Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Konfiguracije
Sta da se uradi?
STRANA 1 OD 1
dbqp Sta da se uradi? 12.08.2007. 23:45 T5252

status: user
broj poruka: 1368
U pitanju je jedan stari racunar (kako se uzme, ima i starijih naravno) i ne znam sta i kako u vezi sa upgradeom. U pitanju je:

Gigabyte GA 8IE533
P4 1.7GHz (Wilamete jezgro)
256 MB DDR SDRAM 200 MHz
Hard diskovi - 2 komada, od toga jedan konstantno ispusta cudan zvuk u odredjenom vremenskom intervalu (IBM neki od 40GB i Maxtorov od 80GB)
GeForce 2 MX400
Optika praistorijska - Teacov CD-ROM 32x i rezac (istog proizvodjacha) 540E.

Sta kupiti a da odgovara potrebama posla (Office, Quark, Corel Draw...) a da se sto jeftinije prodje ali ne po logici `shtedi na malo da izgubish mnogo`, nego realno, da vrshi posao sa novim verzijama pomenutog software-a...

Unapred hvala svim forumljanima na savetima.
Prednost naravno iskusnijim `konfiguratorima` kao sto su cenjeni Machine i ostali (ne vredjajte se, Machine-a sam se trenutno prvog setio :D).
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Stripy Apsolutno ništa 13.08.2007. 00:42 #25332

broj poruka: 4163
Evo razloga. Na pomenutu ploču može da čučne neki celeron do 2,8ghz (fsb 400 sa 128kb cashe) ili puna četvorka do 2,8ghz (fsb 533 512kb L2 cashe). Ako staviš celerona, pa čak i 2,8ghz nećeš primetiti 5% ubrzanja. Celeron je krndelj sam po sebi čak i da radi na 50ghz krš ostaje krš. Punu četvorku možeš da nađeš na oglasima (po astronomskoj ceni). Viđao sam 2,4ghz prodaju od 40-50€. Memorija je sd ram. Dodavanjem još jednog modula od 256mb ćeš videti znatnu razliku. Èudan zvuk koji čuješ dolazi od IBM diska koji samo što nije odapeo. Ako ne igraš video igrice ta gf2 grafika ti je i više nego dovoljna. Optika, taj cd će da nadživi i sledeće generacije optičkih uređaja, ali, to je cd.

Preporuke:

1. prodaj kompletan računar i kupi drugi, nov (po meni najbolje rešenje)
2. dodaj samo memoriju (15ak €)
3. dodaj memoriju i zameni procesor za punokrvni P4 (50ak €)

Uzimajući u obzir da nov i to dobar računar možeš da skarabudžiš za oko 200€ a dotični možeš da prodaš za oko 80-100€, moj logičan izbor bi bio nov računar. Novo je ipak novo. Ako nemaš para najisplativije rešenje je dodavanje još memorije.
Pa ti vidi...

Stripy Re: Sta da se uradi? 13.08.2007. 00:45 #25333

broj poruka: 4163
:: Prednost naravno iskusnijim `konfiguratorima` kao sto su cenjeni Machine i ostali (ne vredjajte se, Machine-a sam se trenutno prvog setio :D)

Evo uvredio si me, i šta ćeš sad :)))
MACHINE Eh 13.08.2007. 00:55 #25334

broj poruka: 5704
pa zar me onomad nisi pljuvao na jednom threadu, kako lupam gluposti??? Otkud to da sam sada cenjen??? Ma, nema veze, salim se...ja ti nisam za ove predloge nesto posebno. Moja trenutna radna masina je 2x sporija od tvoje...kao i sto ti je receno ne menjati nista. Sve to radi. Eventualno ako je IBM iz serije DeskStar (valjda DTLA ver.) neke revizije su crkavale ko lude, mozes mu produziti vek tako sto ces u Acoustic Managementu ukljuciti Enable AM. Zameni grafiku, em sto je spora i losta em ako nije firmirana daje skart od slike (mutno, ubi Boze) i uzmi za nekih 20e neki R8500, GF4200. Dodaj jos 256MB brand RAMa obavezno za nekih 15e. Uzmi neki stariji DVD rezac DVR 107D/108D, ND3500, DRU700A ti je nekih 20e (10x bolje nego danasnji shit). Sve polovno. Samo sve lepo ocisti (socivo, gumice, podmazi vodjice) i istestiraj, tu je jedino dosta posla da se uveris da je sve OK. Prodaj ako mozes SVGA i CD/CDRW u kompletu i time ces smanjiti cenu apgrejda za 25e. Ako imas firmiran RAM i kvalitetno napajanje od 300W (ako ne menjaj obavezno) sve se ovo moze O/C-ovati na nekih 25% i na konju si jer si za oko 50e dobio solidan PC...

sve najbolje!

- R a v e n L o r d -

dbqp ... (tri tacke) 13.08.2007. 01:05 #25335

Ma jeste u njemu P4 a ne Celeron, nego plocha je njesra, em shto necje brzhu memoriju (pushta do 266, em shto da dajem 50 evra za jachi proc ne pada mi napamet, vecj sam se opeko oko onog bartona u aprilu koji (jes da po biosu se topi na 80-82 stepena) ali radi). Poenta je da ocju za 300-400 evra komp da sa 2 GB rama, ultrajakim procesorom, 250 GB ili pak vishe kvalitetnog harda a za grafiku me zabole jer igre ne igram evo napunilo se hmmm, jedno 3-4 godine.
dakle, dal ovu starudiju da ubacim u hubitsko-torentske poslove ili da se zabavljam ojadu sa ramovima i kupovinom ostale potroshne pc robe za neshto u shta vredi ulagati koliko u golfa II dizela iz `88 sa predjenih 250000 km...
Znachi konfiguracija za do aj nek bude i 500 evra, na grafici da se ushtedi maximalno, plocha da podrzhava sve i svashta ili...
ma odoh da spavam vishe ne znam ni sam, kad cje taj ddr3 vishe da se pojavi pa da uzmem lepo `podobnu` plochu i `podoban` ram i `podoban` c2d sa magistralom od 1333... al ne za jache od 500 evra
(konfuznos` posta je uzrokovana povecjanjem promila alc.-a u krvi, tj. apatincem, dobro pivo, preporuchujem svima, a uskoro cje i pivo fest pa se pripremajte na vreme).
ajd uzdravlje i ...
laq nocj
dbqp A usput... 13.08.2007. 01:12 #25336

Dajte neki monitor da valja a da nije od iz juzhne koreje jer mi je Samsunga, eLGea i ostalih zhutacjkih brendova pun p. organ... Znachi neki Japan, neki Sony, neshto shto bi pariralo TRINITRON katodnoj cevi po lepoti slike i koloritu, neshto shto ima dobar odziv slike za gledanje filmova uveche sa devojchicom, neshto ukratko na chemu cje da mi zavide grafichari i ostali `slikari`. Dijagonala od 19 do 22 palca.
Fala vi josh jedared :D
q nocj
dbqp I btw... 13.08.2007. 01:16 #25338

Interesuje me josh jednom da napomenem, da li je taj mrtvi Samsung stvarno najbolji ili je ostao bez konkurencije kao npr. Apatinsko pivo ili Next sokovi? Dobro ajd sad, ima i boljih piva ali stvarno me nervira da mi se brend monitora zavrshava na UNG ili generalno na G. Svojevremeno sam govorio sa su svi brendovi koji pochinju na S osim SONY-ja SRANJE u vezi sa mobilnim telefonima, dakle Siemens, Samsung... Ali vremena se menjaju.
No opet kazhem, necju koreju, ocju JAPAN, necju Hjundaji, ocju MICUBISHI, dakle...
A za konfiguraciju cju da chekam DDR3 ploche i memorije, kad vecj bacam kesh da ga bacim u pravo vreme i za pravu stvar...
Q nocj, sada konachno :D
NastyB Re: ... (tri tacke) 13.08.2007. 09:02 #25354

broj poruka: 729
::Poenta je da ocju za 300-400 evra komp da sa 2 GB rama, ultrajakim procesorom, 250 GB ili pak vishe kvalitetnog harda a za grafiku me zabole jer igre ne igram evo napunilo se hmmm, jedno 3-4 godine. ma odoh da spavam vishe ne znam ni sam, kad cje taj ddr3 vishe da se pojavi pa da uzmem lepo `podobnu` plochu i `podoban` ram i `podoban` c2d sa magistralom od 1333... al ne za jache od 500 evra. Dajte neki monitor da valja a da nije od iz juzhne koreje jer mi je Samsunga, eLGea i ostalih zhutacjkih brendova pun p. organ... Znachi neki Japan, neki Sony, neshto shto bi pariralo TRINITRON katodnoj cevi po lepoti slike i koloritu, neshto shto ima dobar odziv slike za gledanje filmova uveche sa devojchicom, neshto ukratko na chemu cje da mi zavide grafichari i ostali `slikari`. Dijagonala od 19 do 22 palca.:

Heh...ovo bi voleo da vidim za 500 jura...
MACHINE 19` min 24` max 13.08.2007. 10:01 #25356

broj poruka: 5704
Sve sto je napravljeno posle 2000god (da nije suvise rabljeno i ocuvano, sa garancijom od 6 meseci, pazi na AntiGlare coating da nije mnogo ostecen). Firme/Modeli: Sony Trinitron FD Multiscan, Mitsubishi Diamondtron, NEC MultiSync ChromaClear FE, Iiyama VisionMaster, Philips Brilliance B/P, SGI, Eizo FlexScan, Elsa Ecomo, Nokia/ViewSonic Pro, Dell, Fujitsu, IBM, Compaq, obavezno FLAT klasa sa VN trafom 96-140KHz (1280x1024@100Hz)...biraj

- R a v e n L o r d -

Ognjeni .... 13.08.2007. 12:16 #25359

broj poruka: 4518

sve je to super sto si ti napisao,(vidi se da si popio koje pivce :)...ALI za 500 jevreja nemozes dobiti to ni u ludilu....samo monitor koji si rekao da mora biti kvalitetan i to minimum 19`` nece te doci ispod 250-300e pa sad ti vidi.Da si rekao 500e za sve osim monitora pa ok ali ovako nema sanse.....
dbqp Re: 19` min 24` max 13.08.2007. 15:19 #25372

E su ovo CRT-ovi ili sam josh pijan? Ma hocju da kupim monitor, da nije iz juzne koreje (evo sve cju lepo da ponovim), da je TFT i da je kvalitetan. Do 300 evra i do 20``. That`s it.
A ako bash mora Smorsung, koji je onda Smorsung taj chija cje slika da bude k`o u mog jadnog NEC-a FE750+ sa izgrebanim antiglareom i izlomljenom maskom...
Za ovo prvo sam kriv ja jer sam ga glancao svakakvim hemijama a za ovo drugo je kriva visha sila...
Dakle...

:: Sve sto je napravljeno posle 2000god (da nije suvise rabljeno i ocuvano, sa garancijom od 6 meseci, pazi na AntiGlare coating da nije mnogo ostecen). Firme/Modeli: Sony Trinitron FD Multiscan, Mitsubishi Diamondtron, NEC MultiSync ChromaClear FE, Iiyama VisionMaster, Philips Brilliance B/P, SGI, Eizo FlexScan, Elsa Ecomo, Nokia/ViewSonic Pro, Dell, Fujitsu, IBM, Compaq, obavezno FLAT klasa sa VN trafom 96-140KHz (1280x1024@100Hz)...bira
::
:: - R a v e n L o r d -
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647009.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs