Treba mi bilo kakva masina za firmu,bitno je da ima legalan softver, zanima me da li mogu da kupim preko oglasa neku kantu od kompa sa licenciranim win i da koristim za posao? Nisam siguran da li moram da imam fiskalni racun i cd ili to nije toliko bitno?
Mora li da bude XP? Ako ti je potrebna samo za office i slicne stvari, imas jako dobre alternative i za linux plus ne moras da se petljas oko licence a Ubuntu se instalira za 15ak minuta.
da i ako je linux u pitanju,mora da se plati isto neka licenca ako ces ga koristiti za pravljenje para,tj za posao,valjda je besplatan za obicne korisnike ako sam dobro upucen..
pa pozeljno je da bude xp,jer ce se koristiti i neki stariji programcici koji ne rade na visti i sedmici,ali ce najvise biti koriscen za net i pravljenje nekih obrazaca.
Kada sam zvao Microsoft tehnicku podrsku, koliko sam ja njih skapirao, moras da imas racun od kompjutera i na istom racunu mora da bude i kupljeni Win osim ako komp nije neki OEM tipa HP, Dell,... koji je vec preinstaliran. U svakom slucaju dokaz legalnog softvera je stiker na kucistu ili CD i racun da je sve to kupljeno. E sad, da li ce to da ti gleda inspekcija ili ne, ne znam, nisam siguran ni da sam ih dobro razumeo. Inace inspekcija ti verovatno nikada nece ni doci.
Demon to some. Angel to others. _______________________________
Komp i win nemoraju da budu vezani mozes da kupis originalni win i da ga stavis na 1 komp ili onoliko za koliko vazi licenca.
Sto se tice ms office skini open office koji je totalno besplatan za firme a izgleda bar ovo sto ja koristim isto ko i ms office i totalno je kompatibilan sa njima.
Znam da je Ubuntu sam po sebi besplatan, cak i za poslovnu primenu, ako ces da koristis programe koji se placaju - moras da ih platis ako bi da ostane sve legalno, a i zavisi sve od licence po kojoj se distribuiraju.
Mada mislim da licenca ne moze da se tek tako seta sa privatnog na poslovnog korisnika. No, valjda ce se javiti neko iskusniji sto se ovoga tice, i ispraviti me :)
Covek hoce da kupi polovan komp sa instaliranim Win-om. Ako je instaliran Windows OEM, onda mora da bude sve na istom racunu. Ako je Windows Retail, on moze da se instalira na koji hoces komp, zato je i 3x skuplji od OEM verzije. Ako je neko pazario OEM Win i instalirao ga na komp koji je kupljen ranije, to se ne racuna kao legalno. Samo treba voditi racuna sta se kupuje, u svakom slucaju moras da imas racun, tako su mi bar rekli iz Microsoft-a.
:: :: :: Komp i win nemoraju da budu vezani mozes da kupis originalni win i da ga stavis na 1 komp ili onoliko za koliko vazi licenca :: :: Sto se tice ms office skini open office koji je totalno besplatan za firme a izgleda bar ovo sto ja koristim isto ko i ms office i totalno je kompatibilan sa njima.
