Mnogo puta sam i sam dolazio u dodir sa ovim pojmom upgrade i sada kada je za njega vreme vidim da od te rabote nema nista. Pitanje: Postoji li upgrade kompjutera gde se zastarela komponenta zameni novom i osvezi racunar ili je to lazno ubedjenje? Cemu onda svi ti saveti kada se kupuje nov racunar, da se kupe jake komponente sada zarad buduceg upgrade?
Jer, u drugoj temi gde sam hteo da osvezim kompjuter i zamenim samo graficku karticu boljom i mozda procesor, docekala me je salva odgovora koji govore da ne moze od babe devojka i da mi cak ni napajanje od 620w brendirano nije dobro i da bih mozda trebao da ga menjam. Znaci u vremenu za upgrade, od ovog sadasnjeg kompjutera samo dugmici ostaju.
Druze,niko od tebe ovde na berzi nece da uzme pare.Svi oni saveti tamo su dobronamerni,i verovao ti ili ne,svi su za tvoje dobro.Ako su pare problem stekaj i kupi masinu kao covek.Tako sam ja ovo iz potpisa kupio.
Asus A488TD-V Evo/USb3 AMD Phenom2 x4 955BE 3.2 2x2gb Exceleram 1600mhz Black Shark Asus eah 6850 cucore WD 640gb sata2 LC Power 600w Philips 222EL2SB/62
vidim da bas i nisi u tim vodama pa ne razumes, pokusacu da ti objasnim ukratko, ako imas pc koji je star npr. 5, 6god, 10, pretezno su to ovi Athlon, Sempron 2.0, 1.8 itd SocketA, uz njega DDR memorija npr. 256, 512, AGP slot, nije bitno, sve ostalo, to jednostavno NE MOZE da se upgrade-uje, moze veci hard disk, eventualno vise memorije i to je to, ne iplati se bacati 30, 40eu za AGP graficku plus 30eu za BARTON, veci IDE hard disk, to bre kosta a ako ti npr. crkne ploca opet bacas pare na nesto sto je mrtvo, u smislu ne mozes na tome igrati nove igre iako po specifikaciji graficka podrzava, nece moci da se pokrene zbog npr. nedovoljnih tehnologija koje stari procesor nema a koje igra zahteva, naveo sam glupi primer, ali shvatas poentu. Neko ko ti kaze da je bolje da uzmes NOVO ti je dao dobar savet, jer ces se sa upgrade-om tih starih matorih komponenti samo napatiti i bacices vise para nego da uzmes nov. E sad ako si mislio na ne tako staru konfiguraciju, ako imas nesto u skladu sa PCI-express i DDR2 onda je tu vec update izvodljiv, lepo napises koju konfiguraciju imas do detalja, sta radis na njoj i pitas za savet, dobices korisne savete, sta god da imas garantujem da ti niko nece reci nesto tipa `baci to u kantu uzmi novo` vec ce ti pomoci u adekvatnom upgrade-u ili sta vec. Nadam se da sam pojasnio bar malo.
:: Mnogo puta sam i sam dolazio u dodir sa ovim pojmom upgrade i sada kada je za njega vreme vidim da od te rabote nema nista. Pitanje :: Postoji li upgrade kompjutera gde se zastarela komponenta zameni novom i osvezi racunar ili je to lazno ubedjenje? Cemu onda svi ti saveti kada se kupuje nov racunar, da se kupe jake komponente sada zarad buduceg upgrade? :: :: Jer, u drugoj temi gde sam hteo da osvezim kompjuter i zamenim samo graficku karticu boljom i mozda procesor, docekala me je salva odgovora koji govore da ne moze od babe devojka i da mi cak ni napajanje od 620w brendirano nije dobro i da bih mozda trebao da ga menjam. Znaci u vremenu za upgrade, od ovog sadasnjeg kompjutera samo dugmici ostaju :: :: Koliko brzo kompjuter od DEVOJKE postane BABA ::
Imas staru plocu, stara platforma. Na nju ne mozes da stavis dovoljno jak procesor koji ce da u potpunosti isprati neku srednje jaku grafiku.
