Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Konfiguracije
Sta je dovoljno za virtuelizaciju?
STRANA 1 OD 1
leonard0 Sta je dovoljno za virtuelizaciju? 27.05.2013. 18:23 T53213

status: user
broj poruka: 182
Pozdrav

Zelim da sastavim novu konfiguraciju za sebe i imam dilemu oko komponenata. Nije mi previse hitno. Konfiguracija se ne bi menjala bar tri god. Prvo sam krenuo od proc, pa onda na ostale komponente.
Moje potrebe su najvise tri VM odjednom i malo igranja sa nekim mreznim simulatorom (GNS3 npr). To sve ne mora istovremeno. Poslednja potreba na listi su neke sportske simulacije (F1, Dirt, PES, NBA2kX,...) + CS:GO.

Razmisljao sam o A105800K APU proc (pretpostavljam da ce i Richland biti slican, mozda malo bolji, tj veci klok samo). On ima dva modula (kao cetiri jezgra).
Sa druge strane sam gledao neki i3 koji je slicno 2C/4T. Na stock vrednostima i3 je daleko hladniji, ali ima i losiju int graficku koja ne znam da li je dovoljna za ove igre (ali to mi bas i nije prioritet).

Ako nijedan od ova dva nije dovoljan, onda bih razmisljao izmedju FX6300 (morao bih i discr. gpu) i nekog i5 (mozda 4xxx). Cena je svakako mnogo veca za i5, a ne bih da dam previse novca, ako mi ne treba tako jak proc.

Sto se tice APU varijante, znam da znaci ako je ram sa sto vecom freq, ali za intel i FX modele ne znam da li znaci preko 1600MHz?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed A sta bi, konkretno, vrtele te tri virtualne masine? 27.05.2013. 19:49 #494711

broj poruka: 10997
No, u svakom slucaju, virtualizacija je uvek bila bolje odradjivana sa Intel based konfiguracijama (barem u desktop segmentu).
A ako ces ozbiljno da se igras, imajuci u vidu 3 godine ``life time-a`` te konfe, mozes odmah da zaboravis sve APU i sva Intel integrated resenja - osrednja karta (po osrednjoj ceni) odradice to na PRAVI nacin... Razmisljaj pazljivo i o RAM-u - trebace ti ga poprilicno...

imarkovic Re: Sta je dovoljno za virtuelizaciju? 27.05.2013. 19:55 #494713

broj poruka: 18996
kada su potrebe virtualizacije u pitanju, tu je intel mnogo bolji, nemoj da razmatras AMD, mislim zavrsice i on posao, ali.. ipak virtuelizacija bolje radi kod intela. Drugo, ne moras uzimati neki mocan cpu, jer tu je bitna memorija, tj. sto vise memorije, to bolje, pozeljno je 8GB, to ce biti sasvim dovoljno za te 3 masine, sta god radio na njima, svakoj ces moci da dodelis max. 2GB memorije. i3 bih ja uzeo, sasvim je i vise nego dovoljan za ove simulacije.

:: Pozdra
::
:: Zelim da sastavim novu konfiguraciju za sebe i imam dilemu oko komponenata. Nije mi previse hitno. Konfiguracija se ne bi menjala bar tri god. Prvo sam krenuo od proc, pa onda na ostale komponente
:: Moje potrebe su najvise tri VM odjednom i malo igranja sa nekim mreznim simulatorom (GNS3 npr). To sve ne mora istovremeno. Poslednja potreba na listi su neke sportske simulacije (F1, Dirt, PES, NBA2kX,...) + CS:GO
:: Razmisljao sam o A105800K APU proc (pretpostavljam da ce i Richland biti slican, mozda malo bolji, tj veci klok samo). On ima dva modula (kao cetiri jezgra)
:: Sa druge strane sam gledao neki i3 koji je slicno 2C/4T. Na stock vrednostima i3 je daleko hladniji, ali ima i losiju int graficku koja ne znam da li je dovoljna za ove igre (ali to mi bas i nije prioritet)
:: Ako nijedan od ova dva nije dovoljan, onda bih razmisljao izmedju FX6300 (morao bih i discr. gpu) i nekog i5 (mozda 4xxx). Cena je svakako mnogo veca za i5, a ne bih da dam previse novca, ako mi ne treba tako jak proc.
:: Sto se tice APU varijante, znam da znaci ako je ram sa sto vecom freq, ali za intel i FX modele ne znam da li znaci preko 1600MHz?
mighty Re 27.05.2013. 20:29 #494715

broj poruka: 1670
Zavisi šta planiraš da virtualizuješ, koji hipervizor i sl. ali jedna stvar je konstantna - treba ti RAM.

Ako planiraš da da sve 3 VM budu u isto vreme aktivne, 8GB će ti biti minimum. Zavisno od OS-ova na VM možda i više. Takođe u performansama dosta pomaže ako imaš više hard diskova, pa VM rasporediš po istim. Gledaj da VM koja bude imala najintenzivniji rad sa diskom ne bude na disku na kome je host OS.

Intel ima bolje rešenu virtuelizaciju, makar je takvo moje iskustvo. Sama snaga procesora tu nije toliko presudna - na te tri VM ćeš verovatno ti biti jedini korisnik, pa nećeš baš moći previše da opteretiš iste, da bi CPU igrao neku preveliku ulogu.

leonard0 VM 27.05.2013. 21:35 #494720

Planirao sam da imam istovremeno tri klijentska sistema na VMware, npr. fbsd, deb i jedan win.
Oni bi bili povremeno umrezeni, a koristio bih i za testiranje client/server aplikacija.
Za ram sam mislio bar 8GB. I to ako bude ploca sa samo dva slota, onda u komadu 8GB, a posle dokupiti. Da li igra ulogu frekfencija, kad vec nije APU?

@tortojed: video sam nesto kod novih AMD da ima `VT / Virtualization technology`, pa sam pomislio da FX 6300 koji kosta tako kao i3, mozda ima prednost zbog vise jezgara. Nisam znao da je intel toliko superioriniji na tom polju. i5 mi je nekako skup malo. Inace ja za sada imam skoro 40000 budzet i planiram jos da skupim ako treba, ali prvo da vidimo koliko bi sve izaslo, a da budem potpuno miran. Sto se tice graficke, sta spada u osrednju kartu?

@mighty: Jeste, bio bi samo jedan korisnik na svakom i nisu neke preterane operacije. Normalno koriscenje sistema. Ali ovaj mrezni simulator GNS bas trosi CPU kod slozenijih simulacija.

Hvala na ovako brzim odgovorima.
tortojed Osrednja karta=GTX650. Ujedno ces imati rasterecenje CPU-a... 27.05.2013. 21:49 #494723

broj poruka: 10997
(nece direktno ``brinuti`` o grafici , manje ce se grejati ako ``odjavis`` internu graf.)...

mighty re 27.05.2013. 21:50 #494724

Intel ima VT-x, a AMD ima AMD-V tehnologije za ubrzavanje kod virtuelizacije.

Intel ima prednost da ima veći IPC po jezgru, bolji memorijski kontroler, niže latencije, bolje rešen TLB, bolji SATA kontroler što sve može da donese bolje performanse u virtuelizaciji.

AMD donosi više fizičkih jezgara za manje para, ako mislim da kod virtuelizacije nećeš imati toliko opterećenje procesora, a da će gornje stavke dovesti do boljih performansi.

Nažalost i3 ti ne nudi dobar odnos cena/perfornse. U odnosu na i5 ili FX6300 je jednostavno preskup.

Takođe, za virtuelizaciju mi se ne sviđa baš ideja APU-a, GPU deo ti ne donosi nikakve napredne performanse što se tiče virtuelizacije, a CPU deo se gura sa GPU-om za memoriski bandwidth, a kod virtuelizacije su ti performanse memoriskog kontrolera dosta bitne - imaš gomilu OS-ova koji se svi guraju za pristup memoriji, samo ti fali još i GPU da se tu meša :)

leonard0 proc 27.05.2013. 22:26 #494731

@mighty: i meni je malo nerealna cena tog i3. pa sta onda predlazes, FX6300 ili i5? :)
pogledao sam neki Ivy i5-3350P. Radi na 3,1GHz i nema graficki deo (sto bi se uklopilo i u tortojed-ovu pricu). cena 15500din. Koliko je to losije od 3570 (3,4GHz)?

@luja88. Nisam stigao do kraja da procitam i vidim konfig. Napisi opet :)
Za sta koristis tih 6 sistema?
luja-88 Re: 27.05.2013. 22:45 #494733

broj poruka: 1636
Za bilo kakvu virtuelizaciju na duze staze, samo Intel sa VT-x i VT-d i min. 16GB RAM-a. Ako uzmes bilo sta manje od toga, sigurna je samo jedna stvar, a to je da neces biti miran 3 god. (ae, RAM se lako doda pa moze i 8GB za pocetak).
Ta tri sistema koja si planirao, lako ce se pretvoriti se u 5-6... I ja sam mislio kao ti pa sad koristim 6 (ukljucujuci neku ubogu verziju Mac OS X 10.8 posto sam jos uvek na Phenom-u II - pola programa ne moze da se pokrene zato sto zahtevaju Intel CPU).
Ne pokusavam da te obeshrabrim vec samo govorim kako to u praksi funkcionise da ti kasnije ne bude zao sto nisi dodao `samo` par hiljada vise... i5 jeste skuplji, ali zato vredi svaku ulozenu paru.
Po meni je najpametnije da za pocetak zrtvujes grafiku i kupis adekvatan Intel procesor, kvalitetnu Gigabyte/Asus plocicu, 8-16GB memorije i brz disk.

edit:
Namerno sam obrisao posto sam prevideo da onaj i5 nema GPU... Zbog toga bi krajnja cena mog predloga na kraju bila 100€ preko tvog budzeta, a ne 50-ak, kako sam prvobitno zamislio.
Sad sam malo zauzet pa cu gledati da posle dam neki predlog...
leonard0 @luja 27.05.2013. 22:58 #494735

vazi.
To je verovatno bio onda ovaj 3350P sto sam pitao za razliku izmedju njega i 3570.
A zanima me i predlog ploce i rama i napajanja. Kuciste bih stavio i neko TT, mozda Versa II ili v4, ako je to dosta prostrano. A ako nije, onda neko malo skuplje (ne previse).

Daum ... 27.05.2013. 23:23 #494738

broj poruka: 12794
Ne bih na dual core vukao tri mašine od jednom da budem iskren, quad mi je minimum.

Čak i i5 760 bi završavao posao odlično, i jedno 16GB rama kad već nije skup.

mighty Re: @luja 27.05.2013. 23:24 #494739

i5-3350P će ti sasvim fino vršiti posao.

Pošto je procesor zaključan nemaš potrebe da bacaš pare na neku `besnu` ploču. B75 čipset će ti sasvim fino služiti. Moj predlog bi ti bila AsRock B75 Pro3-M. Odlična ploča, vrlo povoljna, savršeno stabilno radi 24x7. Koristim sam je u svom kućnom serveru, sa Celeron G1610 i 32GB RAM pod ESXi-om mi je radilo 8-9 VM bez problema. Inače ima 4 slota, pa nije problem za proširenje memorije posle.

Nažalost, uz neku GFX650 koja je oko 10K sigurno ćeš probiti 40K.

I najveće usporenje će ti donositi to što ćeš imati samo jedan hard disk - kad 4 OS krenu da rovare po istom disku (host OS + 3VM) to zna da bude sporo. Nažalost, za te pare, ne možeš da očekuješ više diskova, u startu ćeš kupiti jedan, kad budeš imao prilike, uzećeš još jedan i 8 GB RAM i videćeš solidno ubrzanje za virtuelizaciju.

:: vazi
:: To je verovatno bio onda ovaj 3350P sto sam pitao za razliku izmedju njega i 3570
:: A zanima me i predlog ploce i rama i napajanja. Kuciste bih stavio i neko TT, mozda Versa II ili v4, ako je to dosta prostrano. A ako nije, onda neko malo skuplje (ne previse)
mighty Re: @daum 27.05.2013. 23:31 #494740

za kućni lab sa par korisnika max CPU teško da je ograničenje. Meni je prilično nikakav Celeron G1610 na pomenutoj B75 Pro3-M i 32GB RAM bez problema gurao ESXi 5.1 kao hipervizor sa sledećim VM:

vSphere appliance
Open Media Vault
Win Server 2008 R2 kao domen kontroler
Win Server 2012
Win 7 Pro 64bit
Win 7 Pro 32bit
Ubuntu 12.04

Znalo je ponekad da bude sporije, ali je uglavnom odziv uvek bio više nego OK. Mašine su bile raspoređene na 3x SATA 7200rpm diska i sve vreme bile sve uključene. Zauzeće memorije je stalno bilo preko 20GB.
Prilično impresivno za procesor koji košta manje od 4K.
Naravno u pitanju je dedicirana mašina za virtuelizacija, ESXi kao hipervizor ima mnogo manji overhead i bolje performanse nego Windows host sa VMWare Workstation ili Virtualbox-om.
3350P bi tu bio daleko bolji izbor, al baš me briga i ovo mi završavalo posao.

:: Ne bih na dual core vukao tri mašine od jednom da budem iskren, quad mi je minimum.
:: Čak i i5 760 bi završavao posao odlično, i jedno 16GB rama kad već nije skup
:: __________________
:: Scourge of PCBerza
Dexter013 @leonard0 28.05.2013. 09:27 #494768

broj poruka: 17093
uzmi najjeftiniji i5 http://goo.gl/GBr2i
sa nekom, ne tako skupom plocom, ne treba ti.
ili
uzmi fx 6300 http://goo.gl/4jxlL
sa takodje osrednjom plocom

Ram MINIMUM 8 gb, a realno uzmi bar 12gb, x3 ili x2 http://goo.gl/BZQyQ
jer ces imati 3 masine + tvoja, za te stvari rama nikad dosta.

hdd uzmi onoliki koliki znas i sam da ce ti biti dosta za skladistenje podataka

Nemoj krsh kineza od kucista, barem nesto tipa http://goo.gl/pE3d0 - http://goo.gl/8gXJt

i nemoj krsh napajanje, barem http://goo.gl/YtsO2

ubaci 2-3 ventilatora u to kuciste

graficku uzmi nesto solidno ali opet ne najgori krsh sa ddr3 ramom
recimo http://goo.gl/9KFVQ

Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz
Cooler:TitanVanesa-S
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:Asus M5A97
Case:CM Storm Enforcer
PSU:Chieftec 650w a85
Mouse:Mx 518
Screen: Dell

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
leonard0 Ploca 28.05.2013. 18:56 #494865

Hvala svima na pomoci i Dexteru na konkretnim predlozima.
Za napajanje sam razmisljao i o chieftecu http://goo.gl/eHXBb.
Sta mislis da je bolje od ta dva? Da li vredi 1000 din vise Chief.

Jel mozes jos samo plocu da mi predlozis za ovaj i5. :)
Ne mogu da nadjem pro3-M.

hdd 1tb je dosta. wd blue verovatno.
Dexter013 @leonard0 29.05.2013. 10:28 #494989

Doplati 1000 din za tog chifteka ako imas, slobodno.
hdd nemoj blue da uzimas, idi na neki od ova dva:

http://goo.gl/OV9s5
http://goo.gl/XbxFb

Ako vec ides na i5 a ne na fx 6300
plocu uzmi realno bilo koju od oko 80 do max 100e
recimo http://goo.gl/wQMdN

leonard0 Vazi 29.05.2013. 19:24 #495120

Trebace mi jos malo da skupim jos i onda cu imati za sve.
Doplaticu za Chieftec i hdd segate (kad je vec preporuka, mislio sam da je wd garancija 3god, ali izgleda da je smiva samo one minimalne dve sad).

Hvala svima jos jednom na pomoci.

leonard0 6300 03.06.2013. 15:15 #495918

Dexter, dobar drugar zeli da zameni svoju konfiguraciju u kojoj ima FX6300 za neki novi intel procesor. Prodao je plocu, ostao mu je procesor. Prodao bi mi za nekih 5000 din. Kupio je u decembru novu konfiguraciju. Mislim da bi mi po toj ceni dosta znacilo za moje potrebe. Iako je i5 bolji, morao bih da dam jos 10000 bar za njega.

Da li mislis da je ok da kupim taj procesor i koja bi ploca bila najbolji izbor?

Dexter013 @leonard0 03.06.2013. 15:19 #495922

5 000 din za fx 6300 u garanciji?!?!
To je sine dzaba, kupuj to odmah, to ti izgleda bas dobar drugar?

Cpu + ploca ce da te izadje jeftinije i to par hiljada neko samo da uzmes intel i5 cpu,
a gde je ploca od bar 10 000 din za tog intela.

A sto se tice ploce za fx 6300
ne treba ti nista skuplje ili bolje od ove : http://goo.gl/d2gza

leonard0 ... 03.06.2013. 15:29 #495926

Hvala ti za plocu.
Jeste dobar drugar :) Mogao je skuplje da proda, ali zna da ja trazim sad da kupim, pa je sam i rekao tu cenu.
Tacno, izlazi komplet jeftinije od i5. A i mislim da ipak nece biti mnogo slabij i da ce biti dovoljno za ovo moje.

Dexter013 @leonard0 03.06.2013. 15:35 #495929

Pa pazi, nije preterano mnogo i5 jaci od fx 6300,
jezgro vs jezgro intel je majka i zakon,
tu nema rasprave.

Ali ako aplikacija moze da iskoristi svih 6 jezgara onda je ta razlika jako mala
i ide u korist intela i5 ali je mala, ali razlika u ceni nije tako proporcionalno mala.

Taj cpu ima turbo sa 3.5 na 4.1 ghz,
ugasi mu turbo u biosu i podesi ga da ti 24/7 radi na 4.0 ghz,
neces imati niti vece grejanje niti vecu potrosnju, ostavi cool and quiet,
tako kod mene cpu radi od kad je kupljen,
nikad plavi ekran nikad divljanje temperature ili bilo kakav problem.

A cisto posto te bas usralo sve, uzmi mu neki kuler od bar 20e,
a ako ti to mnogo kesha
zameni mu bar stok sa ovim keplerom: http://goo.gl/5lxAQ

leonard0 Mogao bi i za 20e neki, ne bi bio probl. 03.06.2013. 15:44 #495931

Ovako nesto http://goo.gl/lE77y Pretpostavljam da ce on da nalegne koliko treba na proc automatski ovim zabicama, a sa druge strane ploce ima neki nosac...
Jeste mi se podesilo sve :)

To do 4GHz, samo kad iskljucim Turbo, podignem mnozilac? Osnovna freq ostaje ista?
Nisam nikad to radio, pa pitam. I to je sve sto treba podesiti?
Dexter013 @leonard0 03.06.2013. 16:03 #495937

Mozes taj kuler slobodno, ima kacenje za am3/am3+ ploce.

A kad radis oc, ugasis turbo i samo nasviras CPU sa 3.5 na 4.0
(sve ti pokazuje odmah na oci) samo cpu nasviras jer je otkljucan,
ne moras da stelujes ram + cpu kao kod procesora koji su zakljucani.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs