Pozdrav svima, planiram da obnovim racunar, tj. da zamenim plocu, procesor, napajanje i ram, pa mi treba Vas savet za odabir istih, s`tim da hard i graficku za sad imam (Ati5670) i ne bi ih menjao. Budzet je nekih ~250e. Hvala unapred! :)
Koliko vidim za 20k ne mozes da spojis neki bolji intel i plocu tako da idi na AMD
E sad trenutno AMD je izbacio neke AMD FM1 procesore, ne znam kakvi su, mada vidim da im je pristupacna cena, i imas ove AM3/AM3+, nisam imao prilike da probam ni jedan od ta 2, ali evo par procesora koji po mom misljenju ulaze u uzi izbor:
Prva 3 su ti AM3/AM3+ a zadnju AMD FM. Phenom II X4 960T je stari cpu, msm odavne je izashao, ali je veoma dobar, nisam gledao testove u odnosu na ove novije, sto se tice igrice full je, jos moze dobro da se OC. E sad ovi FX mi deluju nekako mocnije, veci takt, vise kesh memorije. Kad se odlucis za cpu onda biraj plocu... Imas solidne ploce za 8000din... Pomocice ti ovi malo iskusnije clanovi...
Neko ce reci, jaki su to procesoru u odnosu na grafiku koju imas, mada bih ti preporucio slobodno da uzmes neki od ovih, bar 3-4god da budes miran... Nzm da li imas potrebu za ovim AMD FX-6100 BE, 15k nije bash malo, a msm da njegovu snagu svakako ne mozes da iskoristis na igricama, ili da vidish pri svakodnevnom radu, tako da on otpada...
Sto se tice 1. konfiguracije, to je promasaj, taj cpu je vec sad slab, tako da ako vec kupuje nek izdvoji malo vise da bude mirna neko vreme... Takodje napajanje nikad ne bih uzimao bez pakovanja, bulk...
2. konfiguracija je pun pogodan. Jedino umesto tog rama bih isho na neki Kingston, OCZ, Geil, Mushin...
Moja greska, 4GB Kingston HyperX 1600MHz je oko 2200-2400din, a ne 4k...
Mislim da ti je bolje da ides da i3..Posle mozes da ides na i5, i7 sto ce i za 2,3 godine biti zadovoljavajuci procesori.. Na primer, i3 ->11400, Asus P8H67 -> 8500 + RAM + Napajanje (bilo koje od gore pomenutih) = 250e
pa tiu razliku u odnosu na budzet smanjis na nekih prihvatljivih 500-600din...
ovo napajanje iako je bulk verzija je svakako najjeftinije a najkvalitetnije za te pare ima koliko se secam 21 i 24 A na V12 granama sto je i vise nego dovoljno za tu grafiku...a sto se ram memorije tice moje misljenje je da bolje uzmes 8gb dok su cene ovako niske...
Phenom II x 4 955BE...GEMIN II...ASUS M5A97 PRO...SAPPHIRE Vapor-X HD4890...NZXT Lexa S...2X4GB Kingston...BENQ G2220HDA http://imageshack.us/photo/my-imag
Da, graficka ce biti slabija u odnosu na ostatak konfiguracije, ali i nju cu menjati ove godine, nije mi zapela ovog trenutka, prioritet su mi ostale komponente, tj. da napravim dobru osnovu za naredne 2-3-4 godine.
@dragance...mozda sam i ja ponekad ...ali jbg pogreci covek :) Phenom II x 4 955BE...GEMIN II...ASUS M5A97 PRO...SAPPHIRE Vapor-X HD4890...NZXT Lexa S...2X4GB Kingston...BENQ G2220HDA http://imageshack.us/photo/my-imag
Ovo što ti je Miško preporučio je ubedljubo najbolje za taj novac.Dalje nemaš šta da traziš.
:: Da, graficka ce biti slabija u odnosu na ostatak konfiguracije, ali i nju cu menjati ove godine, nije mi zapela ovog trenutka, prioritet su mi ostale komponente, tj. da napravim dobru osnovu za naredne 2-3-4 godine :: :: Hvala vam puno. :)
ali je napajanje koje preporucuje 2x15 ampera na v12...ocaj naspram chefteca 21 i 24A za iste pare...procesor je preskup 12050 din je MNOGOOOOOO BRE Napumpali su mu cenu samo tako slazem se da mu je 4gb ram-a dovoljno...ali bolje da uzme 8gb...mala je razlika u ceni ...a covek planira da se osigura na duze staze...a ko zna kakve potrebe cemo imati za naredne 2-3-4 godine ....siguran sam da ce 4gb biti ko 256mb ddr1 sada:)
Phenom II x 4 955BE...GEMIN II...ASUS M5A97 PRO...SAPPHIRE Vapor-X HD4890...NZXT Lexa S...2X4GB Kingston...BENQ G2220HDA http://imageshack.us/photo/my-imag
`Bem ga pa ako hoce 8gb moze uvek da dokupi jos jedan stick. Sto se tice napajanja, to legendarno LC ce biti dovoljno, uvek moze bolje naravno ali budzet je toliki koliki je. Sto se tice procesora taj Phenom je zasad jedini od stare serije koji moze da se kupi i uzimeti fx4100 naspram njega je bezveze. Bio je Phenom pre nedelju dana nesto vise od 10k ali, (ne znam da li znate) Phenom II x2/x4/x6 se vise ne proizvode i ovo sto vidite je ono sto ima na lagerima. Nema ih vise.
U gluposti sveta blista mudrost Svevišnjeg. Zato mudrac ponizno gleda na glupaka.
:: ali je napajanje koje preporucuje 2x15 ampera na v12...oca :: naspram chefteca 21 i 24A za iste pare...procesor je preskup 12050 din je MNOGOOOOOO BR :: Napumpali su mu cenu samo tak :: slazem se da mu je 4gb ram-a dovoljno...ali bolje da uzme 8gb...mala je razlika u ceni ...a covek planira da se osigura na duze staze...a ko zna kakve potrebe cemo imati za naredne 2-3-4 godine ....siguran sam da ce 4gb biti ko 256mb ddr1 sada: :: :: Phenom II x 4 955BE...GEMIN II...ASUS M5A97 PRO...SAPPHIRE Vapor-X HD4890...NZXT Lexa S...2X4GB Kingston...BENQ G2220HDA :: http://imageshack.us/photo/my-ima :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.