Ovako stvar je jednostavna jedan rodjak otvara igraonu planira 30-35 racunara da kupi i dao mi zadatak da sastavim svu neophodnu opremu za jednog igraca znaci monitor,kuciste,mis,tastatura,podloga ja sam nesto gledao na netu ali slabo nista pametno nsiam smislio pa ako moze mala pomoc.Cena nije problem naravno da je pristojna neka :D
To je trenutno promasena investicija. Bolje mu reci nek ulozi i bilo koji drugi posao nego da pukne 15-20k za 35 kompova. Ja sam drzao igraonicu do pre godinu dana to je vec bilo pri izdisaju a kamoli sad.Jer ako misli da radi tu min mora da ide fx6300 grafike neke min 7850 ili 650ti boost, 1tb hdd stim sto bi ja uzeo i 60gb ssd, npajanje moras neko kvalitetno LC 600 wati min kosta 50e. Kuciste moras isto dobro zbog provetravanja svega toga nemozes svako. Sad rama ja mislim 8gb bi bilo dosta. Sve zavisi sta ce se igra u igraonici. Ako ce samo CS, Dota 2 tu mozes i neke polovne racunare. Mada gledaj na sve to racunaj i windowse ogirnal 150e po kompu program za igroanicu za tu kolicinu 500e. I par igrica koje moras da kupis da bi mogao legalno da radis. Moj savet bolje da ne pocinjes a ako hoces vec da ulazis u taj biznis odna ga planira na duze staze i kupujes neke dobre kompove ne da ih menjas nakon godinu dana jer nemogu da podrze nista novo. Jos nesto sto se tice monitora ides tipa 22-23` nista manje od toga.
AMD FX6300 GIGABYTE ili MSI 970 ploca chipste MSI TF 3 650Ti boost 2x4gb rama Kingston ili MSI 7850 1gb ili 2gb 1 TB HDD hitachi SSD 64gb intel, kingston, samsung Npajanje LC 600 wati Kucisate mora da bude veliko sa min 2 ventilatora zbog preovetravanja. Izgleda mozes sam da odabres.
bolje ne mesam u ovaj post :D Intel i5-3570k@3,4GHz CM Storm Enforcer ASUS Maximus V Gene MSI GTX660Ti PE OC PATRIOT IEM 8GB @1600MHz COOLER MASTERM2 Silent Pro 620W INTEL SSD 520 Series 120GB
Ne odlucujem ja u sta ce on da ulaze ima dobru lokaciju Vracar pored 2 ekonomske(nema ni jedna igraona u kraju),nije ni mislio da kupuje neke trash stvari nego nesto kvalitetno i dobro sto ce privuci ljude.Uz to ce i PS3 da uvede nece se samo PC igrati a od igrica sve bi se igralo sto se najmasovnije danas igra u igraonama Lol,Wow,Cs,Dota2,Left 4 dead,FM,Starcraft,da ne nabrajam do kraja sad...Moje licno misljenje da investicija nije promasena bas je dobra znam brda ljudi kojima je lepse baciti pare u igraonici sa ortacima igrati po ceo dan nego blejati kuci i igrati preko skajpa :D a i decurlija ide u igraone plus kad je skolska godina tad je promet najveci
jel znas da od toga sve moras da imas ogirnal i to po racunaru ne jednu kopju za celu tu ce da ti ide jos 5-6k eura! AMD x6 1090T 3.9 OC Cooler Master 212 EVO MSI 870A 54G Kingston HyperX Blue 2x4 gb 1600 MSI 6850 OC SSD OCZ Agility 3 60gb 1.5 WD+500gb WD Chiftec CX-05B-B Thermatle Purepower 600 Wati
Znam jednu igroanicu i vlasnika ne mogu da kazem koja je platio je original samo windowse i tacno 3 igrice ovo ostalo nista iz Bg-a je igraona jako poznata
Znam jednu igroanicu i vlasnika ne mogu da kazem koja je platio je original samo windowse i tacno 3 igrice ovo ostalo nista iz Bg-a je igraona jako poznata
aj da si reko pored tehnicke skole al ako je ta ekonomska
19.05.2013. 19:54
status: user broj poruka: 492
ista nalik na onu u mom gradu u kojoj 80% odeljenja cine ribe,10% muskarci koji se ponasaju kao ribe,onda ti tih 10%(20% zbog 2 skole) sto ostaje i nije neka fokusna grupa,u svakom slucaju verovatno si u pravu da dosta likova ide da bi igralo sa ortacima,al eto ja licno u igraoni nisam bio odkad imam komp znaci 2001 tu negde bese,nije bilo poente jer kad god smo hteli pes,fifu il bilo sta slicno skupimo se kod mene svako donese po jedan logitech gamepad i pikamo ceo dan ko ludi,e sad za wow,starcraft,lol i dotu to ne mogu da tvrdim al eto imam ortake koji su u igraonu isli samo kad nisu imali struje a to je danas retko bar u mom gradu,ima dosta toga vezano za socijalizaiju gamera al mislim licno da igraone nemaju buducnost jer je net jeftin,pa svako ko ima decent racunar i skype,ts,ventrilo pre ce pikati sa drugovima od kuce nego iz tudjeg establismenta :D jel jbg ipak su kuci hrana i pice free i na dohvat ruke :D
p.s. sry za post znam da sam rekao da je bolje da se ne mesam
Intel i5-3570k@3,4GHz CM Storm Enforcer ASUS Maximus V Gene MSI GTX660Ti PE OC PATRIOT IEM 8GB @1600MHz COOLER MASTERM2 Silent Pro 620W INTEL SSD 520 Series 120GB
Ima tu i osnovna skola,onda dosta novih zgrada dosta dece sto je najvaznije i burzuja a ovo sto kazes da igraju od kuce totalno losa informacija zivim pored 3d cafe-a na Nbg svi zivi idu u igraonu moras da rezrevises uvece racunare a svi imaju racunare kuci,poenta je da je oprema dobra da bi ljudi uopste dosli a dolaze zbog tog zezanja atmosfere satro ludila nekog .
Sto se tice originala ,bilo bi dobro da imas nekog poznavaoca iz elektrotehnicke (studenta) oni dobijaju besplatno windows 7,8,xp tu ce ti se znatno smanjiti trosak...
Intel® Core™ i7 930 + Megashadow Push/Pull Asus GTX560 Ti DirectCU TOP Gigabyte GA-X58A-UD7 (rev. 1.0) Kingston ddr3 3x2gb 1600Mhz SSD Intel x25m 80GB
Evo ovako nesto s tim sto mozes da izbacis dvd rezac. 4 gb rama je dovoljno za svaku igricu 500gb hdd takodje jer to nisu licni racunari pa da se na njima skladiste serije i filmovi. Imas review po netu za svaku komponentu
U manjim sredinama je totalno drugacija sitacija! Samo prevalika su tu ulaganja a ocekujes da izvadis pare tek za 2 godine a vec stize da se meanjaju racunari. Ako uhavatis 5-6 satai denvno da ti radi igraonica tp je extra!
Mnogo rizican posao,ako prodje odlican jer poznajem neke ljude koje drze igraone ovde u Cacku,ali zaista mnogo mnogo rizika i pre svega ulaganja.
Ovo sto se prica,oko legalniog softvera(igara i systema)jedan lik ovde imao samo legalan sistem i warcraft 3 i svake godine otvara po novu igraonu :) Poceo sa jednom,ove sad ima vec tri.Igraone mu pune kao oko.
Drugi lik drzi samo za konzole,i to uglavnom xbox 360 i sve radi ok,ali pazi konkurencija je gotovo nikakva,oni su uspeli i mlate lepe pare,mozda jos jedan lik da moze pristojno da zivi(moj komsija)ali to je to. Legalne igre su misaona imenica :) Prosto nema ko da ih kontrolise,ili ima,ali ih bole uvo.
U bg-u vec,teze malo.
Nzm,ne bih ja to tek tako otvarao,osim ako ti kazes da je situacija takva kakva je da nema konkurenciiju u blizini.
Sto se tice konfi,fx 6300,hd 7850 ili gtx 650 ti i 8gb rama i vozi,moze to da se uklopi za 600e,skoro smo ovde jednom liku sastavljali za te pare sa monitorom.
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
Pa u manjim sredinama igraonice cvetaju tj razbise se od posla. Drugar mi drzi igraonicu i mi smo relativno malo mesto od 20k stanovnika. U gradu ima 5 igraonica i sve ali sve fino rade posebno one sto drze PS3. Drugar ima igraonicu pored skole i razbija se od posla (puno od 7 do 23 kad zatvara)
:: U manjim sredinama je totalno drugacija sitacija! Samo prevalika su tu ulaganja a ocekujes da izvadis pare tek za 2 godine a vec stize da se meanjaju racunari. Ako uhavatis 5-6 satai denvno da ti radi igraonica tp je extra :: :: AMD x6 1090T 3.9 O :: Cooler Master 212 EV :: MSI 870A 54 :: Kingston HyperX Blue 2x4 gb 160 :: MSI 6850 O :: SSD OCZ Agility 3 60gb :: 1.5 WD+500gb W :: Chiftec CX-05B- :: Thermatle Purepower 600 Wat :: :: ::
troskove neta,rezije,odrzavanja raunara,softvera(igara+windowsa),troskove nabavke samih racunara,kirije ako nije njegov prostor,troskove radnika koji ce mu raditi(osim ako ce raditi sam pa nikog nece placati) onda verovatno moze lepo da se zivi od tog posla, mada evo sad dolazi novi xbox i ps koji nece moci da koriste stare igre,osim ako rese preko strimovanja kao sto sony ce valjda preko gaikai-a,al opet ne znam iako ti je uvek puno samim tim ti i troskovi rastu,jbg kad covek bude imao zavrsni racun teko onda ce znati na cemu je,a ne verujem da moze da se povrati investicija pre 2-3 godine @djokosrb jesmo :D Intel i5-3570k@3,4GHz CM Storm Enforcer ASUS Maximus V Gene MSI GTX660Ti PE OC PATRIOT IEM 8GB @1600MHz COOLER MASTERM2 Silent Pro 620W INTEL SSD 520 Series 120GB
20k tesko da ce izvadi za 2 godine jedno da ubaci sokove slatikse i ostale gluposti da tu bije duplu cenu a ovamo da proba da pokrije sve trekosove. pa da mu sotaje tu zarada. ja sam imao igroanici u mesecno sam imao izdatkaa 1000-1200e.
Jasno je da ovo dosta prelazi budzet ali ipak razmisli. Izbor monitora i HDD-a je pao na ove zbog 5 god. garancije, sto ipak mnogo znaci kada je igraonica u pitanju. Ako je ovo ipak previse, stavi samo 4GB RAM-a, jeftiniji monitor (npr. 21.5` AOC sa DVI i 3 god. garancije je ravno 10.000 RSD), oduzmi kuler... to je automatski 7.300 RSD manje, odnosno 60.300 (~545€), a moze da se zakida i sa jeftinijom plocom (MSI za 6.600 RSD), HDD-om... Inace, ovo su MP cene, a covek bi kupovao po 30(+) komada od svega i pretpostavljam preko firme pa bi tu isla i manja cena, oduzimanje PDV-a... trebalo bi da to sve vec znate mnogo bolje od Ja...
ali imam bolji plan da on meni ustupi lokaciju i kesh, a ja da otvorim pekari/piceriju + rostilj i da se obojca us..mo od para. Svi koji rade sa hranom odvaljuju od kesa pogotovu ako su pored skole, a ti imash tu 2 i vise u okolini. Ako pak otvori pekaru mislim da sam zasluzio barem da imam burek za Dz za ideju. Pozz.
i5-2500k @ 4.2Ghz CM612S PP ASUS Sabertooth P67 12GB Kingston Gray @ 1600Mhz MSI N650Ti-2GD5/OC BE SLi 2x500GB WD Blue Sata3 at RAID 0 CM Storm Sirus Corsair 750W Windows 7 Ultimate 64
Prostor je njegov tako da kirije nema takodje bili bi sokovi i cokoladice neke i 2-3 stola za pice ...Najbliza konkurencija je Vukov spomenik a to je relativno daleko za ljude odatle.To je tacno kod Juznog Bulevara ima dosta ljudi.Uglavnom igraone i mlate pare najvise na PS3 i sokovima tako da ce i toga biti.Onda ako bi se sklopila neka dobra konfiguracija ne bi se to menjalo u narednih 2-3 godine sigurno,odrzavanje nije skupo imamo jednog poznanika sto radi servis ne bi bio problem,dnevica u igraonama se od 800-1200 racunati 1000 :D 3 smene u jednoj bi bio ja i jedna bi bila nocna samo 1 covek znaci 4 ljudi 4 soma na dan mesecno na radnike 120 000 dinara,internet je smesan 150 mb naprimer kosta 10 000 dinara mesecno.I ako slucajno propadne posao svi ti racunari bi mogli da se rasprodaju u neko vreme i da se vrati deo para.Takodje 8 PS3 sat vremena 200 dinara ako naprimer bude 40 sati sto je realno pogotovo za vreme skole to je samo od PS3 8000 na dan a za te legalne sisteme i sve to tu nikad nema cistih radnji ako me razumete :D
Mislim da je veliki griz 35računara. Treba ići na sigurno, tipa 20 računara i ako posao krene super, lako može da se kupi još 10ak računara. Veliki je to rizik, pogotovo u ovoj zemlji na ovu krizu.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.