prva stvar koju moram da pitam, da li ce sve to moci da funkcionise tj. da li su sve komponente medjusobno kompatibilne?
e sad jos ne znam koje kuciste bih uzeo i koji kuler.....kuciste mi ne treba nista fancy, samo da ima minimum 3 mesta za hard i da ima dobru cirkulaciju vazduha (neki predlog???), a isto je i za kuler samo neka je tih i da drzi proc pod pristojnom temperaturom, i ako imate neki jeftiniji predlog za napajanje, ali da je i dalje 450w ili vise i da je kvalitetno slobodno kazite....sta mislite o prvobitnoj ideji???
u medjuvremenu mi je ortak predlozio da umesto moje zelje za memoriju mogu za iste pare da uzmem 2x1GB pqi DDR2 800MHz.....kakva je ta memorija, jel` valja nesto ili bolje da imam giga manje ali da je corsair? i jos jedno pitanje jel` bolje da uzmem ovu graifcku overklokovanu sa 256MB ili takvu obicnu, ali sa 512MB (i asusova je, a ne msi)
i ako imate neke bolje zamisli do 550 evra, vi vicite :))
inace kompjuter bi prvenstveno sluzio za office, muziku, photoshop, filmove i casual igranje (ali ne mora da bude sve na high)....moja zelja je da kupim konfiguraciju koju ne bih morao da diram makar naredne tri godine ili da mi je makar lako da je budzim ako odlucim
znam da sam mnogo pitao, ali cenio bih vasu pomoc .)))
Cpu ok, ploču kupi jeftiniju, običnu verziju M2N, bez SLI trt mrt ufi wfi zajebancija jer ti to nećeš koristiti, samim tim uštedećeš kešovinu. Memoriju uzmi obavezno 2x1Gb. Grafika i hard su na mestu. Što se tiče ATX kante, predložio bih ti neki čiftek ili Qler master minimalno 400w snage...
Optika je ok. Vezano za memoriju mišljenja su podeljena. Moj predlog ide za neku od ovih geil, supertalent, patriot, (a)pacer, kingmax. Sve u svemu i PQI će da radi
Manje vise si se obezbedio za ubuduce. Obezbedio si DirectX 10 sa grafickom, za casual igranje komponente su sasvim ok, Ram nemoj menjati osim ako neces da ga `friziras`.
Sto se napajanja tice imas Codegen Dual 12V ATX2.0 480W 35 evra. LC Power LC6550 550W 42 evra
Jedino plocu ako mozes promeni, po mogucstvu DDR3 kompatibilnu, s obzirom da bi 3 godine da mirujes sa ovom konfiguracijom. :).
...kao sto rece zandram, uzmi LC Power LC6550 550W, extra je napajanje, a i na prvi pogled ce ti se svideti, hehe! Sto se tice memorije, imao sam Geil, bio sam prezadovoljan, ali iskreno, nisam znao sta da radim sa njom, za Corsair nisam hteo da bacam pare, mada mi je to ono sto zelim, a ja koristim tu PQI DDRII 800MHz od po 1GB, i to cetiri komada, prezadovoljan sam, a i clockuju se extra... ...ploca je OK, ali stvarno ti tako nesto nece trebati, SLI, WiFi, itd, itd, gde ces to iskoristiti! Bolje uzmi neku nForce 570 koja je u proseku jeftinija za nekih 50eur, pa te pare baci na jacu grafulju! I juri bez SLI-ja, stvarno neces imati koristi od toga! Sto se tice procesora, juri samo one sto imaju 2x1MB L2 cachea, to ti je najbitnije, GHz nisu uopste toliko bitni, uostalom, svi Athloni imaju gornju granicu od oko 2.8-3.2GHz, pa ti vidi! ...sto ne uzmes neki WD, nisu ni oni losi, a ni skupi...
Ja sam skoro pazario AMD Athlon 4800+ X2 (2x 2.4GHz. 2x 1MB L2 Cache), 4x 1GB PQI DDRII 800MHz, nForce 570Ultra i GeForce 8800GTS 320MB, prezadovoljan sam! Ako imas para, dodaj jos malo na tu grafulju i uzmi bilo koju 8800GTS sa 320MB, razlika je extremna! Moj predlog Asus-ov model koji je oko 270eur, ako ne i jeftiniji sad!
