Naime, prodao sam neki stari racunar za 40e (bio je na oglasu na pcberzi)... Racunar sam skoro dobio od nekog prijatelja i radio je kod njega bar 6-7 godina. Poslednje 2 godine, mozda i jace, znam ga `u dusu` (odrzavao sam ga ovom prijatelju) i nije bilo nikakvih problema. Pre 8-9 meseci racunaru je zamenjeno napajanje, i to ne zbog kvara, vec je dobro zamenjeno slabijim, posto je ovaj prijatelj pravio drugu konfu. Konacno mi ga je poklonio pre 15 dana, kada je kupio novi racunar i ovaj mu vise ni za sta nije trebao. U poslednjih 15 dana, instaliram mu ja sedmicu, sve ok. Koristim ga najnormalnije, stalno upaljen, ni p od problema... I sta se desava: Dodje juce momak kod mene da ga kupi, racunar upaljen, ja stavio da se testira hard, ono, da prosto covek vidi da je sve ok kada dodje, dakle sve najnormalnije, kao i do tad. Odnese ga on, da bi mi sinoc poslao poruku da se komp restartuje na 10 minuta i da je nesto najverovatnije do napajanja ili maticne. E sad, moje pitanje je sta da radim. Razmisljam, potpuno razumem njegovu poziciju, ali postoji neko pravilo kada se kupuje polovna roba i zasto kosta koliko kosta i cemu sluzi testiranje... Uostalom, prodat mu je racunar koji radi... Sta ako je on izazvao to? Mislim, u transportu se moze svasta desiti, cackanjem isto... Kako da se postavim prema njemu i njegovom problemu? Realno, nudio sam mu da donese racunar, da zajedno vidimo sta se desava, ali on je iskljuciv, zeli novac danas, posto mu kao hitno treba racunar. To je kul, ali onda ja od racunara koji je 100% radio (dakle nije nista netestirano i sl.), dobijam racunar koji ne radi... E sad, skrivenim obelezavanjem ploca i memorija se ne bavim, posto verujem u neko postenje, a mozda bi trebalo, posto ima ljudi koji kupe neki uredjaj i bave se prepakivanjem, pa te 3h kasnije zovu da ti kazu da ne radi. Moje pitanje je, posto nisam trgovac, vec tek ponekad prodam nesto sto dobijem ili kupim pa mi ne odgovara, kako da se posavim prema ovom momku i sta da radim. Voleo bih da mi neko ko je u prici dosta dugo odgovori... Hvala
I da utvrdim da je crkla ploca ili napajanje (memorija ili sta god), kako da dokazem da je problem nastao posto je racunar odnet? Mislim, realno, kad hocu garanciju (a hocu je gotovo uvek), odem u prodavnicu i kupim stvar pod garancijom koja kosta 3 puta skuplje i to je to. Kako bih od nekoga mogao traziti garanciju na prastaru masinu koju kupujem za 40e, a pritom je radila kad sam je kupio?
i toga kako ces se ti osecati sa time sto mu izadjes ili ne izadjes u susret.
Ima nekoliko stvari koje su mogle da se dese:
Banalna: Virus gasi racunar na 10 minuta a kupac ga je sam sebi nabacio na sistem.
Zlonamerna: Promena odredjenih delova sistema od strane kupca zarad sitne dobiti.
Skrivena: Oslabela naponska jedinica na ploci, pa procesor pri 100% opterecenja nema dovoljno struje te se sistem resetuje. (Mozda cak i samo napajanje usled losijeg napona na elektro mrezi u prostorijama kupca)
Moze on da insistira koliko god hoce, kazi mu da mu neces dati novac dokle god ne donese masinu kod tebe pa pogledaj sta je u pitanju.
Mozda covek nista nije cackao , vadio , prepakivao.
Mozda ga stvarno jebe napajanje , mozda je instalirao neku zahtevnu igru na masinu staru 10 godina pa se gasi i restartuje jer verovatno nabija temperature koje su sigurno visoke.
Sve u svemu , mozda je cackao mozda i nije , ali NE DAJ MU NOVAC NAZAD DOK NE VIDIS U CEMU JE PROBLEM.
Sto win 7 na masinu od pre 10 godina? ( u koliko nista nije budzano od tad)
Kakvih ljudi ima. Zato ja kada bi prodavao bilo sta rekao bi liku da dodje kod mene i ako hoce nek spava celu noc za racunarom nek ga testira ali ako se odluci da ga iznese. Vracanja vise nema. Kao sto on tvrdi da racunar ne radi,. tako ti mozes da tvrdis da je on zamenio neki deo koji mu je trebao i njegoiv je bio neispravan i zato i kupio komp. Tvioja rec protiv njegove. Jel testirao kod tebe??? Ako jeste prica je gotova??? Zato se ne kupuju polovne stvari zato sto ljudi koji proidaju umeju da sakriju pa kada dodjes kuci provalis ali ti nisi hteo nista da sakrijes ali i da jesi hteop i da nisi on ne moze da trazi pare nazad. Uzimao je polovnu robu, znao za rizik, racunar je radio sada ne radi. Ko zna koji delic je on promenio. I sada hoce pare nazad. Imas ljudi kojima je to posao da rade takve stvario njih treba istresti iz gaca. To su patoloski lazovi koji tumaraju i varaju ljude na slican nacin. Njima je 10e ako ucare puna kapa i treba im jebati....
M/B mi je ASUS ROG, grafika takodje, Ko predlozi MSI nek mi k... glodje!
Ne nije moj savet da to uradi. Ne, kazem da je to moralo drugacije od pocetka. Sada je i onaj u pravu koliko i on. To je morao da bude dogovor pre davanja para. Da testira kod njega i posle nema niukakvih problema, da se u startu spreci tako nesto. Ali verujem liku da mu je racunar radio. Ipak je dosao ovde izlozio problem kulturtno, 40e nisu velike pare ali za nekog jesu i covek nece da ga neko prevariu za 4200 din. Sa tim ljudi ljudi zive nedelju dana. Nije to papir da se zguzva u transportu. Niti se dobacivao sa njim. Nesto je tu cackanuo, stavljan novi sistem, drugacije, napajanje, vadjena ploca, nepazljivo rukovanje sa plocom najcesce dovodi do problema. Zato je ja nikada vise sam ne vadim. Ona je najosetljivija. Uvek razmisljam da trebam da ugradim sebi Maximus 4 ja bi sav znojav bio.
ako se stvarno resetuje svakih par minuta .. moguce da se ispomerale kartice u transportu .. desava se ..
ali bice da su ga drugari napusili kako je kupio neku krsinu i sad se on predomislio .. e pa jebiga momce .. bio si video si .. odneo si .. teraj se u PM.. prosto i jednostavno
Naravno. A ne verujem da se bilo sta u transportu ispomeralo, male sanse su da je to. Vadio je lik plocu ili lose povezivao posle, postupa sa njom onako kako je i platio. To je najveci razlog uz testiranje napajanja zasto sam ja dao VIP Housu da mi nameste plocu, grafiku, memoriju. Zbog stavljanja ploce, da je ja ne bi dirao i cackao. Ploca je malo skuplja bila nisam hteo ja to da radim.
da se cujemo kasnije, kad malo pusti guzva na poslu, pa da probamo da dodjemo do nekog dogovora da mu izadjem u susret i pogledam o cemu se tu radi. Ono sto je sigurno, necu mu vratiti novac, jer koliko god on ne zeleo da bude ostecen, ne zelim ni ja, samo sto sam ja igrao po pravilima i sto je definitivno imao kad i mogao da testira i da ga pali i gasi 50 puta dok je racunar bio kod mene. Dakle, on nije imao kad da bude prevaren i svako testiranje kod mene bi dovelo do istog rezultata - racunar bi radio, posto je testiran 15 dana i koriscen.
@DexterMull
Sedmicu sam stavio pre nego sam izvadio jednu memoriju od 512, lakse mi zbog drajvera, a i korektno radi skroz...
S vremena na vreme kupim po koju polovnu komponentu od ljudi koji se bave time, svi ostavljaju oglase na PC Berzi, neki su i aktivni forumaši. Svaki put kad kupim nešto dobije radnu garanciju, ili 1 dan ili 7 dana.
Kupovao sam i sa oglasa od likova koji se ne bave time (pretpostavljam). Nisu davali garanciju, pretpostavljao sam da je i nema.
Ako mu nisi dao garanciju, ali misliš da bi taj računar trebalo da radi, od tvoje dobre volje zavisi da li ćeš mu (besplatno ili ne) pogledati računar i utvrditi razlog nestabilnosti.
Kako može da zna da je napajanje ili ploča?!? Možda je struja kod njega loša, pa mu ubija komponente?
:: da se cujemo kasnije, kad malo pusti guzva na poslu, pa da probamo da dodjemo do nekog dogovora da mu izadjem u susret i pogledam o cemu se tu radi. Ono sto je sigurno, necu mu vratiti novac, jer koliko god on ne zeleo da bude ostecen, ne zelim ni ja, samo sto sam ja igrao po pravilima i sto je definitivno imao kad i mogao da testira i da ga pali i gasi 50 puta dok je racunar bio kod mene. Dakle, on nije imao kad da bude prevaren i svako testiranje kod mene bi dovelo do istog rezultata - racunar bi radio, posto je testiran 15 dana i koriscen :: :: @DexterMul :: :: Sedmicu sam stavio pre nego sam izvadio jednu memoriju od 512, lakse mi zbog drajvera, a i korektno radi skroz...
Pa to, jedino ako znas likove pa od njih kupis. Sta ima ljudi koji menjaju na godinu dana. Sta ako neki kupi sada ATI 5850 ili GTX460 od coveka koji hoce seriju 6 i seriju 5 nvidia i proda. Karta je jos u garanciji lepo jednom lepo drugom. A ne od nekoga koga ne poznajes. Ima ljudi koji ne mogu da istrpe sve ovo. Nemastina pravi od ljudi i kakvi nisu. Nije prijatno nekome ko voli a nema pare da gleda klipove sa novim komponentama. Ja koji realno mogu 90% stvari da kupim pa kazem nekada joj kada bi imao ovo ili ono.
:: Nije prijatno nekome ko voli a nema pare da gleda klipove sa novim komponentama. :: Ja koji realno mogu 90% stvari da kupim pa kazem nekada joj kada bi imao ovo ili ono. ::
Joj sto mi te zao , vise nego ratne sirocadi..
ili one dece iz crtaca sto skupljaju cepanice u kratkim rukavima zimi i lizu izloge , pa posle sanjaju , i na kraju dobiju sve na stolu gratis...
Sad je otisao ovaj momak. Jedini problem je bio u nekom update-u koji gasi slabije masine (desavalo mi se i ranije da ili ugasi racunar, ili zakuca, a kada podiza kaze da je problem sa boot device-om). Pitanje i dalje ostaje, sta raditi u takvim situacijama? Ja sam dosao do zakljucka da bi mozda najbolje bilo da prodavac i kupac, u situacijama kada dodje do problema poput onog kakav bi bio da je ovaj kvar bio hardverski, podele troskove popravke. Tj, ja tebi prodam racunar koji je apsolutno radio, ti ga ukljucis i ne radi ti tipa ploca, troskove kupovine ploce podelimo na pola. Ovo naravno ostavlja mesta raznim zloupotrebama, ali idealnog resenja u ovakvoj situaciji svakako nema. Sta mislite o tome? Poz
1.Ako ti coveku das da proba kod tebe kuci masinu, da radi sa njom sta god hoce-testira i dajes mu radnu garanciju od jedan dan ili nedelju dana od trenutka kad ode od tebe , bilo sta da crkne u tom periodu tvoje reci-garancije ti si duzan 100% da regulises kvar-platis nov deo
2.U koliko ne dajes nikakvu garanciju nakon izlaska iz tvog stana i to je dogovor , onda nisi duzan da se bakces sa time (ovo je u slucaju da sve radi , da nisi prevarant i uvaljivac)
3.U koliko se niste nista dogovarali oko garancije onda tvoj predlog stoji 50-50% prodavac kupac.
:: Ja licno ne bi davao garanciju ni jedan dan kada iznese od mene. Ne moze i gotovo :: Jednostavno zivot me je naucio da nismo narod kome treba verovati. :: :: :: M/B mi je ASUS ROG, grafika takodje :: Ko predlozi MSI nek mi k... glodje :: ::
Nemam pojma, znam da mi se isto desilo na jos par bas slabih racunara. Na jednom se prikazivalo kao gasenje, a na drugom kao neki faulty bootup, na trecem je zamrzavalo... Ono sto znam je da kad idem u popravku operativnog sistema, pa mi da system restore u jednom momentu, restorujem ga i diskonektujem sa net-a dok ne ugasim auto update i onda prorade najnormalnije. Jednom bi bila slucajnost, 2 puta ponovljena slucajnost, ali 5+ puta je vec nedvosmisleno neki problem. Svi racunari do jednog koji su pravili probleme tog tipa, sada najnormalnije rade sa iskljucenim updateom...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.