kao prvo dobar dan svima, jer prvi put postujem na forumu :) ono sto bih zelela da vas zamolim da mi pomognete, je oko sastavljanja konfiguracije. da vam naznacim da se ja bavim umetnickom fotografijom i fotke su normalno u visokoj rezoluciji. posto je danas jelte digitalna tehnologija, uvek se nadje nesto za odradjivanje u shopu i ostalim programima koji sluze za obradu fotografija. elem, stari komp i laptop su neke lose masine, kje cekam po minut da odrade zadato, te stoga sada zelim kupiti novu konfiguraciju. dakle brzina mi je i te kako bitna. ma jednostavno nisam ja strpljiva da cekam pet sekundi da on odradi sitnicu u shopu :)
ono sto sam kupila bez savetovanja jeste kuciste i napajanje. oboje su master, kuciste je master mystique 632 a napajanje extrem power 500w. nadam se da nisam pogresila, ali vi cete mi ipak kazati ako jesam. kritika pozeljna :)) e sada posto se ja u hardvere ne razumem mnogo, a danas bi svi da vas oderu, resila sam da pitam vas koji se razumete u to, sta mislite da li mi vredi ono sto sam ja odabrala i da li se te komponente podudaraju. od nekih sam izabrala dva modela pa recite sta mi je bolje. ali ako smatrate da je nesto drugo bolje , a za tu istu cenu, molim vas da mi kazete, ali sto pre u ponedeljak idem u kupovinu. MATICNA PLOCA ================== ASUS P5B ASUS P5B-E
U potpunosti se slazem sa petrom jer su to sve odlicne komponente..Jos kada bi znala da clockujes ili da imas nekoga ko zna mogla bi da pretvoris ovaj procesor u zver koja bi sve sa lagodnoscu odradjivala..pozz
Jedina razlika izmedju teškog i nemogućeg je što za nemoguće treba malo više vremena. (T. Edison)
hvala vam puno na brzom odgovoru :) na zalost ja ne znam to raditi, a i kada sam se raspitivala za to, kazali su mi da bi moglo da dodje do pada sistema (cega li vec) pa sam zbog toga isla na to da uzmem jacu masinu ( koliko mogu finansijski). ako znate sta o tome molim vas kazite mi, jer zaista se ne razumem u te stvari tipa clockovanje i slicno. hvala jos jednom petre i dyca :)
Procesljaj malo forum jer je bilo dosta tema o clockovanju ovog procesora bas na toj gigabyte ploci..Klokovanje ovog procesora nije nista tesko i uz maklo truda mozes doci do velikih poboljsanja u radu,a pritom nemas skoro nikakvog rizika jer tebi ne treba neki extremni overclock..Ako se ipak odlucis da ne zelis da clockujes,ja bih ti preporucio da uzmes neki AMD procesor jer su oni bolji od Intela kada su na defaultu..U cenovnom rangu e4300 imas AMD 4600+ ili jos bolje ako mozes 5200+.Ako mozes navedi nam budzet kojim raspolazes pa cemo ti reci sta je ok za te pare..
da li u tom slucaju treba da menjam kompletnu konfiguraciju? mislim ako procesor bude AMD. a sto se cene tice ja sam racunala da izdvojim 130eura, samo za procesor. e sada ako je neka mala razlika onda OK, ali jedino ukoliko je extremno bolji drugi model, dala bih nesto malo vise. a sto se tice navedenih komponenti ja racunam da izdvojim do 500 evra, bez napajanja i kucista jer sam to vec kupila. znaci maticna, procesor,ram memorija, hard i graficka. ali ne bih se razbila ako je to malo visa cena za bolje, jedino bi odlozila kupovinu za odredjeni period, a sve zarad veceg kvaliteta. i jos jedno pitanje. da li znate ko radi klokovanje i koliko kosta otprilike ta usluga?
U slucaju da zelis da kupis AMD morala bi samo da menjas plocu sto i nije neki proble..Posto si spremna da izdvojis oko 130 eura za procesor je bih ti ipak preporucio da uzmes AMD Athlon 64 X2 Dual-Core 5200+ jer je on dosta bolji i od intel c2d e6300 kada su na default-u..Ovaj procesor kosta oko 150 eura i mislim da ti se stvarno isplati da ga uzmes jer je ok proc za te pare..Sto se tice overclockovanja,sumnjam da ce se neko koga ne znas usuditi da ti overclockuje masinu na sopstven rizik tako da je prakticno nemoguce da nekoga unajmis da ti to uradi jer se overclockovanje radi na svoju odgovornost,a mislim da niko nije spreman da preuzme odgovornost ako ti se komp pokvari..
Ovo ce ti odlicno odraditi posao i bez overclocka, bolje ostatak para koje bi dala za jace komponente ulozi u neki kvalitetan monitor posto se bavis fotografijom, mnogo je bitno da je monitor kvalitetan a da li ce ovecrclockovan ili skuplji i jaci procesor od 4300 obraditi neshto u photoshop-u 10 stotih delova sekunde brze za dodatnih (lupam cifru) 50e ili ne, eh to je nesto za sta se interesuju IT geekovi i entuzijasti :)) bitna ti je kvalitetna slika i relativno brzo zavrsavanje posla :)
:: MATICNA PLOC :: ================= :: Gigabyte GA-965P-DS3 V3. :: :: PROCESO :: ========== :: Intel Core2Duo E430 :: :: GRAFICKA KARTIC :: ==================== :: GAINWARD BP7300GT-256-GS-GLH-TV-DV :: :: RAM MEMORIJ :: ================= :: GEIL 2GB (2x1024) 800MHz DDR2 Ultra Dua :: :: HARD DIS :: =========== :: WESTERN DIGITAL Caviar WD2500AAKS 250GB 7k 16MB SATA I :: :: Ovo sto sam ti napisao ce ti EXTRA odradjivati tvoj posa :: :: ::
tacno je da mi delic sekunde ne radi nista, mnogo mi je bitnije da je konfiguracija stabilna i kvalitetna. OK verovatno je da ima boljih i brzih, ali na zalost ja nemam bas neke pare da uzlozim. a sto se tice klokovanja, ja licno ne znam nikoga, pa po svj prilici ce to biti tako kako bude kupljeno, ali u odnosu sta sada imam ovo ce biti azdaja :)))
sada mi jedino ostaje da jurim po gradu gde ima najjeftinije sve da pokupujem, jer sam videla da je razlika u cenama ogromna. pa eto samo za kuciste i napajanje su me predrali za 26 evra :( ali svaka skola se placa, ali se i zavrsava .)
a posto sam sve pitala a zaboravila zvucnu i modem, moram vas pitati i zato koji preporucujete model. jeste da mi je zvuk tu nebitan, ali trebam ga ponekad :) i ako treba jos nesto napiste mi. mislim ne znam sta sve treba, pa moram uciti sve ispocetka :)))
sorry, sto je post ispod posta, ali morala sam. moze li mi ko dati linkove gde mogu naci ove komponente, sto ih je petar predlozio? ja sam ukucavala ali nista mi nije dalo, mozda su to skraceni nazivi, a ja nisam expert kao vi i treba mi sve napisati bukvalno :(
:: MATICNA PLO :: ================ :: Gigabyte GA-965P-DS3 V3. (ovo sam nasla ali bez V3 i to vise modela, razlicitih cena : :: PROCES :: ========= :: Intel Core2Duo E43 : :: GRAFICKA KARTI :: =================== :: GAINWARD BP7300GT-256-GS-GLH-TV-D : :: RAM MEMORI :: ================ :: GEIL 2GB (2x1024) 800MHz DDR2 Ultra Du : :: HARD DI :: ========== :: WESTERN DIGITAL Caviar WD2500AAKS 250GB 7k 16MB SATA
Sto se tice zvucne kartice, kazes da ti je zvuk `nebitan` tj. verovatno ces ponekad odgledati neki film i slusati muziku i to je to :) Ako nemas neki kvalitetan 5.1 sistem zvucnika, onda ti dodatna zvucna kartica nece trebati posto vec imas jednu integrisanu na maticnoj ploci i ona ce ti zavrsavati posao. Ako imas vec neke dobre zvucnike, onda kupi bar neku Creative zvucnu karticu do 20e bices mirna i zadovoljna :)
Sto se tice modema, slobodno uzmi bilo koji ako imas digitalnu centralu jer su jako male razlike izmedju proizvodjaca (skoro da ih i nema) i svi kostaju oko 10tak eura. Ako imas analognu centralu, onda moras da obratis paznju na izbor modema ili jednostavno napisi koja su ti prva dva broja fixnog i znace se na kojoj si centrali (da li je prastara mehanicka mislim da je arf 102 ako se dobro secam, ili kombinacija siemens-alcatel-made in serbia, ili je alcatel, ili je ericsson ...) a svakoj od starijih tipova centrale prija odredjen tip modema.
