Toliko jasno da jasnije biti ne moze (poseti i ``benchmark`` sekciju ovga testa)... A tek kada imamo u vidu minimalnu verovatnocu da je neko sa Berze detaljno ispitao rad ovih procesora (oba ih posedovao tokom duzeg perioda i strpljivo se bavio njihovim uporedjivanjem)...
Pa ako se podrazumeva za šta ce da se koristi kompjuter tj. za igre onda ta dva jezgra osim u krizi 3 http://is.gd/a0YLKx ne znace ništa vec samo klok.Taj procesor sa cenom od 18000 gubi smisao pored intelovih procesora.E sad dali ce sve igre u buducnosti biti kao kriza. Možda i vredi al za sad ne. Al sam ga reko :)
Posluzice ti dobro i jedan i drugi s tim sto ti za 8350 treba solidna ploca (skuplja, sa vise faza za cpu). Zaboravi kombinaciju octa core sa ubogom plocom. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
Ako pare nisu problem, to je opcija `da se nađe zlu ne trebalo`. To se uzima sa računicom, da će se novi naslovi igara koji se razvijaju sa novim `It`s meant to be played with AMD` kursom (lik iz nvidije odgovoran za `prilagođavanje` igara nvidiji je sad prešao u AMD-ATI i navodno radi isto) to moći da iskoriste, a potajno i zlobno, vlasnici takvih procesora se nadaju da niko drugi i neće moći dostojno da ih igra jer će, daj bože da komši nešto crkne, minimum biti baš 8 amdeovoih jezgara. U video enkodingu i nekom mulititaskingu, nešto ćeš videti i bez ove moje zloguke ideje, plus, nešto što poštujem: kada nešto zajebava, računar, OS, programi, net, bilo šta, onda čovek pojede sam sebi jja što nešto jače nije kupio, a mogao je. Uglavnom: ako ne kupiš, uvek ćeš misliti da si nešto zakinut i šta li je to još žešće moglo da se potera, a ako kupiš, mogao bi da ćutiš razočaran i posramljen. Tako npr. funkcionišu skoro svi preparati za mršavljenje.
Za neke ozbiljnije aplikacije 2 jezgra dosta znace jer ce biti 100% upotrebljena, za obican standardni rad apsolutno je nebitno x4 ili x6 ili x8.
Za igre x4 ce polako biti minimum x6 optimum a za ultra giga mega detalje i filtere ce biti x8 ili intelov jaci i5 ili slabiji i7.
Nove konzole novi standardi jako slicna pc arhitektura, a kao sto znamo to je sledece godine ili pred kraj ove a one ce sve imati x8 jezgara, tako da ne vidim razliku zasto sad pc nece da krlja vise od x4 jezgra.
Poenta je, ako ti nije frka za kintu i ako umes da uregnes x8 cpuuzmi x8 i neces pogresiti, Ako je za igre i ne toliko zahtevan standardni rad na kompu uzmi opusteno x6.
Mada ako ides na x8 i besnu plocu koja treba za njega ja bih ipak razmislio o intelu i5 i srednje dobroj ploci za skoro isti novac.
E hvala ljudi pogotovu tebi Dex. Meni bi striktno sluzio za igre,filmove,muziku,net.Gledam da napravim sebi 3 opcije.Dve sa sadasnjom platformom AMD (8350FX i Asus Sabertooth R 2.0) .(I5 3570K M3 power Msi) i nesto novije ako izadje od hasvela ali da zavisi od cene :) Znaci igre traze x4 a pozeljno preko ... lepo je to znati. E sad interesuje me Dex zasto I5 recimo u odnosu na 8350 ? Koliko vidim I5 ima samo 4 jezgra dok ovaj ga sije duplo? Znam da neke igre vole vise intel neke amd ali recimo kad bi se konacno odlucio jel bi bio pun pogdak recimo 8350 u odnosu na I5 3570K ? ili ne bas ?
