da sto se tice napajanja. mozes ladno neki lc600h mirne duse ne treba ti tu nista jace ako neces grafu..mada moj drug vozi 275gtx i q6600 na 600h koji trose mnogo mnogo :) a sto se tice cpu matica mem, nek ti to neko savetuje ko se time bavi, i jedan i drugi su odlicni procesori sad ne znam u tom poslu kako to ide....
FX 8350 prosto i jednostavno :)i5 je cpu koji je bolji u igrama.
A tog frontier necu ni da komentarisem :) Na njega ne bih stavio ni Celerona a kamoli cpu od 150 ili 200e. Da promeni napajanje jer od kvalitetnog napajanja(bez preterivanja)polazi sve ostalo. Taj LCH 600 mozes da stavis mirne glave,ali ja to ne bih nazvao bas kvalitetnim napajanjem,ako za cpu dajes 150e ili 200e,izdvoji bar 50e za napajanje(neko bi rekao i vise).
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
Taj frontier je uzet samo kao prelazno resenje. E sada mislio sam ako bih uzeo i5-4670k on trosi nekih 84w, dok ovaj trenutni Phenom trosi 90w kada renderuje.
U principu, ja hocu da krenem od necega, pa da polako, kako skupljam novac napravim potpuno novu masinu.
Cpu: AMD FX 8350 Maticna: Asus M5A97 R2.0 Ram: 2x4Gb 1600Mhz Kingston HyperX Blue Kuciste i Napajanje: LC Power Pro 925B, Black, 600w
Ovo ti je bez grafike i cena je 330 evra otrpilike. Moja preporuka ako uzimas nesto ovako, da dodas jos 3.5k dinara za Cpu Cooler, tipa Cooler Master Hyper 212 Evo, jer stock cooler je veoma bucan i ne hladi lepo. Sa ovim bices miran samo tako. :)
Ako vec imas kuciste,uzmi tih 5-6hiljada i kupi krsteno napajanje,ne kazem da ovaj LC Power nije,imas recimo THERMALTAKE SPS-530M za oko 5.400 dinara i vozi.
Takodje,kao sto covek rece aftermarket cooler pod obavezno.Preporuceni 212 Evo je super.
Na kraju druze raskrsti u glavi za sta ti primarno treba cpu?Ti rece gore rendering,a razmisljas o i5?Necu da kazem da bacas pare,ali fx je osetno jeftiniji a i ploce za njega su generalno jeftinije. I5 je bolji u igrama,a jedino su MMORPG,poneki RPG i skoro svaki zahtevniji RTS mesto gde se zaista ta razlika u igrama u koristi i5 debelo oseti. Akcije,FPS,voznje i ostalo razlika nikakva razlika jer tu 90% radi grafa,gore je situacija nesto drugacija,npr. Guild Wars 2 testirao na 3 grafike(2 moje)i gpu usage od 30-45%,prosto takva je igra.
Znaci ako ne igras igre i ako igras,a ne ovo gore pomenuto,ne razmisljaj o i5 :
U prvom slucaju bacas pare,fx je bolji za rendering. U drugom isto bacas pare jer je fx sasvim ok cpu za gaming i u dobrom delu igara nimalo ne zaostaje za i5. Igre RTS,RPG(ne sve)i MMORPG zanra su specificni slucajevi,gde i danas pojedini naslove koriste samo 2 jezgra,uglavnom 4 ali uticaj multi core je nikakav,single core performanse su bitne.
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
Bitno mi je da maticna ima sata i sata 300 zbog starog harda od 320gb. ja sam mislio u AMD varijanti ovu maticnu: MSI 760GA-P43 (FX) Najjeftinija sa USB 3.0 i SATA300 + SATA600
:: Ako vec imas kuciste,uzmi tih 5-6hiljada i kupi krsteno napajanje,ne kazem da ovaj LC Power nije,imas recimo THERMALTAKE SPS-530M za oko 5.400 dinara i vozi :: :: Takodje,kao sto covek rece aftermarket cooler pod obavezno.Preporuceni 212 Evo je super :: :: Na kraju druze raskrsti u glavi za sta ti primarno treba cpu?Ti rece gore rendering,a razmisljas o i5?Necu da kazem da bacas pare,ali fx je osetno jeftiniji a i ploce za njega su generalno jeftinije :: I5 je bolji u igrama,a jedino su MMORPG,poneki RPG i skoro svaki zahtevniji RTS mesto gde se zaista ta razlika u igrama u koristi i5 debelo oseti :: Akcije,FPS,voznje i ostalo razlika nikakva razlika jer tu 90% radi grafa,gore je situacija nesto drugacija,npr. Guild Wars 2 testirao na 3 grafike(2 moje)i gpu usage od 30-45%,prosto takva je igra :: :: Znaci ako ne igras igre i ako igras,a ne ovo gore pomenuto,ne razmisljaj o i5 :: :: U prvom slucaju bacas pare,fx je bolji za rendering :: U drugom isto bacas pare jer je fx sasvim ok cpu za gaming i u dobrom delu igara nimalo ne zaostaje za i5 :: Igre RTS,RPG(ne sve)i MMORPG zanra su specificni slucajevi,gde i danas pojedini naslove koriste samo 2 jezgra,uglavnom 4 ali uticaj multi core je nikakav,single core performanse su bitne :: :: :: :: :: :: Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic :: ::
Iskreno, voleo bih da mi neko da predlog sa i5, jer kako sam citao po netu, pri renderovanju intel se mnogo manje greje i na kraju trosi manje struje. Gledao sam i testove po netu tipa BENCHMARK i kazu da je novi Haswel bolji u svemu od 8350 sm u renderu, ali ne zaostaje puno. Minimalno. Evo npr, sta sam gledao: http://www.cpu-world.com/Compare/446/AMD_FX-Series_FX-8350_vs_Intel_Core_i5_i5-4670K.html
Cega se sve necu nagledati na Forumu - covek pita za sta da se
15.06.2013. 00:59
status: user broj poruka: 10997
odluci - FX ili Haswell, a onda izjavi kako je...nedavno kupio plocu koja podrzava FX-a!
Kako god odlucis (ako vec nisi odlucio, a ovamo dosao da se sladis predstojecom kupovinom procesora tvojega omiljenog brenda - Dekintija), jedno je sigurno:
Haswell je pravo resenje za ono sto ti, navodno, nameravas da radis sa kompom. Vise nego u igrama, odnosno UPRAVO tu, u 3D modelovanju, ACAD-u, fotosopu... Intel je DALEKO bolji od svoga Iznoguda... Pa sad, vidi sta ces i kako ces...
Nesto mi je cudno na ovom forumu, da li ljudi prepisuju jedni od drugih ili sta vec?
Recimo imamo i5 CPU i plocu do 100e sa 4 Phase, kada se postavi pitanje na forumu da li se sa ovakvom plocom moze OC, bar do 4.2, 4.3GHz mnogi na ovom forumu se javljaju da moze ali nikako nije preporucljivo, grejace se..., a i5 bez GPU trosi oko 60-65W i na kloku od 4.2GHz mnogo manje trosi struje nego FX8350 na def., ali kad se preporucuje ploca za pomenuti FX onda je 4 Phase vise nego dovoljno, e to mi nije jasno.
@dasangalo7 FX 8350 ne ide na plocu od 50e, uzmi nesto sa bar 6 faza.
:: kupio maticnu plocu ASRock N68C-GS FX koja ima AM3+ podnozije logicno je da ides na AMD jer intela tu ne bi mogao ni da stavis. :: :: AMD Ahlon II 445 X3 3.1GHz Cooler Master V8 / Gigabyte HD 5870 SOC Arctic Cooling Accelero Xtreme PLUS / KINGSTON 8GB (2X4GB) 1866 DDR3 / ASUS Sabertooth 990FX R2.0 / 2x Samsung F3 Spinpoint 500GB RAID0 / Cooler Master GX 550 :: ::
To sam kupio jer mi je stara M2N-XE crkla, pa sam na tu naletemo, jer mi je trebala AM2+. E sada ona podrzava i AM3+ procesore, ali do 95W, sto znaci da maksimalno na nju mogu da stavi FX6300. A to mi nesto malo. Zato sam resio da kupujem i novu plocu, a i prcesor sa kojim sam miran bar 2-3 godine.
Moze da uzme Intel dual core sa hyper threading-om, jedino tako bi se uklopio u budzet. Mislim da nema sta da trazi na Haswell i nove ploce, ako hoce Intel neka ide na I5 3570 bez K, Msi Z77A-G43, 2x4Gb 1600Mhz Kingston Hyper Blue i to mu je sve oko 35k dinara bez napajanja i kucista, ako hoce da doda jos 5k da uzme LC kuciste sa 600w napajanjem, to bi mu bilo to. Amd varijanta mu je bolja i povoljnija za ono sto trazi, sad vidi sta ces. Vrv ce ti trebati i hard disk, znaci jos 5k i tako moze u nedogled...
Ma kapiram te, ja bih mu prvi preporucio Haswell-a ili I7 Ivy ali racunam da mu uklopim sve ostalo u budzet, jer sta ce da radi sa ostalim ako za cpu da 200e od 330 koliki mu je budzet... Zeli dobar cpu a najgoru plocu od 3k sta, i da li je ima uopste.. za ram mora da pukne 50 za 8gb ili 100 za 16gb, to mu je sigurno, napajanje moze da skarabudzi ali u svakom slucaju premasice zamisljenih 330e.
Ako neces da overklokujes, idi na obican 3570, isti su samo taj sa `K` je otkljucan za overklok. Vec sam ti predlozio.. Mozes da zaseces maticnu, da uzmes neku jeftiniju i da ono sto ti ostane i taj sasecen deo dodas i uzmes napajanje, mada za 5 hiljada imas ono kuciste i napajanje, ortak ga ima, lepo izgleda i radi lepo.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.