Pozdrav :)
:: :: tacno je da mi delic sekunde ne radi nista, mnogo mi je bitnije da je konfiguracija stabilna i kvalitetna. OK verovatno je da ima boljih i brzih, ali na zalost ja nemam bas neke pare da uzlozim. a sto se tice klokovanja, ja licno ne znam nikoga, pa po svj prilici ce to biti tako kako bude kupljeno, ali u odnosu sta sada imam ovo ce biti azdaja :)) :: :: sada mi jedino ostaje da jurim po gradu gde ima najjeftinije sve da pokupujem, jer sam videla da je razlika u cenama ogromna. pa eto samo za kuciste i napajanje su me predrali za 26 evra :( ali svaka skola se placa, ali se i zavrsava . :: :: a posto sam sve pitala a zaboravila zvucnu i modem, moram vas pitati i zato koji preporucujete model. jeste da mi je zvuk tu nebitan, ali trebam ga ponekad :) i ako treba jos nesto napiste mi. mislim ne znam sta sve treba, pa moram uciti sve ispocetka :)) :: ::
:: Ako imas vec neke dobre zvucnike, onda kupi bar neku Creative zvucnu karticu do 20e bices mirna i zadovoljna :
Creative Live! je kvalitetu ispod svake HD audio zvuchne, a takve su sada na plochama. Tako da ne vidim smisao kupovine zvuchne Creative do 20 eura (posto ce biti loshija od ove na plochi). Ja sam manijak za muziku i imam creative Live! i loshija je od Realtek 883 koju imam na plochi.
imam dobre zvucnike ali ja tome ne poklanjam neku paznju, jer filmove nikada ne gledam na komp, jedino ponekad dok radim volim da slusam muziku onako tiho, cisto radi opustanja, pa mi stoga neki kvalitet i nije bitan. ako je vec integrisana na ploci barem za sada ne moram davati novac na nju, vec je bolje da dam za nesto drugo.
a sta bi sa linkovima gde sve komponente mogu naci :) mislim gde ih ima i cene.
Sve je to bitno, što kupuješ i koliko košta i koliko procenata je bbuy od drugog, ali, naročito kod photoshop-a, bitno je kako će ti biti instaliran celokupni sistem i podešen sam photshop, jer se u suprotnom čak i hiljadu evra skuplja mašina pretvara u kornjaču. Dakle, kupuj u firmi koja će imati odgovornog servisera - lika koji instalira i podešava celu mašinu. Srećno!
P.S. KUPI NAJTIŠI KULER KOJI MOŽEŠ DA SI PRIUŠTIŠ!
nije mi problem, ja sama sve radim sto se tice podizanja sistema i instalacije programa. a da za kuler sam nacisto zaboravila. koji mi preporucujes u odnosu na tu konfiguraciju?
Nemam mnogo da dodam jer su ti ljudi već velikim delom pomogli ali shodno tvojim potrebama koje si navela, sve sem kombinacije Core2Duo,2GB DDR800 Dual i Intelovog čipseta bi bio promašaj. Nemoj preterano da se trošiš na ostale komponente jer su ti za performanse u Photoshop-u ove tri stvari presudne. Ako si u mogućnosti bilo bi poželjno i 4GB ram-a a da Dual Channel obavezno bude aktiviran jer igra ulogu u Photoshop-u. Još jedna stvar bi doprinela performansama u Photoshopu a to je da ti neko dva ista harda sa 16MB veže u RAID tako da sinhrono zapisuje na oba, i u Photoshopu podesiš Scratch Disk na druge particije, a u slučaju da ih ne vežeš u RAID staviš Scratch Disk na drugi fizički drajv. Ovakva konfiguracija sistema bi se prosto igrala sa Photoshop-om što ti je i najbitnije. Pretpostavljam da imaš bar 19 inča monitor. Nadam se da sam pomogao. Uzdravlje!!!
da srdoch, monitor je 19 incha, manji mi ne bi valjao zbog fotografija. i tako vid se gubi polako :)))) trebace mi uskoro ili stolicu da odaljim ili da kupujem barem od 21 incha :))))))
e sad, ja sam na pocetku kazala da se ne razumem nesto u hardvere i stoga sam i dosla da vas sve pitam. preporuku za vas forum sam dobila odavno od drugara i nisam se razocarala. kad god je trebala neka informacija , nalazila sam je ovde, na sta sam vam zaista zahvalna. a ovo sto si mi preporucio za HDD, nije mi jasno. ja sam planirala jedan od 250GB. da li plus dodatna dva od 16GB ili sta drugo. mada mi je tih 250BG mnogo, ali ajde neka stoji nikada se ne zna, mozda mi zatreba za neki filmic ili slicno, pa cisto da imam gde da ga ostavim pre narezivanja. a posto se ja ziva zbunih od treme pred vama expertima i sada tek pojma nemam sta da uzmem, jel moze za mene preko protekcije da mi napisete kao sto je to petar uradio. znam da vas mucim, ali sta da radim kad se u to ne razumem, a vama je ovo decija pesmica :)
ASUS Super Memspeed Technology Enhances Memory Speed up to 75% - Intel LGA775 Platform - Intel® P35 chipset - Dual-channel DDR2 1066/800/667 MHz - Heat Pipe - 2x1394 - 12xUSB 2.0 - All High-quality Conductive Polymer Capacitors
koshta 150-ak eura
ako je rad sa ramom (nije margarin u pitanju :))))) poboljshan `samo` 20% to vredi i vishe para nego ta razlika od 50 eura... a ako je 50% to je mnogo vishe od nesto.... a ovih do 75% ...mnogo je kume, ja bi sa 35% bio prezadovoljan :))))) uuuuuhhhhhhh bice gadno, ako je ovo tachno.. opet ce mnogi da menjaju konfiguracije.... minimum FSB koji je podrzan je 800 pa je i minimum za brzinu rama margarina 800 :)))))
PREPORUKA: dakle.... ako nemash ovih 50 eura razlike ipak uzmi ovu plochu... i uzmi samo 1 GB jeftinijeg rama sa spiska podrzanih ... sachekaj neko vreme i kupi josh 1 GB kasnije nakon oporavka od finansijskog shoka ....
znash sta mrlja. ja sam preporuku dobila od drugara koji je nekada sa vama bio mnogo cesce ovde, pa sam upozorena da si jedan od sveznalica, kao i jos neki koji su ovde pisali. prema tome, posto moj drug kaze da cete mi vi lepo sve nacrtati, kako i treba za plavushu :)))))))))))))))))) onda mi lepo objasni sve o margarinima :)))))))) nego malopre se cusmo ja i on i rece da je ona prvopredlozena sasvim ok, ali i da je AMD ploca ok, pa sada sam ja u tom cudu zamalo postala izblajhana umesto prirodno plava (sa vrlo malo dodatka farbe). i sta je tu zakljucak....HELP bwe, vise ne znam sta da kupim :)))))))
pozdrav svima, divni ste zaista
i evo sada moram da se editujem. shokirao me shok finansijski da cu shtucati ove godine na adi, umesto da odem i vidim malo more, a mozda i naredne, ako zatreba jos ponesto. a uvek zatreba, jer ovo je skup sport a zarazan, a vi kao virusi (ovo mislim pozotivno), pa lako se ljudi navlace na hardvere i komponente i sad samo ocekujem da pocnem da ucim sve o tim cudesima, pa da jednog dana i ja ovde kao nekome nesto preporucujem :))))))))))))))))))
reci mu za ovu plochu ... neka sam vidi sta tvrdi da se nudi .. objasnice ti sta bi to bilo za rad... a da sam jedan od sveznalica.. jock .. lepo lazesh ...
to sto su ljudi predlozili je sasvim OK (chak i ako se ne odluchish za kupovinu ove ploche imacesh OK rachunar)... ali verujem da nisu znali da se P5K pojavio u nashim bednim i patetichnim zivotima :)))))
PS podrzani su i moduli na 667 tek sam sad primetio.... pa da se ispravim ...
:: Pratite moderne tokove.. :: dakle pojavilo se i kod nas u nekoliko radnji.. :: ako pare nisu problem.. :: :: P35 chipset.. :: ASUS P5K matichna plocha :: http://www.asus.com.tw/products.aspx?l1=3&l2=11&l3=534&l4=0&model=1637&modelmenu= :: :: ASUS Super Memspeed Technology Enhances Memory Speed up to 75 :: - Intel LGA775 Platfor :: - Intel® P35 chipse :: - Dual-channel DDR2 1066/800/667 MH :: - Heat Pip :: - 2x139 :: - 12xUSB 2. :: - All High-quality Conductive Polymer Capacitors :: :: koshta 150-ak eur ::
tacnije 148Eura sam nasla. a sada opet davez (JA) a jel sve ostalo ostaje isto kao kod petrove konfiguracije ili se nesto menja i da li je neko vec imao ovu plocu i koliko je proverena....ne bih da uzmem nesto novo , pa ono posle ispadne da je lose.
ajde plizz pomagajte sa ovim margarinima i spanskim selima koja pricaju kineski (za mene) :))))))))))))))))))))))))
:: reci mu za ovu plochu .. :: neka sam vidi sta tvrdi da se nudi .. objasnice ti sta bi to bilo za rad.. :: a da sam jedan od sveznalica.. jock .. lepo lazesh ... :: eto ti ga sad, zenskom bicu pa kazes da laze. ako ko laze onda je to moj drugar. a ja garantujem da on nikada ne laze, mene NE i tacka.
nego on ovaj post nije video, jer je bio pre njega, tako da ga moram kasnije cimati (a danas sam ga udavila nacisto), nije fer. sada cu malo vas daviti, pa cu njega kad krenem sutra u shoping :)
Po specifikacijama ova ploca koju ti je mrlja preporucio je odlicna za te pare,ali isto kao sto je rekao mi(barem je) nismo znali da je ova ploca i stigla u nase bedne krajeve tako da sumnjam da je neko vec kupio.Vidi na netu da li ima neki njen test,ali sumnjam da je losa jer Asus uvek izbacuje kvalitetne proizvode...
ja bih se ipak odlucio za AMD Athlon X2... nekako mi je sigurniji... sto se tice maticne moja preporuka su Abit KN9-S AM2 ATX NVidia,Nforce550,DDR2,PCI-E,NV SATAII Raid,4xSATA,1xPATA,Glan,SB7.1 (oko 7500)
Ukupno: 86581,2din. / 1043,15⬠E-KLUB - štampač ako ti netreba = 82763,2!!
Samo ovo još,,znači, ja se ovde i malo hvalim (zato što sam na to čeko - znaju drugari sa foruma - bar dva meseca), ali - ti vidi cene od ovoga gore! jer to je full konfiguracija - izbaci šta ti ne treba i `pevaj` - - i ako hoćeš da znaš gde i kako to da kupiš, a da ne reklamiram nikoga - pusti mi poruku na mejl!! čuvaj se demetra - ne daj da te prevare :( pozdrav svima!! ps:kad mi bude došao u ruke,,, - posebno ću i to taksativno da se zahvalim svim forumašima koji su mi pomogli da sklopim ovu konfiguraciju.
Jedina razlika izmedju teškog i nemogućeg je što za nemoguće treba malo više vremena. (T. Edison)
:: Po specifikacijama ova ploca koju ti je mrlja preporucio je odlicna za te pare,ali isto kao sto je rekao mi(barem je) nismo znali da je ova ploca i stigla u nase bedne krajeve tako da sumnjam da je neko vec kupio.Vidi na netu da li ima neki njen test,ali sumnjam da je losa jer Asus uvek izbacuje kvalitetne proizvode.. ::
ja sam uvek malo sumljicava prema novim stvarima, dok se ne provere, bas iz razloga sto ne spadam medju poznavaoce tehnologije. ali sam uvek za to da poslusam savet onih koji se razumeju. tako da cu lagano preracunati i videti sta mogu da kupim, a mozda i bude da kupim tu skuplju, pa za kasnije da bude memorija. sta cu finansije su neumoljive i nema se uvek za sve odjednom, a da sve bude dobro :(
ali ako nista drugo, onda imam onaj prvi predlog pa ce to biti moja buduca makina :)
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.