Kao reper imam sadasnju PC radnu stanicu koja na sebi ima sledece komponente koje su sa nekom vrednoscu od 500e
Asus P5Q WS lga775 Intel Q9550 4GB DDR3 RAID1 2x320 VGA neka bezveze samo radi slike Chieftec 500W
masina ce sluziti za univerzalne zadatke, nonstop, Windows li Linux, domen kontroler, file server, print server...bas sve sto moze
Sad za to u klasi postoji recimo HP ML110 G6 i IBM x3100 M4 koji imaju isto 4 jezgra ali su Xeon i imaju isto 4GB PC3 DDR ali ne znam je li ECC ili nesto slicno sto je stabilnije od obicne DDR3, isto par diskova. Mislim da su oko 1000e.
Serveri su snabdeveni ECC memorijom koja moze da igra vaznu ulogu u
08.02.2013. 15:25
status: user broj poruka: 10997
stabilnosti rada PC-ja, narocito na duge staze (non-stop usage). Ali, u tom smislu vazan je i kvalitet hard diskova (vodi racuna da tu bude prisutna neka server-varijanta - diskovi koji imaju garantovan neprestani rad u duzem periodu)... To je ono sto se tice pouzdanosti/stabilnosti. Kada je rec o efikasnosti, ovi Kseoni (E3 1200 V2) su zasnovani na Ivy Bridge jezgru, tako da ce i tu biti znatnih pomaka (na bolje) u odnosu na masinu sa Q9550...
novi komp za 500 eu? Realno raid hdd moras da imas ali 2x320gb sto trenutno imas je premalo za ono cime se bavis... procesor igra ogromnu ulogu u svemu tome a grafika kao sto si i sam rekao ti sluzi za sliku - cak sta vise i ne treba ti posebna grafa jer ako uzimas neki sandy ili ivy bridge oni imaju svoje vec ugradjenje graficke cipove sto je dovoljno za sliku,tako da pare umesto za grafu ulozi za bolji procesor ili hddove sto rekose ljudi vec. Isto tako 4gb rama i nije `optimalna` kolicina, pre bih isao 8 minimum ako vec obradjujes muziku itd a razlika u ceni oko ~20eu U svakom slucaju gledaj sto jaci procesor, raid + sto vise rama i to je to.
Meni to liči na heavy multitasking kompjuter. Što bolje osnovne komponente, što jači procesor sa što više jezgara, što više memorije ( sve nove MB rade sa ECC memorijama ) ako si baš zapeo za njih, server grade HDD i što bolje i jače napajanje. Naravno dobro hladjenje svih komponenti.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.