Zdravo svima, nov sam ovde i jako me zanima misljenje o ovoj konfiguraciji, pre svega malo o meni, radim u ok firmi i koristim komp za SVE od 3d blendera, illustratora(planiram malo logo ovo-ono..) photoshopa.. youtube, animestreams, torrents... znaci sve, ali ventil za stress (jerbo ne pusim i vikend alkos sam..) i ostale kobne kvake drustva su mi igre.. mmo tacnije.. nista nije bolje od masivnog klanja, multi killa ili pak overkill-a... pikam diablo3 gw2 lol, dota2.. path of exile.. etc.. sve po malo i sada zelim da uzmem komp da me sluzi bar 2 - 3 godine..(sa full hd ili bar Semi-HD slikom..) konfig: CASE: cooler master 960 II advanced(veliko kuciste za sto hladnije performanse i filteri nisu na odmet..) MBO: LGA1155 z77 gigabyte GA-z77x-d3h ( maticna mi je i naj-jeftinija komponenta od svih, ne treba mi wifi, usb3.0 x 100 i usb 2.0 x zilion.. i ostali aditivi, samo nesto da radi ok i da mogu malo jace gaziti i5..) VGA: GeForce gtx660-ti msi PE OC 2gb ddr5 CPU:intel i5-3570k CPU COOL: fm2 corsair cool H100 SSD samsung 840 250gb( 1tb WD kasnije kada budem pri parama) RAM: DIMM ddr3 2x4gb 1600MHz corsair vengeance PSU: 850w seasonic ss-850AM i mis.. usb gigabyte M-KRYPTON
ovo ti sve uglavnom ok, mada imam zamerke na cooler i maticnu.
Mislim da taj croshair ne opravdava pare, tj da bi Noctua koja je jeftinija oduvala temperaturu sa procesora. Evo ti ovaj link jednog stranog foruma i ti pogledaj one grafikone u drugom postu.
Maticna ti koristi odredjene komponente kompanije VIA (cisto da bi bila sto jefninija maticna) koje je u proslosti nabijala kolce pod noktima dok smo pokusavali da pronadjemo drivere i u opste pokretali. Sad naravno neko ce da tvrdi drugacije, ali ipak smanji rizik i uzmi Asrock Z77 Extreme 4 koja je skuplja za 500din.
Meni se sve svidja sem maticne. Kao na BMW da stavs tigar gume. Nije ta ploca jeftinija samo zato sto nema ziliion ub3.0 i 2.0 vec i zbog kvaliteta izrade.
Moj izbor Asus maximus V gene Devize devize bonda elema
Ne ide procesor od 200 evra na plocu od 50, vec ne neku od 150 i vise evra. Naravno ti ne moras da kupis neku od 150 evra, ali je po meni glupo da kupujes neku krbulju, jer je ploca uz napajanje najvaznija za stabilnost sistema na duze staze. Takodje, iz licnog iskustva, neces se usreciti sa filterima za prasinu na 690 II Advanced.
Grehota je staviti na takvu masinu sve ispod maximus-a :) Shkomi ti je dao odlican predlog za plocu, sa H100 ima da bude kao lutka Ja imam Maximus- gene i prezadovoljan sam. Naponska je fenomenalna, kao i kvalitet izrade. U kombinaciji sa SS ima smo da sapuce
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Gtx 660 OC , 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
Ta ploca je sasvim OK za to za sta njemu treba. Meni samo ne ide u glavu, zasto puca pare na kuler, kada na toj ploci nece moci da tera i5 znacajno preko 4GHz, tj. na 4 radi stablino, a za to mu je dovoljan i stock kuler.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Re: Odavno ljudi po pitanju Intela nisu realni ovde
09.02.2013. 12:54
status: user broj poruka: 9420
A ova je provereno dobra i za manje od 100 :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
:: A vecito ista,famozna,na cpu od 200e ide ploca od 150e i vise :: :: Bullshit,ako mene pitate : :: :: Ima toliko dobrih i proverenih ploca za 100-120e :: :: :: :: :: Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic :: :: ::
Ja nisam neki veliki strucnjak ni serviser, medjutim volim tehniku i vec dosta godina sam uz racunar, znam ponesto i popraviti, neke jednostavnije kvarove na maticnoj, grafickoj, volt mod..., za komplikovanije stvari nemam ni alat, a ni znanje.
Gore pomenute ploce su ok, neces pogresiti ni sa 1, medjutim rec je bilo o GA-z77x-d3h i Asrock Z77 Extreme 4, cijene su im 115e i 119e.
Ljudi iznad rekose da je Asrock kvalitetniji, sigurniji..., ispade Gigabyte losa opcija/ nekvalitetna.
Ja kad kupujem plocu, prvo pogledam koliko se krecu cijene, onda razmislim za sta mi treba, koliko prikljucaka..., najvaznije je da odlucim da li cu klokovati i koliko, ako cu ici umjeren klok sa vazdusnim hladjenjem onda mi ne treba ploca od 200e. Kad odlucim koju klasu i za koliko para, onda uzmem ploce razlicitih proizvodjaca istog cjenovnog ranga i dobro ih pregledam, pogledam kvalitet i raspored samog PCB-a, napajanje ploce, kao i druge komponente, onda nadjem neki test/review i vidim misljenja drugih ljudi.
Ako se detaljnije pogleda Asrock Z77 Extreme 4 i z77x-D3H ne moze se zakljuciti da je GA nekvalitetniji, cak naprotiv.
Prvo sto upada u oko je ASRock `Digi Power Design, 8 + 4 Power Phase Design` kako oni kazu, medjutim to je ustvari 6+1 PWM Phase i to analogno, dok je kod z77x-D3H 6+2 digitalno, ne mora znaciti da je digitalno bolje uvjek od analognog, ali ovde se ne radi ni o nekom preterano kvalitetnom analognom, a i pri vecem kloku u testovima su potvrdili da se ASRock vise greje. Ako se pogelda dalje vidi se da MOSFET, PCB... su na Gigabyte modelu kvalitetniji.
Sto se tice zvuka, mozemo videti da se isti cipovi ugradjuju na plocama razlicitog cjenovnog ranga, medjutim zvuk i pored istih cipova nije isti. Na Ga ploci je VIA VT2021, nisam video da je iko igde rekao da je los, cak su mnogi ocenili da je zvuk na GA bolji nego na ASRock-u.
Vidim da je dodatni USB3.0 na GA ostvaren preko VIA cipa, neki su se zalili da im pojedini uredjaji prave probleme, obicno stariji uredjaji...
Procitao sam i par stranih foruma gde su poredili ove dve ploce, nisam nasao da je iko ozbiljan rekao da je ASRock kvalitetniji.
ASRock proizvode bih nazvao `bombasticni`, cesto procitate zlatni kondenzatori premium klase, 12 Digi Phase, 5x nesto brze, na jeftinije modele ugrade Power, Restart.., dugmice i sl. stvari, tako da se kupci koji se ne razumiju previse u elektroniku zakljuce kako je to kvalitento, dobro..., a za mnogo manje para nego kod konkurencije.
Gore pomenute ASRock i Gigabyte ploce su `tu negde`, obe su dovoljne za klok sa vazdusnim hladjenjem. ASRock ima vise prikljucaka za ventilatore i pomenute dugmice, to je glavna prednost.
MSI Z77A-G45,ako ti budzet dozvoljava a imas zara za entuzijazmom onda : Asus Maximus V Formula .. Taj Cors nije los ali nije nesto ni posebno. Moj glas ide sto se tice RAM-a za Mushkin Red Line 1866 Mhz ! SSD osim kapaciteta nisi pogodio brzinu.Ali ako ti je kapacitet primaran onda ok. Od Samsunga iz te serije samo PRO klasu ! Cooler ,sta znam,imas dobrih vazdusnih cooler-a ali ako te bas lozi vodeno i estetika onda ok mada mislim da bacas bespotrebno pare posto bi ti recimo Noctua NH D14 zavrsila posao!
Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
Na klokerski intelov cpu od 200 evra stavis neklokersku plocu, ako neces da klokujes uzmi non-K cpu... Moj ti je savet da uzms napajanje manje snage od 650W (stvrano ti ne treba 850) i da za razliku uzmes Asus Maximus V GENE. Za kuler necu ni da pokusavam da te odvratim, svi koji su bili zapeli za fensi vodeno hladjenje, nikad nisu poslusali da ne uzimaju pa neces ni ti... Sto se tice kucista idi nA CM 690 II advanced, ali belu reviziju, ona je malo bolja nego crna. Ili ako imas viska kesao idi na Troopera ili Strykera
@drmaster
pa hvala bogu da ce da se hvata prasina na filterima za to i sluze, nije ti kuciste krivo sto ima puno prasine u tvojoj sobi... :P I nemoj Djoleta da nam diras, znas da se nocu budi sav okupan u znoju zato sto nema taj Intel...
Hvala puno! u startu sam prvo gledao kombinaciju dobar cpu, dobra grafa i dobra ploca, pa sam brzo odustao jer maticnih ima zilion slicnih(lupao sam glavu izmedju sabertooth z77, maximux V gene i z77 big bang mpower) a sve preko 150e su sa nekim ( po meni bespotrebnim) dodatcima. Koristim adsl router sa wifi podrskom, telefon mi je bolji i stabilniji na 3g telenor mrezi nego na wi-fi ( koji mi ujedno i jede konekciju kada ga koristim) sto se tice hladjenja u zelim noctua cooler ali ga ne mogu naci nigde, moracu da ceprkam dublje... a i kontam da bih mogao da malo `nabudzim` corsair ( slazem se da je preskup, noctua bi mnogo bolje legla..) posto on ima eksterno hladjenje.. tipa 5-6 cm od kucista pored rebra od frizidera ( imam pristup vecini zanatskih masina i alata, pa cak i prijatelje sto se bave frigo-mehanikom) pa bih mogao za leto sebi sklopiti atmosferu iz koje ce cooler da hladi mnogo efikasnije( fukncionise tako sto otpusta toplotu i preuzima hladnocu iz iste i prenosi je fluidom do procesora) slicno pasivno aktivnom hladjenju procesorskog cooler-a ali sa 1 bitnom stavkom, VAN kucista je, u sobi mi bude preko leta dobrih 40tak stepeni.. nemam klimu pa se bojim da ce mi se procesor sprziti od te temperature, takodje bih zeleo savet za hard, posto cu da uzmem obican od 1tb, i za kuciste... cena kucista do 15k.(zanima me vase misljenje i odnos cena=kvalitet.. da sve uklopim u budzet a ostalo... kad budem pri novcima jer hocu da uzmem sve kada legne sledeca plata.. i Hvala, uzecu 650w
http://www.emmi.rs/hard-diskovi-(hdd)-i-fioke-hdd-sata3-7200-1tb-wd-caviar-blue-wd10ezex.11.html?productId=29674 HARD JE SUPER veruj mi i bas je sad povoljan cak mu je i cena pala za 200 dinara :) i evo predlog za kuciste
Ehh evo mene opet posle `par` meseci lupanja glave i razmishljanja konacno sve naruceno i samo se ceka gtx 770 msi gaming da stigne.. Ovo je finalna konfiguracija za koju sam se odlucio i nabavio(jos samo gfx da stigne i sve je tu:) ) CPU: i5 4670(ne K ( ne planiram da klokujem, samo sli za par godina) MB:MSI z87 GD65 Gaming GFX: MSI gtx 770 gaming PSU: Seasonic 860w platinum Ram:Mushkin redline 1866 2x4gb HDD: 1tb wd black Case: Anidees B-6 e sad, kada stigne grafa preuzimam delove i sve sastavljam.. ako mi budzet ne bude probijen uzecu ssd od 120 gb, koliko sam razumeo: samsung pro verziju ili intel.. ima li preporuka oko toga... ?(do 12k RSD kontam da je max..)kakvi su mushkin chronos deluxe DX 120gb \ HyperX 3K kingston 120gb // kingston v300 120 gb?
Eto ljudi ja kupio komp i sve sastavio, sve namestio ali mojoj sestri crkao monitor bas pred rodjendani sta cu.. kompletno svorc, odlucio se na apstinenciju od uber konfe.. dao njoj moj lcd philips 221v i sada imam samo lepo kuciste u sobi :s cim sve namestim dodajem ovde detalje o kompu i testovima, takodje bih voleo par saveta za testove procesora/gfx/ssd/ram/ freeware ako je moguce... hvala i cujemo se uskoro nadam se,(otvoricu thread u odgovarajucem odeljku za monitor jer ga uzimam ove nedelje, vec mi dogorelo..)
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.