Pozdrav dobri ljudi. Došlo vreme da se osveži mašina, pa rekoh da pitam vas za savet-dva.
Za početak stara konfiguracija:
AMD Athlon 64 X2 7850+, Black Edition, Box dual core, AM2 MSI ATI HD 4850 512MB DDR3 LC Power ATX Midi Tower, 914B, 550W 12cm fan GigaByte MA770-UD3 2GB DDR2 Geil PC800 WD Green WD10EARX 1TB SATA WD Caviar 3200AAJB 320GB ATA
E sad, pretpostavljam da od ovoga može da se sačuva otprilike sve, osim procesora, memorije i ploče.
Što se tiče procesora, ovo mi se za sada najviše dopada: Intel Core i5-3570
A što se tiče memorije i ploče, otprilike nešto ovako: Kingston HyperX DDR3 2x4GB 1600MHz CL9 Gigabyte GA-B75-D3V
Dajte vaše mišljenje o ovim komponentama, valja li ovo što? Prvenstveno me zanima, koju bi ste ploču preporučili, ali ako bi ste još nešto dodali ili oduzeli, samo napred. Pitanje, da li bi ovo moje napajanje vršilo posao za novu konfu? (LC Power 550 W, staro je tri godine)
Budžet do 35.000 dinara.
Komp se, mahom, koristi za rad u Photoshop-u, ali bih želeo da tera i aktuelne igre, bez štucanja i bez zakidanja na detaljima.
Bi bilo idealno da imas hd 7870 ili gtx 660,i ona hd 7850 bi bila dobra+taj i5 3570k+ploca za njega to ti sve izadje na 50k.
Sa 35k mozes lagano taj i5,ploca za njega+dobar cpu cooler i sve ce ti to izaci oko tih 35k. Ali onda ti ostaje hd 4850 sto je danas tanko. Drugo resenje je da uzmes Fx 6300 koji je oko 13k,ploca ima za njega ima solidnih za oko 8k i MSI hd 7850 1gb ali to ti izadje na 38k otrprilike.
edit:Zaboravih memoriju,imas za oko 3500 dinara 2x4gb mushkin,kingston,geil....svejedno. Sve u svemu ako bi mogao da nategnes bar 40k to bi bilo super.
Naravno i to tvoje mozes da prodas,ali treba naci kupca,za taj komplet cpu,ploca,ram,grafika,mogao bi lagano bi lagano oko 120e,samo taj ddr2 ram ide za 35-40e. Sto se tice napajanja,nzm,verovatno bi radilo,ali na tvom mestu definitivno bih to menjao.
I tako podjosmo do 35k i dodjosmo ihahaha preko toga :) Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
Oces za 35k da uzmes i5 i graficku s kojom bi da se igras bez ogranicenja? Nece da moze. A ako koristis Photoshop trebace ti rama koliko god mozes da ubodes u plocu tako da bez 8gb nema sta da se razmislja... Evo ti jedan down to earth predlog http://goo.gl/KCGyc CPU mozes posle, kad zbudzis neki kuler, da kloknes pa ces tek da vidis ubrzanje...
@Djole na koju foru ce on da dobije za ono 120 evra?
To mu je oko 15e,cpu vredi 25e,ploca 20e,grafika 30e i napajanje moze da uzme 10e.
To je po meni ok za 100e,nisam video da je ram 2gb,poznanik je 4gb ddr2 rama prodao za 5400 dinara,drugar za 4gb ddr 2 rama dobio 8gb ddr3,to i njemu ne bi bilo lose.
Sve ovo pod uslovom da nadje kupca,sto je danas jako tesko.
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
E hvala na odgovorima. Imam 2 x 2 gb rama, potkrala mi se greska. @Miskonius Ne brini tatko, realan sam ja sto se tice I para I jareta :) Ne trazim grafu, vec samo proc, mem I plocu, sve pise u prvom postu :) Kapiram da mogu jos malo da muzem ovaj Radeon pa cu naknadno pazariti adekvatnu zamenu. Hvala u svakom slucaju, ali ako imas neki savet za plocu, bio bih zahvalan, jer sam bas ispao iz tokova....
@djokosrb E hvala ti na ovim okvirnim cenama, valjda cu moci da utopim negde delove...
:: Gigabyte GA-B75-D3 B75 čipset je funkcionalan ali nije za overclockovanje, predviđen je za poslovne aktivnosti. Ako želiš da se igraš Z77 je u ovom trenutku najpopularnija varijanta. Konkretno ako je ono drugo ATA HDD nećeš moći da ga koristiš na novoj ploči, SATA HDD možeš. Obrati pažnju da ova ploča ima smao jedan SATA3 priključak, tako da tu možeš priključiti samo jedan HDD ili SSD sa takvim portom. Ukoliko je to HDD ostavili su ti varijantu za SSD sa mSATA priključkom. ALi dva SATA3 HDD nećeš moći da priključiš. Razmisli još jednom u vezi memorija, ploče su uglavnom pravljene za 4x8GB, pa recimo ako imaš novca uzmi odmah 2x8 i kasnije možeš samo da dodaš još 2 modula. Ovako ako budeš nekad poželeo da ideš do 32GB moraćeš da se rešavaš ovih 2x4. Obavezno uzmi 1600MHz, nemoj više frekvencije od tih jer nema potrebe zbog procesora. Core i5-3570 ima grafiku HD2500 Core i5-3570K ima grafiku HD4000 razlika u ceni je oko 10e otprilike, pa sad proceni šta ti odgovara i da li računaš na integrisanu grafiku. Core i5-3475 takođe ima HD4000. Ovaj je dobar za overclokovanje može do 3,6Ghz, dok 3570 ide do 3,8Ghz. A po defaultu on je na 2,9Ghz, a 3570 na 3,4. Međutim pošto uzimaš B75 kod tebe igra samo varijanta 3570.
Napajanje možeš da zadržiš u svakom slučaju, ono ima na sebi procesorsku granu sa 4 pina koliko i zahteva ova ploča koju želiš. Čak i da nema može da se doda adapter(oko 200din) i da sve bude adekvatno.
Pa rekao si da hoces da igras na maximalnom novou detalja, ne znam kako je drugacije moglo da se protumaci? Jedino ako mislis da ces sa 3570k i 4850 da imas vise fps nego nego sa Phenomom II X4 i 7850? Jesi li to mislio?
:: @Miskoniu :: Ne brini tatko, realan sam ja sto se tice I para I jareta :) Ne trazim grafu, vec samo proc, mem I plocu, sve pise u prvom postu :) Kapiram da mogu jos malo da muzem ovaj Radeon pa cu naknadno pazariti adekvatnu zamenu. Hvala u svakom slucaju, ali ako imas neki savet za plocu, bio bih zahvalan, jer sam bas ispao iz tokova... :: :
:: Neki ljudi ne kapiraju ako ne igras extremno CPU zahtevne igre kao sto su u 99% slucajeva strategije, :: :: razlika izmedju matorog Phenom-a II x4 i i7 ivy su maximalno 7-8 frejmova, stim sto je cena jednog 70e :: a drugog 300e, za igre najbitniji je cpu.. :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz :: CpuCooler:TitanVanesa- :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:AM3+ Asus M5A9 :: Case:CoolerMasterElite43 :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Mis: Mx51 :: Dell 22 :: ::
To sam prvo pomislio, ali ovo `za igre je najbitniji cpu` me malo ubi u pojam Ceo tekst treba da odise sarkazmom da bi se prihavtio kao takav.
:: Tebi, sarkasticno, jer covek oce da se igra ko covek sa besnim cpu :: i grafikom od pre 4 serije.. :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz :: CpuCooler:TitanVanesa- :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:AM3+ Asus M5A9 :: Case:CoolerMasterElite43 :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Mis: Mx51 :: Dell 22 :: ::
Pa dobro bre ljudi, shvatam ja da je matora grafa, ali resio dam da predjem na novu arhitekturu, najviše zbog ddr3 memorije, jer kao što ste i rekli, zbog Photoshop-a što više memorije to bolje a ddr2 se nikako ne isplati više, i onda dolazimo do Procesor-Memorija-Ploča trojstva, jedno bez drugog ne ide kod ovakvog upgrade-a :)
Isto tako s obzirom da me grafa još uvek dobro služi, jer teram i novije igre, naravno ne na max ali ne i na min, kapiram da prvo zamenim ovo osnovno, pa posle polako i ostale komponente, Isto tako uzimajući u obzir da mahom igram MMO igre (što sam možda i trebao da navedem :) ), kod kojih mi vrišti najviše procesor, smatram da bi mi id legao potaman...
A za ATA HDD nisam pametan šta ću :(
E sad, još jedno pitanje, pošto i ne planiram da klokujem proc, da li ima smisla uzimati ploču z77 preko B75 i koliko ću to osetiti u preformansama?
Ako nećeš nikada overclockovati uzmi B75 jevtinija je 2000din u proseku. Ja ti skrenuh pažnju na broj SATA3 konektora, jer ako staviš jedan HDD Sata3, a poželiš SSD osuđen si na mSATA verziju jer drugo nemaš gde da povežeš.
za ATA hard imaš više solucija, jedna je da kupiš adapter na SATA košta oko 700 ili 800 dinara. Druga je da kupiš neki polovan PCI Raid za manje pare ako uspeš da nađeš pa da ga tako upotrebiš. To ti i ne savetujem, mislim da je prva varijanta bolja. Treća da ga koristiš preko racka. Četvrta slična je, adapter sa IDE na USB... itd. Možeš i da probaš da ga zameniš ili prodaš.
Neki novac ćeš izvući i za to što imaš pa ćeš tako ublažiti troškove.
Grafa ti je otprilike negde na nivou integrisane u i5 3570K tako da i nju možeš odmah da prodaš. A ukoliko uzmeš 2x8GB memorije integrisana je i u prednosti, tj. bolja je. Uglavnom uzmeš ploču sa PCIe 3.0 slotom, pa grafu možeš kupiti i za nekih godinu dana dok skupiš lovu.
