To ti je bas krsh. Mada bi 2003 trebalo da radi na svemu sto ima 512 ram-a. Ako imas solidan komp van ovog antikviteta mozda ti je lakse da koristis vmware za lab. Ja sa i3 i 8gb ram-a bez problema pustim 4 servera(2008) i 2 klijenta(win7).
:: Hteo bi neku staru ali ispravnu kantu da upotrebim za nesto korisno tipa eksperimentisanja :: :: Da li mogu da se igram i vezbam na windows 2003 r2 i na Ubuntu :: :: p3 na 800mhz 512k kes :: 512mb sdram pc13 :: r9000 64mb agp 4 :: 160gb ata66 7200 obrta 8mb kes :: :: :: ::
Pazi ovako na tome radice i 2003 i ubuntu server... ali traljavo..... nego ti u to nabodi jos neku lan karticu i wirlles kartu pa instaliraj mikrotika.... pa udri po vezbama iz Router os.. a za win i ubuntu digni virtual masinu ili nadji neki malko mladji komp.. makar nesto iz p4 generacije... ili amd Athlon... za vezbu....ja imam Ubuntu server koji pici u fullu... dns proksy dhcp print.. na staroj Amd masini 939 soket doduse 4 giga ddr1 i dualcore 4600+ Athlon... ali radice ti ok i na single core procu... samo sto vise rama da imas...
nema svrhe vezbati na 2003R2 jer je davno prevazidjen, nece ti trebati, a novi sistemi jeste da deluju slicno, ali nisu bas.. ubuntu ce ti seckati, zahtevan je, bar kad bi imao P4, ne bi bio na mukama.. ako hoces da vezbas na linuxu, probaj Gentoo (koristan je za vezbanje jer je na bazi Red Hat-a, koji je jedan od najozbiljnijih sistema), on nije zahtevan toliko, ail zato jeste sto se kompleksnosti tice.. takodje Arch, CentOS (mozda najkorisniji za vezbu) jer se dosta koristi kao `serverski` os. Ako ti treba za home, onda stavi neki stariji ubuntu, tipa v.8
:: Hteo bi neku staru ali ispravnu kantu da upotrebim za nesto korisno tipa eksperimentisanja :: :: Da li mogu da se igram i vezbam na windows 2003 r2 i na Ubuntu :: :: p3 na 800mhz 512k kes :: 512mb sdram pc13 :: r9000 64mb agp 4 :: 160gb ata66 7200 obrta 8mb kes :: :: :: ::
Po meni W2K3R2 nije nimlao prevazidjen, izasao je 2005. 2008 (2012 nisam koristio) jedino sto unosi ozbiljnije to je zastita i nesto drugaciji UI, kao sto ima Vista/7. Koncepti su ostali 99% ISTI s tim da bih ja pre koristio 2003 servere nego 2008 kad bih imao licence. Nisam video nikakav znacajni pomak kod W2K8 da bi se smatrao boljim NOS-om, kao ni sto W7 ne smatram znacajno boljim klijentskim OS u odnosu na XP. Ima nekihj stvari, ali staju sve na prste jedne ruke...
Za Linux (kako si i rekao), najbolja podrska i dalja upotrebna vrednost lezi na besplatnom CentOS-u ili u drugu ruku na Ubuntu za standardnu upotrebu.
Sto se zahtevnosti tice, sa istim servisima koji su i na XP, 2003 trosi isto RAM-a i procesorskog vremena. Ako dignes nekoliko rola apetiti ce porasti do 512MB, zavisno od posla moze da zavrsi konstrukciju...neces ti imati tu okacenih 10+ korisnika da ti treba dualcore i 2gb...mislim da bi mogao da dignes AD, DHCP, DNS, FS...bez problema. Jedino SQL server mislim da ne bi mogao jer bi ti ugusio resurse skroz...
`Kada bi se celokupno znanje medicine bacilo na dno okeana, to bi bilo u korist covecanstva a na stetu riba` - Ser Oliver Wendell Holmes, nobelovac u oblasti hemije
:: nema svrhe vezbati na 2003R2 jer je davno prevazidjen, nece ti trebati, a novi sistemi jeste da deluju slicno, ali nisu bas.. ubuntu ce ti seckati, zahtevan je, bar kad bi imao P4, ne bi bio na mukama.. ako hoces da vezbas na linuxu, probaj Gentoo (koristan je za vezbanje jer je na bazi Red Hat-a, koji je jedan od najozbiljnijih sistema), on nije zahtevan toliko, ail zato jeste sto se kompleksnosti tice.. takodje Arch, CentOS (mozda najkorisniji za vezbu) jer se dosta koristi kao `serverski` os. Ako ti treba za home, onda stavi neki stariji ubuntu, tipa v.8 :: :: :: :: Hteo bi neku staru ali ispravnu kantu da upotrebim za nesto korisno tipa eksperimentisanja :: :: :: :: Da li mogu da se igram i vezbam na windows 2003 r2 i na Ubuntu :: :: :: :: p3 na 800mhz 512k kes :: :: 512mb sdram pc13 :: :: r9000 64mb agp 4 :: :: 160gb ata66 7200 obrta 8mb kes :: :: :: :: :: :: :: ::
dodate su role, drugacije je konfigurisanje, drugaciji je wizard, vizuelno je drugaciji, jeste da poseduje osnovne stvari sa 2003, ali ipak je drugaciji, plus ima i hyperv
:: Po meni W2K3R2 nije nimlao prevazidjen, izasao je 2005. 2008 (2012 nisam koristio) jedino sto unosi ozbiljnije to je zastita i nesto drugaciji UI, kao sto ima Vista/7. Koncepti su ostali 99% ISTI s tim da bih ja pre koristio 2003 servere nego 2008 kad bih imao licence. Nisam video nikakav znacajni pomak kod W2K8 da bi se smatrao boljim NOS-om, kao ni sto W7 ne smatram znacajno boljim klijentskim OS u odnosu na XP. Ima nekihj stvari, ali staju sve na prste jedne ruke.. :: :: Za Linux (kako si i rekao), najbolja podrska i dalja upotrebna vrednost lezi na besplatnom CentOS-u ili u drugu ruku na Ubuntu za standardnu upotrebu :: :: :: Sto se zahtevnosti tice, sa istim servisima koji su i na XP, 2003 trosi isto RAM-a i procesorskog vremena. Ako dignes nekoliko rola apetiti ce porasti do 512MB, zavisno od posla moze da zavrsi konstrukciju...neces ti imati tu okacenih 10+ korisnika da ti treba dualcore i 2gb...mislim da bi mogao da dignes AD, DHCP, DNS, FS...bez problema. Jedino SQL server mislim da ne bi mogao jer bi ti ugusio resurse skroz.. :: :: `Kada bi se celokupno znanje medicine bacilo na dno okeana, to bi bilo u korist covecanstva a na stetu riba` - Ser Oliver Wendell Holmes, nobelovac u oblasti hemije :: :: :: nema svrhe vezbati na 2003R2 jer je davno prevazidjen, nece ti trebati, a novi sistemi jeste da deluju slicno, ali nisu bas.. ubuntu ce ti seckati, zahtevan je, bar kad bi imao P4, ne bi bio na mukama.. ako hoces da vezbas na linuxu, probaj Gentoo (koristan je za vezbanje jer je na bazi Red Hat-a, koji je jedan od najozbiljnijih sistema), on nije zahtevan toliko, ail zato jeste sto se kompleksnosti tice.. takodje Arch, CentOS (mozda najkorisniji za vezbu) jer se dosta koristi kao `serverski` os. Ako ti treba za home, onda stavi neki stariji ubuntu, tipa v.8 :: :: :: :: :: :: :: Hteo bi neku staru ali ispravnu kantu da upotrebim za nesto korisno tipa eksperimentisanja :: :: :: :: :: :: Da li mogu da se igram i vezbam na windows 2003 r2 i na Ubuntu :: :: :: :: :: :: p3 na 800mhz 512k kes :: :: :: 512mb sdram pc13 :: :: :: r9000 64mb agp 4 :: :: :: 160gb ata66 7200 obrta 8mb kes :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.