Jednostavno se ne isplati.Ajde da budimo iskreni, pre koliko godina si kupio taj kompjuter i da nista nisi dodavao ili menjao- uzimao novo?
Ja budzam koliko god moze-dokle god mi se isplati, menjas grafike, dodajes ram, uzimas srednji cpu za tu platformu u pocetku pa kasnije stavis najjaci.
Kad dodjes do tog trenutka onda sve to lepo prodas na gomili zajedno u kompletu i dodas pare za novu platformu koju ces moci u naredne dve-tri godine da budzas.
To tvoje je bas bas staro pregazilo je vreme ne vredi nadogradjivati...
Neki maksimalni radni vek kompjutera ako oćeš kolko-tolko da pratiš tehnologiju je tri godine... na koliko i glasi prosečna garancija centralnih delova, nisu ni oni mutavi. Preko toga se ne isplati ni tebi ni njima.
Ti na tu ploču možeš da probaš da uvališ neki phenom ili athlon II, ali niko odavde ne može da ti garantuje da će to da radi ko što je bog zapovedio. Ako si raspoložen da probaš samo izvoli, neće niko sigurno da te cima za rukav.
Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima.
1. imarkovic kaze da je upgrade moguc ako imas nesto u skladu sa PCI-express i DDR2 - kao sto sam i napisao u temi baba i devojka
2. Dexter013 kaze da to ne moze
3. sta kaze treci?
Raic mi ovde ima dobar radni staz i verujem sta kaze. To znaci da je `UPGRADE` vredan samo u toku trajanja garancije komponenti u kompjuteru. Sve one imaju od 2 do 3. god. garanciju. Cim istekne garancija i upgrade je nemoguc i kompjuter u oglase?
Konfa: Phenom II 955, Asus M4A79 Deluxe, 6GB Geil EVO One 800Mhz Cl4, Gigabyte 6870, WD 6400AAKS + WD 1001FALS, Creative xFi Titanium Fatality Pro + Logitech Z5500, Tt Kandalf, CM Real Power 700, Samsung 226CW
Ne rekoh da je nemoguć ali što više vremena protekne sve manje ima smisla. U redu je da imaš komp star 5-10 godina za net i ofis ali ne ide ako bi da radiš aktuelne stvari. Najmanje na kraju izgubiš ako redovno radiš upgrade u srednjoj klasi komponenti polovnim delovima iz oglasa, stalno neko trkeljiše s komponentama i uvek možeš da nađeš povoljno dobre i gotovo nove stvari. Ako čekaš više od tri godine svoj komp uglavnom možeš samo da pokloniš.
Evo recimo tvoj slučaj, da si pre oko godinu i po dana promenio samo ploču na neku am2+ varijantu ne bi te mnogo izašla zamena, tvoja je još držala cenu a am2+ nije bio skup. Sad bi na to mogao komotno da uvališ neki novi phenom.
:: :: Raic mi ovde ima dobar radni staz i verujem sta kaze. To znaci da je `UPGRADE` vredan samo u toku trajanja garancije komponenti u kompjuteru. Sve one imaju od 2 do 3. god. garanciju. Cim istekne garancija i upgrade je nemoguc i kompjuter u oglase ::
Hvala. po vama `UPGRADE` je vredan samo u toku trajanja garancije komponenti u kompjuteru. Posle toga kompjuter mogu da poklonim ako hocu da radim aktuelne stvari to jest igram najnovije igre.
druze, meni se cini da shvatas pogresno, nemoj se zbunjivati, zaboravi garanciju, upgrade nema veze sa garancijom, raic je samo naveo primer vremenski koliko je optimalno da se menjaju komponente, u smislu hard disk ima garanciju 3god., ploca isto, procesor isto, dakle hteo je da ti kaze da si osiguran za te 3god. ako ti nesto crkne itd., a ne postoji pravilo KADA se radi upgrade, to je u skladu sa tvovjim potrebama, kako god zelis, da li ci to biti za 3,5,7 godina, ako ti sve radi fino i zavrsava posao zasto bi hteo upgrade? pusti ti nas zaludjenike koji radimo upgrade na svakih 6 meseci\god. dana, to je druga stvar, procitao sam na brzaka tvoju drugu temu i po meni nema potrebe nista menjati sem procesora i graficke karte, uzeo bih nesto tipa X3 kompatibilan sa tvojom plocom i neku pristojnu graficku kartu tipa 550 i zavrsena prica
:: Hvala. po vama `UPGRADE` je vredan samo u toku trajanja garancije komponenti u kompjuteru. Posle toga kompjuter mogu da poklonim ako hocu da radim aktuelne stvari to jest igram najnovije igre.