Razlika izmedju Phenoma II x4 i intel I5 2500K(da ne govorimo o i5 3570K)u Guild Wars 2 je takva da u kombinaciji sa ovom mojom hd 6870,i5 baca na 1080p max detalji prosecan fps skoro 60(oko 58.5 da budem precizan)gde minimum ne ide ispod 50,dok kod mene na phenom-u II x4 igram na high i nesto na medium i neki specijalni efekti pogaseni ume fps da padne i na 33.
Razlika je recimo u Shogun 2 Total War da na neki high detaljima,bez senki i unit size high na mom phenomu fps u krkljancu ume da padne na 18-19,dok na i5 2500k sve isto ne ide ispod 35,sto je odlican rezultat i taman za igranje.Ko igra Total War igre zna da u njima razlike u fluidnosti izmedju 30-60 naravno ima,ali da je ona toliko mala da neko ne bi ni primetio.Drugim recima u borbi 30fps u krkljancu je taman za neometano igranje.
Eto,to su neke igre koje ja igram i sta bih npr. dobio upgradom na i5 2500k.Ima tu jos igara,ali da ne duzim.
Naravno zavisi sta ko igra,dexteru je fx 6300 itekako dovoljan za ono sto on igra i njemu to lepo radi sa gtx 670,meni ni on ne bi bio dovoljan,ali sta da se radi trenutno se nema para,pa se vozi Phenom II sa kojim sam prezadovoljan s`obzirom da sam ga platio 9.000 dinara.
A tek cemo videti sta ce biti kad ove godine izadje Rome II Total War i Command and Conquer(ili ti Generals 2)koji koristi frostbyte 2 engine kao i bf 3. Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
@djokosrb Ma Guild Wars 2 mi stuca nemnormalno u WvW, padnem na 4 FPS, pa ti gledaj. Ovako vucem 25-45 FPS.
E sad se nešto razmišljam, da li da idem na i5-3470, prodam 4850 i da se nategnem malo (više) i uzmem novu grafičku. Mislim da bih možda mogao da se skrpim za 650GTX TI. Koliko ću unapredjenje osetiti u odnosu na sadašnju konfiguraciju i koliko gubim na preformansama ako se odlučim za i5-3470 preko i5-3570?
Ako imate neki predlog u vezi grafe u tom nekom cenovnom rangu, pišite.
Kada si vec odlucio da menjas plocu, procesor i memoriju uzmi nesto ljudski. Nemoj da zakidas zbog graficke. Uzmi neku solidnu plocu, dobar procesor i minimum 8GB 1600MHz RAM-a. Ako neces da klokujes procesor onda ne moras `K` verziju Intela nego uzmi obican, ali sto brzi, recimo i5-3470, ako mozes da nategnes onda i5-3570.
Za plocu gledaj koliko ti kojih prikljucaka treba i kakve opcije su tebi korisne, pa biraj model. Uzmi u obzir sta ces kasnije dodavati u sistem, recimo neki SSD, ili dva SSD-a,...
Kada skupis pare, onda kupi krstenu graficku kartu, pa se igraj kao covek. Ali ako ce to da se desi za 2 godine, onda bolje pravi neku kombinaciju sa jeftinijim Intel/AMD procesorom, pa uzmi sada i grafiku.
Pošto hoćeš B75 čipset onda moraš uzeti jači procesor jer nemaš načina da nadoknadiš gubitak, za tebe ne postoji overclock. Razliku u perfomansi u praksi nećeš ostetiti odmah već kasnije kada shvatiš da 3570 još uvek gura najnovije igrice dok 3470 to više nije u stanju. A to je neka budućnost. Na primer kao što sada nekad popularni C2D 6300 ne može bez seckanja, dok neki noviji C2D više serije još uvek mogu. Kada počne seckanje ti možeš da overclockuješ procesor i tako rešiš problem na neko vreme. Ali onda ti treba chipset na ploči koji podržava overclock a to je Z77 na primer.
U svakom slučaju razlika je u brzini, a pošto želiš posebno grafu, onda biraš između 3570 i 3470, pa sam odluči hoćeš li 3,2Ghz ili 3,4Ghz i da li je razlika ekvivalentna razlici u ceni.
Ok ljudi, imajući u vidu vaše sugestije i savete odlučih se za sledeće:
Intel Core i5-3570 oko 20.000 - 20.500 din (suviše preporuka za ovaj proc da bi ga zanemario)
Gigabyte GA-B75-D3V - 7000 - 7500 (obzirom da nikada nisam overklokovao, ne verujem da ću i sada počinjati)
8GB DDR3 1600 Kingston oko 4500 (u pravu ste, bolje jedan modul radi kasnijeg upgrade-ovanja)
To mi dodje oko 36.000 - 37.000 što se da nategnuti.
E sad, što se tiče grafičke, jes` da ću morati još da prištedim za nju, ali dajte neki predlog, šta da planiram. Kao što sam spomenuo, dopada mi se GTX 650TI, ali rekoh možda imate nešto bolje u rangu do nekih 18000.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.