Prestanite da lupate. Ako neko nešto ne zna, netreba da se javlja na temu sa `objašnjenjem`. Dakle, što se legalnosti tiče stvari stoje ovako. Možeš kupiti polovan kompjuter sa računom, a Win OEM, možeš kupiti gdje god hoćeš i Microsoft ti priznaje legalnost, tako i inspekcija( znači disk i nalepnicu). Naime, ne bi se trebao prodavati WinXp u OEM varijanti za krajnjeg korisnika, ali pošto smo malo tržište, toleriše se i od inspekcije i Microsoft-a. Zavisno od toga šta radiš i za konkretno koje programe koristiš, možeš uzeti i WinXP Pro SP1 sa licencom, pa da izvršiš upgrade na SP2, pa na SP3. To ti je najjeftinija varijanta trenutno. A svakako će od bilmeza koji ti naleti iz inspekcije zavisiti da li će ti pored nalepnice tražiti i fiskalni račun, a u glavnom ti traže, tako da imaš to na umu. Ne možeš uzeti polovan komp sa licencom, pa da ga reinstaliraš sa tom licencom na svoje ime ili ime radnje/ firme. Inspektor Vukojević bi ti se tako rado načestitao mile nove godine, nemaš pojma( idiot provjerava, kada si registrovao licencu OEM, a poslije provjerava datum tvoje instalacije - ludak). U osnovi to i ima pravo, ali ako Microsoft to toleriše za poslovne korisnike, ne razumem koji ku.ac glume inspektori kod nas. Ko da su viša instanca zaštite Microsofta od njega samog. Ali ovo je samo moje mišljenje na osnovu iskustva u BG i NS( ima retarda u NS, koji je čovjeku naplatio kaznu, jer mu se nalepnica oštetila, a lik, u strahu, mu je ponudio mali `avans`, a lik ga poslao da malo se ladi 4 mjeseca, zbog pokušaja potplaćivanja inspektora za privredni kriminal !). Najjednostavnije ti je nabavka WinXP SP1 sa licencom i diskom i računom da te ne boli gdje ne treba. Uvijek će biti retarda ko inspektor Vukojević.
da se nadovezem na temu. originalni xp sam instalirao vise puta na istu masinu i uvek prolazi aktivaciju bez problema, dakle aktivacija `prepoznaje` da je u pitanju isti komp. kako to funkcionise? ideja je da odradim upgrade celog kompa, tj da promenim SVE komponente a da MS ne provali da sam ustvari prebacio licencu na drugi. kako moze to da se odradi? ___________________________________________________ http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg/
mislim da se vezuje za maticnu plocu .. serijski broj maticne u biosu .. e sad mozes da probas da cloniras serijski u biosu druge ploce ...
:: da se nadovezem na temu. originalni xp sam instalirao vise puta na istu masinu i uvek prolazi aktivaciju bez problema, dakle aktivacija `prepoznaje` da je u pitanju isti komp. kako to funkcionise? ideja je da odradim upgrade celog kompa, tj da promenim SVE komponente a da MS ne provali da sam ustvari prebacio licencu na drugi. kako moze to da se odradi :: __________________________________________________ :: http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg :: ::
Mislio sam da je ono što je MS na svoj sajtu napisao da se veže za chipset i serijski ploče je bitno, ali nije tako( svima sam lično objašnjavao do 2003 godine). Nema pravila . Naime, desilo mi se samo da je zamenjen CD uređaj za DVD RW na kompu, pa da nije hteo da prođe registraciju. Nekad za CPU, ali vrlo retko za CPU i optiku. Za grafiku nisam video lično da nije hteo da prođe registraciju, ali dobar prijatelj iz jednog servisa u BG, kune se da je imao problema nakon zamene GeForce 4MX sa GeForce 6600 i da je win XP tražio ponovnu registraciju, pa MS call centar Beograd i objašnjavanje pola sata da je samo zamjenjena grafika. Nekada sam menjao ploču KT400A za KT 600, pa da nije tražio ništa, a dešavalo mi se da sam zamenio NForce 3 250GB za identičnu, pa da nije proazio l validnost XP-a. Dakle sve je od slučaja do slučaja, a nekad ima veze i sa tipom licence. Naime, trebalo bi da dopusti 5 promena hardvera za XP, a za Win7 7 puta, pa da ne traži licencu. Ali, nema pravila ponavljam da ne prosipate mleko gde netreba. Još jedan primer je Win7 SP1. Prije bez SP-a je prolazio registraciju normalno sa 3 izmene hardvera( optika, grafika i wireless kartica), a nakon instaliranja SP1 je tražio registraciju 2 puta zaredom ! Dva puta u roku od 15 minuta sam trebao da registrujem Win7 bez promene hardvera. operator
Fama oko OEM softvera i racuna (bilo fiskalnih ili faktura) u Srbiji je podignuta zbog idiotskog stava vlade da smanji porez na racunare na 8% a da zadrzi porez na software na 18%. Naime, posto se OEM sofware prodaje od stane MS iskljucivo fabrikama za ugradnju u nove racinare, po nesto povoljnijoj ceni, tu dolazii do pravne prepreke nemogunosti ukrstanja razlicite PDV stope kroz radni nalog. Svakom ko ima elementarnog znanja oko knjigovodstva bice mu jasno o cemu pricam. Dakle, OEM software je MATERIJAL a ne moze se prodavati kao ROBA. ROBA su retail proizvodi. Dakle, mi u zemlji Srbiji imamo situaciju da vam se prodaje racunar kao ROBA pod stavkom jedan, oporezovana sa 8% PDV i stavkom 2 Windows 7 OEM oporezovan sa 18% koji SE NE SME PRODATI kao ROBA i samim tim NE SME stajati kao sama stavka na fakturi za KRAJNJEG korisnika.
Dakle, naravucenije. Ili je MS zazmurio i pustio prodaju OEM softwera u Srbiji kao Retail, ili PU nema pravo da vam naplati kaznu zbog konfuzije koju je sama izazvala. Po sadasnjem zakonu o PDV OEM software se ne moze koristiti u Srbiji, jer nema pravnog nacina da dodje do krajnjeg kupca, tj, nema nacina da se legalno proda. To ce vam biti jasno i ako kupite bilo kakav laptop recimo sa originalnim foftverom. Nigde na racunu ne pise da ste kupili Dell Inspiron na jednoj stavci a na drugoj Windows 7 starter OEM, vec imate jednu stavku Dell Inspiron a u nastavku kratku specifikaciju masine u kojoj stoji OEM 7 ili samo PN koji podrazumeva po Dell specifikaciji da ima ugradjen OEM windows 7.
Tako da, kupujte i uzivajte, stavljajte sta god zelite, vazno je da ima nalepnicu i da nije krekovano.
Ovakve stvari se ne desavaju ni u banana drzavama. I da, da dodam... Ako vam udje inspektor, i ako zeli da vas rebne, najmanji problem ce vam biti da li vam je sistem licenciran ili ne.
EDIT: Windows se vezuje na 3 komponente, nasumicno odabrane u racunaru. Najcesce je jedna od te 3 MB ili HDD. Ukoliko dodje do promene 2 od te 3 komponente, sistem ce zahtevati reaktivaciju.
Bas dosta razlicitih misljenja, a ja zakljucih da nije najbolja ideja ovo kako sam zamislio, ipak cu kupiti novu masinu sa licencom, mislio sam da prodjem jeftinije, ali ne vredi.. Bicu miran samo ako imam sve i racun i cd,kao i nalepnice..
Ljudi hvala na odgovorima, mozda ce biti jos neko misljenje bar slicno sa nekim prethodnim,pa da se izvede drugaciji zakljucak..
ODGOVOR JE: DA MOZES. Bez ikakve bojazni da si u prekrsaju. Pogotovo ako je brand name masina i kada otvoris System propreties stoji logo firme npr HP, Compaq, FSC, Dell. Samo se pazi da ne instaliras recino divlji Office ili sl. sto ljudi cesto rade. To ti je potpuno ista stvar kao da ti ni sistem nije licenciran. Dakle samo free ili programi koje si platio, tj. imaju licencu.
S1000RR
:: Treba mi bilo kakva masina za firmu,bitno je da ima legalan softver, zanima me da li mogu da kupim preko oglasa neku kantu od kompa sa licenciranim win i da koristim za posao? Nisam siguran da li moram da imam fiskalni racun i cd ili to nije toliko bitno ::
Nisi rekao za sta bi koristio komp i kako vidim i Linux bi ti zavrsio posao. Sto se tice legalnosti nije problem samo za Windows, vec za svaki program koji instaliras na taj komp moras da imas licencu, ali se i tu moras paziti jer neki programi koji su free za licnu upotrebu za preduzeca se naplacuju!!! Zato moj glas ide za bilo koji Linux
@VMARC svidja mi se tvoj odgovor i to bi mi tako bas odgovaralo, a operater tvrdi drugacije,kaze mora racun,cd..Da, znam za office,av i ostale programe, na drugim masinama koristim openoffice, legalan Nero, Nod32 i sl..a kapiram i ono sto si napisao za pdv za OEM i znam da je tako jer sam jedno vreme radio u knjigovodstvenoj agenciji.
@oreshac Ma jesam, negde napisah da ce se koristiti najvise za net i pravljenje obrazaca + jos 1 programcic bas za posao.E pa bas to,zar nije slucaj i sa linux-om takav da je besplatan za licnu upotrebu,a moras platis ako ces ga koristiti za posao?
Da bi ti priznali liceninciran racunar u firmi OEM licenca mora da bude na ISTOM DATUMU kad i racunar, faktura je ne bitno da li je zajdeno sa racunarom. jer te niko ne tera da win kupish u istoj firmi gde i racunar.
Ako kupish RETAIL licencu od fizickog lica morash da napravish ugovor o poklonu/ustupanju. znaci opet papir.
Ako hocesh da koristish nelegalan softwer , napravi Dual instalaciju sa Linux,Windows i instal TRUECRYPT hdd encription sa boot loaderom, gde pri upisanju jednog passa pri paljenju on ide u linux a drugog u windows, automatski onaj drugi os i svi fajlovi na particiju su unreadable i ne pokazuju nikakav trag da tu ne postoji josh nesto .
:: :: @oreshac Ma jesam, negde napisah da ce se koristiti najvise za net i pravljenje obrazaca + jos 1 programcic bas za posao.E pa bas to,zar nije slucaj i sa linux-om takav da je besplatan za licnu upotrebu,a moras platis ako ces ga koristiti za posao :: ::
Ono sto sam napisao su mi rekli iz samog Microsoft centra, ako ja lupam onda lupaju oni. Poenta je da ne možeš da kupis OEM i da instaliraš gde hoces, ali opet ga svuda prodaju. A ta inspekcija ti nikada neće ni doći, osim ako te neko ne prijavi.
Najbliži istini je bio VMARC: inspekcija kada dođe, zvana ili nezvana, zbog softvera ili ne, može naći razlog, bio on legitiman ili ne, priznat, dozvoljen, zabranjen od Micorosft-a ili ne da nekog kazni zbog nečega. Sve zavisi od mnogo faktora, od kojih neki nemaju objašnjenje. I da, po mojoj teoriji svaki inspektor će tumačiti osnov za kažnjavanje na svoj način.
Microsoft software je zanimljiv za pisanje kazni iz nekoliko razloga: većina računara ga ima, ukupna vrednost nelicenciranog softvera često prevazilazi vrednost kancelarijske mašine na koju je instaliran, pa je samim tim i PDV za koji je država `oštećena` popriličan.
Nije inspekciju (državu) briga toliko što se koristi nelicenciran softver, već zato što na njega nije plaćen porez od 18 %.
Operator ti je ispravno odgvorio. Za radnju ne mozes da kupis plovan racunar sa nalepnicom i da budes legalan na taj nacin. Moras uz nalepnicu da imas i fakturu ili fiskalni racuna na tvoje ime tj. ime radnje sa poreklom kupovine. Samo si na taj nacin legalan. I ako takav takav polovan racunar kupis legalno od neke radnje koja ga je imala ona ti ne moze fakturisati polovnu robu (po knjigovodstvenim `pravilima`). Ti mozes kupiti polovan racunar i onda da naknadno kupis novu licencu (znaci ne OEM) nego one druge koje su skuplje oko 20%-tak od OEM varijante (mislim da se zove GGK Windows licenca) i one su za naknadnu instalaciju na starim racunarima kada se licenca kupuje odvojeno i legalne su. Meni recimo kada promenim HDD druge marke trazi ponovnu akytivaciju Win-a i onda nazovem BGD i oni mi izdiktiraju drugi broj i sve je OK i tako uradim za svaki racunar, s tim sto su mi trazili da im posaljem jednomt mailom slike racunara (posto sam imao vise racunara) sa nalepnicama i sada ako me zapitaju pozovem se na taj mail i sve je OK. Poznajem ovu tematiku posto sam je iskusio 2004. godine na sebi i debelo platio pre one `softverske sablje` kada su mi uleteli u radnju.
u srbiji nemoze nista prosto i logicno.. uvek mora komplikovano i kvantnom logikom .. pa ko koga zajebe .. tako su zakomplikovali ebenu legalizaciju da se coveku prosto smuci kad treba firmu da uvede u okvire zakona ..
Tacno tako. Doka sam u firmi kupio sve sto treba i kako treba, kosa mi osedela.
:: :: :: :: u srbiji nemoze nista prosto i logicno.. uvek mora komplikovano i kvantnom logikom .. pa ko koga zajebe .. tako su zakomplikovali ebenu legalizaciju da se coveku prosto smuci kad treba firmu da uvede u okvire zakona ..
Netacno. Pozovi M$ podrsku i pitaj da li mozes da kupis polovan racunar sa oem (coa nalepnica na kucistu,i prodavas mora da ima originalne racune o kupovini)licencom u firmu. reci ce ti da ,mozes ,M$ dozvolja prenos licence na trece lice.oem i ggk licence se vezuju za racunar i na koji ga instaliras, i polovnu lcenc mozes kupiti samo sa tim racunarom u paketu..ne odvojeno.Sa strane legalnosti si legalan 100% na ovaj nacin,a sa pravne i knjigovodstvene strane napravis kupoprodajni ugovor sa prodavcem, platis mu racunare sa tvog racuna firme, on tebi preda opremu,obavezno mora da ti da originalne racune i fakture od tih racuna gde stoji da su oem i to je to... provereno,ja sam dva meseca se ganjao oko toga..
:: :: Operator ti je ispravno odgvorio :: Za radnju ne mozes da kupis plovan racunar sa nalepnicom i da budes legalan na taj nacin. Moras uz nalepnicu da imas i fakturu ili fiskalni racuna na tvoje ime tj. ime radnje sa poreklom kupovine. Samo si na taj nacin legalan. I ako takav takav polovan racunar kupis legalno od neke radnje koja ga je imala ona ti ne moze fakturisati polovnu robu (po knjigovodstvenim `pravilima`). Ti mozes kupiti polovan racunar i onda da naknadno kupis novu licencu (znaci ne OEM) nego one druge koje su skuplje oko 20%-tak od OEM varijante (mislim da se zove GGK Windows licenca) i one su za naknadnu instalaciju na starim racunarima kada se licenca kupuje odvojeno i legalne su :: Meni recimo kada promenim HDD druge marke trazi ponovnu akytivaciju Win-a i onda nazovem BGD i oni mi izdiktiraju drugi broj i sve je OK i tako uradim za svaki racunar, s tim sto su mi trazili da im posaljem jednomt mailom slike racunara (posto sam imao vise racunara) sa nalepnicama i sada ako me zapitaju pozovem se na taj mail i sve je OK :: Poznajem ovu tematiku posto sam je iskusio 2004. godine na sebi i debelo platio pre one `softverske sablje` kada su mi uleteli u radnju.
OEM računar dobijen na poklon - da li se može koristiti za posao?
29.11.2011. 01:43
status: user broj poruka: 6
Pozdrav svima, imam jedno pitanje :)
Naime, dobio sam polovan računar iz inostranstva na poklon. Brend nejm `Dell Optiplex GX260` sa COA nalepnicom `Win XP Pro 1-2CPU` (predpostavljam da je OEM). Uz njega nisam dobio ništa od propratne dokumentacije (Račun, Faktura, Otpremnica). Nemam ni CD - imam samo KUĆIŠTE sa COA NALEPNICOM.
Pitanje: Da li ovaj računar mogu da stavim na astal u radnji (imam STR) i da ga koristim za posao (kao računar-kasu) kao takvog? Njegov prvobitni OS je, naravno, preinstaliran piratskom verzijom istog. Ima li veze i to što sam PAUŠALAC, ili za mene važe drugačija pravila od obveznika PDV-a?
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.