Pa vrlo jednostavno, svidjao se tebi odgovor ili ne, od bake, u tvom slucaju ne moze da se napravi djevojka, moze tetka. Ako ti komp sluzi za net, film...onda samo rokaj memoriju i teraj tako kako ti je. Ako ti treba za zahtevnije poslove, igrice, nekakvi mocni programi...onda ti se nikako NE isplati tu postojecu konfu nadogradjivati skupim komponentama koje ces samo dobrano platiti, a dobices 10-20% bolje performanse(mislim da tu postojecu platformu castis sa najjacim CPU-om,AGP grafikom +koji gb rama), a ni tih 20% vise nista ne znace, jer novije aplikacije traze dual/quad procesore - novije instrukcije...tj. umesto 2 frejma u novijim igricama, dobices 2.5.Dakle, jedino ti ostaje prelazak na neku od superiornijih paltformi: AM2/+/3, 775... Samo da kazem, recimo, da ce GF 8400gs PCI-e od 10e da sije bilo koju AGP od 30e.
zbunjujete coveka bre, kako sam shvatio on uopste ne namerava da sad pravi neki space pc i ulaze u skupe komponente nego zeli jednostavan upgrade, sa time sto vec ima, nego cim cujete za 775 i AM2 odmah se uhvatite da NE MOZE apsolutno nista da se uradi! ajde razumem za SocketA ili 478 ali ne preterujte
:: Pa vrlo jednostavno, svidjao se tebi odgovor ili ne, od bake, u tvom slucaju ne moze da se napravi djevojka, moze tetka. Ako ti komp sluzi za net, film...onda samo rokaj memoriju i teraj tako kako ti je. Ako ti treba za zahtevnije poslove, igrice, nekakvi mocni programi...onda ti se nikako NE isplati tu postojecu konfu nadogradjivati skupim komponentama koje ces samo dobrano platiti, a dobices 10-20% bolje performanse(mislim da tu postojecu platformu castis sa najjacim CPU-om,AGP grafikom +koji gb rama), a ni tih 20% vise nista ne znace, jer novije aplikacije traze dual/quad procesore - novije instrukcije...Dakle, jedino ti ostaje prelazak na neku od superiornijih paltformi: AM2/+/3, 775... Samo da kazem, recimo, da ce GF 8400gs PCI-e od 10e da sije bilo koju AGP od 30e :: :: (c) 1982 Sinclair research Ltd :: ::
Am2 je mator soket , am3 polako odlazi u penziju jer izlazi buldozer i ostala cuda, ti kasnis jednu celu generaciju , a uskoro i dve.
Logicno je da prodas sve to i doplatis i pazaris barem neku am3+ plocu koju na koju ces sad da stavis phenoma II 955 x4 a kasnije kao upgrade ces moci najnovije amd procesore tipa buldozer i ostali , garfiku mozes uvek i hard diskove da menjas.
To i kad si kupio je bilo relativno slabo, jbg.
Ti mozes sad da turas tu na tu plocu novi phenom ali kako ce da radi, niko nije optimistican, sto je i logicno...
Gledaj, skupljaj pare pa kad skupis nesto baci to tvoje na oglase i doplati za novo i miran si par godina. U tvom slucaju i finansiski ti je ispativije novo nego da budzas staro za iste pare!
Ocito se nisam dobro razbudio:) Sada tek videh u prosloj temi sta misli da nadogradjuje. Otkud meni u glavi da ima neki 748 socket sa agp-om, auu. Izvinjavam se.
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: zbunjujete coveka bre, kako sam shvatio on uopste ne namerava da sad pravi neki space pc i ulaze u skupe komponente nego zeli jednostavan upgrade, sa time sto vec ima, nego cim cujete za 775 i AM2 odmah se uhvatite da NE MOZE apsolutno nista da se uradi! ajde razumem za SocketA ili 478 ali ne preterujt :: :: :: :: Pa vrlo jednostavno, svidjao se tebi odgovor ili ne, od bake, u tvom slucaju ne moze da se napravi djevojka, moze tetka. Ako ti komp sluzi za net, film...onda samo rokaj memoriju i teraj tako kako ti je. Ako ti treba za zahtevnije poslove, igrice, nekakvi mocni programi...onda ti se nikako NE isplati tu postojecu konfu nadogradjivati skupim komponentama koje ces samo dobrano platiti, a dobices 10-20% bolje performanse(mislim da tu postojecu platformu castis sa najjacim CPU-om,AGP grafikom +koji gb rama), a ni tih 20% vise nista ne znace, jer novije aplikacije traze dual/quad procesore - novije instrukcije...Dakle, jedino ti ostaje prelazak na neku od superiornijih paltformi: AM2/+/3, 775... Samo da kazem, recimo, da ce GF 8400gs PCI-e od 10e da sije bilo koju AGP od 30e :: :: :: :: (c) 1982 Sinclair research Ltd :: :: :: ::
slazem se s ovim predlogom da je najpametnije da saceka neko vreme dok ne skupi pare za sve novo, za to sam uvek, ali ono sto bih predlozio jeste da moze slobodno da zameni graficku, eto cisto da odradi bar jednu stavku.
:: Am2 je mator soket , am3 polako odlazi u penziju jer izlazi buldozer i ostala cuda, ti kasnis jednu celu generaciju , a uskoro i dve. :: :: Logicno je da prodas sve to i doplatis i pazaris barem neku am3+ plocu koju na koju ces sad da stavis phenoma II 955 x4 a kasnije kao upgrade ces moci najnovije amd procesore tipa buldozer i ostali , garfiku mozes uvek i hard diskove da menjas :: :: To i kad si kupio je bilo relativno slabo, jbg :: :: Ti mozes sad da turas tu na tu plocu novi phenom ali kako ce da radi, niko nije optimistican, sto je i logicno.. :: :: Gledaj, skupljaj pare pa kad skupis nesto baci to tvoje na oglase i doplati za novo i miran si par godina. U tvom slucaju i finansiski ti je ispativije novo nego da budzas staro za iste pare :: :: AMD Phenom II x6 105 :: 5 Gb Kingston hyperX genesis 1600MH :: 470 gtx gigabyte :: MSI 760 GM-E5 :: Chieftec Drago :: LC power 600 :: CpuCooler:Titan Vanesa :: ::
Kako god oćeš, tvoje pare tvoja stvar. Evo da ti rezimiramo i ovde:
1. Potrošiš svih 150e što si odvojio na novu grafičku, s tim procesorom nećeš moći da je iskoristiš 100% ali i ono što ostane od performansi će biti znatno, opet si na neki način bacio pare...
2. Prodaš tvoj procesori i grafiku i uzmeš za 200e malo slabiju grafiku i athlon II x4 i moliš se da će da radi kako treba. + bekap varijanta: Eno ti na oglasima GA-MA770-UD3 što je AM2+ ploča koja ima ddr2 a prima sve nove procesore, verovatno bi ti je lik dao za 25-30e.
3. Full upgrade, prodaš sve tvoje, dodaš tih 150e i kupiš sve novo ili gotovo novo iz oglasa. Napisao sam ti već u drugoj temi šta bi mogao da očekuješ za te pare. + aneks: Sačekaš malo AM3+ ploču pa se obezbediš i za buldozer, međutim koliko često apgrejduješ komp buldozer će da dođe i prođe i opet ćeš morati sve da menjaš.
Pa ti sam lepo promućkaj, prospi i odluči šta ti se najviše isplati, od mene je valjda dosta.
:: Hvala. po vama `UPGRADE` je vredan samo u toku trajanja garancije komponenti u kompjuteru. Posle toga kompjuter mogu da poklonim ako hocu da radim aktuelne stvari to jest igram najnovije igre.
Dexter013 + Raic: znate li vi koliko ce kostati jedna am3+ ploca sa 990 cispsetom i jedan buldozer procesor ove godine bozije 2011? Da je danas kupim opet ce za tri godine da me svi savetuju da prodam tu plocu za 20 evra i procesor za 30 i predjem na am4 plocu Nije to resenje. Hocu domacinski srpski upgrade bre i tri tacke upgrade a ne kupovina novog kompjutera.
Evo pitanje: koliko bih dobio u procentima ako kupim am3+ plocu i buldozer procesor i 5770 grafiku u odnosu na Asus M3A plocu i Athlon X2 4400+ sa istom tom 5770 grafikom? Valjda nije tesko pitanje cifre molicu lepo
Ajde ovako sto jednostavnije, lupio sam za cifru , samo je primer u pitanju.
1.Nista ne prodajes, dajes 100e za procesor i grafiku, dobijas poboljsanje od 20-25% u odnosu na trenutno stanje (ako te debelo usere da sve radi kako treba)
2.Prodajes tvoje , dodajes samo onolio koliko si i planirao za upgrade, dakle tih istih 100e, uzimas novu platformu i dobijes poboljsanje od 50-65%
3.Prodas to tvoje i dodas 150e, uzmes noviju platformu i dobijas poboljsanje od 75-85%
Dakle dajes pare za upgrade koji ne vredi toliko , jako malo dodas para na taj planirani upgrade ali dobijes novo koje i ostetis i vredi tih para. Za trecinu vise para koji bi otisao na upgare dobijes 3x vise...
Spomenuo si da su ti zelja i cilj igre, jedna od najcescih i najzahtevnijih stvari koje mogu da se rade na kompjuteru, e jbg , ne mozes da se jebes i da ti ne udje (ako si zensko)
Zamena starije za novije uz doplatu mogla bi da bude dobra stvar. Ali najcesce toga ili nema ili se ispostavi da se coveku vise isplati da izadje sa komonentom u Knez Mihajlovu i da se dere ta i ta cena to i to. Vise dobije nego sto mu neko ponudi ovako.
upgrade se nikad ne isplati. Jednostavno previse ulaganja u tehnologiju na zalasku karijere.
Najisplativije je koristiti komp dok ti zavrsava posao, koji sa njim radis. Kad pocne da posustaje: - prodajes i doplacujes za novo - jace ili - poklanjas nekome i opet kupujes novo - jace.
Npr. 775 slot si imao od ploca cipseta 915, pa 945, pa 965, 975, X48, X38, P ili G 31/35, P ili G 41/43/45. I imas npr. coveka sto je medju prvima na 915 ubo prvi procesor 775. Izasao u medjuvremenu Q9550, jaca graficka i on hoce upgrade, ALI... ploca ima FSB 533/800, DDR je memorija (max 2GB), jedan PCI-E, a on bi mozda hteo CF ili SLi, premalo PCi-E slotova, a visak PCI,... (pricam o jednoj GA 915PL na poslu) Onda sledi zameni SAMO plocu, procesor, memoriju, graficku, a ostavi kuciste i DVD-RW. Svoje komponente prodajes ispod cene i uz veliku doplatu stizes do jake konfiguracije `na zalasku karijere`. A to ti ne treba. Prodas svoje, isprsis se za lovu i to je to.
Pozdrav.
- Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
naravno da se UVEK isplati, bas suprotno onom sto si rekao... e ali ako zeznes samog sebe i kupis plocu koja ne podrzava nista iznad tvog procesora a taj procesor i `nije neki` e onda se vec ne isplati, ali to je uslovno receno
:: upgrade se nikad ne isplati. Jednostavno previse ulaganja u tehnologiju na zalasku karijere :: :: Najisplativije je koristiti komp dok ti zavrsava posao, koji sa njim radis. Kad pocne da posustaje :: - prodajes i doplacujes za novo - jace ili :: - poklanjas nekome i opet kupujes novo - jace. :: :: Npr. 775 slot si imao od ploca cipseta 915, pa 945, pa 965, 975, X48, X38, :: P ili G 31/35, P ili G 41/43/45. I imas npr. coveka sto je medju prvima na 915 ubo prvi procesor 775. :: Izasao u medjuvremenu Q9550, jaca graficka i on hoce upgrade, ALI... ploca ima FSB 533/800, DDR je memorija (max 2GB), jedan PCI-E, a on bi mozda hteo CF ili SLi, premalo PCi-E slotova, a visak PCI,... (pricam o jednoj GA 915PL na poslu :: Onda sledi zameni SAMO plocu, procesor, memoriju, graficku, a ostavi kuciste i DVD-RW. Svoje komponente prodajes ispod cene i uz veliku doplatu stizes do jake konfiguracije `na zalasku karijere`. A to ti ne treba. Prodas svoje, isprsis se za lovu i to je to :: :: Pozdrav :: :: :: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Verovatno je i on mislio na taj slucaj sa plocom na kojoj vec imas max procesor koji u startu nije nesto posebno.
Slazem se sa tobom 100% Ali SpaceWla-da nece da slusa, njegov drugar je uzeo 5770 i sad bi i on isto tako da se igra kao njegov drugar , ali drugar ima am3 sa usb3 plocu i na njoj phenom II 955 :)
:: naravno da se UVEK isplati, bas suprotno onom sto si rekao... e ali ako zeznes samog sebe i kupis plocu koja ne podrzava nista iznad tvog procesora a taj procesor i `nije neki` e onda se vec ne isplati, ali to je uslovno recen ::
Pa evo ti ispod mog teksta primer ploce koja podrzava Q9550, a ima DDR memoriju i ostalo navedeno... Ajd ponovo procitaj, pa nove zamerke na moj komentar.
- Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
:: naravno da se UVEK isplati, bas suprotno onom sto si rekao... e ali ako zeznes samog sebe i kupis plocu koja ne podrzava nista iznad tvog procesora a taj procesor i `nije neki` e onda se vec ne isplati, ali to je uslovno recen :: :: :: :: upgrade se nikad ne isplati. Jednostavno previse ulaganja u tehnologiju na zalasku karijere :: :: :: :: Najisplativije je koristiti komp dok ti zavrsava posao, koji sa njim radis. Kad pocne da posustaje :: :: - prodajes i doplacujes za novo - jace ili :: :: - poklanjas nekome i opet kupujes novo - jace. :: :: :: :: Npr. 775 slot si imao od ploca cipseta 915, pa 945, pa 965, 975, X48, X38, :: :: P ili G 31/35, P ili G 41/43/45. I imas npr. coveka sto je medju prvima na 915 ubo prvi procesor 775. :: :: Izasao u medjuvremenu Q9550, jaca graficka i on hoce upgrade, ALI... ploca ima FSB 533/800, DDR je memorija (max 2GB), jedan PCI-E, a on bi mozda hteo CF ili SLi, premalo PCi-E slotova, a visak PCI,... (pricam o jednoj GA 915PL na poslu :: :: Onda sledi zameni SAMO plocu, procesor, memoriju, graficku, a ostavi kuciste i DVD-RW. Svoje komponente prodajes ispod cene i uz veliku doplatu stizes do jake konfiguracije `na zalasku karijere`. A to ti ne treba. Prodas svoje, isprsis se za lovu i to je to :: :: :: :: Pozdrav :: :: :: :: :: :: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Elem ti bi da pravis oslonac novog kompa na ploci koja je bila krs i kada je izasla, to sto ti hoces nije nemoguce cak sta vise ako flashujes sa 1104 radice taj Athlon II X4.
E sada da li ce ga ploca prepoznati kako bog zapoveda to ces videti kad probas, ali ako uzmemo u obzir da je ploca vec davno prosla kindergarden uzrast, da imas samo 3 solid capasitor-a na njoj i da je naponska iz doba jure zelim ti puno srece kad nakacis procesor i GPU koji su novi koji srcu dosta vise negoli sto je realno predvidjeno za tu plocu da ne bi radila preko 80% opterecenja sve vreme.
Znaci i ako uspes da stavis perfektno CPU opet ce ti OC biti samo misaona imenica a i pri def-u ces najverovatnije morati da kupis custom hladnjak za severnjak koji ce da bude on the fire posle tog upgrade-a.
Da li je ovo dovoljno prosto i realno za tvoje pojmove????
e pa sad pretera ga, gde iskopa tu plocu covece, to je EKSTREMNI slucaj hahaha Q9550 i DDR, nije valjda da podrzava taj cpu, neverovatno, ali to je ipak Gigabyte, za njega ne treba upgrade sala, pa evo ti matori ja imam AB9 pro plocu na koju se zaista ponosim sta radi, sa DDR2 memorijom i E8400 koji uopste nije deklarisan za tu plocu, na zvanicnom Abit sajtu stoji poslednji cpu za nju E68xx, medjutim ljudi napravili bios b21 sa podrskom za taj cpu i to RADI jos klokovan na 3.7 zajedno sa memorijom na 1066(a podrzava ploca 800 a ja sam stavio EVO ONE na 1066) naravno klokovanom, skoro svih 9 sata portova su mi popunjeni, USB-ovi optereceni MAX, vuce struje da se ukakis i to sljaka ja ne znam kako, ali koj ce meni bilo kakav upgrade, pc se nikad ne restartuje, ne blokira, radi stabilno kao stena sa GTX260 koji bih navodno isto trebao da menjam.. zabole me bas, sve mi radi u full-u.. to je poenta, e sad te neke specificne stvari, ekstremne slucajeve ne racunam jer su retki.
:: Pa evo ti ispod mog teksta primer ploce koja podrzava Q9550, a ima DDR memoriju i ostalo navedeno... Ajd ponovo procitaj, pa nove zamerke na moj komentar :: :: A evo i :: - brilijantne ploce iz 2006., sa pocetka 775 tehnologije :: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=1915#o :: - i liste podrzanih procesora (sa Q9550 na njoj) :: http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=191 :: :: Pozdrav :: :: :: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit :: :: :: naravno da se UVEK isplati, bas suprotno onom sto si rekao... e ali ako zeznes samog sebe i kupis plocu koja ne podrzava nista iznad tvog procesora a taj procesor i `nije neki` e onda se vec ne isplati, ali to je uslovno recen :: :: :: :: :: :: :: upgrade se nikad ne isplati. Jednostavno previse ulaganja u tehnologiju na zalasku karijere :: :: :: :: :: :: Najisplativije je koristiti komp dok ti zavrsava posao, koji sa njim radis. Kad pocne da posustaje :: :: :: - prodajes i doplacujes za novo - jace ili :: :: :: - poklanjas nekome i opet kupujes novo - jace. :: :: :: :: :: :: Npr. 775 slot si imao od ploca cipseta 915, pa 945, pa 965, 975, X48, X38, :: :: :: P ili G 31/35, P ili G 41/43/45. I imas npr. coveka sto je medju prvima na 915 ubo prvi procesor 775. :: :: :: Izasao u medjuvremenu Q9550, jaca graficka i on hoce upgrade, ALI... ploca ima FSB 533/800, DDR je memorija (max 2GB), jedan PCI-E, a on bi mozda hteo CF ili SLi, premalo PCi-E slotova, a visak PCI,... (pricam o jednoj GA 915PL na poslu :: :: :: Onda sledi zameni SAMO plocu, procesor, memoriju, graficku, a ostavi kuciste i DVD-RW. Svoje komponente prodajes ispod cene i uz veliku doplatu stizes do jake konfiguracije `na zalasku karijere`. A to ti ne treba. Prodas svoje, isprsis se za lovu i to je to :: :: :: :: :: :: Pozdrav :: :: :: :: :: :: :: :: :: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Pa evo ti ispod mog teksta primer ploce koja podrzava Q9550, a ima DDR memoriju i ostalo navedeno... Ajd ponovo procitaj, pa nove zamerke na moj komentar.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.