BTW, ...OC verzije nikad nisu bile bas toliko dobre, jer ih ti ne mozes nesto prerano clockovati, a u ovom slucaju MSI je clockovao SP u jezgru, tako da ces ti u sustini dobiti manji overclcok kod grafike! A sto se tice pomeutog Asus, on radi na 500/800 tj 500/1600, a kad se clockne stize i do 675/2000, naravno ne svaki primerak, ali ces sigurn izvuci nekih 625/1800, a to je nekih 10-15% vise perfomansi!
znaci odobravate umesto 2x512mb 800mhz corsair da uzmem pqi 2x1gb 800mhz?
i dalje mi je glavni problem kuciste i napajanje i kuler za cpu.......meni je vazno da mi komp bude relativno tih (4 godine pored fop 38 je ubistvo za usi :(( ) i hladan, ali opet nemam nameru da dajem 30 evra za kuler ili 100 evra za kuciste i napajanje, a opet bih nesto kvalitetno....neka ideja?
e sad sto se tice sli, planirao sam da kasnije (kad skupim novu kintu .)) ) kupim jos jednu graficku, mislim jel` moze to ili se ja tripujem?
i kasnije bih kupio jos jedan hard i dodao bih jos jedan stapic memorije
:: znaci odobravate umesto 2x512mb 800mhz corsair da uzmem pqi 2x1gb 800mhz :: :: i dalje mi je glavni problem kuciste i napajanje i kuler za cpu.......meni je vazno da mi komp bude relativno tih (4 godine pored fop 38 je ubistvo za usi :(( ) i hladan, ali opet nemam nameru da dajem 30 evra za kuler ili 100 evra za kuciste i napajanje, a opet bih nesto kvalitetno....neka ideja :: :: e sad sto se tice sli, planirao sam da kasnije (kad skupim novu kintu .)) ) kupim jos jednu graficku, mislim jel` moze to ili se ja tripujem :: :: i kasnije bih kupio jos jedan hard i dodao bih jos jedan stapic memorij :: :: Help me???? :: :: ::
naravno da mozes uzeti jos jednu graficku ako ploca podrzava SLI ali to uzimaju samo klinci koji nemaju pojma sa zivotom i burzuju sa viskom kesa pa uzmu 2 x 8800 ultra da se pohvale.....nikad 2 kartice u SLI rezimu slabije kategorije nece biti brze od 1 iz jace...npr da uzmes 2 x 8600gt i dalje ce biti sporije od 8800 gts a vise ce te para doci
...lepo ti je Ognjeni rekao, ...ako zelis da ne bacas pare uzalud, kupi jednu 8800GTS i neku 570Ultra plocu, sigurno ces dobro proci, razlika izmedju 590 i 570 cipseta je u PCi magistralama, 570 ima 20 a 590 ima 40 cini mi se, tako da 570 moze da gura 1x16 PCIe ili 2x8PCIe grafiku, dok 590 moze obe, tj 2x16PCIe! I ne isplati se kupovati dve grafulje za SLI, bolje kad vec budes planirao da kupis bolju grafulju, prodas tu staru, a kupis novu, jacu, ...a uvek ima ljudi sa plicim dzepovima koji samo cekaju priliku da kupe jace graficke za manje para, ...a svima je poznato da danasnji hardware se i ne kvari mnogo, osim HDD i optike, ali to je druga prica! A sto se tice napajanja, 40eur za kvalitetno napajanje od 550W nije uopste mnogo, a i LC Power je poznata firma!
:: zaboravih da pitam.....da li postoji am2 ploca sa ddr3 slotovima :: nesto mislim da ne postoji, ali sta ja znam :
...ne postoji, kod AMD-a nisu ploce problem, vec procesori, AMD ima memorijski kontorler u samom procesoru, a ne na ploci, a koliko ja znam, jos nisam video AMD sa podrskom za DDR3, a i ne isplate se, cak nisu ni brze od danasnje DDR2!
prvo hvala svima na savetima, ali jos imam neka pitanja .)) ok to za maticnu....e sad mene zanima sta sve tacno gubim ako uzmem m2n-e umesto m2n32-sli wi-fi deluxe?
i koja je razlika izmedju cipseta 590 sli i 570 ultra, ok to za magistrale, ali koja je razlika u realnom koriscenju, sta sve gubim (trenutno a i u buducnosti) sa 570 ultra?
moja glavna briga je da li cu moci da budzim nove stvari na tu plocu....koliko sam shvatio amd-ovi novi procesorii ce koristiti socket am2+, ali ce moci da idu i na am2 ukoliko je malo bolji model (nesto vezano za napajanje), ali nece moci da se koristi hyper transport 3 na am2 i zato bih dao vise para za plocu, ali da budem siguran da ce da potraje dobrano
znam da smaram, ali pare sam teskom mukom zaradio pa ne bih da se zajebem :((
dobro napajanje je ok, ali mi i dalje fale kuciste i kuler, some ideas?
sumnjam da cu imati pare za bilo koji model 8800, ali da li je mozda bolje da onda zbog ustede u maticnoj uzmem 8600gts ili i nije bas toliki dobitak u performansama za te pare (u odnosu na 8600gt)?
:: sumnjam da cu imati pare za bilo koji model 8800, ali da li je mozda bolje da onda zbog ustede u maticnoj uzmem 8600gts ili i nije bas toliki dobitak u performansama za te pare (u odnosu na 8600gt) :: :: ::
8600 gts je dosta jaca kartica od GT modeal i sa njom se vec mozes pristojno igrati u visokim rezolucijama ali ona je oko 200 jevreja a 8800 gts mozes naci i za 250 jevreja nov a da ne pricamo da ljudi po oglasi prodaju (video sam) sa garancijom mesec,dva koriscenje 8800 gts model i imaces znacajnu ustedu.Uzmi taj slabiji `model` ploce, u performansama neces osestiti razliku a u ceni Boga mi hoces a za te pare mozes uzeti ovu 8800 i da pevas kao svi sretni .)
a koju mi 8800gts preporucujete? vazno mi je da je tiha i hladna normalno da je 250 evra
:: :: :: :: :: sumnjam da cu imati pare za bilo koji model 8800, ali da li je mozda bolje da onda zbog ustede u maticnoj uzmem 8600gts ili i nije bas toliki dobitak u performansama za te pare (u odnosu na 8600gt) :: :: :: :: :: :: :: :: :: 8600 gts je dosta jaca kartica od GT modeal i sa njom se vec mozes pristojno igrati u visokim rezolucijama ali ona je oko 200 jevreja a 8800 gts mozes naci i za 250 jevreja nov a da ne pricamo da ljudi po oglasi prodaju (video sam) sa garancijom mesec,dva koriscenje 8800 gts model i imaces znacajnu ustedu.Uzmi taj slabiji `model` ploce, u performansama neces osestiti razliku a u ceni Boga mi hoces a za te pare mozes uzeti ovu 8800 i da pevas kao svi sretni .)
:: prvo hvala svima na savetima, ali jos imam neka pitanja .) :: ok to za maticnu....e sad mene zanima sta sve tacno gubim ako uzmem m2n-e umesto m2n32-sli wi-fi deluxe :: :: i koja je razlika izmedju cipseta 590 sli i 570 ultra, ok to za magistrale, ali koja je razlika u realnom koriscenju, sta sve gubim (trenutno a i u buducnosti) sa 570 ultra :: :: moja glavna briga je da li cu moci da budzim nove stvari na tu plocu....koliko sam shvatio amd-ovi novi procesorii ce koristiti socket am2+, ali ce moci da idu i na am2 ukoliko je malo bolji model (nesto vezano za napajanje), ali nece moci da se koristi hyper transport 3 na am2 i zato bih dao vise para za plocu, ali da budem siguran da ce da potraje dobran :: :: znam da smaram, ali pare sam teskom mukom zaradio pa ne bih da se zajebem :( :: :: dobro napajanje je ok, ali mi i dalje fale kuciste i kuler, some idea
Ukoliko zelis da budzis nove stvari na plocu, mislim da AMD tu debelo zaostaje za Intelom, bar po trenutnoj ponudi, tako da ako mozes da se ukopis u Intel+Intel konfiguraciju, imaces nesto sa cim ces moci da se nosis u doglednoj buducnosti, jer dok se Barcelona i Phenom (novi AMD procesori, AM2+ socket...bla, bla) ustale na trzistu sa normalnim cenama, proci ce vecnost. Sto se ploce tice, ono sto donosi deluxe ti nece trebati, najverovatnije, nikad, a sluzice ti samo da se pohvalis pred geekovima. Sto se kucista tice, tu ti treba dobro provetravanje, ali svako kvalitetno kuciste je poprilicno skupo, ali ovde si verovatno citao za Codegen Briza (oko 40â¬). Ili mozda Antec 900 (odlicno, ali i skuplje poprilicno). A sto se kulera tice, ako ti treba za procesor, najbolji odnos cena/performanse trenutno ima Coolermaster Hyper TX 2, koji ide i za Intel i za AMD.
evo kako trenutno izgleda ideja konfiguracije, posle vasih saveta i izmena
procesor: AMD Athlon 64 X2 500+ 2.6GHz Brisbane jezgro maticna: Asus M2NE memorija: 2x1GB PQI DDR2 800MHz hard: Seagate ST3320620AS 320GB 16MB cache SATA300 grafika: Geforce 8600GTS 256MB (jos uvek ne znam koja firma, molim za pomoc/ideju) dvd: NEC AD-7170S napajanje: LC Power LC6550 550W kuler: Cooler Master Hyper TX 2 kuciste: pa za njim i dalje tragam (potrebna dobra cirkulacija vazduha, tih i 3 mesta za hdd, i nikakve fancy stvari)
:: :: prvo hvala svima na savetima, ali jos imam neka pitanja .) :: :: ok to za maticnu....e sad mene zanima sta sve tacno gubim ako uzmem m2n-e umesto m2n32-sli wi-fi deluxe :: :: :: :: i koja je razlika izmedju cipseta 590 sli i 570 ultra, ok to za magistrale, ali koja je razlika u realnom koriscenju, sta sve gubim (trenutno a i u buducnosti) sa 570 ultra :: :: :: :: moja glavna briga je da li cu moci da budzim nove stvari na tu plocu....koliko sam shvatio amd-ovi novi procesorii ce koristiti socket am2+, ali ce moci da idu i na am2 ukoliko je malo bolji model (nesto vezano za napajanje), ali nece moci da se koristi hyper transport 3 na am2 i zato bih dao vise para za plocu, ali da budem siguran da ce da potraje dobran :: :: :: :: znam da smaram, ali pare sam teskom mukom zaradio pa ne bih da se zajebem :( :: :: :: :: dobro napajanje je ok, ali mi i dalje fale kuciste i kuler, some idea :: :: Ukoliko zelis da budzis nove stvari na plocu, mislim da AMD tu debelo zaostaje za Intelom, bar po trenutnoj ponudi, tako da ako mozes da se ukopis u Intel+Intel konfiguraciju, imaces nesto sa cim ces moci da se nosis u doglednoj buducnosti, jer dok se Barcelona i Phenom (novi AMD procesori, AM2+ socket...bla, bla) ustale na trzistu sa normalnim cenama, proci ce vecnost. ::
donekle tacno...svi koju su imali prilike da rade i sa jednim i sa drugim ce ti reci ovo...ukoliko se pretezno igras i NE ovekrlokujes AMD je daleko bolji i nudi vise na DEFAULT clokovima od intela medjutim ukoliko si clocker stvari se menjaju i intel je daleko bolji kvalitetniji, manje se greje.
a sto se tice kucista i provetravanja ja imam mnogo zahtevnije komponente(ne pokusavam da se hvalim nego ...) i sve je to spakovano u `malo` midi tower bluebarry (mislim da je b838 oznaka) prelepo crno kuciste od 30-40 e(sa promenjenim napajanjem cooler master) i sve sto sam uradio je da sam ubacio hyper TX i sa clokovanim core duo procesorom na 4.16 ghz temperatura mi ne prelazi 45-50 C.tako da moje preporuke za kuciste i hladjenje, prelepo kuciste a jeftino a hyper tx bolji kuler ne postoji za te pare( i za amd i intel)
:: evo kako trenutno izgleda ideja konfiguracije, posle vasih saveta i izmen :: :: procesor: AMD Athlon 64 X2 500+ 2.6GHz Brisbane jezgr :: maticna: Asus M2N :: memorija: 2x1GB PQI DDR2 800MH :: hard: Seagate ST3320620AS 320GB 16MB cache SATA30 :: grafika: Geforce 8600GTS 256MB (jos uvek ne znam koja firma, molim za pomoc/ideju :: dvd: NEC AD-7170 :: napajanje: LC Power LC6550 550 :: kuler: Cooler Master Hyper TX :: kuciste: pa za njim i dalje tragam (potrebna dobra cirkulacija vazduha, tih i 3 mesta za hdd, i nikakve fancy stvari :: :: da li smo na dobrom putu ili ne?? :: :: :: Lepa konfiguracija i ja sam sličnu uzeo i extra sam zadovoljan, samo ćeš se namučiti dok nađeš pomenutu matičnu ploču. Ceo grad sam obišao i silan telefonski račun napravio i jedva uspeo da nađem M2N SLI Deluxe. M2N-E koji sam nameravao da uzmem nećeš naći ni u jednoj radnji, a kako su mi rekli prve isporuke nove opreme očekuju tek od 1 septembra!!!!
...imam M2N-E plocu, i mogu vam reci da su iskustva sa njom veoma dobra, extra stabilna, za clock ubila se, ali... Uvek postoji ali, ona nije sto se ocekuje nForce 5x0 ploca, vec mnogo starija, bazira se na nForce 4 Ultra cipsetu, jos vise clockovanom, ali zato, brije i to dobro! U rangu je sa nForce 570 Ultra, ali ima 2 ATA kontrolera i 4 SATA, sto znaci da mozete okaciti na nju 4 IDE i 4 SATA uredjaja, sto je veoma dobro i povoljno .o) a nije ni skupa!
...zao mi je sto sam je menjao, BTW, ...uzeo sam je u QBit-u, nije prosao ni mesec dana, sigurno je jos imaju!
ako ti nije problem jer bi mogao da navedes sta si tacno uzeo, cisto onako da pogledam sta se jos nudi
thanks .))
:: :: :: :: :: evo kako trenutno izgleda ideja konfiguracije, posle vasih saveta i izmen :: :: :: :: procesor: AMD Athlon 64 X2 500+ 2.6GHz Brisbane jezgr :: :: maticna: Asus M2N :: :: memorija: 2x1GB PQI DDR2 800MH :: :: hard: Seagate ST3320620AS 320GB 16MB cache SATA30 :: :: grafika: Geforce 8600GTS 256MB (jos uvek ne znam koja firma, molim za pomoc/ideju :: :: dvd: NEC AD-7170 :: :: napajanje: LC Power LC6550 550 :: :: kuler: Cooler Master Hyper TX :: :: kuciste: pa za njim i dalje tragam (potrebna dobra cirkulacija vazduha, tih i 3 mesta za hdd, i nikakve fancy stvari :: :: :: :: da li smo na dobrom putu ili ne?? :: :: :: :: :: :: :: Lepa konfiguracija i ja sam sličnu uzeo i extra sam zadovoljan, samo ćeš se namučiti dok nađeš pomenutu matičnu ploču. Ceo grad sam obišao i silan telefonski račun napravio i jedva uspeo da nađem M2N SLI Deluxe. M2N-E koji sam nameravao da uzmem nećeš naći ni u jednoj radnji, a kako su mi rekli prve isporuke nove opreme očekuju tek od 1 septembra!!!!
neko je spominjao da je bolje uzeti amd sa 2x1mb l2 kesa, jel onda bolje da dodam jos deset jevreja i uzmem Athlon 64 X2 5200+ 2.6GHz 2x1mb l2 Windsor jezgro, ili da ostavim i dalje ovo brisbane od 5000+
i jos jednom za graficku.....nasao sam ovu graficku i neko mi je rekao da fura skoro kao gts (posto je valjda overklokovana, to su neki njihovi gold sample),ali na netu nisam mogao da nadjem neki review za nju, a i sajt im je krajnje oskudan informacijama, pa ako neko ima neka iskustva ili zna nesto vise jel` bi mogao da mi kaze nesto o Gainward BP8600GT-256-GS 256MB DDR3???
Sto se tice procesora, to sam ja rekao, i ostajem pri tome, uostalom pogledaj na netu, i videces kako procesori sa vise L2 Cahcea briju one sa manje, danas ti je tako, nekad su bili bitni MHz, ali vremena se menjaju... A sto se tice clockovanih grafika, nisam pristalica, lakse je to izvesti kod kuce, lepo `ohladis` kuciste, das mu dobru amperazu, i zuknes grafulju bez ikakvih problema! Meni moja Asus 8800GTS 320MB po def radi na 513/1584, i ne prelazi 67/68 stepeni, kad je clocknem, pici na 650/2000 a temperatura dostize nekih 75/77 u full loadu, pa sami odlucite!
BTW, ...imam budjoku od kucista koje sam modovao za hladjenje, ali zato imam Antec True Power 550 napajanje...
Pozdrav
:: neko je spominjao da je bolje uzeti amd sa 2x1mb l2 kesa, jel onda bolje da dodam jos deset jevreja i uzmem Athlon 64 X2 5200+ 2.6GHz 2x1mb l2 Windsor jezgro, ili da ostavim i dalje ovo brisbane od 5000 :: :: i jos jednom za graficku.....nasao sam ovu graficku i neko mi je rekao da fura skoro kao gts (posto je valjda overklokovana, to su neki njihovi gold sample),ali na netu nisam mogao da nadjem neki review za nju, a i sajt im je krajnje oskudan informacijama, pa ako neko ima neka iskustva ili zna nesto vise jel` bi mogao da mi kaze nesto o Gainward BP8600GT-256-GS 256MB DDR3?? :: :: unapred hvala svima :D
:: ...imam M2N-E plocu, i mogu vam reci da su iskustva sa njom veoma dobra, extra stabilna, za clock ubila se, ali... Uvek postoji ali, ona nije sto se ocekuje nForce 5x0 ploca, vec mnogo starija, bazira se na nForce 4 Ultra cipsetu, jos vise clockovanom, ali zato, brije i to dobro! U rangu je sa nForce 570 Ultra, ali ima 2 ATA kontrolera i 4 SATA, sto znaci da mozete okaciti na nju 4 IDE i 4 SATA uredjaja, sto je veoma dobro i povoljno .o) a nije ni skupa :: :: ...zao mi je sto sam je menjao, BTW, ...uzeo sam je u QBit-u, nije prosao ni mesec dana, sigurno je jos imaju
E postoji matična ploča Asus M2N-E SLI koja je sa čipom nForce 500, odnosno nadograđena verzija nForce4. Ako bi našao Asus M2N-E, bez `SLI`, e to ti je ploča koju tražiš i koja na sebi ima nForce 570 čip! Njena cena bi trebalo da je oko 75-80â¬! Srećno!
...u tome i jeste problem, sto je M2N-E oznaka ploce, a ima SLi i nForce 500 chipset, na zalost, a ja sam trazio M2N-e bez SLI-a, ali je na nasem trzistu nisam nasao, bilo kako bilo, obe ploce su vredne paznje...
Pozdrav
:: :: :: :: :: ...imam M2N-E plocu, i mogu vam reci da su iskustva sa njom veoma dobra, extra stabilna, za clock ubila se, ali... Uvek postoji ali, ona nije sto se ocekuje nForce 5x0 ploca, vec mnogo starija, bazira se na nForce 4 Ultra cipsetu, jos vise clockovanom, ali zato, brije i to dobro! U rangu je sa nForce 570 Ultra, ali ima 2 ATA kontrolera i 4 SATA, sto znaci da mozete okaciti na nju 4 IDE i 4 SATA uredjaja, sto je veoma dobro i povoljno .o) a nije ni skupa :: :: :: :: ...zao mi je sto sam je menjao, BTW, ...uzeo sam je u QBit-u, nije prosao ni mesec dana, sigurno je jos imaju :: :: :: E postoji matična ploča Asus M2N-E SLI koja je sa čipom nForce 500, odnosno nadograđena verzija nForce4 :: Ako bi našao Asus M2N-E, bez `SLI`, e to ti je ploča koju tražiš i koja na sebi ima nForce 570 čip! Njena cena bi trebalo da je oko 75-80⬠:: Srećno!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647009. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.