Vec sam kupio CPU: Intel i3-2100 i MB: ASUS P8H67 Rev3.0 B3. Verovatno cu jos uzeti 4gb ili 8gb memorije, a sto se tice graficke ne bi isao preko 6770. Prvo pitanje, zasto je bolje recimo (naravno samo AKO je bolje?) koristiti dual u odnosu na singl memoriju i da li mogu da koristim dve iste singlice a da imam dual rezultate. Drugo mnogo vaznije je pitanje kucista i napajanja. Da li COOLER MASTER elite 334/335 sa navodno original C.M. napajanjem od 420w je dovoljno za sve ovo gore navedeno, (posebno me interesuje graficka za koju kazu da nije neki veliki potrosac) ili cu morati da uzmem neki Blueberry sa 520w/560m ili mozda LCpower 600w??? Pomagajte sa savetima jer treba da obavim kupovinu u naredna dva, tri dana.HVALA.
Bolje uzeti dva ista modula kako bi memorija radila u tkz dual chanel modu (tako dobijas na performansama ) a sto se napajanja tice ja mislim da u elite ide Thermalmaster 420 ili 350 sto mu dodje sl. kao cooler master! Gurace sigurno konfu sa 5770-6770 ali ne i nesto jace od toga.
Asus Maximus Extreme-Z Intel ® Core™ i7-2700K NOCTUA NH-D14 Mushkin Redline 2x4gb 1866MHz 1.5v ASUS GTX 580 DC II SSD Crucial M4 128gb Seasonic X-Series 660W CM 912+ Dell U2312HM
Sto se kucista i napajanja tice ostani pri Cooler Masteru, ili cak sta vise pristojnije resenje ti je thermaltake v3 u kombinaciji sa pomenutim LC napajanjem....vezano za dual singlerice i ostalo :D :D dualchannel dupla veza izmedju procesora i ram memorije naravno bolje i brze i:D moj savet ti je 2x4gb kingston hyperx 1600mhz posto su memorije jeftine :D do 4000dinara za 8gb
znaci bolje manje napajanje proverenog kvaliteta cooler master 420w, a za memoriju izgleda cu morati da uzmem1333mhz jer je po specifikaciji ploca up to 1333, sad jbg ko zna dugo nisam menjao komp tako da ne znam da li mozda moze i 1600 da se nesto setuje u biosu ili kako vec, sad sam lupio ali prepostavljam da ima neka varijanta da radi i na 1600mhz. Hvala ljudi!
Sto se tice memorije imas ovde spisak prodavnica sa cenama ramova 2x4GB na 1333mhz, mozes da uzmes jace 1600mhz ali ja te akrobacije sa pojacanvanjem (overklokovanjem) na toj ploci, a ni na procesoru nebih radio. 8GB, na 1333Mhz sa dual chanel ukljucenim bice ti dovoljno u svakom pogledu. Ostatak kompa ne zahteva, a ni ne daje bolje rezultate sa brzom memorijom.
Sto se tice napajanja, ja ti nista necu govoriti jer iskreno to sa napajanjima koji su dobri, koji su losi, koji su tihi, koji su bucni nemam pojma. Dajem ti link do sajta da sam izracunas koliko ti treba wati minimum. Ja sam ubacio tvoje komponente u racunicu i dobio da trazi 330w. Uvek gledaj jos koju stotinu jace jer se vremenom trosi, a i ako ti struja varira jako onda jos i vise gubi svojstva.
nisam siguran da si dobro razumeo kako stoje stvari oko memorije, za svaki slucaj pokusacu da pojasnim: dual chanel je rezim rada dve memorijske plocice ubodene u odgovarajuce slotove pri cemu maticna koristi dva kanala prilikom komunikacije sa memorijom sto donosi poboljsanja u odnosu obe plocice ubodene u isti kanal. poboljsanja mogu biti od 0% do napr 10% u zavisnosti od toga sta i u kom programu radis. dual chanel memorija predstavlja jednostavno dva ista modula koja se prodaju zajedno. pri tome memorijski moduli ne moraju biti isti, vazno je da podesavanja na ploci (u biosu) ne budu jaci od deklarisanih podesavanja slabijeg modula. dalje, sto se tice brzine, radna brzina na kojoj ce raditi memorija je ona koja pise na ploci, dok ono sto pise na memoriji predstavlja max brzinu na kojoj ta memorija moze da radi. dakle ako imas plocu na 1333 i memoriju na 1600, radice bez problema na 1333, dok u obrnutom slucaju, ako memoriju deklarisanu na 1333 ubodes na 1600 verovatno nece raditi (hoce uz odredjena napredna podesavanja, ali o tome drugi put)
sto se tice napajanja, moja licna formula je da za napajanje (orjentaciono) pljunem para koliko i za graficku, maticnu ili procesor. znaci neko napajanje od 70-100e po izboru. jeste malo skuplje, ali dok se drzis tog bezbrizno mozes da radis sa kompom sta hoces, a ako tu ustedis par desetina evra... svaki dan ima poneka tema o tome ___________________________________________________ http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg/
Preterao si, grubo receno za sve graficke karte do 150e i naravno procesore koji idu uz to (atloni x4, fenomi x4, i3, i5) svako krsteno napajanje od oko 50-60e vrsi odlican posao, za nesto vise od navedenog ulazi se u bas taj cenovni rang od 50-100e naravno i dalje pricamo sa konfiguracijama od jedne karte, nemoj tako pricati pomislice ljudi da ispod 100e nema napajanja...
:: sto se tice napajanja, moja licna formula je da za napajanje (orjentaciono) pljunem para koliko i za graficku, maticnu ili procesor. znaci neko napajanje od 70-100e po izboru. jeste malo skuplje, ali dok se drzis tog bezbrizno mozes da radis sa kompom sta hoces, a ako tu ustedis par desetina evra... svaki dan ima poneka tema o tom
rekao sam `moja licna formula`. smatram da je napajanje temelj , kljucna stvar svakog `stabilan sam kao dve stene` kompa i tu nikad ne stedim. nisam jedini, pogledaj sta veliki igraci ugradjuju u svoje `brand name` konfiguracije. ___________________________________________________ http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg/
ok, ajd sad ti meni reci koje trenutno imas napajanje u kucistu i graficku ?
:: rekao sam `moja licna formula`. smatram da je napajanje temelj , kljucna stvar svakog `stabilan sam kao dve stene` kompa i tu nikad ne stedim. nisam jedini, pogledaj sta veliki igraci ugradjuju u svoje `brand name` konfiguracije. :: __________________________________________________ :: http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.