Pomoz` Bog? E ovako ljudi.... U velikoj sam dilemi, dugo vremena nisam nista pratio na IT sceni (tj. jedno 3 godine) nemam pojma sta se desava ni sta je dobro, ono sta sam znao da valja sad vidim da nije nesto i tako... svet se menja, pa i moja matora masina mora u penziju :( al da ne davim mnogo
PROBLEM: Moram da zamenim 1 GRAFIKU da bi zamenio nju moram 2 MATICNU PLOCU a kad zamenim i nju MORAM 3 PROCESOR!!!
Ja sam gledao ovo kazite mi dal valja da uzimam il sta da promenim al da bude u istom rangu cena nemam bas mnogo love, sta ces SRBIJA i tako....
MATICNA Asus P5V-VM-ultra, ona je oko 44E
PROCESOR Intel Pentium D 820, 2.8 GHz, 2x2Mb L2, 800MHz,box, oko 72E
GRAFIKA MSI NX8600gt , oko 145E (ovde bi i mogao da se napregnem za 8600gts)!!
OSTALO IMAM DOBRO i ne moram da menjam!!! (ram 1Gb ddr2)
masina mora da mi bude stabilna i da mogu da poteram i neke igre po mogucstvu da ne budu sve na low (makar one starije od 2005-2007, a ove nove kapiram da cu morati tako)
HITNO je jer sad imam pare a znate kako je, zurka tamo pivce ovamo... i svaki dan sve manje....
HVALA imam poverenja u vas gledam da ste dosta pomogli ljudima sorry za dugacak post
Ako nemas nista protiv AMD-a, obavezno uzmi Athlon AM2 3800 ili 4200+ (koji ti se uklopi u cenu). Provereno je bolji od Intel Pentium D 820 (i to ne malo), manje trosi i manje se greje, a kosta koliko si napisao cenu za Intel. Ako hoces bas Intel, bolje se napregni za Core 2 Duo CPU, nego za graficku.
Ako se opredelis za AMD, izbor ploca ti je sirok.
Sto se tice graficke, uzmi ATI 1950 Pro. 8600 GT ne bih preporucio jer je slabija, a skuplja od 1950 Pro.
Ukoliko se `napregnes` za CPU, onda uzmi Nvidia 7600 GT ili ATI 2600 Pro (po mogucnosti DDR3) - neces pogresiti.
Uz toliko para za ovu nadogradnju dati samo 44e za plocu koja je OSNOVA celog sistema je .. Razmisli jos jednom .. Moze ali bar onda kupi puni 945P tio je ipak samo 15e vise. Jednostavno ne naprezi se za gts napregni se za bolju plocu. Pozdrav
pa ne znam ni ja zato pitam.... znam po sebi da mi netreba ultra giga ploca sa podrzavanjem za 8G rama itd... kad mi je 2G dosta a i jedino sto ocu je da podrzi procesor i graficku dobro, nemora da bude MNOOOGO bolja a da ne iskoristim ni 50% potencijala ploce ko sto vidim da neki uzimaju.... JOS JEDNO PITANJE: ako znate zasto je ovaj Pentium D820 Dual-Core - 2.8 GHz 2 x 1Mb L2, 800MHz, S.775 losiji od E2140 1.6GHz Box FSB 800MHz L2 1MB 64-bit????? ako su oba Dual core, barem tako pise, nije mi to jasno rekoh da nisam pratio znaci tu bi mi dosta pomogli
HVALA ZA SAD!!!
...sun is shining, the weather is sweat....
:: Uz toliko para za ovu nadogradnju dati samo 44e za plocu koja je OSNOVA celog sistema je .. Razmisli jos jednom .. Moze ali bar onda kupi puni 945P tio je ipak samo 15e vise. Jednostavno ne naprezi se za gts napregni se za bolju plocu :: Pozdra :: :: ::
Oba su dual core ali je E2140 baziran na Core 2 Duo tehnologiji koji je superioran(citaj puno bolji) u odnosu na Dual Core koji su bazirani na staroj Pentium 4 tehnologiji.Sustina je u nachinu na koji rade a Core 2 Duo radi mnogo bolje na mnogo nizoj frekvenciji.E sad,za ovaj E2140 nisam bas siguran,on je neshto kao pola puta do Core 2 Duo,razlika je samo u manjem kesu(duplo manji).Mogu ti preporuchiti procesor koji ja trenutno koristim,a on je negde u rangu Core 2 Duo koji radi na 1,8 GHz E6300.U pitanju je Pentium D 915 koji radi na 2.8 Ghz,sasvim dovoljno za pochetak.Naravno ako imas kesa uzmi Core 2 Duo...
gilejv u svakom slucaju razmisli za maticnu plocu, ona i napajanje, ako su kvalitetni, predstavljaju stabilnost sistema! sto se tice procesora D820 ne moze da se poredi sa E2140 ili sa bilo kojim drugim iz Core 2 Duo tehnologije, znaci zaboravi na Pentium D procesore. Za grfiku najbolje bi bilo da jos malo sacekas dok se ne pojave i Atijeve graficke pa ces moci pazariti dobru grafiku po znatno nizoj ceni!
osim ako ne planiras kasnije zamenu za neki 21xx...Ovi procesori se isplate samo u kombinaciji sa jakom plocom i oc memorijom,jer do 3,8Ghz ih sije i obican klokovani athlon 64...Imam d805 i znam o cemu pricam,jer sam popio tepanje na benchmark forumu od ljudi koji su kloknuli athlona 64 na 2,7 sto je nomalni overklok za a64... 2)Polca je groblje jer je Asus ovu plocu odradio zbog ponude ,a ne prodaje...Ako vec hoces nesto sto podrzava i Agp i Pci-e uzmi Asrock dual vsta ili njenog naslednika valjda 4core vsta... imao sam tu plocu ,a komsija je imao drugu (Asusovu) moja jos uvek radi ,dok je Asusova bila 3puta u servisu...Ovo se naravno ne odnosi na ostale Asusove ploce ,samo na ovu... 3) Grafiku uzmi za sve ostale pare... P.S.Uzmi 2160 + foxconn 967AA plocu ovo ti je stvarno najbolja i najjeftinija kombinacija koja za godinu dana od sada jos moze da uradi neki posao...Razmisli i o Amd-u i x2 procesoru koji su sada jeftiniji no ikad...`Ajd u zdravlje!
Jel zna neko kako bi mogao da sastavim solidan racunar za max 250 eura,da je 512 MG,80GB,koja je tu dobra maticna polca,procesor ,graficka,sve to da stane u tu cenu
OK! Hvala na savetima... skrpio sam sav moguc kes i sad nemam ni za ladno pivo, al uzeo sam sledece komponente i mogu reci da sam zadovoljan performansama...
sto se tice grafike tu sam dosta razmisljao al sad kad sam je uzeo ne bi je menjao za 7900, moje misljenje... uf proslo je dosta godina od kad sam igrao zadnji put igre na HIGH detaljima a sad vidim sta sam propustao ovih godina..
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.