Imam u planu da kupim komp iskljucivo za gaming i naravno normalan rad na njemu. Zanimaju me kakve predloge mogu da dobijem, prvenstveno sto se tice samog kucista, odnosno komponenti u njemu, bez monitora.
Budzet mi je 80k otprilike, naravno sve ispod toga je dobro doslo a i ako neka hiljada predje gore, prilagodicu se. Zelim koliko toliko stabilan komp, da me sluzi bar jedno 3 godine i naravno da bude sto kvalitetniji. Nemam u planu overclok, bar ne u pocetku jel, mozda za koju godinu ako mi tada bude nesto znacio ili bih jednostavno kupio novi, bolji cpu.
Nadam se da cemo nesto da sklopimo. Za dodatne informacije pitajte.
Evo na primer ovako nesto, malo prelazi 80k. Inace kupuj u emmi-ju, najeftiniju su. Cpu - Intel I5 3570k - 22 600 Cooler - Cooler Master Hyper 212 Evo - 3 250 Maticna - MSI Z77A-G45 - 10 680 Gpu - GeForce GTX MSI 650Ti Boost - 17 500 HDD - Hitachi 500gb - 4950 Ram - 2x4gb Kingston HyperX Blue - 6 500 CD Rom - Asus - 1 800 Kuciste - Cooler Master HAF 912 Plus - 8 200 Napajanje - Thermaltake 630w - 7 000
Sve skupa - 82 500 din.
Sad ne znam da li ti treba cd rom npr ili veci hard ili pak ssd, pa mozes da korigujes. I ja isto kupujem komp uskoro samo sto cu najverovatnije ici na novu generaciju Intel procesora, sto isto mozes da uzmes u obzir. I takodje bih ti preporucio Seasonic napajanje, nadji neko tako oko 500-600w, skuplje je veoma malo, ali kvalitet je vrhunski. Takodje ovaj cpu mozes da klokujes ako nekad pozelis i maticna ima potencijal za to, plus tzv. OC dugme koje samo podigne radni takt procesora. Takodje je plava sto se slaze sa ramom ako mozda volis tako neke sitnice. Nadam se da sam ti malo pomogao. Pozdrav!
CPU: AMD FX 8350 Memorija: Kingston 2x4GB na 1600mhz MBO: GA 990 FXA-UD5 HDD: Hitachi 1tb (za početak dovoljno, posle kupiš SSD ako hoćeš) VGA: AMD Radeon Asus 7870 DC2 2GB Kućište npr. Raidmax super blade black ili slično od jeftinijih modela Napajanje: Chieftec GPS 600-A8 Optika: Dvd Asus ili slično
Ovo izađe oko 80 i nešto hiljada u Emmi-ju, i ja bih ovako nešto sklopio za sebe kada bi bio na tvom mestu.
@Ivan 1989: Acayo je mislio na slabu grafičku...Bolje je u startu da uzme što bolju ploču, procesor i grafičku.
http://tiny.cc/msvoj Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - 6 GB DDR3 - Hitachi 500GB+750GB - GRAFIČKA CRKLA-TRENUTNO TRAŽIM DRUGU :) - LC6650GP3 V2.3 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LED - G
Znas kako, Samo da ti kazem to sto posle oces da overklokujes mozes, ali da ti kazem da sada kada uzimas komp moras da se odlucis zasta ce ti sluziti jer druge su komponente i skuplje ako oces da overklokujes ... Samo vodeni hladnjak za overklok i ploca kostaju blizu 40000 dinara...
Evo ja cu se sada usresrediti da ti napravim ponudu za konfiguraciju koja je gejmerska sa AMD-om jer igrice najvise traze dobru graficku karticu ram memoriju i malo jace procesore... Ja i ortak smo probali i uspeli da igramo BF 3 na ploci koja je imala Intel dual core na 3.0 Ghz i sa nekom boljom grafickom koju je kupio imao je integrisanu :) i sve je radilo ali ne na max zbog procesora i rama (procesor koji sam naveo i ram koji je 2x2 na 1333Mhz)...
1. AMD FX 8150 16.890
2. Maticna : Matična ploča MB AM3+ 970 Asus M5A97 EVO R2.0, PCIe/DDR3/SATA3/GLAN/RAID/7.1/USB3 7.570
Ivan - U pravu si, cd rom mi ne treba, ima burazer eksterni. Sto se tice hdd-a, planiram ssd za sistem i igre i neki 500gb za storage, vise mi ne treba. Sad jedino koji ssd i kolikog kapaciteta, 128gb? Veci su preskupi, a da li je ovaj dovoljan? Takodje imajte u vidu da mi je na prvom mestu ssd a hdd za storage cu dokupiti kasnije. Bolje da dam novac za neku drugu komponentu a ovo cu kasnije.
Zero - Rekao sam da mi overklok nije prioritet, vise volim da mi sistem radi lepo, tiho i sve kako treba.
`Nemam u planu overclok, bar ne u pocetku jel, mozda za koju godinu ako mi tada bude nesto znacio ili bih jednostavno kupio novi, bolji cpu`
Zbog ove recenice ukapirao sam da oces da overklokujes posle...
`Imam u planu da kupim komp iskljucivo za gaming i naravno normalan rad na njemu.`
Ako oces komp za gejming onda treba da ti je na prvom mestu graficka kartica...
Ja sam hteo da ti ponudim konfiguraciju koja ce ti najbolje sluziti u igricama..
`Takodje imajte u vidu da mi je na prvom mestu ssd a hdd za storage cu dokupiti kasnije. Bolje da dam novac za neku drugu komponentu a ovo cu kasnije.`
Ja da sam na tvom mestu gledao bi da se izborim da mi na prvom mestu bude graficka kartica jer komp ,kao sto si rekao ce ti sluzi za igrice :) ,jer da se nelazemo za rad obican mozes da uzmemes neki kopmp od 25.000 dinara i da bude super...
SSD bi gledao da kupim kasnije, da sam na tvom mestu. Imam i ja SSD od 250 GB i super je ,ali on samo sluzi mi za sistem i nista vise,mozes na njemu instalirati par igrica i nesmes ga opteretiti vise od 80 do 85 % ,tako da uzimaj od 500 GB i posle uzmi SSD
`Zero - Rekao sam da mi overklok nije prioritet, vise volim da mi sistem radi lepo, tiho i sve kako treba.`
Ok , sto se tice komponenta radice ti sve super i kako treba to ti je sigurno... Ali sto se tice da ti radi tiho tu je malo lutrija jer moras imati sto vise ventila da ti to dobro hladi pa sta ti zapadne,naravno imas ti posle da kupis ventile koji su tihi a rade dobro svoji posao ...
Nisam mislio da me pogresno shvatis, samo sam izneo neka misljenja, da bi na taj nacin pomogao prilikom predloga i u nadi da ce mi neko reci da li je to ispravno ili ne.
Znam da je graficka prioritet sto se tice gaming konfiguracije.
Pa ssd bi mi samo i sluzio za sistem, igre i programe. Ako je bolje da uzmem prvo hdd od 500gb pa onda ssd ok, uradicu tako.
Overklok povlaci sa samim sobom dosta toga, treba ti bolje hladjenje, bolja maticna, prevetrenost, a to znaci vise novca. Onda cu eto ici na varijantu ne overklok, i kada dodje vreme, tj. cpu mi postane slab, kupim lepo nov i cao zdravo. Bolje je onda tako.
To sve je 79.166 din. HDD, dodatne ventilatore i hladnjak za procesor možeš uzeti naknadno. Mislim da je ovo što sam predložio dobra osnova za nešto što će se koristiti na duže staze.
Ja ti mogu samo dati savet sta da gledaš i u kom prvacu da ideš. Ako se uopšte ne razumeš najbolja opcija ti je neka gotova konfiguracija a to je rcimo ona što ti dao tortojed. Ako sklapaš sam gledaš po ceni za svaku komponentu pa odluciš šta ceš a kad sastaviš možeš da nama to predociš pa da ti kažemo ako si nešto zeznnuo ili predvideo. Procesor Za 11000 imaš samo jednu valjanu opciju a to je fx 6300 Za vece novce onda neki intel i5
Hard disk Ideš na neki ssd definitivno a sve jedno koji uzmeš plus neki obican hard disk isto sve jedno koji.
Napajanje i kuciste Ne moraš ovde da daješ nki veliki novac.Napajanje nema potrebe za više od 5000 a kucište vec po ukusu.
Memorija Sve jedno koja.
Maticna. Sve jedno koja al gledaš da je najnoviji cipset (recimo za amd ideš na neku 970 a ne na neku 760 recimo koja isto podržava taj procesor a za intel je dovoljna b75 ploca ne treba ti ništa skuplje i gledaš da ima sata 3 i ata 3 standard)cisto da imaš novije a na gotovim konfiguracijama obicno stavljaju najjeftinije ploce a nema ni potrebe za skuplje.
I na kraj GRAFICKA. Slažem se da bi jedna 7950 ili gtx 660 ti (obrati pažnju na ovo ti) bile najbolje rešenje ali šta dobijaš za 10 000 dinara vise nego za neku gtx 660 obicnu.Dobiješ 15 procenata bolje performanse što je apsolutno neisplativo.Tako da ti je moja opcija gtx 660 i netrebati ti ništa više.
Sve ovo možeš da uzmeš za 60 000 dinara.Obrati pažnju na dužinu garancije za svaku komponentu.Imaš u nekim prodavnicama mogucnost kupovine gotove konfiguracije gde za celu dobijaš garanciju od 5 godina što je najbolje rešenje.
Malo sam proveo vreme ovde na forumu gledajuci slicne teme i ne bih da trazim djavola ali uglavnom teze prepucavanja Intel vs Amd i vise je ljudi na strani Intela kao i Nvidie. Iskreno imao sam i jedno i drugo i bili su ok, a sada nzm za sta da se opredelim, sta je bolje i kvalitetnije uzeti. Amd je znatno jeftiniji u to nema sumnje ali da li je to prednost u odnosu na kvalitet Intela koji je po recima drugih neosporiv?
Simon - U fazi sam gledanja i trazenja po netu kako sklopljenih konfiguracija iscela tako i iz pojedinacnih delova tj. da je sklapam sam.
Vidi, zadnje dve konfe su mi bile intel 1. intel q9550 + asus p5q-e 2. intel 2500k + asus p67 evo trenutno je celeron.... Komp koristim za film/net/muziku/igre sve umereno nista profi....ali volim igrice .) u grafiku nikad nisam ulagao preterano od prve konfe je gtx 260/ a sad gtx 460...
Sad sam resio da uzmem amd konfu a kasnije da pazarim jacu graficku kartu , mislim da necu pogresiti...
:: Malo sam proveo vreme ovde na forumu gledajuci slicne teme i ne bih da trazim djavola ali uglavnom teze prepucavanja Intel vs Amd i vise je ljudi na strani Intela kao i Nvidie. Iskreno imao sam i jedno i drugo i bili su ok, a sada nzm za sta da se opredelim, sta je bolje i kvalitetnije uzeti :: Amd je znatno jeftiniji u to nema sumnje ali da li je to prednost u odnosu na kvalitet Intela koji je po recima drugih neosporiv :: :: Simon - U fazi sam gledanja i trazenja po netu kako sklopljenih konfiguracija iscela tako i iz pojedinacnih delova tj. da je sklapam sam. :: ::
Razmisljao sam i o novom haskiju... Cekao sam testove i zaista razocaran sam... Imao sam nameru pazariti intel , mislim da nije pametno sunuti lovu u haswell-a...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.