AMD 965 X4 3.8 Ghz , Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-890GPA-UD3H, 2 x 2 GB DDR3 1800Mhz Silicon X Power, HD 6870 Sapphire, LC Power Arkangel 850 W ,Cooler Master HAF 912+, Samsung SyncMaster P2470, Altec Lansing VS3151R, LOGITECH G400,
:: Za neke ozbiljnije aplikacije 2 jezgra dosta znace jer ce biti 100% upotrebljena :: za obican standardni rad apsolutno je nebitno x4 ili x6 ili x8 :: :: Za igre x4 ce polako biti minimum x6 optimum a za ultra giga mega detalje i filter :: ce biti x8 ili intelov jaci i5 ili slabiji i7. :: :: Nove konzole novi standardi jako slicna pc arhitektura :: a kao sto znamo to je sledece godine ili pred kraj ove :: a one ce sve imati x8 jezgara, tako da ne vidim razliku zasto sad pc nece da krlja vise od x4 jezgra :: :: Poenta je, :: ako ti nije frka za kintu i ako umes da uregnes x8 cpuuzmi x8 i neces pogresiti :: Ako je za igre i ne toliko zahtevan standardni rad na kompu uzmi opusteno x6 :: :: Mada ako ides na x8 i besnu plocu koja treba za njega ja bih ipak razmislio o intelu i5 i srednje dobroj ploci za skoro isti novac :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz :: Cooler:TitanVanesa- :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:Asus M5A9 :: Case:CM Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Mouse:Mx 51 :: Screen: Dell :: ::
@Dejzan ako bi da ustedish koju kintu uzmi fx8320, jer FX8350 vs FX8320 razlikuje se bazni klok 4gz vs 3.5ghz, turbo mod FX8350 je brzi za 200mhz( 4.2ghz vs 4ghz). Razliku para ulozi u graficku.
Bas tako, nema potrebe uzimati npr. 8350 ispred 8320, jer samo ugasis turbo i podesis cpu na frekFerereNciju od onog sa visom i to bez dizanja napona i povecanja temperatura, a ostatak para pametno ulozis u jacu graficku.
Dex je u pravu sto se konzola i jezgara tice, ali... jeste li videli sta je intel uradio sa sledecom generacijom Core i procesora? Dodao samo par % perfornasi sto znaci da ce intel core i 5/7 procesori pocev od Sandy Bridge-a pa na dalje biti sasvim dovoljni za bilo kakav Gaming a bogami i ozbiljniji rad.
Oko overkloka intela sa K oznakom da ne pricamo. i5 3570K za kulerom od 30E mozes opusteno na 4.4~4.5GHz i da pevas. dok za taj klok za FX 8350 ili 8320 ti treba dosta ozbiljniji kuler i ploca i napajanje.
Imam AMD, nisam protiv AMD-a, nisam ni za Inte ali kad sve +, -, *, / i na kraju podvuces crtu...
p.s MSI MPower je babaroga proca za te pare
ASUS M5A78L AMD FX 6300 @ 4GHz + CM HYPER 212 EVO 2X2GB HYPER X BLU @1600 MSI 6850 CYCLONE PE OC 940/1150 WB BLUE 500 LC POWER 550W THERMALTAKE V3 BLACK + 5X 120mm FANS
Poenta je da ce konzole kao i igre za njih a logicno i za pc, biti pravljene za amd arhitekturu. Da ostaje ovo trenutno stanje definitivno intel, posto se menja stvar na poziciji konzola a takodje i igara realno, x8 ili besni i5 bice sasvim dovoljno u svakom slucaju.
A ako sad uzimas sto ne bi malo sacekao i uzeo haswella
21.05.2013. 10:54
status: user broj poruka: 6875
Ili sad uzmes i5 3570k i solidnu plocicu i recimo cooler master 612S(npr.) nasviras kao sto rekoshe kolege na preko 4ghz i vozi.
Ili,ako neces da klokujes,i5 3470 i plocu koja podrzava turbo boost,ima solidnih i za 8k dinara i vozi.
Za gaming intel bez razmisljanja.
Ako nemas toliko novca fx 6350 je odlicno resenje. Ne vidim razlog kupovine fx octa core modela kad je i5 3470 cak malo i jeftiniji,sad je oko 17k,za plocu ces puci slicno.Naravno ako je gaming u pitanju. Njegov naslednik ce biti i5 4570 i ne bi trebao da bude skuplje od 20k,koliko je sad i5 3570k.
Sto se tice tih famoznih konzola sa octa core procesorima od amd-a itd...Ako mene pitate to je cisto proseravanje.
Nova generacija konzola ce biti najslicnija pc-u do sada to je jasno,ali to i dalje nije pc,uticaja ce definitivno biti,ali :
1)Vi stvarno mislite da ce konzole imati neki uticaj na razvoj MMORPG i RTS igara(npr.) i nekih free to play igara(kojih je sve vise)i koje su rezervisane samo za pc,one nezahtevne i za tablete.One najbolje igre za konzole ce kao i do sada biti ekskluzive za njih. 2)Neko ladno moze da pomisli da su ovi iz Intela(kao glavni igraci na trzistu)da su toliko mutavi pa da naprave nesto sto ce biti fail? Iskustva iz prethodnih godina/generacija cpu-a govore apsolutno suprotno.
Amd-u svaka cast,uvek naprave odlican izbor cpua za 100-150e,sad tu pre svega msm na ove fx six core modele,ali za nesto jace/ozbiljnije nisu u poziciji da budu konkurentni i to je FACT.
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
... valja se vratiti na pojam `core`.. ovi novi AMD procesori nisu punokrvni 8x, nešto im, kanda, fali, zar ne? Arhitektura je drugačija nego kod Phenom-a i Thubana, koji imaju `prave` jezgre. ALi, opet, ako se softver (igre) prilagode baš tome, eto prednosti.
Gaming je nesto hardverski VEOMA zahtevno, i to na svim nivoima sistema:
21.05.2013. 12:28
status: user broj poruka: 10997
-``jak`` (multicore, visokofrekventan, temperaturno stabilan) CPU -RAM - the sky is the lilmit, kako u pogledu frekvencije/latencija tako i kolicine -graficka, naravno
Razume se da na umu imam najzahtevnije igre (a sve su zahtevnije i zahtevnije, kako vreme odmice). Koliko je vazna efikasnost CPU-a za igranje, pokazuju testovi CPU-a (uporedni testovi sistema kod kojih je menjan samo CPU) u igrama koje su se pojavile tokom poslednjih dveju godina.
Doba kada se niko nije ni pitao koji CPU ima u svom kompu a svako je napamet znao oznaku graf. karte, davna je proslost, dragi moji i drage moje (crvenkapice)...
A sta se desava kada ove vrednosti podelimo sa 2 odnosno 4?
21.05.2013. 13:40
status: user broj poruka: 10997
Evo sta: dobijamo razliku izmedju POVREMENO neigrivog i POTPUNO igrivog. 30 fps (prosek) je ``zalazenje`` u oblast 20-25fps, gde nas ``lik`` tetura i stuca kao pijanac, u situaciji u kojoj od njega ocekujemo potpunu trezvenost. Deset fps (30+10) ce tu upravo razliku koja znaci...sve - sa stitom ili na njemu... Sta mislis, zasto na tom`s benchu, guru3d itd. u test masine stavljaju core i7 (vec godinu dana iskljucivo LGA2011)? Nadmenost? Oholost (ima se, moze se)? Nece biti... Ljudi hoce da, bar kada se radi o zadacima za koje je zaduzen CPU, znaju da nista nisu ostavili gospodinu slucaju (``neki ce si izginu a neki cemo da prezivimo``, stono rece Ciga za vreme bombardovanja 1999.)...
Sve je to lepo, samo nece guru3d i tom da dejanu kupuju cpu od 200 ili 300e...
Intel je trenutno bolji, da , slazem se. Takodje ne neproporcionalno skuplji.
Igre danas koriste max 4 jezgra, da istina je, znas i sam,retke su one koje koriste 6 ili 8
Stize nova generacija konzola koja tera x8 cpu, dakle nema nikakve logike da pc portovi ne koriste takodje x6 ili x8.
SLAZEM SE DA CE INTEL SA x4 biti ok kao i amd sa x6 ili x8, poenta je besni i7 je 300e, a x6 adm je 100e, a nazalost nije 3x bolji za igre koliko je skuplji, opet govorim o realnom igranju na 60 fps-a ne o benchmarcima i testovima 140 ili 190 fps-a...
Taj stav drzim i za to imam dokaze,svako moze da proba nekoliko igara koje sam navodio pa cemo da vidimo kako i sta radi. A taj % jeste mali to se slazem.
I za 60 frejmova na na visokim detaljima,itekako treba i5,rekao milion puta,svako ko igra npr. GW2 i World vs World ili malo veci pvp zna o cemu pricam.
Ljubitelji rts zanra takodje,u sc 2(koja cak ni ne spada u zahtevnije rts igre)fx modeli su blago receno smesni,i3 ih ostavlja u prasini. Tako je sada tako ce i biti,bez obzira sta konzole uradile,jer na pomenute zanrove igara to nece imati gotovo nikakav uticaj,jake core per core performanse ce i dalje biti potrebne. Pitanje je samo sta covek igra,jer u igrama koje sam naveo+total war(naravno)razlika izmedju fx i nekog intela(ne besnog od 300e,imas i5 3470 za oko 150e)je da je na fx-u uglavnom igrivo dok ne dodje do krkljanca ili jaceg i veceg pvp-a,a na intelu je to igrivo(ne naravno u 60fps)svugde. I razlika je u tome je da je sve sto je igrivo lepo na fx-u,igrivo je identicno/bolje na intelu,a obrnuto NE definitivno.Takodje prica oko toga da je intel 500 puta skuplji je smesna,opet se nadovezujem na i5 3470. Toliko.... E sad,dejzane,ta ploca,posto znam da ima nekih sa tim cipsetom koje podrzavaju fx modele,jel moze na nju?Ako moze definitivno fx 6350 i stedi pare.
Torto slozi smo se ti i ja u necemu :)
Sad ce da se javi Misko,polako... Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
Ako kupi amd x8 za igre nece pogresiti ako uzme intela i5 takodje nece pogresiti
Nijedno ni drugo nije losa investicija za igre, ali jbg ja pricam da su oba ok, neki da je jedno govno a drugo zlato, sto ipak nije istina, a DejZan nek odluci, dobio je dosta saveta za obe strane.
Ono sto je po meni,totalno glupo je sto mnogi porede fx 8350 vs i5 3570k? I posle pricaju fx jeftiniji a dobro obavlja posao.
Ok,ajmo ovkao i5 3470 vs fx 8350.Za i5 3470 samo da se uzme ploca koja podrzava turbo boost i to je to,posto on ne moze da klokuje.200mhz mu je samo takt ispod i5 3570k.Ista ulaganja kao i za fx 8350.
Dejzane,po meni cekaj haswella,ne zato sto ce doneti sto mnogo,realno,NECE,osim performansi integrisane grafike,a to ti ne treba. Videcemo kako ce ovi nasi lopovi pozicionirati cene,ali ono sto gledam po netu i sto je intel potvrdio da ce haswell i5 modeli biti skuplji od ivy modela koje nasledjuju 5-10%. Sto znaci,po nekoj mojoj logici,da pojeftinjenja ivy modela nece biti(nekog veceg),nego ce u startu ponuditi haswella po normalnijoj ceni.
NZm,neces pogresiti sigurno ni sa jednim,ali OVERALL i5 je za gaming bolji izbor. +Manje trosi i manje se greje,sto nije za zanemariti.
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
Kupis Intela, zajebes se, niko te nece zezati, jer si kupio Intela. Kupis AMD-a, zajebes se, svi ce te zezati, jer nisi kupio Intela. Kako god da okrenes, ako se zajebes, zajebo si se za sve pare.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.