Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Konfiguracije
Radni vek
STRANA 1 OD 1
Bundeva Radni vek 27.05.2012. 15:00 T45911

status: user
broj poruka: 408
Da li neko zna podatak (okvirno) koliki je zivotni vek kvalitetnijih racunara (radnih stanica) koji nisu oc-ovani i imaju kvalitetne i usaglasene sve komponente a koji rade 24/7 odnosno non-stop pod nekim opterecenjem? Koliko u proseku traju ti kompjuteri pre nego li nesto odkaze od komponenti?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
philaemos ... 27.05.2012. 15:24 #420040

broj poruka: 2743
To je vrlo neodredjeno.

Npr nekada davno sam imao kinesko najjeftinije napajanje Neo od 350W (realno nekih 200W), koje je meni bez problema radilo nekih 2g, pa sam onda prodao kuciste sa tim napajanjem ortaku kojem i posle 6g radi i dan danas. Komp ne gasi, upaljen mu je non stop. Znaci najgore djubre od napajanja koje radi vec 8 godina.

Ako su komponente ohladjenje kako treba mogu da rade non stop koliko hoces, grejanje je ono sto skracuje radni vek (pod pretpostavkom da nisi nesto budzio i klokovao). Ono sto ce pre da otkaze su hard diskovi i ventilatori, jer su to jedine mehanicke komponente. A ako si baksuz onda moze bilo sta da ti crkne.

operator re 27.05.2012. 16:49 #420058

broj poruka: 4262
Ako gledam po bankama, to je oko 10 godina, a po osiguravajucim drustvima 15 i vise.
Mada it u je bilo izuzetaka.
Npr. nekada ima problem sa mmeorijom ili HDD-om, vrlo rijetko su napajanja crkavala.
Imam jos napajanja od Enermax od 150w(peak 250w), koja rade sa nekik racunarima, npr. Ahtlon 3000, Asus M2N-MX, 1 GB, DVD rezac, 250 GB. Ljudi nisu imali 1200 din. pa sam im dao to napajanje i evo vec 5 godina ga koriste, a napajanje se i ne grije, sto je vrlo bitno.
Imas ove nove konfiguracije kod w*nw*n-a od 37000 din. pa u startu se grije napajanje od 550w, a realno nema ni 380w :(, pa hoce da crknu graficke 6770, jer su najjosjetljivije na nizi napon, a ni memorija niije izuzetak. Zato sada daju samo 2godine garancije, ili koliko zelis do 12 god( uz doplatu na godisnjem nivou od 699 din za svaku godinu produzetka garancije), ali da kod njih odrzavas kompjutere.
Namazano nema sta.
Od formalnog obrazovanja plaćaćeš račune. Od samoobrazovanja ćeš se obogatiti, ali ne u Srbiji. :D

Pisko Cirka, cirka alkohol, cca 27.05.2012. 18:57 #420081

broj poruka: 6645
AKo ne crkne nešto u prvim danima i mesecima, onda bi to kod `usaglašenih` komponenti, bilo u proseku oko 6 godina, a nakon toga, realno je sve čista zarada. Ograđujem se unapred iako me niko za ništa neće hvatati nakon 6 godina od sada - jer ovo je iskustvo sa DOSADAŠNJIM komponentama, a, činjenica je da su integralci sve bliži fizičkim granicama provodnosti/neprovodnosti, frekvencije sve nasviranije a kvalitet sve katastrofalniji i kineskiji, što sve ovo rečeno, po meni, udaljava od 10 godina iskustvenih za nekadašnju opremu, na jedvite jade naguranih 6 godina koje ja pominjem. Neće naravno sve crći u tom roku, ali je realno za očekivati - tj. dobro vreme za prodaju ako još nije gecrkt.

Budale veruju u sreću.

Bundeva Dobar PC 28.05.2012. 09:13 #420168

broj poruka: 408
Znaci da bi brand name kompjuter mogao da radi stalno i danju i nocu u proseku 5 godina a da se nista ne dira na njemu?

gilopile ... 28.05.2012. 11:15 #420189

broj poruka: 9459
Nemas frke ako je brand makina u pitanju, radice vise od 5 god. tacnije 5 god, dva mes. 4 dana i 8 sati. Ako ti trebaju preciznije informacije, onda skini HW lifetimeWiever 3.6 Pro. Za napajane, kuciste, mis i ostale periferije ces morati rucno uneti model i datum proizvodnje.
Recimo, meni je ostalo jod 5 dana do crkavanja g. kartice, ali me bas zabole, jer sam reagovao na vreme pa mi je druga na putu tj. stize sutra:)

I sto je najzanimljivije, program mi je tacno pogodio za neko matoro kuciste. Nije se pretvorilo u prah rdje i sl., vec ga je jedan ciga oneo sa jos nekim gvozdjurijama...

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs