Posle 6 godina rada stare cetvorke doslo je vreme da se uzme nova masina koja bi trebala da bez problema radi sledecih 5 godina. Raspitivao sam se po Nisu za raznorazne savete kakav kompjuter da uzmem i ono sto je zajednicko za sve jeste jaka graficka i RAM memorija. E, sad, jedan prodavac mi je preporucio da, ako vec radim u ozbiljnijim programima da uzmem intel i5, i saphire radeon 6870 (to je po njemu best buy). Zamolio bih za savet oko odabira maticne ploce (uzeo bih Gigabyte zbog dobrog iskustva, ali ne znam da li su jos uvek vrhunski) i RAM-a, HD-a, kucista, napajanja, u principu celog kompjutera :). Jos jedna stvar, zanima me da li mi preporucujete kupovinu preko neta kod Emmy-a ili je bolje da pogledam u standardnim prodavnicama. Nadam se da sam bio jasan, i unapred hvala!
Tebi treba grafa do 50 e max, e sada neko ce se jos valjda javiti da li je bolja ATI ili nVidia za te pare, rama od 4 do 8 GB DDR3 + neki Intel procesor + kuler za procesor. Ali ako se ti sada upisujes na faks, ja mislim da ti mozda komp u pocetku nece ni trebati. Kupi komp u Emmi-ju jeftinije ce da te ispadne :).
-CPU zemlja - 6+ jezgra -RAM min 8GB -Grafika, modernija Nvideja, sa pasivnim hladjenjem ili neka bas tiha (max 100e) -Monitor IPS matrica min 24` - pozeljno 30ica 2560*1600px
Ali dobro bi bilo da uzmeš i neki malo bolji miš, ipak ti je važna preciznost prilikom rada, zar ne? Sa tortojedom se slažem oko gigabyte-a, nisu ono što su nekada bili, to i potvrđujem ovom svojom raspalom pločom. A što se tiče grafičke, bolje uzmi neku sa aktivnim hlađenjem, ipak je sigurnije nego da ti se hladi samo preko pasivnog. E sad što se tiče izbora da li će biti ATI ili nvidia to je već stvar ukusa. Mada ako ti nešto znači negde sam čuo da je nvidia u ovom segmentu nešto bolja, ne drži za reč ali siguran sam da sam na nekom sajtu to pročitao.
Sigurno je da nećeš loše proći ni sa jednom ni sa drugom.
E da i monitor, bolje se više usredsredi na dobar monitor, malkice bolji miš, dobru podlogu, jedno 8 gb rama i solidnu grafu sa aktivnim hlađenjem, neće sigurno biti toliko bučna da ti smeta. I naravno na sve to uzmeš jedan hard od 1tb i miran si jedno poduže vreme.
Jel si ti upisao arhitekturu pa mislis da ces raditi 3ds, ili vec radis 3ds? U svakom slucaju mi je cudno sto pominjes 3ds zato sto vec postoje Cad programi koji su orijentisani za arhitekturu/gradjevinu.
Dati su ti vec adekvatni predlozi, s tim da sam na strani jeftine graficke karte a za visak koji ostane kupis dobar ips monitor. Moze gpu da ubrza render, ali ipak je bitnije u sta gledas dok radis.
:: GTX560 ti je bolje resenje (za profesionalni rad). Uzmi nesto na bazi Sandy Bridge CPU-a (2500 bi bilo sasvim OK), i 2x4GB DDR3 (dosta je i 1600MHz) :: :: Ploca / grafika - Asus, AsRock/ Gainward.. :: Memorija - sta nadjes.. :: :: :: Buahahaha ... kakve razvale čitam ovde ... jeli, taj `profesionalni` rad podrazumeva guranje AA u 16x prilikom renderovanja Call of duty Black Ops ... hihi ...
@markopvict, jel ti imaš deset godina?!? Mislim, da li si naučio da sabiraš, jer ako jesi ne bi prolupavao (kao mlad majmun šerpe) termine IPS od 30 inča. Čovek traži ceo PC za 70000 a ti bi da mu uvališ bespotreban monitor koji ne koristi ni NASA prilikom planiranja sledećeg Space shutll-a.
Koji ste vi moroni ... pa to je ... svašta. A tek predlog da kupi gejmerskog miša jer mu treba preciznost ... valjda ne može da nanišani ugao od 90 stepeni ...
AAaaaa gde je predlog za napajanje od milijardu i sto ziliona watti?!? NAPAJANJE BRE ... ništa bez seasonic od 750W ... pa kako će krosfajer ili SLI da metne bre?!? ahahahaha - -
Druže pierre, kupi ti tog Sandy-ja i5 2500k, odgovarajuću ploču, 8GB RAM-a, 128GB SSD obavezno da imaš brz sistem+2TB nekog za storage i vozi narednih 5 godina ... Mani se predloga šalabajzera o skupim grafikama za igranje igrica na 3 monitora u full hd mega giga aa16x ... već nabavi neku pristojnu Nvidia do 100€ i ostalo kako rekoh +
:: :: :: :: GTX560 ti je bolje resenje (za profesionalni rad). Uzmi nesto na bazi Sandy Bridge CPU-a (2500 bi bilo sasvim OK), i 2x4GB DDR3 (dosta je i 1600MHz) :: :: :: :: Ploca / grafika - Asus, AsRock/ Gainward.. :: :: Memorija - sta nadjes.. :: :: :: :: :: :: :: Buahahaha ... kakve razvale čitam ovde ... jeli, taj `profesionalni` rad podrazumeva guranje AA u 16x prilikom renderovanja Call of duty Black Ops ... hihi .. :: :: @markopvict, jel ti imaš deset godina?!? Mislim, da li si naučio da sabiraš, jer ako jesi ne bi prolupavao (kao mlad majmun šerpe) termine IPS od 30 inča. Čovek traži ceo PC za 70000 a ti bi da mu uvališ bespotreban monitor koji ne koristi ni NASA prilikom planiranja sledećeg Space shutll-a :: :: Koji ste vi moroni ... pa to je ... svašta. A tek predlog da kupi gejmerskog miša jer mu treba preciznost ... valjda ne može da nanišani ugao od 90 stepeni .. :: :: :: AAaaaa gde je predlog za napajanje od milijardu i sto ziliona watti?!? NAPAJANJE BRE ... ništa bez seasonic od 750W ... pa kako će krosfajer ili SLI da metne bre?!? ahahahaha - - :: :: :: Druže pierre, kupi ti tog Sandy-ja i5 2500k, odgovarajuću ploču, 8GB RAM-a, 128GB SSD obavezno da imaš brz sistem+2TB nekog za storage i vozi narednih 5 godina ... Mani se predloga šalabajzera o skupim grafikama za igranje igrica na 3 monitora u full hd mega giga aa16x ... već nabavi neku pristojnu Nvidia do 100€ i ostalo kako rekoh +
Ploca - neki asus da je oko 8 000 - 9 000 Ram - ddr3 Kingston hyperX 2x4Gb 1600Mhz - 8 000 Procesor - i5 sandy bridge ili neki x6 od amd-a - 16 000 Grafika - tipa gtx550 ili jeftiniji gtx460 , ati 6770 5750 - ne vise od 10 000 za grafiku! Kuciste - Termal 4 000 Napajanje - bilo koje od oko 5 000 ce da ti odradi posao Hard Disk -Od 1 ili 2 terabajta za podatke,na 7200, sa 32 baferom. Monitor - bilo koji solidan 22-24 ti je dovoljan - 15 000 mis - obican 500 tastatura - obicna 500
Za to sto tebi treba odlicno + malo vise, a uklapa se u cenu.
Za GPU rendering preko VRay-a pise minimum preporuceno GTX460 1GB. Skoro sam uzeo GTX 560Ti. Pre nje sam iskljucivo CPU renderovao (renderujem u ogromnoj rezoluciji) i trebalo mi je do 10 sati za samo jednu sliku. Sad preko GPU rendera ni jednom nije trebalo preko 45mina. uglavnom do 25 minuta.
Ne znam koliko su kompleksni projekti, ali evo caletove mashine za MAX
01.07.2011. 11:28
status: user broj poruka: 1889
Treba mu i te kako! Sad da li 30 ili neshto manje incha to zavisi od njega.
RAM 16GB na 1333MHz CPU 2600K na 4.3GHz (mogao je i vishe, ali onda brljavi C1E) Matichna - Asus P8P67 PRO GPU - Gainward 560ti Kucishte Full ATX, da mozhe lepo da se provetri, jer se i7 prilichno greje. Napajanje CM silent serija odgovarajuce snage.
Vidi shta ti se uklapa u cenu.
If wants and needs divide me Then I might as well be gone...
Druze, prosto i jednostavno, na prvom mestu gledaj da uzmes sto brzi cpu, sa sto vise jezgara, on ti je najbitniji u celoj prici (dal ces intel, dal amd, od tebe zavisi, tj. od budzeta, al kad je ozbiljan rad u pitanju ja bi isao na intel, konkretno sandy bridge). Na drugom mestu RAM, i to sto vise, idi na 8gb, ram nikad jeftiniji, a veruj mi takve aplikacije kao sto su 3ds max, c4d, maya, CAD i ostale su u stanju da ti pojedu sav ram koji imas, tako da ne manje od 8gb. Na trecem graficka, tu ti je najbolje da ides na nvidiju zbog mogucnosti gpu renderovanja koje ce ti mnooogo skratiti vreme renderovanja (pod uslovom da koristis recimo VRay-preporuka), neki GTX460/560 ce ti zavrsiti posao... _________________________________________________________________ ASUS P5B-E Plus - E5200@3.85 - Gainward 4850 (650/2200) - Kingston 4 Gb _____________________________________________ DDR2 800 - F3 500Gb - LC Power 600W - Philips 223E
:: Posle 6 godina rada stare cetvorke doslo je vreme da se uzme nova masina koja bi trebala da bez problema radi sledecih 5 godina. Raspitivao sam se po Nisu za raznorazne savete kakav kompjuter da uzmem i ono sto je zajednicko za sve jeste jaka graficka i RAM memorija. E, sad, jedan prodavac mi je preporucio da, ako vec radim u ozbiljnijim programima da uzmem intel i5, i saphire radeon 6870 (to je po njemu best buy). Zamolio bih za savet oko odabira maticne ploce (uzeo bih Gigabyte zbog dobrog iskustva, ali ne znam da li su jos uvek vrhunski) i RAM-a, HD-a, kucista, napajanja, u principu celog kompjutera :). Jos jedna stvar, zanima me da li mi preporucujete kupovinu preko neta kod Emmy-a ili je bolje da pogledam u standardnim prodavnicama. Nadam se da sam bio jasan, i unapred hvala ::
Ako ces da renderujes preko graficke karte, onda kupi neku nvidia sa sto vise rama (min 2gb). Bila je neka tema na forumu skoro, i neko je to dobro objasnio, cak i naveo koji modeli grafickih kvalitetno pasuju za GPU rendering zbog ugradjenih instrukcija u cipu. Ako se ne varam to su GTX 295 i GTX 460 i jos neka. AMD kartice nisam video da se pominju, verovatno mogu i neke od njih. Ja jos nisam probao, jos uvek renderujem preko CPU, ali vidim da je GPU rendering u expanziji i ima veliku perspektivu. Razlika u kvalitetu nije velika a u brini je ogromna. Ako ces da renderujes preko CPU, uzmi phenom II X6 1090. Gledao sam brojne testove, najvise daje za te novce. Ram nikako ispod 4 GB. Za plocu nemam poima. Monitor sto veci, pozeljno sa DVI ulazom.
Graficka moze bilo koja sa podrskom dx 10 ,OpenGL i sto vise graficke memorije. Nvidia ili Radeon. Ovo je sa Autodesk sajta ,hardver koji se zahteva za kompleksnije scene.
For large scenes and complex data sets (typically more than 1,000 objects or 100,000 polygons):
Intel® 64 or AMD64 processor with SSE2 technology* 8 GB RAM 8 GB swap space** 3 GB free hard drive space Direct3D 10, Direct3D 9, or OpenGL-capable graphics card† (1 GB or higher video card memory) Three-button mouse with mouse driver software DVD-ROM drive†† Microsoft Internet Explorer 8.0 or higher or Mozilla Firefox 3.0 or higher browser Internet connection for web downloads and Autodesk Subscription-aware access
Najbitnije je ono u sta ce da gleda investitor ili profesor jer on treba da ti da kintu/ocenu, a to je - izrendana slika. A da bi dobio jednu valjanu sliku treba da izrendas minimum 5 probnih. A ono sto gledas u viewportu, imas milion fora da optimizujes brzinu rada (show as box, hide itd...). Ja makar tako kontam i tako delam :)
:: Jel si ti upisao arhitekturu pa mislis da ces raditi 3ds, ili vec radis 3ds :: U svakom slucaju mi je cudno sto pominjes 3ds zato sto vec postoje Cad programi koji su orijentisani za arhitekturu/gradjevinu :: :: Dati su ti vec adekvatni predlozi, s tim da sam na strani jeftine graficke karte a za visak koji ostane kupis dobar ips monitor :: Moze gpu da ubrza render, ali ipak je bitnije u sta gledas dok radis. :: ::
E ovako, da pojasnim. Ja sam gradjevinac, ne treba mi toliko jaka masina, ali mi sestra studira arhitekturu (dobila je neke pare pa je resila da obnovi komp),2.godina GAF Nis, radi sa 3dSMax2011. Trenutno imamo Intel Core2Duo E4500 2.2 GHz, graficka radeon x2600, 4GB rama asus maticna itd... Ovaj komp smo uzeli polovan kao prelazno resenje posto na cetvorci uopste nije mogao da se radi rendering, a na ovom kompjuteru je za rendering bilo potrebno oko sat vremena po slici( za urbanizam 2). Cak sta vise za zadnji graficki nije uspela uopste da odradi rendering pa je morala da nosi privatno da joj odrade. Likovi koji privatno rade rendering su joj i preporucili da uzme sto jacu graficku oko 150-200e, posto ce joj trebati jos najmanje 3-4 godine. Ja sam za sada siguran da cu uzeti i5 2400 ili 2500(zavisi koliko mi para pretekne) i neki radeon 6850 ili 6870 (imam radeone vec 7 godina i osim ako je nVidia stvarno mnogo bolja ne bih menjao izbori). Imam monitor samsung 19` 943NW(odusevljen sak kako radi i mozda cu ga menjatiali za koju godinu), tastaturu, mis, zvucnike, stampac... sve u svemu TREBA MI SAMO KUCISTE Zanima me da li prilikom izbora RAM memorije bolje da uzmem 4GB 1600MHz ili vise GB manje brzine? koja je solidna maticna ~8000-10000din i da li se isplati trositi vise para za maticnu? Napajanje, kuciste i hard disc, po preporuci! Jos jednom da li se isplati uzimati u Emmi, posto smo iz Cuprije a studiramo u Nisu, i kako ide proces kupovine? Jos jedna manje bitna stvar je sto i sestra i ja volimo da odigramo neku dobru igricuu, pa bih voleo da komp moze da isprati zahtevne igrice i za par godina... .) NADAM SE DA SAM POJASNIO SITUACIJU I UNAPRED HVALA!!!
...ali ipak je bitnije u sta gledas dok radis. Bojim se da nisi razumeo, pod ovim sam mislio na monitor. A to za probni render itekako stoji, nikad ne znas sta moze da se desi sa osvetljenjem ili texturama koje ne izgledaju isto u radu i u renderu.
@Dexter: sva sreca pa sam mogao da radim render kod tebe, inace pih te gadno iscimao. Dva dana pre predaje su mi se sve texture sjebale, pa se nije spavalo. Ako ti ikad nesto zatreba...
:: Najbitnije je ono u sta ce da gleda investitor ili profesor jer on treba da ti da kintu/ocenu, a to je - izrendana slika. A da bi dobio jednu valjanu sliku treba da izrendas minimum 5 probnih. :: A ono sto gledas u viewportu, imas milion fora da optimizujes brzinu rada (show as box, hide itd...). Ja makar tako kontam i tako delam : :: :: :: :: Jel si ti upisao arhitekturu pa mislis da ces raditi 3ds, ili vec radis 3ds :: :: U svakom slucaju mi je cudno sto pominjes 3ds zato sto vec postoje Cad programi koji su orijentisani za arhitekturu/gradjevinu :: :: :: :: Dati su ti vec adekvatni predlozi, s tim da sam na strani jeftine graficke karte a za visak koji ostane kupis dobar ips monitor :: :: Moze gpu da ubrza render, ali ipak je bitnije u sta gledas dok radis. :: :: :: ::
Ram: vise GB, przina nema velikog uticaja. Hard: Uzmi Recimo neki F3 ili tako nesto na kom ce biti OS, a ako ti treba mnogo mesta kupis jos jedan od TB+. Veliki hdd je uglavnom sporiji. Kuciste bilo koje, a napajenje zavisi od graficke.
Za graficku vidi na netu da li engine u kome renderujes podrzava gpu pa odluci na osnovu toga. Ako uzmes nesto od ovih grafickih sto ti preporucuju (560, 68xx...)neces imati nikakvih problema sa igrama. Ja sam ipak za slabiju grafiku i neki bolji veci monitor, ali ako kazes da ti odgovara ovaj 19` onda oputeno.
:: :: @Dexter: sva sreca pa sam mogao da radim render kod tebe, inace pih te gadno iscimao. Dva dana pre predaje su mi se sve texture sjebale, pa se nije spavalo :: Ako ti ikad nesto zatreba.. ::
Slozio sam konacno konfiguraciju, malo je premasila zadatu cenu ali aj sad..
Intel i5 2500k, ASUS P8Z68, SAPHIRE HD6850 toxic, 1TB caviar, Kingston 4GB RAM, SHIEFTEC 500W Razmisljao sam se o novim SSD diskovima, samo ne znam da li ce im cena pasti u narednih godinu dana.
Voleo bih da cujem neki strucan komentar na konfiguraciju i eventualno neki predlog sta bih u dogledno vreme ( sledece godine posto sam se ispraznio) mogao da dokupim.
Mislim da graficku kartu mozes i slabiju, jer ti ne treba za igre, osim ako si siguran da program u kome radis podrzava GPU rendering, tj. da graficka karta `pomaze` CPU-u prilikom rendera, tu je nVidia mnogo bolja od ATI, ali ako program to ne podrzava onda ti je potpuno isto imao grafu od 20 ili 200e.
:: Slozio sam konacno konfiguraciju, malo je premasila zadatu cenu ali aj sad. :: :: Intel i5 2500k, ASUS P8Z68, SAPHIRE HD6850 toxic, 1TB caviar, Kingston 4GB RAM, SHIEFTEC 500 :: Razmisljao sam se o novim SSD diskovima, samo ne znam da li ce im cena pasti u narednih godinu dana. :: :: Voleo bih da cujem neki strucan komentar na konfiguraciju i eventualno neki predlog sta bih u dogledno vreme ( sledece godine posto sam se ispraznio) mogao da dokupim :: :: ::
Lepa konfa, ja bih ti preporucio da ides na SSD, ako ti je sada skupo, cekaj malo pasce cene verovatno, juri 128 gb SSD za sistem i 3dsMax i neke fajlove. Grafu si mozda trebao nVidia, ali dobro sluzice te taj ATI super :). Neka te lepo sluzi konfa :) !
Pozdrav!
:: Slozio sam konacno konfiguraciju, malo je premasila zadatu cenu ali aj sad. :: :: Intel i5 2500k, ASUS P8Z68, SAPHIRE HD6850 toxic, 1TB caviar, Kingston 4GB RAM, SHIEFTEC 500 :: Razmisljao sam se o novim SSD diskovima, samo ne znam da li ce im cena pasti u narednih godinu dana. :: :: Voleo bih da cujem neki strucan komentar na konfiguraciju i eventualno neki predlog sta bih u dogledno vreme ( sledece godine posto sam se ispraznio) mogao da dokupim :: :: ::
Kao sto je gile23 zakljucio ovaj komp sam vec uzeo. Za i5 i z68 sam bio siguran, ali sam se za radeon-a dvoumio, i na kraju posle par desetina benchmarka i ostalih testova i pretraga po netu ipak resio za 8550 koji je dosta jeftiniji od GTX560 ali ne nesto mnogo losiji (cini mi se kao bestbuy). Kada je rec o renderingu o tome sam cuo razne price, ali ljudi koji rade sa 3dMax-om su mi rekli da je krajnje nebitno koju graficku uzmem u principu koliko para toliko muzike. Vec sam imao problem sa AutoCADom danas zbog kojeg sam i trazio pomoc u odeljku Aplikacije ali sam na kraju uspeo da ga resim. Samo se nadam da je ovo poslednji problem i da ce se dobro pokazati kada dodje red na rendering!
Sto se tice nadogradnje tu bih ubacio jos 4GB RAMa i brzi hard disk za operativni sistem i programe, maticna podrzava SSD i HDD zajedno tako da mi se to cini kao dobra investicija.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.