim kolegi na ispravkama oko preporuka:
1. zaboravio sam na `sindrom pasivnog hladjenja grafike i kineskog kucista` tako da kuciste ipak igra bitnu ulogu, pa cak i ako grafika nije pasivno hladjena (ali nazalost u mom niskobudzetnom svetu ja to resavam tako sto otvorim kuciste i ako treba nabijem ventilator u njega) 2. i za monitor je u pravu. zaboravio sam da otkako sam presao na laptop imam manje ispucalih kapilara u ocima
dakle, Marushka, a i ostali polaznici ili korisnici arhitekture - slusajte cika-DaSickSyst-a, dodajte jos za monitor ako imate, a ako nemate - na televizor dok se ne snadjete :) I DaSick je prikazao jos nesto sto sam hteo da kazem - cena pojedinacne komponente je ujednacena (cena ploce, memorije i grafike se podudara, a mogla bi cak i CPUa), sto znaci da NE TREBA grafika od 150eur na plocu od 50eur i slicno.
Mada sve zavisi... ako ce da radi linijske 2D crteze u autoCad-u onda mogu da joj poklonim AMD K6 sa 64MB RAMa koga niko da ukljuci vec godinama... Eeeee, jos je profesor Nestorovic uradio svoj 3D model doktorata u cad-u sa procesorom na 16MHz i neverovatnih 2MB RAMa. Bas me zanima da li je klokovao masinu...
uh,koliko informacija! da,zaboravila sam da napomenem,700 eura bez monitora,to je to. hvala puno na svim ovim savetima,verujem da su ok. jer svako,posle samo jedne neprospavane noći ,najbolje zna šta mu treba! hvala na pomoći,nadam se da ću za par dana imati novu mašinu :)
hej,zanima me još jedna stvar-koliko je pametno(ili nije uopšte) kupovati delove na različitim mestima?ne postoji ni jedna prodavnica koja ima apsolutno sve što mi treba,a i cene su prilično različite.da li da nastavim potragu ili da prosto pristanem na neki kompromis,mada se prilično plašim da uzmem nešto što mi preporučuju u prodavnicama...znate već,uvaljuju sve i svašta! možete li da mi preporučite neke pouzdane prodavce ovde u beogradu?
@DaSickSyst: ne znam za maxwell,kako funkcionise,ali znam za 3dmax.neko moje misljenje je da je bolje ako vec nece da daje vise kesha,da ustedi na modulima memorije trenutno a da se otvori za proc i plocu.lako je uzeti 50 evra i ubaciti 1GB dok zamena procesora ili graficke,nikad nije bas opusteno. (na koji auto cad si mislio,2007 ili 2008?koliko je zahtevan 2008 za modelovaje?)
@marushka bolje i lakse je da se uzme sve na jednom mestu,jer je jeftinije na celu konfiguraciju a i drugacije je zbog garancije,prihvatljivije je ako nesto ne radi kako treba.imam dobro iskustvo sa MULTICOM a i nisu im visoke i imaju doru ponudu.ima ih preko puta comtrade u golsvortijevoj,u 29Novembra na uglu sa Dzordzom Vasingtonom
posto se uklapas u cenu,prepisi preporuku od DaSickSyst i kreni po prodavnicama i vidi njihove ponude pa vidi gde se uklapas...
:: @DaSickSyst :: ne znam za maxwell,kako funkcionise,ali znam za 3dmax.neko moje misljenje je da je bolje ako vec nece da daje vise kesha,da ustedi na modulima memorije trenutno a da se otvori za proc i plocu.lako je uzeti 50 evra i ubaciti 1GB dok zamena procesora ili graficke,nikad nije bas opusteno GA P35-DS3 je fenomenalna ploca i pojela je par Asusovih P5x deluxe verzija u skoro svim testovima.Jedini razlog sto nije skupa je zato sto nije toliko bogata opremom(nema SLI/CF koji ne koristim,ima 1PCI-E slot i)Imam GA P965-DS3 i e6600 za ovaj posao meni ne treba jaca ploca,ali planiram da kupim Q6600.
Sto se tice MAX i rendera.Svaki render program funcioneise po istom principu(CPU i RAM).Sto se tice ram memorije,neki traze vise rama neki manje neki renderuju neku kameru 1 minut neki istu ceo dan. Ako sam dobro razumeo kazes da si menjao graficke kartice i merio vreme rendreinga...Greska.Render je cista racunica,drugim recima rade samo procesor i ram memorija,graficka karta tu nista ne radi.Graficka karta moze da pomogne kog rotiranja i zumiranja 3D modelaa(ako je aktivitan Hardware acceleration,a u AutoCADu je po difaltu aktivan software i tu grafika ne radi apsolutno nista sve ostavlja procesoru). U AutoCADu 2008 se ovako aktivira Hardware Acceleration: Tools/Options/System/3Dpeformance(performance settings)/Manual tune/Enable hardware acceleration U 2007 i sve prethodne verzije isti postupak samo bez Manual tune.Ukoliko ovo nije aktivirano graficka karta ne radi nista vec je sve na procesoru.Kod aktivacije se znatno ubrzava 3D,nece se osetiti nikakvo boljsanje u 2D crtanju. 2008 ima opciju za OpenGL i Direct 3D ovo je po meni najveci pomak izmedju 2007 i 2008,ranije verzije sve do R14 su imale samo OpenGL.Sa moze da se aktivira i DX ali bez opcije za smoot line display dok je ova opcija Moguca sa OpenGLom. Kod MAX odmah po instalaciji kod prvog starta izlazi prozor u kome biras hoce li da koristis Software,OpenGL ili DirectX.Opet je najbolji izbor OpenGL. :: (na koji auto cad si mislio,2007 ili 2008?koliko je zahtevan 2008 za modelovaje? Isto koliko i 2007.Samo je promenjen engine(OpenGL i Direct 3D objasnio sam gore).Iskeno veci deo 3D modelovanja radim u AutoCADu,jer se vise puta desavalo da dimenzije moraju da se uzimaju direktno da 3D modela(zbog nepravilne osnove,ako se radi prostorna resetka...itd. onda staticari znaju da smaraju oko dimenzija i cesto hoce da mere sve po 10x,ali to je vec njihov problem) tako da mi je CAD zgodniji za takve stvari.
::@marushk ::bolje i lakse je da se uzme sve na jednom mestu,jer je jeftinije na celu konfiguraciju a i drugacije je zbog garancije,prihvatljivije je ako nesto ne radi kako treba.imam dobro iskustvo sa MULTICOM a i nisu im visoke i imaju doru ponudu.ima ih preko puta comtrade u golsvortijevoj,u 29Novembra na uglu sa Dzordzom Vasingtono Meni licno ovo ne smeta,ali sam par puta bio prozivan sto sam ostavljao imena firmi.Ovde se to tretira kao reklama.Ponavljam opet licno nemam nikakav problem sa time i nije me briga,ali ima ljudi kojima nije bas milo da ovo vide.
:: hej,zanima me još jedna stvar-koliko je pametno(ili nije uopšte) kupovati delove na različitim mestima?ne postoji ni jedna prodavnica koja ima apsolutno sve što mi treba,a i cene su prilično različite.da li da nastavim potragu ili da prosto pristanem na neki kompromis,mada se prilično plašim da uzmem nešto što mi preporučuju u prodavnicama...znate već,uvaljuju sve i svašta :: možete li da mi preporučite neke pouzdane prodavce ovde u beogradu Ja sam oko nove godine uzeo plocu,procesor,ram,grafiku i kuciste i sve sam narucio od razlicitih distributera.Normalno najbolje je da sve nadjes na jednom mestu...ali ako ne mozes onda idi na varijantu da kupis kod jednog sto vise. Bitno je da znas sta hoces i da se drzis toga.Nasi prodavci su vrlo `pametni` i znaju da kazu ma sta ce ti to,ovo ti je bolje.... Par puta sam se pravio da nemam pojima kad sam kupovao racunar cisto da vidim sta ce da mi predloze i veruj da sam se naslusao svakakvih gluposti,ljudima je jednostavno stalo da ti prodaju zaostalu robu iz magacina po staroj(vecoj) ceni.Cast izuzecima.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.