Planiram da kupim novi komp (komplet), pa sam dosao odprilike do ovakve konfiguracije. Planiram da ga uglavnom koristim za programiranje, da odgledam koji film, a ni koja igrica nije na odmet... Komentari?
Procesor: AMD Athlon AM2 X2 3800+ Dual-Core BOX Matična Ploča: Asus M2N-E Memorija: 2x Corsair 1GB DDR2 PC2-5300 667MHz CL4 HDD: Western Digital Caviar 250 GB, WD2500KS, SATA II, 7200rpm 16MB cache Grafička: ASUS EN7600GS SILENT HTD/256 MB Optički uređaj: Pioneer DVR-112D Kućište / Napajanje: MSI CASE MERCURY MDC-801-400W USB2.0, AUDIO IN&OUT WI Monitor: Samsung SyncMaster 205BW
:: Planiram da kupim novi komp (komplet), pa sam dosao odprilike do ovakve konfiguracije. Planiram da ga uglavnom koristim za programiranje, da odgledam koji film, a ni koja igrica nije na odmet... Komentari :: Za to sta si anveo, radio bi ti posao i komp od 600 evra sa tim monitorom, tako da je svaki komentar suvisan. Odlicno, kupuj.
Sve ostalo je OK!!! Menjaj obavezno napajanje!!! Imas za oko 25e LC-power 400W i ispod te klase ne idi. Neki best buy za 40-50e za 400w su ti Chieftec, CoolerMaster...u najgorem slucaju stavi Codagen (20e) ali je on ipak losiji od LC-power a kamoli od jacih tipa Zalman, Enermax, Antec...
Pa dobro sad, planiram naravno da mi i Vista fino radi na njemu.... i da mi potraje koju godinu duze.... Da, to za napajanje nisam puno obracao paznju, mada bi verovatno trebao da izdvojim jos koji evro. Hvala na savetu! Usput, kod losijeg napajanje je problem sto je ono samo od sebe losije, ili pri promenama napona pocne da zajebava? Ovo pitam posto planiram da komp nakacim na neki stabilizator napona sto imam od pre, pa jel to dovoljna kompezacija za jeftiniji izbor?
Pazi, ako ti je mrezni napon stabilnih ~220V onda ti UPS ne treba, ali uzmi Surge Protector zarad eventualije peakova (automatski prekidac iskoci ukoliko je napon van 250V, ako to nemas a desi se onda ti izgori onaj psigurac u napajanju pa ga moras zameniti, celih 10din kvar ali dosta muke oko skidanja i lemljenja). Lose napjanje nece biti kompenzovano UPSom jer on samo obezbedjuje cistih ~220V, nista vise. Posle toga switching choper to skracuje na manje, pa se raznim kolima to filtrira i dobijas ono sto se zovu ATX naponi...oni kod junk napajanja nisu stabilni, variraju, u zavisnosti od dinamike potrosnje i preraspodele snage (ili struje, P=U*I) imaces vece ili manje probleme od resetovanja, zamrzavnja, losih sektora i gubljenja podataka (pogotovo na MAXTOR krsevima), cak i iz RAMa i cache-a iako se ti signali filtriraju preko ploce (kondeznatori traznzistori, prigusnice, zavojnice...) oni indeirektno zavise od napajanja , zatim imas zigosanje ploce (elektrolita koji se sasuse ili naduvaju usled vecih oscilacija ulaza (jednosmerni naponi koji se salju iz PSUa) i MOS-FETova koji slabe...). Dakle, kvalitetan PSU je prva stvar koju biras pri kupovini PCa, od njega zavise svi ostali i tu nema mesta za lose manipulacije!!!
E ovo je bilo iscrpno objasnjenje zasto treba paziti pri izboru napajanja!!! Zahvaljujem jos jednom. Iako sam vec preopteretio budzet, gledacu da nekako izvucem jos koji dinar da ispravim to. pozdrav, b.
Ali je to min. min. Moj predlog je da pazaris 400W (ne 350) i tako si siguran. Sama snaga se deklarise na 2 nacina: kao max.peak ili kao max. kontinuirana, to nije isto!!! Takodje, 400W na JNC, Frontier, MSi nalepnici je ekvivalent 300W na recimo nekom Antec, Zalman, Tagan...!!! 400W ce ti pokriti i neku buducu izmenu. Ako nisi pri lovi moj predlog je da za oko 25e pazaris sasvim solidan LC-power ili CoolerMaster. To su ti srednja klasa, za normalnu kucnu upotrebu...vrh je ipak rezervisan za one od preko 100e (npr. 650W OCZ, Mushkin, Corsai (oni rade vrhunske memorije ali i napajanja)...su ti i po 200e)
Evo sta sam ja nasao odprilike(modelima i cenama) LC POWER LC6420 oko 42⬠Cooler Master 430W Extreme Power oko 45⬠Chieftec GPS450 450W Full Pack oko 55⬠Necu se razbiti za deset eura, pa onda, sta da biram? Ovaj Cooler Master (barem po deklaraciji) ima najveci opseg podrzanog ulaznog napona(180~264V), Chieftec svi hvala a i kosta, a ovaj LC bi bio vrh, kad bi stvarno negde postojao za 25â¬. Ovako, kad je u 10⬠sa ostalim modelima, jel njega birati? Ovim cu odprilike zatvoriti diskusiju, tu sam u j????im dilenama 5 dana oko napajanja. Hvala za dosadasnju pomoc! pozdrav!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647009. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.