Ja sam bio vec bacio jednu temu ovde i pomogli su mi ljudi oko konfiguracije i evo do cega dodjoh:
ASUS P5VD2-X VIA PCIE/SATA2/DDR2 C2DUO P4 2.80GHZ 820 BOX LGA775 2X1MBDUALCORE DDR2 1GB PC800 KINGMAX ASUS PCIE EN7300GT/SILENT/HDT 256MB TV/DVI CHIEFTEC DRAGON MEDIUM DX-01W-D-U 400W KARTICA INTEX PHILIPS FM+REMOTE
Ovo je reda 400e
I sad molim za pomoc posto sam poslednji racunar sklopio pre oko 5 godina, stosta se sigurno promenilo.
1) Da li ce ovo kad se sastavi raditi? (hdd i dvd imam) 2) Da li je ovo ok konfiguracija? (treba mi 4 PCI slota, i ne odgovara mi nForce4 chipset zato ova ploca, igirice me ne interesuju previse, hteo bih tek ponekad neku) 3) Sta mi jos treba od sitnica (tipa cooler...) 4) Dal treba da se stavlja pasta izmedju kulera i procesora? (pitanje je verovatno glupo, al ranije je trebalo....) 5) Ima li neki tricky deo kod sastavljanja svega ovoga ili je fazon samo klik-klik?
2) ja bih ipak uzeo neki procesor iz Core 2 Duo familije 3)Cooler master Hyper TX 4)pasta se dobija uz kuler ako je nov a kasnije mozes da kupis pastu pa da je menjas na jedno 8-12 meseci 5)treba da znas da postavis Front Panel na ploci
Kada pise BOX,to znaci da dolazi sa svojim kulerom koji nisu najkvalitetniji,ali obavljaju posao..Uvek je bolje kupiti nov i bolji kuler za procesor jer to moze dosta da smanji temperaturu..
a sto uzimas plocu sa via cipsetom? moja preporuka ide na neku plocu sa intelovim cipsetom..ostalo je ok...ali pazi i na to da novije ploce imaju jedan ide kanal tako da ces taj dvd i hard morati staviti na jednu granu...pasta(termo traka ili sta vec) je vec nalepljena na hladnjaku i ako neces overklokovati sasvim ti je dovoljan box kuler....i ako to kuciste nema front kuler kupi jednu devetku i nakaci je da duva na hard(ovo pod uslovom da uspes da navuces zbog duzine ide kabla)
@dyca:Oprosti,ali nije tačno da su box kuleri loši.To prvo znači da je sve okej i original.A i dobijaš obično 3 godine garancije samo na box cooler.Nikako na druge varijante.Što znači da je firma proizvela procesor i garantuje da će sa njihovim coolerom raditi 3 godine.
Što se ploče tiče,provrti google malo,ima sigurno stranih foruma.U svakom slučaju vidi kako idu cenovni razredi za ploču,tj ne treba ti baš najskuplja,ali ni najefftinija.Proveri specifikacije svake ploče pre nego se odlučiš za nju.Mada,staro je pravilo da se ne štedi na ploči,tj što možeš više ti uloži,to mu dođe kao jedan od najvažnijih,ako ne i najvažniji deo Pc-ja,pored memorije i procesora.
Ja bih na tvom mestu uzeo samsung umesto kingmax-a,mada sam čuo da ni kingmax nije loš.
Ja ni nisam rekao da su losi,samo sam rekao da ce obavljati najosnovniji posao i retko kada vise od toga...Uvek je bolje kupiti neki kvalitetniji kuler jer su oni bolji za hladjenje i overklok je veci sa njima...
1)Ploca ako mislis da prodjes sto jeftinije ,a hoces isti cipset razmisli o asrock-4vsta... Imao sam dual vstu i ploca je odlicna ,ali ne podrzava vise od 667.(Asusova ploca podrzava samo 533). I ima 4pci slota...
2) Procesor : ako neces C2D nikako ne uzimaj seriju 8 nego 9 ,mnogo je bolji (imam d805 ,dakle znam sta pricam) mada ti je moj savet da probas c2d seriju 2 koja slicno kosta, a neuporedivo je bolja... P.S. Na asrock-ovoj ploci imas mesta i za ddr i za dr2 memoriju i za agp i pci-e grafiku tako da ako imas neke starije komponente mozes da ih iskoristis dalje...Ako ih nemas onda ne uzimaj ovaj cipset nego odmah 965 (za male pare imas dooobru Foxconn plocu 967AA),pa vidi... Ja bih jos malo kombinovao... Sto se tice kuler-a razmisljaj o drugom kada osetish da ti je stock tj box nedovoljan, a dotle teraj sa njime kad je vec u paketu...`Ajd u zdravlje!
:: Ja ni nisam rekao da su losi,samo sam rekao da ce obavljati najosnovniji posao i retko kada vise od toga...Uvek je bolje kupiti neki kvalitetniji kuler jer su oni bolji za hladjenje i overklok je veci sa njima..
obavljace najosnovniji posao i retko kada vishe od toga??? cooler ima neku funkciju osim hladjenja???
ne moze otici na pijacu, ne moze ti doneti pivo iz frizidera (sve ovo naravno kada je ugashen rachunar)...
1. vecina ljudi ne overclockuje procesore 2. neki koji over colockuju ponekad to rade 10-20 posto, a za to je sasim dovoljan i najosnovniji posao BOX coolera 3. za egzotichna overclockovanja ili za tishi rad coolera kupiti drugi cooler od zavisnosti od potreba 4. imash shljashteci cooler, jer imash prozirno kuciste pa ocesh da vidish sobu u coodnoj boji po mraku... 5. prochitao si na PCberzi da ti treba bolji cooler, jer BOX ne obavlja nista sem osnovnih funkcija i tako obrazovan i nachitan si kupio jedan cooler od minimum 25 eura (sto vishe para to vishe `neosnov(a)nih` funkcija
vec godinama imam samo BOX coolere.... spadam u kategoriju 2. ,a parcijalno i kategoriji 3. (tih rad rachunara) - ali ovo na box cooleru reshavam pomocu ploche... smanjim broj obrtaja na BOX cooleru.. (sto kod AMD bude jako tiho, posto i u punoj brzini je prilicno tih, za razliku od intela (ako se nista po tom pitanju nije promenio u neko skorije vreme))
osim toga: volim da chitam povremene nebuloze na PCberzi, da se druzim sa ljudima, volim sve sto vole mladi i sakupljam slike David Bowie-a i Pamele Anderson, kao i salvete uostalom
:)))))
PS (ili PC???) vec godinama imam BOX coolere, ako ste slucajno preskochili taj deo u gornjem textu, i savrsheno mi odgovara i nivo booke AMD-ovih BOX coolera, kao i njihova osnovna mogucnost hladjenja
...@mrlja: Sto se tice AMD-ovih box cooler-a tu si apsolutno u pravu jer od pojave athlona 64 svako kupovanje kuler-a je glupost kada box varijanta odradjuje posao cak i za neki `normalni` overklok. athloni i nisu bas za neki ekstremni... Ali kod Intel-a je drugacije...Vec na difoltu zna da se zavrti na max obrtajima,jer dugacije ne moze da ohladi proc...Ovo je uglavnom bila prica za procesore sa net burst tehnologijom i to do preslera(jezgro),nakon toga su se intel procesori o`ladili prilicno .E sad , neko je mogao da izdrzi to pistanje kulera,neko nije,ali se ustalilo pravilo da se kod Intela menja box kuler...Ja sam recimo terao d805 sa box kuler-om na 3400 i imao zagrevanje pod load-om oko 60 stepeni (pod orthosom 65)(ne hvalim se ovime vec napominjem zbog proc-a ,koji vazi za grejalicu) ,tako da njije katastrofa ,ali kada sam ugradio Hyper tx sve temp su spale su u proseku za 5 stepeni sto i nije beznacajno + u idle rezimu hladjenje je jos izrazenije...To je uglavnom ono zbog cega se savetuje zamena kuler-a ,a posto je covek hteo Intel-a ljudi mu to rekose...Uostalom izdatak od 20E i nije tako veliki ,ali je bolje da on sam dodje do tog stadijuma da zna da mu treba bolji kuler... Vazniji su izbor proc-a i MB-a po meni...`Ajd u zdravlje! P.S.sta bi sa markicama i znackama (posebno sa likom druga T...)
Uopste nisam mislio to sto ti mislis...Pa ja i sam koristim BOX coolere i nikada nisam kupovao neke bolje,jer mi nisu bili potrebniji..Trenutno imam AMD 64 3000+ i na njemu box cooler i sve radi normalno vec dve godine..Ono sto sam je rekao je da ako zeli neki ozbiljniji overclock da bi trebao da kupi nov kuler,to je sve..Nisam ni mislio da cooler treba da mu ide na pijacu ili slicno...Izgleda da se nismo bas najbolje razumeli,pa se nadam da sam sada objasnio ono sto sam napisao i ono sto mislim..Pozz
Recimo da sam promenom kucista (sa serverskog IBM-a (starije proizvodnje), sa 3 coolera po 10 cm) na chiefteca LBX-01B-B-B-350 kom sam stavio jedan 12 cm na 680 obrtaja uspeo da oborim temperaturu 5C ... s tim da je rotacija box coolera u letnje doba (nemam klimu, pa bude opako u sobi sa 2 rachunara) bila 2200 obrtaja sa ukljuchenim Q-fanom .. sto je bilo podnoshljivo dok nije korisnost procesora 100% (igrice i slichno) 3400 rpm (urlanje) ali temperatura maximalno je isla na 55 intel celeron 775 @2800 (OC 3310 ).. pre toga se penjala T na 60C u IBM kucistu... zbog sve te dreke sam preselio taj komp u sobu kod klinca (njemu to super,otprilike glasi: besh rachunar koji se ne chuje taj nije ni brz, a sebi uzeo AMD i sve sa box coolerom jedva da se chuje u gorepomenutom chiefecu)... Sve u svemu poenta ove, a i gornje priche koju sam prichao ...
BOX cooler je OK... Hocesh hladnije i tishe??? u s*it kucistu ti nece mnogo pomoci ni Hyper TX jer hladan vazduh presporo ulazi u kuciste (znachi i sporo izlazi) ili ima loshe kretanje kroz kuciste (mada chovek u ovom sluchaju zeli chiefteca, pa ce biti OK sta god da stavi)... meni nekako 20 eura mnoze biti mnogo.. sve zavisi od okolnosti... uvek savetujem ljudima da kupe osnovne komponente (npr plochu) skuplje, noviju tehnologiju koja nece brzo da zastari... moje vidjenje: onda je bolje uloziti tih 20 eura u bolju plochu,bolje kuciste, uzmesh box cooler i kasnije promenish cooler ako uochish da ti smeta buka ili da su temperature visoke ...
@Dyca razumeli smo se, ne brini, nego sasvim uobichajena tematika je u pitanju... retji nekom... ej kupi ovo.. i ovo... i ovo.. e to je super... lako je sa njegovim param raspolagati... ima ovde po forumu dosta primera... a da posle isti ti prave probleme kada im se nudi nesto skuplje od onog sto su oni rekli kao cifru koja je u opticaju kao maximalna....
ipak se vishe slazem sa ovim stanovistem (sto se vidi iz texta iznad) koje je iznio dragojlo2: `Uostalom izdatak od 20E i nije tako veliki ,ali je bolje da on sam dodje do tog stadijuma da zna da mu treba bolji kuler... Vazniji su izbor proc-a i MB-a po meni...` sa dodatkom... taj neko zna koliko zaista moze da izdvoji, ponudi mu najbolje sto se moze u tim okvirima para o kojima pricha.... onda dodatni cooler nekako mi deluje nepotrebno barem dok on sam ne dodje do tog stadijuma... koko je rekao dragojlo2..
sto se tiche same teme koju je covek nacheo ... VIA ima neke mushichave chipsete ... P5B je bolje reshenje (mada skuplje) i sasvim je u redu plocha.... da li ti treba core2duo to morash sam da odluchish ... ako ne planirash OC mozda je AMD bolje reshenje ili barem tishe :)))) (vishe za iste pare)... u svakom sluchaju svejedno je jer su i Intel i AMD procesori odlichni ....
intex-ovu TV kartu sam koristio, nije mi se svidela slika, moja preporuka ide za Leadtek-ove TV2000XP karte, slika im je odlichna... ne znam koja je cenovna razlika...
@dyca: Imao sam utisak da govoriš da je kuler loš ako radi na fabričkom kloku dobro.Složio bih se sa dragojlom,ja sam sa AMD bartonom 2500+ bio na overkloku mesecima bez problema,moguće da zavisi i od ploče,imam a7n8x-x i uključivao sam q fan da bi bolje radilo.
u pitanju je overklok na fsb 200,odnosno na 2,21 gigaherza,mislim da više i ne može.
Ne,ja imam amd athlon64 3000+ i radi ok sve sa box cooler-om..Ja sam samo rekao da za ozbiljniji klok treba obezbediti i ozbiljniji cooler..npr. ako zelis da clockujes c2d,ti sa box coolerom mozes da izvuces vise nego odlicne rezultate,ali sa nekim jacim coolerom mozes da izvuces mnogo vise nego sa obicnim box coolerom..Tako da se sve svodi na to da li je nekome potreban ozbiljan klok ili samo neko manje dodatno ubrazanje koje moze i box cooler da obezbedi..
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647009. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.