Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Konfiguracije
Karambol !
STRANA 1 OD 1
Krune Karambol ! 02.09.2011. 20:37 T38193

status: user
broj poruka: 74
Napominjem da mi nije ovo prvi put da ovo radim ali nikad nisam imao ovakav problem
Evo sta mi se desilo, bio kod druga sinoc i on mi se pozali da mu se komp gasi posle 10-15 min rada.
Pomislih pregrevanje, kad upalim komp i upadnem u BIOS, temp CPU je 85 C !!!
Komp nije ciscen od kad je kupljen (3+ godine) i mozete misliti sta je moglo da se zatekne unutra kada smo danas otvorili kuciste da ga cistimo.
Skinuo sam kuler i procesor, ocistio ih dok je drug usisivacem izduvavao prasinu iz kucista.
Sta je problem?
Kada sam sve vratio na mesto. prikljucio komp, upalio ga , nikakve slike nije bilo na monitoru.
Monitor ima struju.
Sve sam lepo povezao nije do konektora
Otvorim kuciste, kad ono kuler na grafickoj (ATI Asus 4650) se uopste ne vrti. Sta vise, kada ga gurnem prstom deluje kao da je zaribao (pokrece se ali jedva).
Nisam se sretao sa Ati 4000 serijom pa nisam nacisto sta je.
Sta moze da mu bude?
Posto cu sutra da se bacim na resavanje tog problema...
Sumnjam da se memorija uprasnjavila, da se prasina uvukla u graficku i njen kuler pa da pravi sranja...Sumnjam i na to da je drug negde cacnuo gde nije trebao.
Sta bi jos moglo da bude
Pomagajte u nezgodnoj sam situaciji, ispasce da sam ja nesto zeznuo, a stvarno nisam...

Napomena:

Graficka nije vajdena iz PCIe slota!

Cpu Phenom x4 9450 (valjda)
plo asus M2N-XE
ram 2+1 Gb
Ati 4650
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
codeus ... 02.09.2011. 20:47 #357195

broj poruka: 4054

izvadis grafiku i vidis da li pisti komp .. ako nepisti ubio ga je usisivacem kao zeca ..

problem kod usisivaca je sto prasina kada prolazi kroz cev naelektrise je i preko 5000v .. a chipovi na ploci trpe do 2000v ... dovoljno samo kusicte da dotakne ..

naravno nekad se ovo nedesava .. kod starih usisivaca kuciste je uzemljeno .. kod kineskih nije

osim toga .. praksa je pokazala da kompove koji nisu cisceni nikada bukvalno prasina drzi na okupu .. i kad ga osistis i masina malo prodise .. obavezno rikne nesto za 10 dana

Krune Re: ... 02.09.2011. 20:50 #357196

Planirao sam istu foru, samo sa memorijom.
Ali me buni kuler na grafickoj...

::
:: izvadis grafiku i vidis da li pisti komp .. ako nepisti ubio ga je usisivacem kao zeca .
:: problem kod usisivaca je sto prasina kada prolazi kroz cev naelektrise je i preko 5000v .. a chipovi na ploci trpe do 2000v ... dovoljno samo kusicte da dotakne ..
:: naravno nekad se ovo nedesava .. kod starih usisivaca kuciste je uzemljeno .. kod kineskih nij
:: osim toga .. praksa je pokazala da kompove koji nisu cisceni nikada bukvalno prasina drzi na okupu .. i kad ga osistis i masina malo prodise .. obavezno rikne nesto za 10 dan
Ishmerish Ovako slep i gluv 02.09.2011. 20:50 #357197

broj poruka: 7285
na prvu loptu bih rekao da je prasina problem.

Elem majstori kad vec hocete da ga cistite onda je prvo i osnovno da se komponente tipa grafike/memorije prvo odstrane.

Dakle da ne ulazim u dubioze o statickom elektricitetu i osnovama prilikom ciscenja, probaj da izvadis grafiku(bez vatanja za pinove) i da temeljno izduvas PCI-E slot, isto vazi i za memoriju.

Ne bi bilo zgoreg ukoliko imate alcohola ili medicinsko benzina da blago prebrisete pinove na grafi i memoriji, ako nemate nista i CISTA(bez grama secera) rakija ce posluziti ali NIKAKO Aceton!

Aj probaj pa javi ako nije da se nastave asocijacije.

Lala 4ever!
http://fwd4.me/zCE

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

Krune Pa sutra idem kod njega 02.09.2011. 21:00 #357198

Ali ne bi bilo lose da mi ispisete sto je moguce vise predloga (posto je on u offline-u i nece biti `prenosa uzivo`)
ja sam mu lepo rekao da nosi to cudo kod vulkanizera i da ga uzduva ljudski, ali je njemu bilo cimanje da ga nosi po vrucini.
Usisivac je onaj `sloboda` od 1Kw.
Sto se tice statickog elektriciteta, ako mislimo na isto, pre nego sto smo cackali bilo sta, komp sam iskljucio iz struje a zatim pritisnuo dugme za paljenje (koliko znam tako se `prazni` taj staticki elektricitet).

Ishmerish To ti je zaostali napon i time radis praznjenje(koje je takodje obavezno) 02.09.2011. 21:06 #357199

broj poruka: 7285
Staticki je onaj koje telo proizvodi usled vise razloga i zato je jako opasno da komponente koje rade na 1-2v vatas golim rukama za pinove/konektore.

Takodje je trenje uzrok nastanka istog, tako da usisavanje sa ustima cevi usisivaca(koja su do J nafilovana njime) na komponentama moze biti isto kao da zongliras sa TNT-om.

Probaj ove varijante sa prasinom,sve povadi i dobro ocisti.
I obrati paznju kad vracas sve da je sve od kablova pobodeno kako bog zapoveda :)

Ajd nek je sa srecom.

Lala 4ever!
http://fwd4.me/zCE

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

Krune Evo da javim, komp je proradio! 04.09.2011. 20:40 #357628

Problem je ocigledno bio do prasine.
Ali se ventilator na grafickoj i dalje ne vrti, i moguce ga je pokrenuti samo prstima i to tesko (zaribao ocigledno)
Da li se ovo moze popraviti?
Napominjem da hladno telo napunjeno zapecenom prasinom, koju je nemoguce oduvati usisivacem

Hvala unapred

skala106 podmazivanje 04.09.2011. 23:25 #357662

broj poruka: 148
Ja sam problem sa ventilatorom na grafi rešio tako što sam odlepio okruglu nalepnicu i kanuo, bukvalno jednu kap motornog ulja (najbolje bi bilo silikonsko ulje, ako ga imaš). Vratio nazad nalepnicu i ventilator okreće bez problema :-)

Bane Bgd.

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Krune Flesovanje Biosa Tv tuneru ASUS P7131 05.09.2011. 00:33 #357680

Da ne otvaram novu temu
Instalirao sam mu w7 ultimate x64 ali dolazi do problema sa pomenutom TV kartom.
Softver nece da se instalira (koji je za xp naravno)
Jel imao neko slican problem?
Kako da flesujem doticnu kartu?
Na Asusovom sajtu sam nasao sve sto treba samo mi ovo nije jasno
Da napomenem, jos jedanput (XD), da se bas oko tih tv karti slabo razumem.
Inace hvala svima sto su mi priskocili u pomoc !

@skala106
Imam neko sredstvo za odvijanje zaribalih srafova
zove se `Play lubricants` proizvodnja Jugohem
Hoceli to zavrsiti posao?
Mada ga cenim da mu kompresor, u najboljem slucaju, ne gine
A i nekako mislim da je taj el. motor koji pokrece vent stradao jer se uopste ne mrda.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs