Da ispravim stidnu dlaku, postoje sleeve ventilatori kojima smeta ako se nađu u položaju za koji nisu predviđeni (recimo naglavačke) i to im skraćuje malo životni vek ili prave malo veću buku. Ništa osim toga.
Ako polozis kuciste imaces problema sa ubacivanjem diskova u dvd drajv Za hard disk nisam siguran. Da bi izbegao sve potencijalne probleme lepo kupi polozeno kuciste i sve ce biti u najboljem redu.
i5 2500K, Noctua NH-D14, Asus P8P67 PRO, 2*2Gb Kingston hyper x gray, 2*640Gb WD black sata 3 raid 0, Asus gtx 560ti DC, CM elite 430, Chieftec cft-750-14cs, Dell U2311h,
Ugradbeni Hard diskovi po konstrukciji su tehnološki izvedeni tako da im motor trpi najmanja opterećenja kada su postavljeni horizontalno u odnosu na podlogu odnosno onako kako obično i stoje tj. ugrađuju se u kućišta.Nigde nisi video da je drugačije.U suprotnom se HDD više greje,a iglave na disku tada imaju debalans pa može doći do greške u očitavanju.Tu je i DVD rom u pitanju, ukoliko nije predviđen za rad u vertikalnom položaju što definiše proizvođač.Takođe nekim ventilatorima ne prija.Taj položaj jedino odgovara procesoru odnosno kuleru, jer tada ne trpi opterećenje na `smicanje`.Svaku stvar treba koristiti onako kako je proizviđač predvideo i propisao pa tako naravno i PC, tj. kućište.
Jel si ti nekad u zivotu otvorio neki brand name racunar. Meni upravo na stolu stoji MEDION PC MT 7 Assembled in Germany, kome hard disk stoji `uspravno`. P4 3.2GHz media center masina. Bas mu je kratak nesto vek trajanja...
Zbog boljeg iskoriscenja prostora u manjim kucistima, HDD se cesto postavljaju polozeno na bok ili uspravno. Cest slucaj sa HP Compaq, FSC... Samo ga koristi kako hoces, nema nikakve razlike niti opasnosti od otkaza bilo cega.
S1000RR
:: Ugradbeni Hard diskovi po konstrukciji su tehnološki izvedeni tako da im motor trpi najmanja opterećenja kada su postavljeni horizontalno u odnosu na podlogu odnosno onako kako obično i stoje tj. ugrađuju se u kućišta.Nigde nisi video da je drugačije.U suprotnom se HDD više greje,a iglave na disku tada imaju debalans pa može doći do greške u očitavanju.Tu je i DVD rom u pitanju, ukoliko nije predviđen za rad u vertikalnom položaju što definiše proizvođač.Takođe nekim ventilatorima ne prija.Taj položaj jedino odgovara procesoru odnosno kuleru, jer tada ne trpi opterećenje na `smicanje`.Svaku stvar treba koristiti onako kako je proizviđač predvideo i propisao pa tako naravno i PC, tj. kućište :: :: ::
Gluposti, ovo za hard disk osobito, nema velike razlike u opterećenju kako god ga okreneš a da je tako bila bi žuta slova od tri metra na ambalaži u kom položaju da se drži jer postoje kućišta i enclosure-ovi koji hard drže postrance pa čak i naglavačke (postrance je jako često kod servera zbog pristupačnosti). Glave na hard disku stoje s obe strane plattera i lebde na vazdušnom jastuku dok se kreću u slučaju da je neko mislio da češu disk. A u slučaju da se neko zapitao zašto dvd-rom ima one kandžice na tray-u to je baš zbog ubacivanja diskova postrance.
Pričamo o diskovima koji obično egzistiraju na našem tržištu i nisu nešto baš brendirani, a ne o diskovima koji su inače pravljeni tako da mogu i da `vise` ako treba u vazduhu dok rade.Naravno da se komentar ne odnosi na brendirane stvari,a što se tiče otvaranja, samo 25god
imas milijardu kucista u koje hard MORA da ide na stranu a ne polozeno.. plus ovo sto si napisao za vek trajanja je netacno.. :)
:: Ugradbeni Hard diskovi po konstrukciji su tehnološki izvedeni tako da im motor trpi najmanja opterećenja kada su postavljeni horizontalno u odnosu na podlogu odnosno onako kako obično i stoje tj. ugrađuju se u kućišta.Nigde nisi video da je drugačije.U suprotnom se HDD više greje,a iglave na disku tada imaju debalans pa može doći do greške u očitavanju.Tu je i DVD rom u pitanju, ukoliko nije predviđen za rad u vertikalnom položaju što definiše proizvođač.Takođe nekim ventilatorima ne prija.Taj položaj jedino odgovara procesoru odnosno kuleru, jer tada ne trpi opterećenje na `smicanje`.Svaku stvar treba koristiti onako kako je proizviđač predvideo i propisao pa tako naravno i PC, tj. kućište :: :: ::
Polozena kucista se i dan danas koriste.Fujitsu, Siemens(Nixdorf), Dell,...Da ne valjaju, odavno bi prestale velike firme da ih prave, a proizvodjaci DVD-jeva ne bi onda uopste pravili leziste koje drzi disk da ne ispadne kada se drajv montira uspravno, i navodili bi u garanciji za HDD-ove da ne smeju da se postavljaju uspravno.Ja imam jedno uspravno kuciste sa lezistem za DVD koje je postavljeno uspravno.DVD sljaka vec 5 godina bez problema.Imam i dve Siemens-Nixdorf masine sa vodoravnim kucistima, koje su tri dana starije od kamena, a jos rade ko nove, cak se i kuleri ne cuju. A user SERVIS bi trebao da kontaktira Dell, Fujitsu, Siemens, i ostale, da im ukaze da nemaju pojma, da oni prave lose proizvode, i da njega postave za direktora razvoja. :)
scientist Radi kako hoćeš i poslušaj koga hoćeš samo da znaš da je većina od ovih ovde koji se prave pametni i drveni advokati najčešće posećivalo moj servis,jer su `mnogo znali`
:: Pričamo o diskovima koji obično egzistiraju na našem tržištu i nisu nešto baš brendirani, a ne o diskovima koji su inače pravljeni tako da mogu i da `vise` ako treba u vazduhu dok rade.Naravno da se komentar ne odnosi na brendirane stvari,a što se tiče otvaranja, samo 25go :: :: ::
Moraće uskoro da se reguliše to što svaka Marica otvara servis, nego šta. Pa da bude kao da otvaraš ordinaciju, diploma, državni test, pa da budeš pripravnik jedno dva`es - tri`es godina, možda nešto i naučiš.
:: scientis :: Radi kako hoćeš i poslušaj koga hoćeš samo da znaš da je većina od ovih ovde koji se prave pametni i drveni advokati najčešće posećivalo moj servis,jer su `mnogo znali :: :: ::
OVO SU VEĆ POČELA PREPUCAVANJA.DA SKRATIM.EVO I JA SE KAO NEŠTO RAZUMEM I IMAM KAO NEKI SERVIS.NE KAO KOLEGA 25,VEĆ 28.APSOLUTNO MOŽEŠ DA DRŽIŠ U BILO KOM POLOŽAJU BEZ PROBLEMA.AKO TI SE NEŠTO DESI SA DISKOM JA TI KUPUJEM NOV
ne razumem kako to da drzis servis i bavis se time profesionalno 25GODINA! pa sta si naucio.. umesto prakse, iskustva, oslanjas se na nesto sto si mozda procitao na nekom `Noddy` forumu i sad ovde iznosis `professional opinion`.. da su sada neka lepsa vremena bio bi spaljen na lomaci
:: scientis :: Radi kako hoćeš i poslušaj koga hoćeš samo da znaš da je većina od ovih ovde koji se prave pametni i drveni advokati najčešće posećivalo moj servis,jer su `mnogo znali :: :: ::
Da su sad lepša vremena mogli bi i diplomom bulju da obrišemo nego prvo bi pet godina pumpao mehove, onda bi pet godina samo pridržavao, sledećih pet bi ga majstor i pustio ponešto da odradi pa bi tek onda pitao `da li mogu da otvorim jebenu kovačnicu, gospodine`.
I to bi bilo nešto a ne da veterinar mom komšiji ubije psa, neka tamo dobije sepsu od vađenja zuba a opet neka deseta umre pri operacije nožnog prsta na privatnoj klinici.
:: ne razumem kako to da drzis servis i bavis se time profesionalno 25GODINA! pa sta si naucio.. umesto prakse, iskustva, oslanjas se na nesto sto si mozda procitao na nekom `Noddy` forumu i sad ovde iznosis `professional opinion`.. da su sada neka lepsa vremena bio bi spaljen na lomaci :: ::
E OVO SI SVE U PRAVU.NE ZNAM KOLIKO GODINA IMAŠ ALI JA SAM STARIJI I NEŠTO TAKO PROLAZIO I ZATO NEŠTO I NAUČIO.DANAS BRE SVAKI QRAC SVE ZNA A MI ŠTO `NIŠTA NEZNAMO` SE OSEĆAMO KO BUDALE PRED NALETOM `NOVOZNANJA`
A pogledajte sto je popizdeo lik nakon reklame po berzi i sekiri i benovom chmaru :)
KOMENTARI SU BLOKIRANI !
90 POSTO SU POZITIVNI ! ALI ME NERVIRAJU OVIH 10 POSTO - LJUDI MI PISU ``NEMAS POJMA O KOPMPJUTERIMA`` I PISU KAKO NISTA OD OVOGA NIJE TACNO , A KADA UDJEM NA NJIHOV KANAL NE ZNAJU POZADINU DA PROMENE - STOJI IM DEFOLT - A SLUCAJNO KAD BI ZNALI DA NAPRAVE KLIP TO BI BILO SVETSKO CUDO !
AKO VI 10 POSTOTNI ZNATE BOLJE ,NAPRAVITE VIDEO O TOME, AJDE DA VAS VIDIM ! KADA NAPRAVITE JAVITE SE , NAPRAVITE RESPONSE - NEMOJTE SAMO DA TROLUJETE - DO TADA SHHHHHHHH KOMPLEKSASI :)
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13 MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Philips 22
Osim komponente kod kojih je navedeno u uputstvu za upotrebu da ih treba montirati isključivo `kao za` uspravna (tower i varijacije) kućišta mogu se montirati u bilo koju orjentaciju kućišta.
Šta zna ploča gde će da je zašrafe?
Pozdrav!
Vlada
:: ...polozeno :: :: Pozdrav svima! :: :: Tj. da li ima neka komponenta da joj smeta da bude u tom polozaju :: :: Hvala ::
:: Osim komponente kod kojih je navedeno u uputstvu za upotrebu da ih treba montirati isključivo `kao za` uspravna (tower i varijacije) kućišta mogu se montirati u bilo koju orjentaciju kućišta. :: :: Šta zna ploča gde će da je zašrafe? :: :: Pozdrav :: :: Vlad :: :: :: ...polozeno :: :: :: :: Pozdrav svima! :: :: :: :: Tj. da li ima neka komponenta da joj smeta da bude u tom polozaju :: :: :: :: Hvala :: ::
Inače, `stručnjak` je stara indijanska reč za `čovek koji sere više nego što je potrebno`, ne trebaju nama stručnjaci već samo ljudi koji znaju šta rade, kamo lepe sreće da imamo po jednog takvog na svakoj bitnoj državnoj poziciji.
:: E OVO SI SVE U PRAVU.NE ZNAM KOLIKO GODINA IMAŠ ALI JA SAM STARIJI I NEŠTO TAKO PROLAZIO I ZATO NEŠTO I NAUČIO.DANAS BRE SVAKI QRAC SVE ZNA A MI ŠTO `NIŠTA NEZNAMO` SE OSEĆAMO KO BUDALE PRED NALETOM `NOVOZNANJA`
ne mogu da tvrdim, ali bice da ploca pravi velik ziroskopski efekat, tako da na osovini nema nikakvog opterecenja, tj svo opterecenje ide iz sredine ka spoljasnjosti ploce/diska, a ne ka centru/osovini
u sustini, drzi ga kako os a sto se tice truckanja, pa nema dzabe u oklopu po kile aluminijuma
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.